BezpiecznaCiaza112023

Mamusia WRZESIEŃ2010

13 lata 11 miesiąc temu #47410 przez Batmanik
Witam!!!
swieta swieta i po swietach...
moj niuniek rwie sie do siadania juz:)
a na chrzcinach spal i wygladal jak aniolek:)
dzis mam mu zamiar dac deserek ze sloiczka ale w poludnie bo zawsze jak daje mu cos nowego to w dzien zeby w nocy koncertu mi nie odstawil:)
a jak tam u was minely swieta???
pozdrawiamy!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 11 miesiąc temu #47647 przez Batmanik
Witam!!!
a tu dalej cisza???
raczek pisalas ze ma wszystko podrozec wiec dzis wybralam sie na zakupy i nakupywalam dla malucha sloiczkow na miesiac( jak nie lepiej) i pampersow:)a podawals juz zupki jasiowi???
moj juz rwie sie do siadania a jak go chce polozyc to sie siluje ze mna i placze bo chce siedziec:) urwis maly...
a jak daje mu grzechotke to trzyma sobie ja i bierze to buzki
a jak tam wasze malenstwa??
Pozdrawiamy!!

13 lata 11 miesiąc temu #47730 przez raczek10
Witam . Jakoś nie miałam czasu aby zajżeć na forum . Batmaniku ja też mam zapas mleka i pieluch . a jutro jade na zakupy to może też coś jeszcze kupie . Ja Jasiowi teraz nie daje nic o prucz cyca i czasem butla wpada . Mały zaczoł nam płakać i kolki powróciły .Zatem zaczekam aż 4 mc skończy . Jaś też silny w rączkacz i też jak mu się da palce to głowę podnosi . Małe cwaniaki z naszych maluchów rosną ,. :laugh:

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 11 miesiąc temu #47773 przez roxana
Cześć Dziewczyny

U nas wszystko super. Mój mały siłacz też się rwie do siadania. grzechotki wkłada do buzi ale zdecydowanie w tej konkurencji wygrywają rączki.

Tymcio nadal na moim mleczku ale dałam mu spróbować 1/3 łyżeczki marchewki - pluł strasznie:)
i ziemniaczka kawałeczek i smakował bardziej:)
Tak że jak już zdecydujemy się wprowadzać pokarmy to chyba zaczniemy od ziemniaczka.

fajny okres mają teraz dzieciaki- ciekawe wszystkiego no i gaworzą. codziennie odkrywamy coś nowego z Tymciem. uczę się od niego cały czas. Jest bardzo wesoły i lubi jak mu się czyta i śpiewa.

pozdrawiamy Mamusie i Dzieciaczki

13 lata 11 miesiąc temu #47856 przez Batmanik
witam!!!
moj wczoraj wciagnal troche zupki i dzis tez i odpukac narazie sie przyjelo i poprawil deserkiem wciagnal pol sloiczka musu jablko z gruszka :) ale zupki tak nie je chetnie jak deserka :) ach i dostal soczek z owocow lesnych i bardzo mu posmakowal :)
a dzis dalam go na nasze lozko w pozycji polsiedzacej na poduszkach a tu bec niniek przewrocil sie na brzuszek i tak sobie lezal :) jak byl mniejszy to mozna bylo go polozyc i tak lezal a teraz trzeba uwazac bo zaskoczy w najmniej odpowiednim momencie :)
a co do chrzcin to na mszy myslalam ze bede plakac ze wzruszenia a jak przyszlo co do czego to tak bylam zestresowana ze szok :) :)
pozdrawiamy!!!

13 lata 11 miesiąc temu #47884 przez roxana
To prawda Batmanik, trzeba uważać, ja już od jakiegoś czasu Tymcia nie zastawiam na przebieraku czy sofie bo Maluszek się przemieszcza i to jego ulubiona zabawa:)
fanie się te Maluchy rozwijają.
A dajesz Małemu słoiczki od 4 miesiąca czy dla starszych też?
same dobre rzeczy są dla starszych:) ale trochę się boję dać Tymciowi.

13 lata 11 miesiąc temu #47907 przez Batmanik
narazie daje mu te po 4 mies i tez jest duzy wybor( u mnie w miescie to tylko w rosmanie jest full tego i z hippa i z bobovity i gerbera no i baby dream) nie wiedzialam co wziasc to nabralam z kazdego po jednym smaku i tez jest mnostwo i kaszki na dobranoc w sloiczku i spageti bolones po 4 mies naprawde jest tego ze glowa boli...
chociaz ostatnio siostra karmila swojego brzdaca jakims ,,sloiczkiem" po 6 mies i dala mojemu na sprobowanie lyzeczke i nic mu nie bylo...a on to juz nawet szynke i boczek probowal i gdyby mial zeby to zjadlby z checia a tak to tylko ciumcial sobie:)
ach i odpukac robi kupke co 2 dni i bezproblemowo a nie tak jak byl na samym mleku ale mysle ze to przez ten mus z jablek :unsure:

13 lata 11 miesiąc temu #47985 przez roxana
Ja miałam książeczkę z jednej firmy i widziałam że takie soczki owocowe to były po 6 miesiącu a Tymcio na jabłka jest uczulony i wszystko z jabłkiem odpada. Ale super że jest taki wybór. Jak już zdecydujemy się z lekarzem na podawanie czegoś więcej niż mleczka to powybieram różne smakołyki i ciekawa jestem czy będzie pluł wszystkim czy coś sobie znajdzie :)
Tymcio to robi 2 kupki dziennie, wcześniej robił do 5 dziennie.
Ale z tego co słyszałam to i 5 dziennie i jedna na 2 tygodnie jest prawidłowo. Choć ja sobie nie wyobrażam raz na dwa tygodnie...masakra

13 lata 11 miesiąc temu #47992 przez Batmanik
moj robi co 2 dni a jak nie robil dluzej to byla masakra:(
ja soczki znalazlam po 4 i tez jest jakis tam wybor...a z obiadkow to juz nie mowie ziemniaczki z kurczaczkiem, z wolowinka, z marchewka, zupa jarzynowa, spageti, marchewka z ryzem, dynia z ryzem i kurczakiem no full opcji jest do wyboru :side:

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #48035 przez Marysia27
Dzień Dobry Wieczór :D
Kochane nie było mnie na forum bo padł mi dysk twardy i przez święta nie miałam kompa. Mój Bartocha chrzest przespał i pięknie zniósł również sesję w studio, jak tylko dostanę zdjęcia ( za ok 2 mce) to się pochwalę jakiego miałam pięknisia ;) Dziś byliśmy na szczepieniu Małego- waży trochę ponad 8 kg i pięknie się rozwija- pełza do tyłu, podciąga się do siadania, pediatra się uśmiechała że moje dziecko można spokojnie podciągnąć rozmiarowo i z umiejętnościami do 6cio miesięczniaków. Z jednej strony świetnie że jest taki hej do przodu, a z drugiej boję się że sam sobie tym wyprzedzaniem zrobi krzywdę. W każdym razie pediatra nie kazała go powstrzymywać przez tym co wyprawia. Ponadto zezwoliła na wprowadzenie do diety marchwi, jabłka i ziemniaczka, więc bardzo się cieszę że wprowadzę mu nowości, jednak nie poleciła kleiku, bo jest on kaloryczny, a akurat moje dziecko nie potrzebuje zwiększonej dawki kalorii.
Odnośnie tego co słyszała roxana, że kupka jedna na dwa tygodnie jest ok, to są to już zaparcia. Górna granica niezałatwiania się malucha to tydzień, ponadto trzeba już dziecku pomóc. Kał zalegający długo w jelitach, a raczej bakterie się w nim znajdujące wytwarzają szkodliwe dla dziecka substancje. Oczywiście są to informacje od lekarza :side:

13 lata 11 miesiąc temu #48063 przez roxana
Marysiu moja informacja też była od lekarza - co prawda nie zgłębiałam tematu bo nie mam tego problemu. A inną kwestią jest to że co lekarz to inna opinia. To mówiła lekarka koleżance której dziecko taki problem akurat posiada.

A Twój Mały Zuch to faktycznie wielki, pokonał wszystkie skale w siatce centylowej

13 lata 11 miesiąc temu #48101 przez Marysia27
Roxano przyznam się, że trochę Twoje stwierdzenie odnośnie siatki zabrzmiało mi złośliwie- ale sprawdziłam i masz rację. Od pewnego czasu nie zaglądam do siatek, bo nie chcę się stresować- szczególnie tym, że tak długie i ciężkie dziecko nie nauczy się szybko chodzić :( pediatra pocieszyła mnie że tak intensywny wzrost jaki zalicza teraz Bartek nie trwa długo, więc mam nadzieję, że nie będę musiała wybijać u góry w drzwiach otworu na głowę mojego dziecka :silly:

13 lata 11 miesiąc temu #48108 przez Marysia27
A tak na marginesie proszę poprawcie mnie jeśli chodzi o siatki centylowe. Bo ile mój synek ma, to widać na suwaczku, ale ( bo sama się już zakręciłam) wagę i wzrost odczytywać na 3cim mcu- bo skończył, czy 4- bo zaczął? strasznie mnie to zakręciło. Podpowiem że Mały waży 8 kg z groszami i mierzy(ł chyba z tydzień temu) 70 cm. Pomocy bo zdurniałam :cheer:

13 lata 11 miesiąc temu #48136 przez roxana
Marysiu absolutnie nie było to złośliwe - ja się z tych siatek trochę nabijam. Ale jeśli tak to odczułaś to przepraszam. Dzieci mają różne okresy.
Mój Tymcio jest w 10 centylu.
Mój lekarz mówi że siatkę sprawdza się tak że jak dziecko skończyło 3 miesiąc to sprawdzamy 3 miesiąc. nawet jak to jest 3 miesiące i tydzień.

13 lata 11 miesiąc temu #48202 przez Marysia27
Nie przepraszaj, bo to ja głupio pomyślałam :ohmy: dzięki za wyjaśnienie, tak, czy inaczej moje dziecko jest ponad normę ;)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka