- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- anna.nowa.forum
- Wylogowany
- gaworzenie
georgette102 - kto i ile osób było-asystowało przy Twoim porodzie?
Mirella , gaabrysia - dużo osób chodzi po obchodzie po porodzie, jak duża publika obserwuje ciebie, czy można część z nich wyprosić?
ewelinda83 - studenta osobiście to ja wyproszę
Mam jeszcze pytanko, ile może kosztowac na infoanckiej lekarz-czy się orientujecie, może bym wóczas doporodu opłaciła lekarza, czy wówczas jest on przy tobie cały czas?
Ponadto czy przy porodzie może być taka sytuacja że anastazjolog nie zdąży dać znieczulenia, czy można to jakoś sobie zastrzec że bez znieczulenia wstrzymujemy akcję i czekamy na anastezjologa?
Mam przypadek ciąży cukrzycowej i niebawem mam termin , obecnie jestem na patologi ale jest prawdopodobieństwo że :
1. wyjdę jutro i wrócę póżniej - to czy po powrocie w terminie porodu jest w takiej sytuacj wywoływana ciąża jeśłi nei urodzi się jeszcze dizidziuś i nei bedzie akcji porodowej?
2. zostanę jęsli urolog stwierdzi że musi być wywołąna akcja
To czy w tych 2 przypadkach ejst od razu wywoływana od początku akcja czy może byc tak że jeśli nie zareaguję na oxy to położ amnie na 1-2 dni iponownei będzie wywoływanie?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Nie wyobrażam sobie jak można wstrzymać akcję i czekać na anestezjologa. Zatrzymać poród w połowie?
Co do oxy to na Madalińskiego jak się pierwsze wywołanie nie udaje to się wraca na patologię i następnego dnia albo jeszcze następnego druga próba. Ale co szpital to obyczaj, ciężko wyrokować?
Zagłosujecie? pl.lennylamb.com/user/show_photo/5035
- strangerwold
- Wylogowany
- rozmowna
- Kocham Cię synku BARTUŚ !!;**
wgl nie przejmowalam sie tym ze tam ktos patrzy.U nas nie ma takiego czego jak zagladanie do rany i cale szczęśćie! u mnie lekarze na obchodzie pytali sie jak tam krwawienie i czy nie trzeba mi lodu czy podpasek,lod na zlagodzenie bolu.
georgette102 ja na poczatku dawalam pół pozniej juz caly zjadal a teraz sama gotuje na oko je tyle ile potrzebuje,jak juz widze ze odpycha lyzeczke to znak ze juz nie chce reszte daje zwykle dla psa.;d
ewelinda83 ja podawalam chyba ze dwa razy kaszke chyba to byla jablkowo-malinowa z nestle cos takiego nie pamietam dokladnie smaku;d ale podaje tak max 2 razy w tyg. i smakuje mu i mi tez;d kleik ryzowy pare razy dalam,ale teraz dodaje troche do zupki smaczniejsza jest.a co do ciemiaczka tez zauwazylam ze jest o wiele mniejsze prawie niewyczuwalne;)
Martyna-gratuluje pol urodzin Szymonka;*
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
Przez cały poród byłam z tatusiem. a od czasu do czasu przychodziła położna. Lekarz był z 2 razy.. no i jak zaczeły się parte (dosłownie z 10min w moim przypadku) było 2 lekarzy 2 położne i 2 panie które oporządzają dziecko po porodzie (mierzą ważą, czyszczą) ale szył już mnie pan.. ale uwierz ,że w tej chwili nie będziesz tak o tym myślała. Zabierz ze sobą męża -naprawda bardzooo pomaga np w wejsciu-wyjsciu do wanny. Ja wtedy nie czułam skurczy tak mocno. takto będziesz sama. płacić za lekarza ? przemyśl to. z tego co wiem to koszt ok 2 tys.
Co do Adriana, wyszłam wczoraj po prezenty na panieński .. Nakarmiłam o 16, wróciłam o 19 i całe szczęście bo młody "wył" ,bo niechciał pić mleka z butli i zaczynam się martwić .. Dziś od rana "trenuje" nie podałam jeszcze piersi. Ale po 2h położyłam go na boku (zawsze prawie karmie na leżąco) i o dziwo przyssał się , ale nie wypił wszystkiego bo zasnął- może on nie lubi jeść w innej pozycji .. do takiej się przyzwyczaił
Zebym nie musiała wracać z wesele (świadkuje) bo teściowej będzie płakać ;( trohę się martwię , ale przejdzie test z tatą teraz w weekend - takto nigdy nie wstaje. No może na początku mi go podawał jak krok bolał ...
ciemiączko nam się zmniejszyło sporoo.. niewiem czy 3cm to dużo , ale zapytaj lekarza przy najbliżej okazji podejrzewam ,że to jak ze wszystkim ,każdemu dziecku zmniejsza się w innym tępie. Nam "badają" przy szczepieniach ..
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
- asiula2134
- Wylogowany
- gadatliwa
- asiula2134
- Wylogowany
- gadatliwa
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
Anno ja rodziłam na inflanckiej , znieczulenie zostało mi podane przy 6 cm rozwarcia (szło bardzo szybko) lecz wstrzymało i wydłużyło akcje porodowa. Fakt taki,że przez 2h zupełnie nic nie czułam, ale też nic się nie działo.. ale to chyba zależy od kobiety bo moja koleżanka rodziła dalej.. mi podano tylko raz .. później już nie chcieli.
u nas sytuacja wygladała identycznie, chcoiaz nie wiem w ktorym momencie podali znieczulenie. W każdym bądź razie po podaniu nic nie czułam przez 2 godziny, ale automatycznie porób sie zatrzymał. U nas jednak cały poród był trochę nietypowy bo właśnie był wywoływany za pomocą oxy.
Wiem, ze jesli nie zadziałaśz na oxy to wracasz na patologie i próbują nastego dnia. Jeśli ponownie to nic nie zadziała bedziesz miała prawdopodobnie zakładany balonik Foleya (nie wiem jak to sie pisze), a jesli nie zadziała zadna z metod to w ostateczności cięcie. Ale nie martw sie w 90% oxy pomaga.
Jeśli chodzi o znieczulenie najlepiej jak odrazu powiesz ze takie byś chciała to oni sami już bedą wiedzieli w którym moemncie je podac, bo wg ciebie moze byc juz za póżno.
Jeśli chodzi o meżczzn u mnie w szpitalu głównie oni zajmują sie ciężarnymi. Są oczywiscie położne, ale lekarz co chiwle sprawdzał postęp porodu, asystował bezpośrenio przy nim i mnie zszywał. Pózniej na sali texz głównie oni mieli obchody i zmartwie cie - u nas za kazdym razem oglądali rany - ale to wszystko dla twojego dobra - sprawdzają czy rana sie nie rozchodzi,czy dobrze sie goi, wiec spokojnie dasz rade....trzymam kciuki
gabi - rto moze wlasnie próbujcie podawac mleko w tej pozycji leżącej. Jak juz porządnie nauczy sie jesc to wtedy próbujcie nowych.
martyna - już 6 miesięcy!!!!! o matko jak ten czas leci, no i oczywsice 100lat dla Szymonka
z ciemiączkiem to w sumie nawet nie wiem, lekarz bada je na kazdej wizycie ale nic nie mówi, ze sie zle zarasta wiec nie pomoge. Mamy tylko caly czas dawać wit. D. Najlepiej zapytaj lekarza - rozwiejesz swoej watpliwosci
asiula - mam pytanko co do tej kaszki z mlekiem - masz specjalny smoczek do podawania, czy zwykłym karmisz??? bo to chyba sie geste robi prawda???
nasz schemat jest jeszcze dosc ubogi bo jemy właściwie tlyko mleko ok.21, w nocy to róznie ale zazwyczaj ok. 2 ,ok.6-7, ok.11 - zupka + mleko, ok.15-16 i ok 18.30 -tez mleko :lol:herbatki pijemy bardzo mało max. 100ml dziennie. Raz piliśmy soczek marchew-jablko:)
- georgette102
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥♥♥ Maja ♥♥♥ Mój najdroższy skarbek!!!
chyba pozostanę przy 1/2 słoiczka na raz, bo już pod koniec porcji Maja je coraz wolniej, coraz więcej wypluwa i pruka sobie (różowe spodenki wzbogaciłyśmy w pomarańczowe kropki ) a od wczoraj dajemy też deserek - zaczęłyśmy od jabłka i chyba smakowało
no i sukces! tfu tfu, żeby nie zapeszyć... Maja na noc wypija butelkę z mlekiem ale właśnie w takiej pozycji jak zawsze dostaję pierś (karmię ją w pozycji "spod pachy" czyli leży na poduszkach z boku)
anna.nowa ze mną przez cały poród była moja położna i to ona odebrała poród i ona mnie pozszywała, ale zrobił się mały tłum bo w sali obok było cc i po zakończeniu wszyscy wpakowali się do mnie, były jakieś położne, lekarz pediatra, jacyś praktykanci... nawet nie wiem dokładnie ile osób tam było, ale trochę mnie wkurzali; pewnie mogłam ich wyprosić, ale dałam sobie na luz a lekarz pojawił się i tylko wypełnił papiery
martyna buziaki i najlepsze życzenia dla Szymonka! a my jutro będziemy świętować pół roku Mai
a ciemiączko to zawsze bada nam lekarz przed szczepieniem a czasami jeszcze w poradni neonatologicznej i z tego co mówią to wszystko jest ok, więc nie wnikam w szczegóły
- asiula2134
- Wylogowany
- gadatliwa
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
asiula - mam pytanko co do tej kaszki z mlekiem - masz specjalny smoczek do podawania, czy zwykłym karmisz??? bo to chyba sie geste robi prawda???
wiesz co w smoczku o nr 1 zrobiłam większą dziurkę poprostu, bałam się jednak że będzie się krztusił na szczęście nic z tych rzeczy. Pije normalnie
Dzisiaj kupiłam kaszkę mannę taką z bobovity i od jutra zaczniemy wprowadzać gluten. Wiem, że już niektóre z Was przez to przechodziły mam poprostu łyżeczkę kaszki dodać np do deserku albo obiadku? oczywiście raz dziennie?
tak jak najbardziej, tylko pół łyżeczki - ok. 2-3 gram na 100ml posiłku raz dziennie przynajmniej ja tak daje. Możesz dodać to do jakiegokolwiek posiłku.My zawsze dajemy do zupki ok. 12
- asiula2134
- Wylogowany
- gadatliwa
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
a z tym leniem czasami jest taki mega duzy ze nawt mi sie nie chce sobie czegfos do jedzenia zrobic....bawic sie z dzieckiem...isc na spacer.....wiec rozumiem cie doskonale...
a tu wspomnienie z wakacji z nowowczesna parasolką
- aisod
- Wylogowany
- rozmowna
Potrzebuje rady może Wy mnie poratujecie... Michał od wczoraj przy każdym usypianiu przez dzień beczy kiedy tylko zaczynają mu się zamykać oczy... normalnie spazmy takie jakby dziecko kroili... i to tylko w momencie kiedy zasypia... nie ważna jest pozycja ani osoba usypiająca, ale problemem jest sen... kurcze nie wiem już co robić... Może macie pomysł od czego to może być... jak się sytuacja nie ustabilizuje to w poniedziałek do lekarza z nim pójdę :/
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
cześć!
Potrzebuje rady może Wy mnie poratujecie... Michał od wczoraj przy każdym usypianiu przez dzień beczy kiedy tylko zaczynają mu się zamykać oczy... normalnie spazmy takie jakby dziecko kroili... i to tylko w momencie kiedy zasypia... nie ważna jest pozycja ani osoba usypiająca, ale problemem jest sen... kurcze nie wiem już co robić... Może macie pomysł od czego to może być... jak się sytuacja nie ustabilizuje to w poniedziałek do lekarza z nim pójdę :/
a nie wsytarszył się czegoś??? może coś mu sie źle kojarzy z zasypianiem....moze jakis gwaltowny hałas czy huk???? nie jest za bardzo pzemeczony - bo u nas taki objaw jest kiedy "przedobrzymy" i pozniej Zuzia nie może poprostu usnąc ze zmeczenia i wtedy dosłownie sie "drze"
a tutaj z nową kumpelką