BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

13 lata 5 miesiąc temu #227104 przez marigra
georgette102 napisał:

a więc jestem już po eksperymencie z glukozą :) najlepszą radę jaką mogę Wam udzielić to: zabierzcie ze sobą cytrynę!!! ja na szczęście miałam, bo wcześniej doradziła mi to pielęgniarka (za co jestem jej bardzo wdzięczna). glukoza z wyciśniętą cytryną smakuje jak mocno przesłodzony sok, ale da się wypić. natomiast widziałam jak się męczą pacjenci "bez cytrynki" i bardzo im współczułam...
jeśli chodzi o całe badanie wyglądało to tak: pobranie krwi na czczo - po godzinie wypicie glukozy - po kolejnej godzinie pobranie krwi - po upływie kolejnej godziny pobranie krwi.
marigra czytałam, ze takie badanie badanie powinno się wykonywać na początku ciąży a później między 24 a 28 tc, ja nie miałam tego badania na początku a teraz w 22 tc, ale w sumie ufam mojemu lekarzowi, chyba wie co robi :)

pewnie kazdy ma jakies inne zalexcenia, ufamy naszym lekarzom i wiedza co robią:)
czyli georgette102 nie jest az tak zle poza smakiem???? a powiedz da sie wytrzymac tle czasu bez jedzenia??? bo ja to odrazu jak wstaje jestem glodna. Niby dostajemy ta glukoze, ale jednak zołądek pusty....

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #227406 przez georgette102
marigra, jeśli mam być szczera to ja kiepsko zniosłam to badanie. po wypiciu glukozy, pomimo znośnego smaku zrobiło mi się niedobrze. obawiałam się, że zwrócę i będę musiała to pić jeszcze raz :( ale z czasem czułam się coraz lepiej i jak minęły mdłości to nawet nie czułam głodu (a mam tak samo, że wstaje głodna). gorzej za to poczułam się, kiedy zjadłam pierwszy posiłek ok.13.00. wtedy myślałam, że zemdleję. po kanapce musiałam zjeść słodkiego batona i znowu poczułam się lepiej. w sumie już do końca dnia bolała mnie głowa, ale nie jakoś strasznie. mam nadzieję, że nie przestraszyłam Was swoją opowieścią, bo w sumie pewnie każdy inaczej to odczuje.

13 lata 5 miesiąc temu #227439 przez gaabrysia
ile spędziłaś łącznie czasu w przychodni?? cały kubek trzeba wypić? napewno zabiore cytryne :D ale z tym na czczo też kiepsko.. nawet jak na pobranie krwi jade to jestem zła. bo herbatka i śniadanko to podstawa, też się budzę głodna ;) no ale mus to mus, trzeba jakoś dzielnie znieść.ja się dowiem 8 kiedy to badanie.

13 lata 5 miesiąc temu #227470 przez marigra
dla maluszków przecierpimy wszystko, ale ja podobnie jak georgette i gabrysia nie znosze tych wszystkich badań na czczo, poprostu lubie jesc i czuje se ograniczona kiedy musze czekać :lol:

teraz wiemy przynajmniej jak to wygląda, tylko faktycznie rozkłada się to w czasie, bo tu godzina picie kolejna godzina itd wiec to tak poł dnia mija....ale nie ma wyjscia....

13 lata 5 miesiąc temu #227508 przez georgette102
w przychodni spędziłam prawie 4 godziny, trochę się przedłużyło, ponieważ od pierwszego pobrani krwi a przed wypiciem glukozy czekałam ponad 1,5 godziny (a normalnie powinno to trwać 30 min do 1 godziny - w tym czasie pobrana krew jest badana czy w ogóle można pacjentce podać glukozę i pewnie okres oczekiwania jest zależny od laboratorium); niestety trzeba wypić cały kubek i właściwie to przydałaby się łyżeczka do wymieszania, ponieważ na górze bardziej czułam cytrynkę a im bliżej dna było coraz bardziej słodkie bleee, ale marigra ma rację - dla dzidziusiów przecierpimy wszystko
no i dziewczyny nie martwcie się, że musicie być na czczo, bo tylko na początku to przeszkadza, ale później nie chce się jeść, mimo, iż z przychodni wyszłam ok 11.00 to i tak zjadłam ok. 13.00 bo nie byłam głodna

13 lata 5 miesiąc temu #227632 przez ewelina.zak.1991
Ja mam jutro wizytę u lekarza, pewnie też zleci mi tą słynną glukozę:) nie mogę się doczekać też kolejnego badania usg :)

Dzidziuś zaczął już kopać;) Niesamowite uczucie :)

Moje maleństwo !!!:*

13 lata 5 miesiąc temu #227636 przez gaabrysia
zgadzam się niesamowite, mój wczoraj pierwszy raz tatusia kopnął .. :))mój nigdy nie kopie raz.. jak nic to nic, a jak już to cała seria :)

dziś siostra pow mi ,że taka glukoze powinno się robić 2 razy.. a ja jeszcze nie miałam. a ostatnio taka pani mnie nastraszyła cukrzycą ciążową bo mam strasznaaaa ochote na słodkie, ale nie myśle o tym chociaż siostra z 2 dzieckiem miała.
8 przeprowadze wywiad z lekarzem ;)

Ewelina dopisz się do naszej listy :
06.03 - emma / ?!?
08.03 - Martyna 123 /synekk
08.03 - georgette102/???
09.03 - kalisi/ córcia
08-12.03 - marigra/córcia
16.03 - gaabrysia / synek
16.03 - moba2012 / ???
25.03 - aisod / ???
31.03 - asiula2134/ najprawdopodobniej synek

13 lata 5 miesiąc temu #227665 przez gaabrysia
kurczę od paru dni męczy mnie zgaga :/ sposoby kolezanek mleko i migdały na nic się zdjają, chyba jutro odwiedze apteke po reni..

13 lata 5 miesiąc temu #227693 przez georgette102
jeśli chodzi o zgagę to nie pomogę, do tej pory nigdy nie miałam i nie wiem co to jest (odpukać :))
a co do ruchów dzidziusia... to jest coś cudownego!!! to są takie moje chwile sam na sam z maleństwem, za każdym razem kiedy mąż dotyka brzuszka, wtedy zazwyczaj nic się nie dzieje :)

13 lata 5 miesiąc temu #227759 przez ewelina.zak.1991
06.03 - emma / ?!?
08.03 - georgette102/???
09.03 - kalisi/ córcia
14.03- Ewelina / ??? ale czuję,że dziewczynka :)
16.03 - gaabrysia / synek
16.03 - moba2012 / ???
25.03 - aisod / ???

13 lata 5 miesiąc temu #227763 przez ewelina.zak.1991
No właśnie, ja też dzisiaj rano chciałam pokazać tatusiowi żeby poczuł pierwsze ruchy dziecka to akurat w tej chwili przestało kopać;)

13 lata 5 miesiąc temu #227935 przez emma
przypominam, ze znaki zapytania przy moim nicku mozna juz zamieniac na "dziewczynka" - bedzie Zośka! (uaktualniona przeze mnie lista kilka postow wczesniej, o ile komus bedzie sie chcialo ja oodszukac - mnie sie nie chce ;)).

13 lata 5 miesiąc temu #228011 przez gaabrysia
06.03 - emma / córeczka (ZOSIA :) )
08.03 - georgette102/???
09.03 - kalisi/ córcia
14.03- Ewelina / ??? ale czuję,że dziewczynka
16.03 - gaabrysia / synek (ADRIAN :) )
16.03 - moba2012 / ???
25.03 - aisod / ???

proszę bardzo :)
a co do kopniaków to gdzieś wyczytałam i u mnie tak jest, że dzidziuś najbardziej szaleje od 21 do 1 :) wieć teraz tatuś przed snem może poczuć akrobacje naszego synka :D

zagaga.. wrrr i bleee nie życzę, mnie dopada ostatnio dość często :(

13 lata 5 miesiąc temu #228370 przez moba2012
wiec i ja poprawiam swoje znaki zapytania, z przesunieciem terminu porodu na 22.03.
co do kopniec to ja jeszce niestety nic nie czuje, ale mam nadzieje ze juz niebawem moj maly da o sobie znac :)
pozdrawiam wszystkie mamusie

06.03 - emma / córeczka (ZOSIA )
08.03 - Martyna 123 /synek
08.03 - georgette102/???
09.03 - kalisi/ córcia
16.03 - gaabrysia / synek (ADRIAN )
22.03 - moba2012 / synek (TYMON)
25.03 - aisod / ???

13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #228445 przez marigra
gaabrysia napisał:

kurczę od paru dni męczy mnie zgaga :/ sposoby kolezanek mleko i migdały na nic się zdjają, chyba jutro odwiedze apteke po reni..

ja tez nie posiadam takich objawó więc nie pomogę....

wiecie od ostatnije wizyty bardzo spadły mi wyniki i nie wiem czy to dzidzia tak ze mnie wysyysa, czy ja sie opusiciła.....teraz w czwratek mam wizyte wiec wszystko musze wypytac lekarza, bo sie zmartwiłam...

aha i aktualna lista
06.03 - emma / córeczka (ZOSIA )
08.03 - Martyna 123 /synek
08.03 - georgette102/???
09.03 - kalisi/ córcia
09.03 - marigra/córcia (ZUZIA)
16.03 - gaabrysia / synek (ADRIAN )
22.03 - moba2012 / synek (TYMON)
25.03 - aisod / ???

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka