BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

13 lata 11 miesiąc temu #55544 przez Madzia89862
a deserek na dobranoc z biszkopcikami jest od 4 czy szostego miesiaca i jest z glutenem ii kogo tu sluchac

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 11 miesiąc temu #55563 przez martela89
Madzia po 4 mies.

Ale gluten u dzieci karmionych piersią wprowadza się po 4 mies,a u dzieci karmionych mlekiem sztucznym po 5 mies.

13 lata 11 miesiąc temu #55569 przez alutka1011
martela89 napisał:

Z resztą dla czego jesteś snopkom i uważasz,że to co Ty dajeSZ to jest dobrze,a to co ja to źle.
A właśnie,że ja uważam,że zrobiłaś bardzo źle podając jej galaretkę i biszkopt :ohmy:

I Ty chyba uważasz,że JA DAŁAM DZIECKU 10 KLUSEK I LITR SOSU :ohmy: skoro 4 delicje to nic takiego.

Jak już coś to snobką a nie snopkom :lol:
Madziu nie sprzeczaj się z martelą bo ona wie lepiej!I pragnę zaznaczyc że moja już ma skończone 6 miesięcy więc juz dawno wprowadzam gluten który jest w biszkopcikach!

13 lata 11 miesiąc temu #55597 przez paulinkaaa2202
wojna wybucha nie wnikam... każda matka jest najmądrzejsza i robi co za stosowne...

Jeśli chodzi o biszkopty można już podawać tylko takie zwykłe niesmakowe np do banana czy czegoś wkruszyć ja tak zamierzam zrobić

a co do glutenu ja jeszcze nie podawałam i nie spieszy mi się do tego mam mieszane uczucia i zawirowania apropo tego tematu

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #55602 przez Gosia
Monami płytka doszła (mimo złego nazwiska mieszkam na ul.Wieczorka a Ty napisałaś Małgorzata Wieczorek ul.Wieczorka :laugh: Uśmiałyśmy się z listonoszką :laugh: Dzięki Bogu byłam w domu bo jakbym na pocztę musiała iść to odebrać to by mi nie wydali skoro mam inne nazwisko :laugh:)
Tylko coś mi nie chce chodzić ta płytka, tzn.chodzi ale tylko 30 sekund :( Próbuje dalej...

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #55607 przez monami
sprawdzalam, u nas BYLO ok, MAM KOPIE, DZIALA. wszystko dzialalo i z twoja... sprobuj na komputerze lub innym dvd. tam na poczatku jest menu, potem trzeba kliknac lub wcisnac ok na pilocie i wlacza sie prezentacja.
a adres...i tu uklon do mego meza.... to on wysylal:))) przepraszam za niego.

13 lata 11 miesiąc temu #55610 przez iwkaa
gosia jakn juz od tworzysz to pochwal sie ta prezentacja wrzyc ja gdzies bo jestem ciekawa strasznie i zastanawiem sie czy Maji tez nie zrobic ale wczesniej chciala bym wiedzec jak to wyglada

13 lata 11 miesiąc temu #55613 przez poziomka32
Jeśli mogę moje skromne zdanie w temacie....uważam, ze powinno się powoli wprowadzać potrawy. Kiedyś nasze babcie czy mamy dawały dzieciom "normalne" jedzenie o wiele szybciej ale kiedyś nie było tylu konserwantów!!!!! Teraz większość tego co my jemy to chemia....jak studiowałam, pracowałam w Zakałdach Drobiarskich które robią parówki "bobaski" oj...nie chciałybyście wiedzieć co tam dają....do parówek i w ogóle do mięsa, kiełbasy. Mojej koleżanki babcia, też tak szybko zaczęła karmić Małego swojej córki..sosem, kluską....i teraz chłopak ma 10 lat i waży 65 kg :( (rówieśnik mojej Mati) myślę, ze jak da się na tzw "spróbowanie" ok - można, ale konsekwencje mogą być później w wieku dziecięcym, jeśli zbyt często dziecko dostaje "dorosłe jedzenie". Ja daję słoiczki...moje starsze dziecko też nie słodzi herbaty, nie soli, nie zajada się chipsami czy colą. Tak nauczyłam od małego. Moja Córcia czekolady nie jadła chyba do 2 albo 3 lat. I nie żałuję ma zdrowe zęby, jest szczupła. I puszczając ją na wycieczkę, wiem, ze nie kupi mi 10 paczek chipsów i litra coli. Bo po prostu nie ma nawyku.

I właśnie...nawyki żywieniowe naszych pociech....kształtujemy od narodzin... :)

P.S ale ja nie pogardzę rogalikiem albo czekoladką :laugh:

13 lata 11 miesiąc temu #55617 przez paulinkaaa2202
martela89 napisał:

Po prostu nie trzęsę się nad swoim dzieckiem jak nad jajkiem-moja mama wychowała dwoje dzieci ,a babcia troje i wszyscy są zdrowi i żyją do tej pory ,a też dostawali wcześnie jedzenie.

Nie sądzę żeby któraś z nas trzęsła się przed podaniem dziecku czegoś nowego tylko uważa i robi to stopniowo. Przecież to sama radość dawać szkrabowi coś innego jaki wtedy jest zadowolony

Poziomka mądrze piszesz zgadzam się z Tobą :)

13 lata 11 miesiąc temu #55636 przez asia26
ja ekspozycje na gluten zaczelam po 5 miesiacu bo lekarz tak zalecil ale poczatkowo zaczelam od 2 lyzeczek po tygodniu 4 i tak dalej co tydzien zwiekszalam dawke o 2 lyzeczki i po miesiacu szlam do kontroli i teraz lekarz mowi ze mam dawac pol zalecanej na opakowaniu porcji bo mala nie ma celiakli czy czegos takiego ale nie ma co przesadzac :) do tej pory byla tylko na cycu i od 2 tygodni wprowadzam jej obiadki ze sloiczkow ale kolejno najpierw smaki po 4 miesiacu i pojde kolejno :) ja to chyba troche podziwiam martele za odwage ja troche a nawet bardzo boje sie dawac Oliwi nowosci ze ja cos uczuli ze cos jej sie stanie itp itd ale kazda z nas ma swoja intuicje i wie co najlepsze dla jej dziecka wiec chyba nie ma co tak od razu negowac i klocic sie o to co ktora robi chyba nie warto :) jak Vanessce nie szkodzi normalne jedzonko a wrecz smakuje niech sobie papusia a my robmy po swojemu :) martela chyba nie pisze musicie robic tak jak ja wiec nie ma powodu do klotni :)

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #55639 przez poziomka32
A niżej Tosiek...który zajada tylko bebilon pepti (preparat mlekozastępczy) :laugh: :laugh: :laugh: od wtorku jeszcze marchewkę :)
Załączniki:

13 lata 11 miesiąc temu #55643 przez monami
ja właśnie zaczytałam się w brytyjskie i amerykańskie tabele żywieniowe dla dzieci i jednak musze powiedzieć, że cieszę się, że dopiero teraz Zuzia zaczęła jeść słoiczki. Nie jest tak, że wcześniej zalecają na zachodzie podawanie pokarmów innych niz mleko. Czyli jest podobnie jak u nas:

Signs of readiness for solid food

Your baby probably won't do all these things — they're just clues to watch for.

* Can hold head up
* Sits well in highchair
* Makes chewing motions
* Shows significant weight gain (birth weight has doubled)
* Shows interest in food
* Can close mouth around a spoon
* Can move food from front to back of mouth
* Can move tongue back and forth, but is losing tendency to push food out with tongue
* Seems hungry after 8 to 10 feedings of breast milk or 40 oz. of formula in a day
* Is teething

What to feed

* Breast milk or formula, PLUS
* Semi-liquid iron-fortified rice cereal, THEN
* Other grain cereals like oats or barley

How much per day

* Begin with about 1 teaspoon dry rice cereal mixed with 4 to 5 teaspoons breast milk or formula (it'll be very runny).
* Gradually thicken consistency and increase to 1 tablespoon dry cereal mixed with breast milk or formula, twice a day.

Feeding tips

* If your baby won't eat the cereal on the first try, offer it again in a few days.
* Get more detailed tips on how to introduce solids.

13 lata 11 miesiąc temu #55645 przez asia26
jaki On jest duzy :) wiekszy niz moja Oliwka a o polowe mlodszy :) sliczny chlopczyk :) ja uwielbiam dzieci moglabym na nie godzinami patrzec :) na Oliwke jak w obrazek zagladam :)

13 lata 11 miesiąc temu #55646 przez Madzia89862
co do glutenu sa rozne opinie mi pediatra mowila co innego a maly od narodzin do teraz dostaje cyca;D

13 lata 11 miesiąc temu #55648 przez alutka1011
Ale on duży!Kochany!A u mnie na chwilę była siostra z siostrzeńcem i Mikołaj mówi podczas przebierania Mai"ale ma zławy" :lol: chodziło że ma zwały tłuszczu :lol:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka