BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

11 lata 4 miesiąc temu #725331 przez kasiek21
asienko
do mnie mozesz dopisac chlopaka imie bo juz sie namyslilam tym bardziej ze czuje ze to facet :D a wiec bedzie albo Maja albo Igor

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #725346 przez Elmirka85
dzięki za dopisanie do tabelki :laugh:
a mam pytanie - bo czytałam że pisałyście o spaniu na lewym boku. to że nie powinno się spać na plecach i brzuchu to rozumiem, ale dlaczego nie można na prawym boku?? ;)

11 lata 4 miesiąc temu #725351 przez kasiek21
elmirka
po prawej stronie jest bardziej ulozona taka zyla ktora mozesz a nie muisz uciskac przy lezaniu na prawym boku przez co jest mniejszy doplyw krwi i w ogole do lozyska a tym samym do dziecka... cos w tym stylu... moglam co nie co przekrecic ale nie chce mi sie szukac w necie jak dokladnie to bylo :D ale jak znajde to napewno wkleje :D

11 lata 4 miesiąc temu #725354 przez kasiek21
Powiem tak: w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.

11 lata 4 miesiąc temu #725355 przez Elmirka85
to już rozumiem... ale tak ciężko bo zasypiać można w określonej pozycji a w nocy pewnie się ją wiele razy zmienia. ja przed ciążą spałam zawsze na brzuchu, a teraz śpię na prawym lub lewym boku

11 lata 4 miesiąc temu #725362 przez kasiek21
no niestety nie jestemy w stanie pzez sen kontrolowac tego jak spimy... a wiec pewnie nie jest to az takie grozne... a bardziej chodzi o to by pewnie nie lezec zbyt dlugo w takiej pozycji.. bo jesli pospisz tak chwile (na co i tak w sumie nie masz wplywu) to mysle ze sie nic nie stanie :)

11 lata 4 miesiąc temu #725401 przez wola82
Ja przewaznie zasypiam na lewym boku, a na ktorym sie budze to musze jutro zwrocic na to uwage :) Ciekawe ze to ma takie znaczenie, no ale skoro tak jest to trzeba chociaz troche tego dopilnowac.

Asia o ile sie nie myle to chyba musisz cos poprawic w tabelce zamiast Majeczka to chyba jest Majowka, ale do konca nie jestem pewna.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #725423 przez Majowka
No dokladnie, Majowka! Majeczka jest sliczne, takie zrobnienie, ale moze sie pozniej bedzie mylic kto jest kim. A imion nie wybieramy jeszcze czekamy na reszte badan no I dokladne okreslenie plci :laugh:
Tak malo zakupow teraz bedzie, tylko takie mini lozeczko-kolyska do sypialni, wozek spacerowka dla Lucaska, no I moze wozek dla dwojki, ale uzywany jakis...jesli sie do mojej windy zmiesci :laugh:
Nic wiecej nie potrzebuje :(
No chyba Ze dziewczynka bedzie, to poszaleje z kolderkami, ciuszkami, kocykami, dla chlopca mam doslownie wszystko! :(

Dzieki Ze pytacie o slub, wszystko super! Piekny dzien! Wrzucilam troche fotek na lipcowki 2012, zaraz poszukam linka.
www.zapytajpolozna.pl/133-lipiec/233643-...-2012/Page-2085.html

Moj brzusio jest juz ogromniasty, jak w 5-6 miesiacu z Lucaskiem. Ale w sukienke weszlam, malo jadlam wiec nie pekla :laugh:

Fajnie Ze tyle nas przybywa! Tabelka juz sporych rozmiarow! Super!

11 lata 4 miesiąc temu #725424 przez Mirella
No tak, lipcówki powiadomione, lutówki powiadomione, a staraczki to co, od macochy???????? Foch z przytupem, buziaki będą jak nam foty przyniesiesz :P

11 lata 4 miesiąc temu #725427 przez wola82
Majowka piekne zdjecia, wygladaliscie super, a o jakim Ty brzuszku mowisz, prawie go nie widac na zdjeciach.

11 lata 4 miesiąc temu #725564 przez aska27
ok tabelka poprawiona! :)

Majowka sliczne zdjęcia, przecudnie wyglądasz!!!!
brzuszek ukryłas..ale wiesz ja tez mam juz duzy brzuszek, jakos tak szybko na początku wyskoczył :blink:

11 lata 4 miesiąc temu #725700 przez Elmirka85
Majówka super zdjęcia. Przepięknie wyglądałaś w tym szczególnym dniu :kiss:

11 lata 4 miesiąc temu #725811 przez wola82
Halo, jest tutaj ktos :unsure:
Ale zaswietowaly dziewczyny :laugh:
Mysmy wczoraj byli w naprawde przeslicznym miejscu w Mariazell, polacy nazywaja to Austriacka Czestochowa. Ale jadac tam po zakretach Lukas nam zwymiotowal i coraz czesciej nam sie to zdarza too pewnie choroba lokomocyjna, ja niestety tez mam, takze moj maz am przesrane z nami :)

Jak samopoczucie u was?

11 lata 4 miesiąc temu #725954 przez Elmirka85
u mnie samopoczucie bardzo dobre. od kiedy mdłości minęły czuję się wspaniale. jestem dziś zajęta w kuchni, bo mam gości jutro.. właśnie zrobiłam dwie sałatki :)
a tu zawsze takie pustki?? czy przez ten długi weekend dziewczyny wywiało?

11 lata 4 miesiąc temu #725999 przez kasiek21
majowka
jestes sliczna i ta suknia!! po prostu baba :-)

wola
najwazniejsze ze wycieczka sie udala i ze jestescie zadowoleni :-)

elmirka
nie, nie zawsze tak tu pusto, czasem ciezko nadrobic z czytaniem, a teraz sa wakacje a wiec kobitki ODPOCZYWAJMY PELNA PARA a do tego urlopy i w ogole :-)

u mnie blogie nic nie robienie i spanie do 10-12 :-D tylko ten halas samochodow i wszystkiego do okola mnie dobija :-(

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka