BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 4 miesiąc temu #412386 przez georgette102
gaabrysia ja ciągle widzę stare zdjęcie a tu masz link
cornetis.pl/pliki/PW/2007/4/PW_2007_4_292.pdf

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #412406 przez marigra
my z jedzenia dajemy marchewke, jablko, jablko z marchewka i zupa jarzynowa. Niebawem wprowadzamy mięso. wczoraj wypiła tez bobofruta marchew-jablko.
Glutenv jemy juz miesiąc i faktycznie na poczatku brzuszek musi sie przywyczaic, ale teraz tov juz bez zadnych problemów. Kupki sie wyregulowały, nic nie steka ani sie prezy wiec fajnie

Ja staram sie trzymac tego schematu zywienia, chcoiaz troszkr wczesniej zaczelismy ze sloiczkami, ale nie widze zednych problwemów.
A powiedzcie dajecie juz kaszki i kleiki jako samodzielny posiłek??? Kiedy dajecie rano czy wieczorem????
Stranger - jesli wprowadziłaś makaron to gluten automatycznie tez, bo przeciez w skladzie jest mąka :blink:

z ciekawosci przeczytałam skład Kubusia i poza sokami jest tam syrop glukozoz-fruktozowy i kwas cytrynowy, wiec raczej nie polecała bym go dawac tak małym dzieciom ;)

gerorgette - my tez mieslismy swego czasu problem z butelką, ale w sumie zmieniałam smoczki, kupowałam rożne herbatki, a ktoregos dnia poprostu zaczeła mi pic i teraz juz nie mamy problmów (odpukać). Mam nadzieje ze juz tak zostanie.

a od wczoraj moje dziecko z uporem maniaka przekreca sie sama na brzuch :lol:

12 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 6 miesiąc temu #412435 przez asiula2134
.

12 lata 4 miesiąc temu #412446 przez ewelinda83
georgette102 ja zaczelam od owocow, ale cale szczescie nic sie nie dziej.
w sumie tak mi doradzil lekarz, tzn doradzil zebym dawala najpier sloiczki jednoskladnikowe zebym mogla zobaczyc ewentualne uczulenia.
gluten tak jak juz wspominalam doradzil wprowadzac okolo roku, ale ja zaczne szybciej :blink:
rozmiar zdjecia to 36 kb

gabrysia no przeciez ze banan :lol: zapomnialam o nim :side: bo ja raczej miesozerna jestem :silly: jakiego banana dajesz ? ze sloiczka czy "świerzego" tak jak asia

12 lata 4 miesiąc temu #412454 przez gaabrysia
ja daje ze słoiczka najpierw dałam samego , potem z morela a dzisiaj z owocami leśnymi -wszystkie zostały zjedzone ze smakiem ;)
Wiec spróbuj , napewno zje ze smakiem :laugh: coraz fajniej mają nasze dzieciaki. Menu się rozszerza. Wczoraj dałam jarzynowa ze schabem - to dopiero była wyżerka ;)) aż się trząsł!

ja jeszcze nie podaje, kleików, kaszek.. itp
Ale odkąd mamy te butelki tommee tippee pijemy herbatki czy ostatnio sok bardzo łądnie (tfu tfu ,żeby się nie odwidziało!;) )

12 lata 4 miesiąc temu #412493 przez martyna123
Gabi- ja też polecam blender bo nim idzie zrobić tak jak są słoiczki kupone takie kremowe.
Ja gotuje albo z gołąbka z królika i z piersi kurczaka i nie daje do słoiczków tylko
zamrażam bo w lodówce może być tylko 48 godz a i nie dodaje vegety tylko sól i cukier do smaku.

Banana też daje świeżego i bardzo mu smakuje daje też skórki z chleba biszkopty soki kaszki najlepsza jest teraz malinowa z nestle co tylko wode się dodaje miał bananową ale jest taka mdląca i jemu też nie podeszła ja nie patrze na schemat żywienia bo tak jak Asia jestem zdania że takiego czegoś nie było w dawnych czasach i żyjemy mój wujek miał 6 tyg i już musiał mieć mleko z sucharka i wyrósl na zdrowego i mądrego człowieka i nawet nie grubego.

Mój mały już siedzi jak się nad czymś podciągnie i bez oparcia twardo siedzi i do tego się śmieje za niedługo będę musiała pasami przypinać bo dupe wysoko też dzwiga za tydzien szczypienie więc podam prawdiłowe wymiary.

Mam problem czy jak jeteście przed okresem to czujecie ciągnięcie w kroku albo na zmiane pogody bo ja czasami czuje mocno ??

Dobranoc mamusie

12 lata 4 miesiąc temu #412547 przez emma
Kochane,
nie pisze, bo maz musial wrocic do wawy i znow same jestesmy :-(, ale staram sie czytac na biexaco i ciesze sie, ze taki ruch. Teraz tex tylko moge z telefonu postukac, mam nadzieje, ze jutri jak mala zasnie, nadrobie zaleglosci, pofam przepusy i dam znac, co u nas. Dobranoc! :-)

12 lata 4 miesiąc temu #412597 przez aisod
Hej Dziewczyny!

Michał od niedawna zauważył swoje stopy i jest z tego powodu bardzo zadowolony ;).
Dalej jedziemy tylko a cycku tak jak nam doktorka poleciła i widzę, że zostałam jedna sama "nierozszerzająca jeszcze diety" ;), ale to lepiej, bo jak my będziemy zaczynać to Wy już będziecie doświadczone więc będę mogła się radzić :woohoo: Trochę się nie mogę doczekać, ale wszystko przed nami :)

marigra napisał:

aisod - cwiczenia fajne, dziekuje przejrzalam, ale ja chyba zgadzam sie z emma, kazde dziecko roziwja sdie w sowim tempie i ja na sile jej w niczym nie pomaga. Od urodzenia wlasciwie nie ingeruje w jej rozwoj i jak narazie wszystko idzie swoim tempiem i w miare rowno ze wszystkimi, wiec nie bede jej meczyc :silly:

Ja też uważam, że nic na siłę... a te ćwiczenia traktuje tylko jako dodatek do zabawy z Miśkiem. Robimy tylko to co jemu się podoba :blink: nie myślcie, że ja "katuje" dziecko, żeby szybciej siadło czy zaczęło raczkować... :blush: najważniejsza jest zabawa :silly:

martyna123 napisał:

Mam problem czy jak jeteście przed okresem to czujecie ciągnięcie w kroku albo na zmiane pogody bo ja czasami czuje mocno ??

Ja okresu jeszcze nie mam, bo na cycku jadę... ale przed zmianą pogody to blizna mi dokucza. Nie ma wtedy mowy o jakichkolwiek "rozrywkach łóżkowych" nawet :blink:

Ostatnio zaczęły mi kolana nawalać... boli jak wstaje i siadam... w aptece powiadziała mi babka, że dopóki karmię nic nie mogę na to brać... a może, któraś z Was zna jakieś "bezpieczne" sposoby na bolące stawy?

Miłego dnia wszystkim :)

12 lata 4 miesiąc temu #412931 przez georgette102
hejka

miałam dzisiaj gości - moja bratowa z czwórką dzieci (2, 5,8 i 11 lat)... jakby tajfun przeszedł przez moje zaledwie 44-metrowe mieszkanie :lol:

ewelinda na szczęście udało się z tym zdjęciem, chociaż już mi ręce opadały :silly:

dziewczyny to, że ja wzoruje się na schemacie żywienia to nie znaczy, że twierdzę, że ktoś robiąc inaczej robi to źle; nie miałam koncepcji jak rozszerzać dietę Mai, więc skorzystałam z zaleceń pediatrów (raczej są mądrzejsi niż ja w tym temacie); poza tym wydaje mi się dość logiczny

12 lata 4 miesiąc temu #412939 przez georgette102
a co do picia z butelki to zauważyłam, że Maja pije herbatkę malinową i soczek, który bardzo jej smakuje ale mleka a tym bardziej mleka z kleikiem nie chce; myślałam, że może chodzi jej o smak - najpierw kupiłam bebilon, a jak nie chciała pić kupiłam bebiko i też nic, chciałabym, żeby chociaż 1-2 razy dziennie wypijała sztuczne mleko i co tu robić :unsure:

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #412942 przez ewelinda83
georgette102 fajnie ze sie udalo :)

no ja zaczelam od owocow ale jak juz wspominalam nic sie nie dzieje wiec dalej bede podazac tym tropem :silly: czyli za moja intuicja z podpowiedziami z forum :lol:

do walki z mlkiem wlaczylam laktator :dry: mam nadzieje ze sie cos ruszy i Kinga znowu sie bedzie najadac :) a jak nie to wprowadzimy mleko :(
dzisiaj udalo mi sie sciagnac dopiero 90 ml ( bylo kilka podejsc ) mam nadzieje ze do wieczora cos sie jeszcze uzbiera :) chcialabym do tego mleka dodac kaszke manna, jak myslicie czy to dobry pomysl ? jak przygotowac takie mleko z kaszka :unsure: :S nigdy jeszcze tak nie robilam, zawsze byl tylko swiezutki cycus ;)

gdzie sie wszystkie mamusie podzialy ?????

12 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 6 miesiąc temu #412953 przez asiula2134
.

12 lata 4 miesiąc temu #412962 przez georgette102
ewelinda gdzieś mi się obiło o uszy, że można podawać kaszkę mannę z własnym mlekiem ale jak to zrobić :unsure: wydaje mi się, że ugotowaną na wodzie kaszkę ostudzić i dodać odrobinę do już podgrzanego mleka; chyba mi coś umknęło... masz problemy z laktacją czy samo mleko nie wystarcza córci? ja myślę, że podaniem w pierwszej kolejność owoców nie można zrobić dziecku krzywdy, tylko gdzieś tam znowu wyczytałam, że gdy dziecko najpierw je owoce to później może nie chcieć jeść warzyw - a na ile to prawda? no i wiadomo to sprawa indywidualna każdego dziecka, bo każdy maluszek jest inny

asiula ja tam się nie oburzam :silly: a tak poważnie to nie chciałabym, żeby ktoś mnie źle zrozumiał, że niby myślę, że tylko taki sposób jest dobry - absolutnie nie! tak jak mówisz, każdy robi jak uważa a z dzieciakami wesoło było... było też głośno, z elementami płaczu połączonymi z krzykiem :woohoo: podziwiam ich mamę ;) a i dzięki za radę, chyba faktycznie spróbuję podać mleko przez sen

12 lata 4 miesiąc temu #412975 przez ewelinda83
georgette102 sama nie wiem co to za problem :( od kad wrocilam z Polski Kinga wisi mi na cycu po 30-40 minut, domaga sie go nawet co 1,5 godziny jak niemowlak :dry:
wczesniej jadla mi juz nawet co 3 godziny i wystarczalo jej 7-12 minut i cyca sama wypluwala a teraz ... sama juz nie wiem :(
tak sie przyzwyczailam do karmienia piersia i tak mi sie to podoba ze jak pomysle o butli to mi sie plakac chce :( chociaz wiedzialam ze to nastapi i to nawet niedlugo bo musze do pracy wrocic, ale psychicznie sie nastawialam na wprowadzanie MM na koniec wrzesnia.

ja wlasnie nie wiedzialam jaka jest roznica w prowadzaniu pokarmow :S dalam owoca bo wydal mi sie delikatniejszy :blink: chociaz marchewka tez juz byla i tez smakowala :) ale dobrze ze zwrocilas na to uwage bo bede musiala popracowac nad warzywami :)

asia tez myslalam nad podgrzaniem ;) bede musiala gdzies poczytac jak to sie robi :side:

12 lata 4 miesiąc temu #412979 przez ewelinda83
dziewczyny wprowadzilam was chyba w blad :S
chodzi mi o to zeby do mojego mleka dodac kaszke mleczno-ryzowa Nestle

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka