BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 11 miesiąc temu #281283 przez georgette102
Karola1990 napisał:

Cześć dziewczyny. Mam wielki problem bo moja mała nie chce się ruszać.
Zjadłam śniadanie i nic, później czekolade i też nic. Naciskałam na brzuch bujałam nicm i nic. Myślicie że powinnam jechać na pogotowie?
od jakiegoś czasu ruchy stały się słabsze. wczoraj wieczorem doliczyłam 8 ruchów i zasnełam bo tak długo musiałam na nie czekać

Karola moja córcia też miewa takie dni, że prawie w ogóle się nie porusza co mnie bardzo stresuje; od ostatniej wizyty wypełniam kartę ruchu płodu (co prawda mój lekarz zaleca wypełnianie jej od ok 34 tc, ale skoro się "dopominałam" to kazał mi już teraz, żeby "poćwiczyć") no i tu mam takie zalecenie, że liczę ruchy w godz.7-8, 12-13, 18-19 i że w ciągu jednej godziny powinny być co najmniej 4 ruchy płodu a jak nie ma to trzeba przedłużać o kolejną godzinę i jeśli nadal nie ma to o kolejną, a jeżeli nie będzie odpowiedniej ilości ruchów należy zgłosić to lekarzowi, ale każdy lekarz ma swoje metody i swoje zdanie, więc najlepiej skonsultuj się ze swoim
u mnie dzisiaj mała tak buszuje, że cały brzuch spaceruje w jedną i drugą stronę :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #281315 przez Karola1990
Byłam na poegotowiu bo nic nie pomagało. ściskałam brzuch trząchałam, jadłam słodkie wszystkie pomysły mi się skończyły i się poddałam. Przyjeli mnie bardzo szybko. Byłam tak zdenerwowana że nie pamiętałam swojego nr telefonu nawet.
Tylko jak dotkneła brzucha pielęgniarka mała zaczeła fikać! Poczułam taką ulgę że szok!
Wszystko jest w porządku.
Jak powiedziałam lekarzowi że te wcześniejsze ruchy były takie że aż brzuch skakał a te teraz są słabe i nijak się mają do poprzednich to powiedział że powinnam sie wtedy była zgłosić bo to nie było normalne! Aż tak dziecko kopać nie może.
I wez tu bądź człowieku mądry!
Powiedział żeby 3 razy dziennie w przeciągu godziny sprawdzać czy jest 5 ruchów.

12 lata 11 miesiąc temu #281328 przez gaabrysia
czyli trzeba sie martwic nadmiarem aktywnosci płodu ? mój syn ciągle się pcha, przekreca, podskakuje.. czasem się zastanawiam czy on wogole spi, a więc dałaś mi teraz do myślenia :(

12 lata 11 miesiąc temu #281332 przez gusiag
mój lekarz powiedział, że jak się dużo rusza i jest aktywne to bardzo dobrze, rozwija mięśnie - ćwiczy sobie na swój sposób. Poza tym każde dziecko jest inne, jedne będą leniwie się ruszać a inne będę bardzo szalały. Każdy lekarz pewnie mówi co innego. Więc nie martwcie się za dużo, bo każda z nas ma kogoś innego w brzuchu i niech sobie fika albo niech śpi, obserwujcie siebie, ciało i maleństwo ale nie bierzcie teraz do siebie tego czy akurat śpi dłużej niż zwykle czy może chce wyskoczyć przez skórę. Bardziej szkodzą nerwy i myślenie...

12 lata 11 miesiąc temu #281349 przez Karola1990
ważne że wszystko jest ok. takiego stracha mieliśmy że masakra. doszłam do wniosku że nasza mała chciała zwrócić na siebie uwagę i dlatego tak nas wystraszyła :) taka mała a już kapryśna :P

12 lata 11 miesiąc temu #281394 przez gucha86
Dobrym sposobem na przyszłość jest wypicie szklanki zimnej wody, na zimne zdrowe dziecko zawsze reaguje.

Agnieszka

12 lata 11 miesiąc temu #281405 przez strangerwold
Ooo będę pamiętać o tej wodzie;D dobry pomysł :laugh:

12 lata 11 miesiąc temu #281413 przez georgette102
Karola to świetnie, że z dzidzią wszystko dobrze i oby już bez takich stresów się obyło :) no to masz podobne zalecenia jak ja - też trzy razy dziennie liczę ruchy; dzisiaj byłam na wizycie u mojego lekarza i miałam robione KTG, a następna wizyta za tydzień

a Wy jak często macie teraz wizyty u ginekologów?

12 lata 11 miesiąc temu #281443 przez strangerwold
Ja mam nadal co 4 tygodnie a już powinnam mieć co dwa tyg.
Miałam wizytę 12.01 a następna wizyta 09.02

12 lata 11 miesiąc temu #281616 przez Karola1990
Hejka :)
Mała wczoraj wieczorem wyszalała się brzuszku chyba za te wszystkie dni :)
Ja mam wizytę jutro i nie mogę się już doczekać :D
Niestety pierwszy raz na usg będę sama, a to dlatego że wizytę mam na 15 a chłopak pracuje do 17 i nie ma możliwości żeby się zwolnić wcześniej. a w przyszły poniedziałek zakupy dla naszej małej :)

12 lata 11 miesiąc temu #281663 przez emma
dzien dobry!
sa ferie, wiec jako "jednostka feryjna" :) mam przed soba dwa tygodnie wolnego - teoretycznie, bo dzis spotkanie z grozna pania promotor w sprawie pracy, ale mam nadzieje, ze jak zobaczy Zośkę, nie bedzie bardzo ostra ;).

dzis tez wizyta u lekarza (ja mam niestety rzadko - co okolo 5 tygodni, wiec moze to byc ostatnia lub przedostatnia wizyta :)), ale czujemy sie super, wiec nie wiem czy czestsze wizyty bylyby w moim przypadku potrzebne.

w weekend bylam na 2 spotkaniach szkoly rodzenia i od przedwczoraj sni mi sie porod :/, ale zajecia ciekawe i przydatne (skreslilam wiele niepotrzebnych pozycji z listy zakupow dla siebie i dzidziusia ;)).

dzisiaj wolne, wiec do popoludnia jestem kura domowa, zaraz ide zapuscic rosolek :D
milego dnia!

12 lata 11 miesiąc temu #281711 przez gaabrysia
emma przepraszam może i mam skleroze ale gdzie pracujesz?:)
no to super ,że tyle wolnego odpoczywajcie z Zosia ;D

ja chodze co 2 tyg, ale usg nie miałam chyba od 23 tyg. więc nie ukrywajac już sie stesknilam i chciałabym wiedziec co u Adka słychać ...

12 lata 11 miesiąc temu #281735 przez gucha86
Cześć wszystkim,
ja chodzę co miesiąc, teraz mam wizytę na 25 stycznia i okaże się czy będę miała cesarkę czy nie bo mała jest ułożona pośladkowo i jeśli się nie przekręciła to pod koniec lutego już cesarka.

Agnieszka

12 lata 11 miesiąc temu #281745 przez gucha86
Dziewczyny czy opadł wam już brzuch? Wczoraj koleżanka mi powiedziała że mam bardzo nisko i faktycznie lepiej mi się oddycha i nie mam już zgagi, zastanawiam się czy to nie za wcześnie.

Agnieszka

12 lata 11 miesiąc temu #281756 przez gaabrysia
nie ja mam jeszcze wysoko.. i zgage okrutna! :( a na kiedy masz termin?
ja wczoraj na you tube oglądałam mtakie 32 tyg wczesniaki i nie mogę uwierzyć ,że już taki duzy jest... i że może mu sie zachcieć w każdej chwili na świat. tfu tfu...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka