BezpiecznaCiaza112023

ze smoczkiem czy bez??

14 lata 5 miesiąc temu #39680 przez Gosia_Krupa
paulinka,mój synuś właśnie takich używał,a potem dokupiłam jeszcze Aventa o takim samym kształcie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 5 miesiąc temu #39994 przez mysia-sia
hym widzę, że z dzieckiem trzeba wypróbować kilka rodzaji smoczków, a nóż któryś mu podpasuje?
ja karmię piersią, a czasem Kuba dostaje butelkę, bo jak idę do szkoły to zostaje z tatą a on nie nakarmi piersioą:P ale smoczki mamy jak na razie 3 różne i żadnego nie chce cycać... wypluwa albo gryzie, a jak gryzie to sam wypada... zaczęliśmy dość wcześnie próby ze smoczkami, bo moja mama twierrdzi, że bez smoczka dziecka się nie wychowa... i teraz Kuba jest na etapie wychodzenia ząbków chyba, bo cały czass paluch w buzi i gryzie, ale czasem zaczyna go ssać i się boję, żeby się za bardzo nie przyzwyczaił, bo smoka jeszcze zabiorę i odzwyczaję, a palcy mu nie poucinam....

14 lata 3 miesiąc temu #47483 przez natmur11
Klaudia od urodzenia miala wstret do smoczka a ja bedac w ciazy nakupowalam najrozniejsze ksztalty i firmy, w koncu wrzucilam je do koszyka z zabawkami bo wiedzialam ze i tak skutecznie je ominie i jakie bylo moje zaskoczenie jak ktoregos razu patrze co robi klaudia a ona na siedzi ze smoczkiem w buzi za chwile zmienia na nastepny i nastepny i spodobal jej sie avent taki prosty wiec chyba nie profilowany.nie ssie go ciagle ani do usypiania ale czasem do zabawy jak go zauwazy

14 lata 2 miesiąc temu #60593 przez visita
Moja mała nie chciała ssać smoczka, ciągle go wypluwała ssała za to palca całe szczęście że tylko do spania teraz ma 7 miesięcy i zauważyłam że coraz rzadziej ssie paluszka. mam nadzieję że sama się z palcem rozstanie.

14 lata 2 miesiąc temu #60687 przez dagack
Ja podałam smoczka jak mała miała żółtaczke i się opalała. Teraz małej daje smoczka bo mamusia ją nauczyła noszenia i spania u nas w łóżku, że jej łóżeczko ją gryzie :) ale jak tylko znowu będzie spała w łóżeczku to smoka zabiore :)

14 lata 1 miesiąc temu #70493 przez Rika
Ja nie chciałam dawać i zapierałam się rękoma i nogami ze nie dam :) Jak mała miała 3 miesiące to zaczęła ssać pięści a aj wystraszona młoda niedoświadczona ze mała będzie ssała palce dałam jej smoka :/ teraz wiem ze był to błąd bo dzieci tak mają ;(
Na szczęście mała chciała smoka tylko do zasypiania :) a teraz i tak woli spać z cycem albo przytulić się do cyca i spać :)

14 lata 1 miesiąc temu #70519 przez Emme
Tolka za nic w świecie nie weźmie smoczka, czasem chciałabym żeby chwilkę possała jak jest marudna, ale nie ma mowy. mam tyle smoczków przeróżnych, że mogłabym sklep otworzyć.

14 lata 1 miesiąc temu #70533 przez Asiersa
U nas Tomcio na początku w ogóle nie akceptował smoczka :) Z czasem, jak troszkę marudził to dawałam mu smoczek i troszkę go ssał...
No i na dzień dzisiejszy Tomek bez smoczka nie funkcjonuje :blink:
Usypia ze smoczkiem (jak uśnie to wypluje i nie krzyczy o niego), po jedzeniu smok, no i w ciągu dnia również :dry: Jedynie przy zabawie nie chce smoczka, pewnie dlatego, że jak się ciągle śmieje to mu wypada :lol:
Pewnie będę miała trudności z oduczeniem go, ale mam jeszcze troszkę czasu. Planujemy oduczać jak Tomciowi zaczną wyżynać się ząbolki :silly:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

14 lata 1 miesiąc temu #70560 przez Martynka__89
My używamy Smoczyka avent już większy rozmiar od 3 do 6. Jestem zadowolona ze Mateuszek lubi smoczek, dziecko od kuzynki męża nie toleruje i zbiera, a także wkłada do buzi wszystko co napotka na swej drodze.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

14 lata 1 miesiąc temu #70838 przez jedynaczka
Asiersa, też tak myślałam jak eM był mały, ze będe miała problemy z oduczeniem go smoczka, a tu jednak sam sobie go odstawił :) moze i u Ciebie pójdzie bez problemów :)

Martynka, wkładanie rzeczy do buzi i zbieranie ich a smoczek to całkiem dwie inne bajki i ja na pewno bym ich nie łączyła.

14 lata 1 miesiąc temu #70852 przez Martynka__89
Na razie nie mogę odp. czy to są dwie inne sprawy, zobaczę jak mały będzie się poruszał.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #70886 przez _aga86_
Jedynaczka jednak chyba cos w tym jest. Ja mialam tak samo: twierdzilam, ze nie dam malej smoczka. JAk byla u mnie polozna i zobaczyla jak Julka "pozera" swoja piastke i paluszki powiedziala, ze mam dac Jej smoczka, zeby nie zaczela ssac kciuka. Podobno niektore malenstwa maja silna potrzebe ssania i w takich wypadkach nalezy dziecku podac smoczka. Od smoczka latwiej odzwyczaic niz od kciuka. Smoczka mozna zabrac, a kciuka juz nie :D
Oczywiscie nie mowie tu o okresie jak dziecko np. zaczyna zabkowac, czy poznawac swiat wkladajac wszystko do buzki, ale jezeli chodzi o niemowleta podobno tak jest.
Asiersa ja niedawno przechodzilam oduczanie- pierwsze 2,3 dni byly straszne, ale potem coraz lepiej i bylam milo zaskoczona :) Ale zycze Ci, zeby maly sam odstawil jak to bylo u Jedynaczki :)

14 lata 1 miesiąc temu #70908 przez Asiersa
hehe :) mam nadzieję, że u mnie będzie tak jak u Jedynaczki :woohoo: Ale z drugiej strony u Ciebie Aga też nie najgorzej :blink: 2,3 dni to nie aż taka tragedia - tak myślę :silly:

Ale co tam, mam jeszcze trochę czasu :side:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

14 lata 1 miesiąc temu #70943 przez _aga86_
Moja Julka na szczescie tylko do spania miala smoczka, wiec w dzien mialam luz :) Asiersa 2, 3 dni to byly nie do wytrzymania :O Ale np. do teraz ciezko Jej sie usypia- juz nie wola smoka, ale tak to potrafila (w dzien) usnac w 5, 10 min. teraz zajmuje Jej to ok. pol h. to samo wieczorami. No, ale juz nie pamieta o smoczku :)

14 lata 1 miesiąc temu #77356 przez Monix
Emme napisał:

Tolka za nic w świecie nie weźmie smoczka, czasem chciałabym żeby chwilkę possała jak jest marudna, ale nie ma mowy. mam tyle smoczków przeróżnych, że mogłabym sklep otworzyć.

U Nas jest tak samo :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka