BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 1 miesiąc temu #44115 przez monami
Martolina - Witaj :) Rozgość się :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 miesiąc temu #44116 przez Groszek
Cudna Zuzia :) Buziaki dla Niej :kiss:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

14 lata 1 miesiąc temu #44118 przez monami
Buziaki przekazane i odsyłamy :)

Groszku..ja nie wiem, czy dobrze pamiętam, chyba chciałaś jakiś fotomontażyk. Jak coś - daj mi znać na GG :)

14 lata 1 miesiąc temu #44120 przez MoNiaaa
witaj Martolina ja tez urodzilam 4 sierpnia ale coreczke Julke :) witamy was serdecznie :*:*

oj to szybciutko poszlo z zabkami

http

]

14 lata 1 miesiąc temu #44145 przez paulinkaaa2202
Witaj Martolina :)

a ja miałam dobre przeczucia że poszłyśmy do neurologa, mała ma asymetrię i musimy chodzić na rehabilitację, ale nie długo bo mała jest silna więc da sobie radę. Super pani neurolog kompetentna babka...

a jutro szczepienie masakra już się boję :(

14 lata 1 miesiąc temu #44149 przez MoNiaaa
a Judytka dalej musi nosic ten aparat??biedna ta twoja malutka buzka od nas :*

http

]

14 lata 1 miesiąc temu #44150 przez martela89
Witaj Martolina :)

My byłyśmy dzisiaj u naszej pediatry i powiedziała,że to dobrze że wprowadziłam małej słoiczki wcześniej i że mogę dać jej już rosołek zrobiony na kawałku piersi z kurczaka i powoli mam wprowadzać jej gluten i podawać różne moje zupki :)

A zamiast mleka na noc(które może rozwijać astmę)to mam spróbować jej ugotować kleik kukurydziany na wodzie i dodać trochę masła i to pogotować chwilę,ponoć to dobrze smakuje i daje sytość :)

14 lata 1 miesiąc temu #44152 przez paulinkaaa2202
Monia pewnie dalej musi nosić ortezę ale do ortopedy jak dam radę pójdziemy jeszcze w tym miesiącu.
Asymetria to jest tak że ona giba się cały czas na lewą stronę i trzeba chodzić na rehabilitację poćwiczyć i będzie wszystko ok :)

I jak leży na brzuszku ładnie podnosi główkę gorzej jak leży na plecach muszę też to z nią ćwiczyć np: przerzucone przez nasze ramię (rączki dziecka są poza naszym ramieniem - z tyłu)

Znalazłam stronkę co może wspomóc rozwój dziecka:
# askotanie stópek tak, aby paluszki były skierowane do siebie
# nosimy dzieci plecami do swoich pleców. Pupka ma być nisko, a nóżki wyżej ułożone tak aby dzieci mogły pracować nóżkami( i znów paluszki do siebie)
# ćwiczymy na przemian lewa rączka do prawej stopy, do prawego kolanka i odwrotnie
# przy przebieraniu nie unosimy dziecka, tylko staramy się przewracać na boczki np. przy wkładaniu śpioszków czy pajacyka
# do odbicia trzymajmy dziecko przerzucone przez nasze ramię (rączki dziecka są poza naszym ramieniem - z tyłu) lub położone na brzuszku na naszym kolanie
# wkładamy ciuszki przez głowę zaczynając od tyłu głowy, i potem dopiero naciągamy na twarz
# aby dzieci przyzwyczajać do obrotów na brzuszek z plecków warto przy przewijaniu unosić nogi do góry (zgięte kolana) i przekładać na boczki - raz na jeden, raz na drugi, i w ogole strac sie jak najczesciej pracowac biodrami dziecka
# Przekręcając dziecko z plecków na brzuszek należy: wyprostowaną rączkę unieść maksymalnie do góry chwycić za przeciwległe bioderko i następnie przekręcic bobaska na brzuszek.
# kładąc dziecko na brzuchu wysuwać jego łokcie lekko do przodu, aby miało lepsze podkarcie. Można także kłaść dziecko u siebie na kolanach na brzuszku bokiem do siebie i wyciągać jego rączki tak, aby opierały się o nogę. Ta noga nad którą znajduje się pupcia powinna być lekko opuszczona.
# Zalecane jest także kładzenie dzidziusia u siebie na kolanach na pleckach (uważając na to, aby leżał symetrycznie) i opieranie go o siebie, tak aby pupa i nóżki znajdowały się w górze. Można wtedy bawić się rączkami maluszka.
# Dzieciaczki, jak siedzą w fotelikach, to rączki im wpadają do tego fotelika, a my mamy zrobić wszystko, aby były one wysunięte w przód. Ja zwijałam pieluchy w rulon i podkładałam pod całą długość ramion, (od przegubu do barku). Oczywiście z każdej strony.
# Kładąc malucha na brzuszku również można podłożyć mu zrolowaną pieluchę pod klatkę piersiową, aby rączki były wysunięte do przodu i nie cofały się. Dzidziuś zawsze próbuje je do siebie przysunąć.

14 lata 1 miesiąc temu #44154 przez martela89
A tu Vanesia pije soczek :)
Załączniki:

14 lata 1 miesiąc temu #44157 przez MoNiaaa
jejku martela to ona juz sobie calkiem sama trzyma butelke??

nie iwem co mam zrobic zeby julka zaczela jesc te sloiczki??wogole jej to nie smakuje pluje i sie krzywi.

paulinko giba sie na boki ale w jakiej pozycji??? Julka od jakiegos czasu nie chce na brzuszku glowki podnosic troche podniesie kilka razy i juz sie jej nie chce i daje znac zeby ja odwrocic.ale jak siedzi czy ja trzymam na rekach tak wlasnie do gory sjej pleckami do mojego brzucha to trzyma sama glowe i nawet nie chce sie oprzec na mnie. nie wiem czy powinnam sie martwic ze na brzuchu teraz nie lezy?

http

]

14 lata 1 miesiąc temu #44160 przez martela89
Monia jak Julka nie lubi tych słoiczków to możliwe ,że już nie polubi bo moja siostra pluła nimi i każda próba podania jej tego kończyła sie tak samo.

14 lata 1 miesiąc temu #44161 przez MoNiaaa
jejku czy to znaczy ze ona bedzie takim niejadkiem???chyba bym tego nie przezyla bo ja uwielbiam jesc i jak bedzie strasza to pewnie bede jej wszystko wpychala:P

a twojaq Vanessa od razu normalnie jadla te sloiczki??ile za 1 razem zjadla?? przeciez nie bede jej na samym melku chowala :side:

http

]

14 lata 1 miesiąc temu #44164 przez martela89
Nie jest powiedziane,że będzie niejadkiem moja siostra do 3 roku życia była na cycu :lol: i zaczęła jeść dorosłe jedzenie dopiero jak maila 2 lata i z piciem tak samo,czyli do 2 roku tylko cyc,a teraz to taka baba wielka ,że szok 14 lat ma. Może będzie wolała jabłuszko starte albo bananka?

Moja zjadała 1/3 słoiczka ale miała 2,5-3 mies,a teraz zjada pół słoiczka :)

14 lata 1 miesiąc temu #44166 przez Martolina
Jestem pod wrażeniem Vanessy:) Mam pytanko. Idziecie na wychowawczy? Jeśli nie to kto zostaje z dzieciaczkiem?

Jutro szczepienie. Boimy się :)

Alek ur.4 sierpnia 2010 o godz. 9:30

14 lata 1 miesiąc temu #44167 przez martela89
A dlaczego jesteś pod wrażeniem Vanessy?

Ja nie pracuje więc ja siedzę cały czas z moją małą :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka