BezpiecznaCiaza112023

ze smoczkiem czy bez??

13 lata 9 miesiąc temu #77475 przez Asiersa
zazdroszczę Wam :silly:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 8 miesiąc temu #100143 przez ifka
u nas sytuacja wygląda tak: Lela woli jak to mówimy "zmokwać" niedrapkę niż smoka :) .w sumie to dobrze i żle.czasem weźmie smoka na 5-10 min. no i czasem w nocy na chwilkę a tak,to wypluwa i ma odruch wymiotny :ohmy: czasem nawet zapoda jakąś 'niespodziankę" :).

[/url]

13 lata 8 miesiąc temu #100145 przez ifka
u nas sytuacja wygląda tak: Lela woli jak to mówimy "zmokwać" niedrapkę niż smoka :) .w sumie to dobrze i żle.czasem weźmie smoka na 5-10 min. no i czasem w nocy na chwilkę a tak,to wypluwa i ma odruch wymiotny :ohmy: czasem nawet zapoda jakąś 'niespodziankę" :).

[/url]

13 lata 5 miesiąc temu #164052 przez carolin1
Dziewczyny odświeżam temat!
Moja córcia ma 8 miesięcy i nie umie zasnąć bez smoka (czasami na spacerze gdy jedzie w wózku zdarza się że bez niego zaśnie) ale w domu niestety nie. Podjęliśmy próbę oduczenia ale są straszne płacze, mała aż się zanosi, ogólnie jest straszna histeria a jak już padnie ze zmęczenia to po pół godzinie budzi się i znów ryk. Nie wiem co zrobić? Czy to musi być takie drastyczne odstawienie? Nie che przegapić momentu po którym w ogóle nie da się jej oduczyć od smoka. Poradźcie coś błagam.

13 lata 5 miesiąc temu #164254 przez Emme
Carolin zapraszamy do listopada. nie wiem jak Ty się uchowałaś, ze jeszcze Cię tam nie zgarnęłyśmy?;)

Tola nie lubi smoczka, chociaż po chorobie sporadycznie udało mi się podmienić butelkę na smoczek. Myślę, że skoro już się przyzwyczaiła to może jeszcze za wcześnie na odstawienie? Może trzeba poczekać, aż będzie rozumiała bardziej o co chodzi?

13 lata 5 miesiąc temu #164283 przez bombel779
Zgadzam się z Emme,niektóre dzieci muszą jakby dorosnąć do odstawienia smoczka :) Większemu dzidziusiowi (+/- 1rok) można więcej wytłumaczyć,wiem bo kiedyś sama oduczałam pewną małą panienkę :)

A mój skarbeczek nie chce w ogóle smoka.Mam 4 w domu i wszystkie leżą głęboko w szufladzie :P
Zdecydowanie bardziej woli swoje paluszki :) Nie wiem czy to jest dziedziczne,ale ja jak byłam mała ssałam tylko i wyłącznie swojego kciuka :lol: i widzę że mój syn ma takie skłonności...?? :) :D

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 5 miesiąc temu #164380 przez Marysia27
Moje dziecię dostaje smoka tylko gdy idzie spać, czyli 2 drzemki w ciągu dnia, i nocny odpoczynek, jak wypluwa, to nie wkładam smoka z powrotem. Tak jest od jego narodzin. Nie odstawiam jeszcze smoka, bo on Go bardzo uspokaja, tym bardziej przy okazji ząbkowania usypianie nie jest takie łatwe, a takie ssanie raczej nie wyjdzie mu na złe. Też wolę smoka od np. kciuka, którego nie będzie tak łatwo odstawić jak smoczka.

13 lata 5 miesiąc temu #164470 przez Dave
My mamy 3 smoczki i wszystkie łapią kurz w szufladzie :(
Majka w ogóle ich nie toleruje. No cóż może kiedyś ją najdzie ochota.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

13 lata 5 miesiąc temu #164701 przez baby_55
U nas młody chwycił smoczka na początku teraz nie ma szans, a próbowaliśmy różnych kształtów...

13 lata 5 miesiąc temu #164707 przez Emme
Tola ma uwaga.... 12 smoczków! i ich nie lubi :P

13 lata 5 miesiąc temu #164771 przez raczek10
Nasz Jasiek tez zasypia ze ssmokiem :side: leprze to jak by mial palucha ćlamać ,bo on wcześniej tylko kciuka ssał a smok był beee a teraz na szczęście juz zapomnial o paluszku . nam na paluszku juz paznokcia do połowy nie było tak ssał . latwiej oduczyc od smoka niż od palca . ,bo palucha nie zabierzesz i nie schowasz a 3 letie dziecka z palcem w buzi to jakoś dziwnie wygląda :side:

my poczekamy aż ząbki powychodzą to wtedy będziemy sie oduczać :blink:

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 5 miesiąc temu #164781 przez bombel779
Emme napisał:

Tola ma uwaga.... 12 smoczków! i ich nie lubi :P

HE HE :) A myślałam że nasze 4 to dużo :P :)

13 lata 5 miesiąc temu #164791 przez natmur11
u mnie lezy na szafce 7 smoczkow + z 5 zgubionych czy wyrzuconych ale zaden jej nie zainteresowal. no i kilka ktore dostalam i od razu przekazalam dalej:)(

13 lata 5 miesiąc temu #164907 przez Marysia27
Dziewczyny z "antysmoczkowymi" dzieciakami, mają z głowy problem z oduczeniem dzieciaczków ssania uspokajacza :)

13 lata 5 miesiąc temu #164909 przez bombel779
Tak :) ale być może będą miały (a w tym JA :D ) problem z oduczaniem ssania kciuka :silly:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka