- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie sierpień 2010
Mamusie sierpień 2010
- monami
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zuzia-30.08.2010 ♥
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Groszek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Michaś - nasze małe wielkie szczęście
- Otrzymane podziękowania: 0
- monami
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zuzia-30.08.2010 ♥
Groszku..ja nie wiem, czy dobrze pamiętam, chyba chciałaś jakiś fotomontażyk. Jak coś - daj mi znać na GG
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
oj to szybciutko poszlo z zabkami
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mieć dziecko to największa nagroda od życia
- Otrzymane podziękowania: 2
a ja miałam dobre przeczucia że poszłyśmy do neurologa, mała ma asymetrię i musimy chodzić na rehabilitację, ale nie długo bo mała jest silna więc da sobie radę. Super pani neurolog kompetentna babka...
a jutro szczepienie masakra już się boję
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- martela89
- Autor
- Gość
My byłyśmy dzisiaj u naszej pediatry i powiedziała,że to dobrze że wprowadziłam małej słoiczki wcześniej i że mogę dać jej już rosołek zrobiony na kawałku piersi z kurczaka i powoli mam wprowadzać jej gluten i podawać różne moje zupki
A zamiast mleka na noc(które może rozwijać astmę)to mam spróbować jej ugotować kleik kukurydziany na wodzie i dodać trochę masła i to pogotować chwilę,ponoć to dobrze smakuje i daje sytość
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mieć dziecko to największa nagroda od życia
- Otrzymane podziękowania: 2
Asymetria to jest tak że ona giba się cały czas na lewą stronę i trzeba chodzić na rehabilitację poćwiczyć i będzie wszystko ok
I jak leży na brzuszku ładnie podnosi główkę gorzej jak leży na plecach muszę też to z nią ćwiczyć np: przerzucone przez nasze ramię (rączki dziecka są poza naszym ramieniem - z tyłu)
Znalazłam stronkę co może wspomóc rozwój dziecka:
# askotanie stópek tak, aby paluszki były skierowane do siebie
# nosimy dzieci plecami do swoich pleców. Pupka ma być nisko, a nóżki wyżej ułożone tak aby dzieci mogły pracować nóżkami( i znów paluszki do siebie)
# ćwiczymy na przemian lewa rączka do prawej stopy, do prawego kolanka i odwrotnie
# przy przebieraniu nie unosimy dziecka, tylko staramy się przewracać na boczki np. przy wkładaniu śpioszków czy pajacyka
# do odbicia trzymajmy dziecko przerzucone przez nasze ramię (rączki dziecka są poza naszym ramieniem - z tyłu) lub położone na brzuszku na naszym kolanie
# wkładamy ciuszki przez głowę zaczynając od tyłu głowy, i potem dopiero naciągamy na twarz
# aby dzieci przyzwyczajać do obrotów na brzuszek z plecków warto przy przewijaniu unosić nogi do góry (zgięte kolana) i przekładać na boczki - raz na jeden, raz na drugi, i w ogole strac sie jak najczesciej pracowac biodrami dziecka
# Przekręcając dziecko z plecków na brzuszek należy: wyprostowaną rączkę unieść maksymalnie do góry chwycić za przeciwległe bioderko i następnie przekręcic bobaska na brzuszek.
# kładąc dziecko na brzuchu wysuwać jego łokcie lekko do przodu, aby miało lepsze podkarcie. Można także kłaść dziecko u siebie na kolanach na brzuszku bokiem do siebie i wyciągać jego rączki tak, aby opierały się o nogę. Ta noga nad którą znajduje się pupcia powinna być lekko opuszczona.
# Zalecane jest także kładzenie dzidziusia u siebie na kolanach na pleckach (uważając na to, aby leżał symetrycznie) i opieranie go o siebie, tak aby pupa i nóżki znajdowały się w górze. Można wtedy bawić się rączkami maluszka.
# Dzieciaczki, jak siedzą w fotelikach, to rączki im wpadają do tego fotelika, a my mamy zrobić wszystko, aby były one wysunięte w przód. Ja zwijałam pieluchy w rulon i podkładałam pod całą długość ramion, (od przegubu do barku). Oczywiście z każdej strony.
# Kładąc malucha na brzuszku również można podłożyć mu zrolowaną pieluchę pod klatkę piersiową, aby rączki były wysunięte do przodu i nie cofały się. Dzidziuś zawsze próbuje je do siebie przysunąć.
- martela89
- Autor
- Gość
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
nie iwem co mam zrobic zeby julka zaczela jesc te sloiczki??wogole jej to nie smakuje pluje i sie krzywi.
paulinko giba sie na boki ale w jakiej pozycji??? Julka od jakiegos czasu nie chce na brzuszku glowki podnosic troche podniesie kilka razy i juz sie jej nie chce i daje znac zeby ja odwrocic.ale jak siedzi czy ja trzymam na rekach tak wlasnie do gory sjej pleckami do mojego brzucha to trzyma sama glowe i nawet nie chce sie oprzec na mnie. nie wiem czy powinnam sie martwic ze na brzuchu teraz nie lezy?
- martela89
- Autor
- Gość
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a twojaq Vanessa od razu normalnie jadla te sloiczki??ile za 1 razem zjadla?? przeciez nie bede jej na samym melku chowala
- martela89
- Autor
- Gość
Moja zjadała 1/3 słoiczka ale miała 2,5-3 mies,a teraz zjada pół słoiczka
- Martolina
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Jutro szczepienie. Boimy się
Alek ur.4 sierpnia 2010 o godz. 9:30
- martela89
- Autor
- Gość
Ja nie pracuje więc ja siedzę cały czas z moją małą