- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- remiśleoś
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Alantan jest podobny do bephantenu,faktycznie jest bardzo dobry.sudocrem różni sie od lionomagu i bephantenu tym,ze jest z cynkiem i powienien byc stosowany właśnie na jakies problemy skorne,np.odparzenia,jakieś krostki.a te pozostałe moga byc profilaktycznie,aby zrobić warstwe ochronna na tyłeczku od kupek i siuśków.tak mi mowiła położna i tak stosowałam.rezultat taki,że odparzenie mial malenkie raz,ale to po pieluchach dady na ktore był uczulony.także polecam taki schemat.
Laktator mam aventa reczny i nie narzekałam.
Krem na mroz z nivea nazywa sie Na każdą pogodę.tłusty,wydajny i ładnie pachnie.
Co do oliwki to johnson ładnie pachnie,ale potwierdzam,ze mega uczula.najbardziej chyba z tych firm dla dzieci.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- remiśleoś
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3

remiśleoś czyli bephanten można po każdym przewijaniu stosować? Dzięki za info co do tych masci

- ulcia78blondi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Bepanten my stosowaliśmy przy odparzeniach i na początku Sudocrem. Ja bym te dwa kremy nie stosowała jeśli się nic nie dzieje, bo jak się skóra przyzwyczai to w razie potrzeby te kremy już nie będą działać. Są inne kremy, które mogą być stosowane do pupy pod pieluchę. Wystarczy popytać w aptece. A z tańszych my stosowaliśmy zwykłe bambino za 5 zł i nie było żadnych problemów skórnych.
Na początek zamiast oliwki można stosować przez pierwszych kilka tygodni Oilan lub Oilatum. Potem można stopniowo odstawiać i obserwować skórę dziecka.
U nas sprawdziły się najlepiej zielone pampersy i białe, premium care. Premium care z moich obserwacji są nieco większe. My te białe stosowaliśmy po miesiącu, dwóch dopiero, bo na początku szło min. 10 pampersów przez kupki. Dady nigdy nie kupowałam, bo podobnie wychodziły cenowo jak zielone pampersy kupione na dobrej promocji.
Chusteczki zawsze pampersy zielone fresha, ale nam przypadły do gustu też te z lidla. Są tańsze, grubsze, bardziej wilgotne i jest ich więcej w paczce. Jeśli malutkiej nie będą uczulać to pewnie tych też nakupimy.
- remiśleoś
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Do kąpania tez planuje emolient,jak sie okaze ze skora Leosia jest ok,to i tak nawet 2-3 razy w tyg bede w tym kapac na początku.zima powietrze jest bardziej suche i oilan ładnie natłuszcza.
Dziewczyny czy ktoras wie ze bedzie napewno miala cesarkę?kojarze ze ktoras ma zaplanowana na 2 stycznia?
- ulcia78blondi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Ja po wizycie, wszystko w porządeczku. Poprosiłam lekarza o zmianę żelaza, bo brałam Tardyferon po którym zaczęłam się niesamowicie źle czuć (biegunka, wymioty) i przepisał mi Ferrum Lek + Kwas foliowy.
Malutka waży 1256g, wymiary wszystkie ma dokładnie takie jakie mają być na ten tydzień.
Szyjka mocno trzyma, brzuch miękki, podobno nie mam się czym martwić. A krzyże, możliwe że mnie po prostu kręgosłup boli. Wizyta za miesiąc. Jejuś jak to szybciuteńko leci:)
Co do kosmetyków każdy ma inne swoje sposoby:)
Trzeba obserwować dziecko i odpowiednio działać.
Pomocna na pewno będzie położna środowiskowa.
Ja pewnie jeszcze kupię Octenisept, bo nam położna środowiskowa polecała przemywać nim pępek.
Ale każdy ma inne swoje metody, bo inne położne polecają np. przemywać pępek "na sucho".
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ulcia, Remiśleoś - dzięki za wszystkie informacje o kremach itp. Ale jeszcze dużo przede mną do nauczenia się

W końcu zaczęłam porządnie ten kocyk, teraz biorę go do pracy i w drodze do i z pracy sobie dziergam z busie

- ulcia78blondi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Dzisiaj mam dokładnie 200-tny dzień ciąży:-)))
- MoNiaaa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46

co do kosmetykow kazda mama po porodzie sama znajdzie swoje ulubione

a co do pepka to u mnie w spzitalu nie kazali niczym przemywac tylko suchym patyczkiem wycierac i po kilku dniach odpadl nam:) kazdy inaczej mowi i nie wiadomo kogo szukac.
co do poloznej to mi sie jej wizyty do niczego nie przydaly byla 2 albo 3 razy ale w sumie nic nowego nie wniosla.
kurcze mam pelna suszarke do prasowania ciuszkow a jakos nie chce mis ie za to zabrac:P
ale jak to zrobie to na dluzszy czas bedemiala spokoj bo wiecej nie piore narazie ufff.
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Wymyśliłam, że jeszcze wydziergam sama ciepłe pajace. Bo cienkie są dwa, na początek będzie, ale jakieś ciepłe są potrzebne też ze 2 pewnie, zrobię do kompletu do śpiworków i czapeczek

Na warsztatach Mamo to ja położna mówiła, że kąpie się dziecko całe, wolno moczyć pępek, a potem się go osusza wacikiem i tyle. Jeżeli nie ropieje to nic innego się nie robi. Może na początek tak spróbuję, żeby oszczędzić bobaskowi chemii. Tak samo chusteczki nawilżane to tylko do szpitala planuję, bo w domu będę czystą przegotowaną wodą i płątkami przemywać. Tak podobno położne polecają, koleżanki mi mówiły. Najzdrowiej i najtaniej

- MoNiaaa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

anitkade powiedz mężowi, że potem to sobie sam będzie te ciuszki prał i prasował

Z tymi pępkami to też już słyszałam chyba kilkanaście wersji. Jedni mówią, żeby spirytusem 70% przemywać, inni że jakąś maścią specjalną albo wodą z mydłem, że moczyć nie wolno, ktoś inny mówi, że wolno moczyć. Kosmos. Mam nadzieję, że Zuzce pępek w szpitalu odpadnie bo chyba nie będę wiedziała co z tym potem robić żeby dziecku krzywdy nie zrobić przypadkiem.
A jak to jest z tymi wizytami położnych w domu? U nas wiem, że jest taka opcja i że jest to za darmo, ale prawdę mówiąc to nie jestem jakoś przekonana do tego. Ciężko mi sobie wyobrazić, że obca kobitka będzie mi mówić co mam robić i że będę musiała przy niej karmić małą, a ona będzie mnie pouczać...tak dziwnie jakoś. Jak to u Was wyglądało?
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

A co do fotek - oczywiście, że wrzucę, jak już coś uda mi się wreszcie skończyć.
- MoNiaaa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

anitka tez jestem strasznie ciekawa twoich cudeniek strasznie mi sie podobaja takie wlasnorecznie robione rzeczy:)
ja mam tyle ciuszkow ze nawet nie kupuje bo po co ale ogladnac sobie lubie no i do tego moja mama na swieta przyjedzie to jeszcze dokupi napewno jakies rzeczy dla malej.najwyrzej te bardziej poniszczone pochowam od razu i zostawie tylko te nowe i co ladniejsze

- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Znalazłam laktator ręczny firmy medela base. Używała któraś? Nadaje się to do czegoś czy nie?