BezpiecznaCiaza112023

Witam wszystkie przyszłe mamusie :)

11 lata 7 miesiąc temu #646842 przez pasal
z odbytu ? coraz bardziej mi się ta ciąża podoba.. ostatnim razem ( w 25 tygodniu) ulożone były miednicowo, ginekolog mi co do ich ułożenia, porodu, wagi czy wymiarów nic nie mówi :/ podejrzewam, że to kosztuje coś ekstra. Od 10 tygodnia ciąży nawet nie zaglądał czy z szyjką wszystko ok. Na szczęście zrobili to w szpitalu ale chyba nie tak to powinno wyglądać. Chciałabym wiedzieć na jaki poród mam się nastawić, bo od tego jak będę rodzić zależy też gdzie.

Moja firma ma problem z wypłacaniem mi wynagrodzenia, dopiero zauważyłam że od lutego nie dostałam wynagrodzenia :/ i teraz walka z ZUSem żeby cokolwiek mi wpłacili bo mi powoli kończą się środki..

ja do biedronki wybiorę się po te rożki z myjką i piżamy, myślę że będą dobre po porodzie. Bodziaków już wiecej nie kupuję, musi mi wystarczyć to co mam, bo jeszcze muszę kupić kosmetyki i pierdoły do pielęgnacji dla małych i oczywiście wszystko dla siebie do szpitala.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #647001 przez poziomka-1801
Cholera ja nic o wymazie nie wiem z tyłka a poród tuz tuz.
Patriziato ja juz powinnam sie masowac....tylko jak sie za to zabrac :silly: ciekawe czy faktycznie duzo daje,bo z tego co wiem tna rutynowo i nie patrza a niby jest ochrona kobiecego krocza :dry:

Pasalja byłam na kilku lekcjach w szkole rodzenia i zrezygnowałam,mój men nie mógł chodzic ze mna a kobietki były na etapie nauki masazu pleców oddychania i tych spraw przy porodzie..kazda z facetem a ja z połozna..co lekcje czułam stres i wzrok innych kobiet skierowanych w moja strone...myślały ze jestem samotna matka i co rusz pytały,,a gdzie Twój mąż ,a nie przyjdzie..bla bla..,, było to niekonfortowe dla mnie i zrezygnowałam,edukuje sie made in internet,ale o tym ze nie mozna dziecka za nogi..bo zawsze widziałam ze tak robia..dwie nogi w łape i do góry.
Te rozki z myjkami fajniuchne ja kupiłam w pepko za 29.99zł i nie było myjki wiec sie opłaca wybrac do biedrony.
JA tez cienko pieje z kasa ostatnimy czasy..a jeszcze kocyk bym chciała kupic bo mam jeden i cos z ubranek bo prócz wyprawkowych nie mam innych i mysle ze będzie za mało :( czasami mnie to przerasta...a jak jest kasa to mysle ze poszłabym sama na jakis shopping kupiła cos sobie a wiem ze jeszcze tyle trzeba dla dziecka :(
Co do lekarza to ja chodze i na NFZ i prywatnie. Ten na NFZ co prawda mogłby byc lepszy ale czego wymagac od funduszu...pomimo tego robi mi usg szyjki od 20tc,maca,mówi o połozeniu ale za to usg brzucha to zrobił dwa razy bo,,NFZ opłaca tylko 3,,tak mnie skwitował...wiec na USG chodze prywatnie do doktorka..daje w łape i jakos spokojniejsza jestem bo wiem czy wszytsko ok sie dzieje z dzieckiem. Niestety taka impreza kosztuje mnie 250zł :dry: płytka 50zł...dobrze ze foto za darmo. w piatek własnie ide do niego ale na wizyte ,,gratisowo przeprosinowa,,z racji tego ze bedzie chlopak a nie dziewuszka jak miało byc.

11 lata 7 miesiąc temu #647016 przez poziomka-1801
ale dzisiaj gorąco...czuje ze bede puchła takie ciepło na tym etapie mi nie służy :dry:

11 lata 7 miesiąc temu #647183 przez Patrizia
hej dziewczynki :)

Ja dzisiaj juz z wiekszym powerem wkoncu :) masowanie ponoc pomaga bo jak juz glowka zaczyna wychodzic to polozna widzi czy szyjka da rade czy peknie i wtedy podejmuja decyzje czy nacinac a jak jest dobrze rozciagnieta to nie nacinaja :) a wymaz potrzebny do szpitala jest ale mozna go zrobic nawet tydzien rzed porodem wazne zeby miec wynik z badania w miare na swiezo wiec moze ci jeszcze zrobi.
Ja naszczescie chodze do szkoly rodzenia w ktorej jestesmy same dziewuchy a jak ktos chce to za meza trzeba zaplacic 30zl za spotkanie, tez nie wiedzialam ze nie podnosi sie malego za nozki kolezanka mowila zeby wziasc piety dziecka pomiedzy nasze palce rak i tak dnosic zeby powycierac pupe no kazdy inaczej mwi jak widac.
u mnie tez slonce i tez zaczynam troche puchnac zauwazylam bo nie moglam sciagnac obraczki wiec sie zaczyna :)

poziomka sprbuj z tym filmikiem co dalam linka ja jeszcze mam czas wiec zaczne jak skacze 34tydz i zobacze czy dam rade wogole

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #647195 przez pasal
Tak myślę, że z kocykami też nie ma co przesadzać. Ja chyba przegiełam bo mam 4 grube kocyki, 4 rożki, kołderki i zastanawiam się kiedy ja tego wszystkiego będę używać. Tak samo zastanawiam się czy nie przesadziłam z ciuszkami. Zobaczę czy mi się nie odechce ćwiczeń ze szkoly rodzenia jak też będę chodziła sama, bo mój pracuje raz ranki, raz popołudniówki. I jak nie jest w pracy to zawsze cos wymyśli żeby nie isć.

Byłam dziś na badaniach z tym, że glukozę wypiłam w domu i po dwóch godzinach miałam przyjechać do felernego labolatorium. Sama glukoza jeszcze nie taka zła, ale po tym jak to wypiłam jakoś dziwnie się czułam. Wypiłam o 7 wchodzę o za pięć 9 do przychodni i łapię za klamkę żeby wejsć. A jakieś babsko do mnie " my tu wszyscy czekamy na badanie" tym razem powiedziałam tylko to miłego czekania i się wepchnęłam.

Dziś nie mam siły na to żeby wychodzić z domu. Chyba cały dzień spędzę w łóżku

11 lata 7 miesiąc temu #647205 przez poziomka-1801
Ja jeden kocyk mam na krzyz wiec kupic musze choc jeszcze jeden. Na 15mam dentyste ledwo wywzlam na balkon rozwiesic pranie inormalnie gotuje sie..jest duszno na maksa. Juz chce rodzic...jest coraz gorzej. W taka pogode obrzeki murowane.

11 lata 7 miesiąc temu #647221 przez Patrizia
ja tez jak narazie mam tylko jeden kocyk gruby wiec kupie jeszcze jeden cienki i rozek a poscieli nie kupuje okryje go rozkiem bo jak sie go rozklada to sie mala kolderka robi a i tak cieplo bedzie jak cholera

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #647365 przez pasal
mam dość już ciąży.. czuję się cholernie wielka, nieporadna i zupełnie nieatrakcyjna :(

11 lata 7 miesiąc temu #647479 przez poziomka-1801
pasal to przybij piatke....od tej cieploty opuchlam jak krowa.

Wrocilam od dentysty...i musze przyznac ze to prawdziwy dentysa z dzieciecych koszmarow. Babka grubo pojechana...mialam kropke jakby igla nakuta a jak zaczela mi ja borowac to pol zeba wysiekala i jeszcze do nerwu doszla..wiec musiala go zatruc...nie sadzilam ze taka gowniana kropka i tyle do wyczyszczenia. Malo nie urodzilam u niej...nogi pod szyja juz mialam a ona do mnie ze jeszcze chwilke porod boli bardziej i napieprza mi kolo nerwu...az lzy mi poszly i powiedzialam ze konczymy na dzisiaj. Opinie ma niby rewelacyjnej dentystki choc drogiej ale jej matody sadystyczne mnie przerazily a ile sie nagadala ze ten zab (choc jako jedyny bedzie zaplombowany bo reszta nawet nigdy nie ruszana byla bo jest zdrowa) to pewnie pruchnicy sie nabawil przez kolczyka w jezyku ktory mam...cala rozprawka jakie to niezdrowe...jakie szkodliwe na tkanki....masakra. jedyny plus tego ze cala rzeznie mialam za free z racji ciazy bo pokrywa to fundusz...nastepna wizyta i sciaganie trutki w srode za tydzien o ile nie urodze,choc jak taka oogoda sie utrzyma ciepla to predzej pusci mi zawor jak nic.

11 lata 7 miesiąc temu #647488 przez Patrizia
a ja wlasnie wrocilam z zakupow odwiedzilam pepco :) dokupilam jeden kocyk taki na lato i pare bodziakow bo jak dzis przedlad zrobilam to okazalo sie ze wczesniejsze moje zakupy byly na maluszka 3miesiecznego wiec dokupilam dla nworodka takie bez rekawkow kupila tez rekawiczki niedrapki i dla siebie getry :) bylam tez na cmentarzu u tesciowej bo jakos ostatnio zapuscilismy jej grob az glupio wiec dzisiaj wyrwalam chwasty dalam nwa ziemie i kupilam kwiatuszki odrazu lepiej to wyglada ale jak wyrywalam chwasty to mnie tak w krzyzu zblokowalo ze sie przez minute nie mogla ruszyc ale naszczescie przeszlo,
u mnie teraz leje strasznie wiec jednak uzyje tego odkurzacza ktory czeka juz od rana az go zalacze ;)

pasal chwilowe zalamanie napewno nam przejdzie bo ja tez ostatnio taka niewyjsciowa jestem a dzisiaj bylam u kolezanek z pracy to sie smialy (nie mialam pomalowanych rzes) ze jaki to ja mam tusz bo rzesy jak wachlarze i pwiedzialy ze chyba zapomnialam jak powinnam wygladac bo taka niepomalowana troche smutno mi sie zrobilo bo nie myslalam ze tak strasznie wygladam :(

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #647504 przez pasal
Ja po porannej glukozie, pobieraniu krwi i domięśniowym zelazie mam dość wrażeń i dentystę odwiedzę dopiero po ciąży. Jutro niestety też muszę odwiedzić cmentarz, bo jest pogrzeb mojego dziadka :| od rodziny pewnie się dowiem jaki mam wieelki brzuch ( bo brzuch to jakaś anomalia w 7 miesiącu bliźniaczej ciąży) i ile to nie przytyłam. No i moje pierwsze ćwiczenia w szkole rodzenia - oczywiście bez męża którego bardziej ciekawią cycki Marty Wierzbickiej. Nie wiem czy zabierać ze sobą jakiś strój do ćwiczeń czy co? co tam się właściwie robi ? Przepraszam za smętny humor, wszystko mnie drażni. Mam nadzieję, że moje robaczki nie podzielają mojego humoru ( glukoza tak im posmakowała że obie miały czkawkę)

11 lata 7 miesiąc temu #647509 przez Patrizia
pasal ja mam pierwsze cwiczenia jutro i polozna mowila zeby wziasc sobie getry i jakis podkoszulek no i jakies buciki z podeszwa antyposlizgowa bo bedziemy na karimatach cwiczyc n i mzna sobie wziasc jakis recznik taki zuzyty zeby plozyc na karimacie zeby sie nie pbrudzic od podlogi daj znac jakie mialyscie cwiczenia. Wspolczyje z powdu dziadka ja pogrzeb przerabialam 2 miesiace temu ale babci nic ciekawego chormony i lzy ciekna jak szalone :( a po to tu jestesmy zeby kazda z nas mogla sie wyzalic i ponazekac wiec smialo nie jestes sama :)

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #647513 przez poziomka-1801
to chyba wszytskie mamy doła na niewyjsciową gębe :dry: ja to normalnie czasami jak sobie mysle jak sie moje ciało zmieniło to az łezka mi sie kreci...moze niedojrzałam w stu procentach do bycia matka i dopiero wszytsko sie rozwinie z porodem i narodzinami..jak narazie moj instynkt macierzynski przy dobrym humorze jest a przy gorszym go nie ma.
pasaldresidło i t-shirt styknie ja tak chodziłam i inne tez...a tak w ogole to co ta wierzbicka ma....wielki cyc i nic...chociaz z drugiej strony ja polowy jej cyca nawet nie mam :dry:

11 lata 7 miesiąc temu #647515 przez poziomka-1801
mierzyłam sie w pasie i wazyłam...kurcze ostatnio miałam 112cm a dzisiaj 110....chyba znów opadł mi brzucho :dry: a waga wciaz 7+

11 lata 7 miesiąc temu #647517 przez Patrizia
ja narazie w pasie mam 110cm a ile przytylam to dowiem sie w piatek ale napewno nie malo bo na ostatniej wizycie 3 tyg temu mialam 11kg :ohmy: az boje sie pomyslec ile teraz jest :/

Ksawerek(*)

Moderatorzy: kasiora
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka