BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

11 lata 5 miesiąc temu #760699 przez tweety1992
Aaa...bo bym zapomniała. Jak u Was jest z badaniami? Bo ja mocz i krew miałam w 6-7 tygodniu robione i od tego moment nic (oprócz USG bo to mam co 1.5 miesiąca jak narazie robione) Mam się martwić czy to nirmalne?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #760713 przez aska27
Tweety ja dopiero drugi raz będe robić badania krwi, moczu... w poprzedniej ciązy cześciej,wiec to zalezy od lekarza.

Masz moze juz imiona wybrane dla dziecka? Jeśli tak dopisałabym do tabelki :)

Lunia oj, dziewczyny tez pisały,ze musza uzupełniać żelazo,na pewno Ci coś doradzą.

11 lata 5 miesiąc temu #760744 przez tweety1992
Jeszcze nie mam bo nie znamy jeszcze płci. Może po 21 już będzie wiadomo

11 lata 5 miesiąc temu #760752 przez Edi28
Dobry wieczór :)
z dobrych wiadomości udało się optykowi naprawić moje okulary :D bez nich jak dziecko we mgle, niby są soczewki, ale w pracy słabo mi się sprawdzają, cały czas przed komputerem albo przy wydrukach, więc duże obciążenie dla oczu, tym bardziej się cieszę :D
a już jutro zobaczę moją Malutką :) no i dowiem się co z tymi moim wynikami Lunia mi też z wyników wychodzi, że mam mało hemoglobiny i też pewnie dostanę żelazo do brania, zobaczymy...
Tweety ja co wizytę mam zlecone jakieś badania do zrobienia, morfologię i mocz ogólnie drugi raz.
ja też nie mam za wiele rzeczy dla Dzidzi, w tym miesiącu planujemy małe odświeżenie mieszkania, a od kolejnego zacznę powoli kolekcjonować wyprawkę, mamy jeszcze chwilę czasu, damy radę :)

11 lata 5 miesiąc temu #760823 przez wola82
Czesc dziewczyny

Lunia ja tez biore zelazo bo mam anemie, na poczatku wyniki mialam idealne, a po 20 tyg hemoglobina i te inne za niskie. Traz staram sie jest wiecej posilkow zawierajacych zelazo, buraczki cwiklowe, zielone warzywa i miesko, ale to nie zawsze wychodzi.

A co do badan to ja dostaje skierowane na kazdej wizycie ok co 6 tyg, moj lekarz tez pilnuje tej toxoplasmozy, bo bylam w ryzyku ale jak do tej pory jest ok.

I od poczatku pije magnez, a dzisiaj w nocy mialam masakryczny bolesny skurcz lydki jakby mnie ktos zlapal jakas metalowa reka i sciskal z calej sily :ohmy:

A mam pytanie czym smarujecie brzuszki i czy pojawiaja sie juz rozstepy :unsure: Bo u mnie niestety tak :huh: , po 12 tyg zaczelam smarowac bi-oil, a teraz zmienilam na olejek z garniera nawilza nawet bardzo i przynosi ulge bo skora nie swedzi. Bo jednak ten bi-oil troche za drogi :(

11 lata 5 miesiąc temu #760859 przez tweety1992
Ja biorę jedynie wszytskie witaminy w jednej tabletce(zalecenie lekarza) Rozmawiałam takze z lekarzem o tym że posiadam psa i szczury w domu ale o zadnych dodatkowych badaniach prócz tego raz nie miałam. JA jeszcze nie mam rozstępów ale za to strasznie pod wieczór mnie piersi swędza.

11 lata 5 miesiąc temu #760871 przez Edi28
Tweety to znaczy że jedyne badanie jakie miałaś zlecone to morfologia i mocz? Żadnych innych, typu na WR, grupę krwi, kiłę, hiv, toxo i tym podobnych, nie robiłaś? Czy czegoś nie zrozumiałam?
Wola, ja rozstępów jeszcze nie mam, ale stosuję kremy (miałąm już z perfekty, zaji, a teraz mam jakiś krem z Rosmanna, bo mi znajoma poleciła, ale to nie był dobry pomysł, jak dla mnie jest bardzo słaby...
mi się skóra na brzuchu wysusza, że masakra, dwa razy dziennie smarować to za mało... ale częściej po prostu nie daję rady, zastanawiam się, jaki teraz kupić :)

11 lata 5 miesiąc temu #760896 przez tweety1992
Powiem Ci tak ... Mnie w 6-7 tygodniu skierował na badania krwi i moczu ... Mam w karcie wszytsko wpisane na pewno grupe krwi mam zrobiona ale reszte bodajże nie. No ja nie wiem jak to jest bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji

11 lata 5 miesiąc temu #760927 przez kasiek21
witam wieczorowa pora :-)

co do szkoly rodzenia... chcialabym ale nie sama. a moj G niestety czasu na to nie ma a wiec coz. pooddycham w domu sama hehe. i poloznej tez nie biore, szkoda mi kasy a poza tym moze zdazyc sie ze akurat bedzie miala 2 porody w tym samym czasie, albo dyzur w szpitalu lub cos innego. nigdy nic nie wiadomo wiec po co marnowac kase.

rozstepy... mam i nic na to nie poradze. a powody sa 2 :-D brak mego samozaparcia w smarowaniu sie... i genetycznie. mam tendencjie do rozstepow. juz przed zajsciem w ciaze mialam ich sporo. bio-oilem tez sie smarowalam ale tez stwierdzilam ze za drogi. i przeszlam na ziaje z seri mama mia. jest naprawde fajny. i tani. a ziajke uwielbiam. mam zamiar tez me dziecie ziajka smarowac :-)

a badania... mialam robione na poczatku sierpnia. wszystkie mozliwe. teraz moj lekarz (po zmianie) we wrzesniu powiedzial ze jest jeszcze czas i dopiero teraz da mi skierowania, wiec sie nie martwie :-)

edi
gratuluje udanej naprawy okularow :-D

11 lata 5 miesiąc temu #760943 przez aska27
tweety1992 napisał:

Jeszcze nie mam bo nie znamy jeszcze płci. Może po 21 już będzie wiadomo

ok, myślała,ze moze myśleliście już nad imionami :blink: No to czekamy :)

Edi super,ze obyło się bez kupna okularów,oby służyły jeszcze długo :blink:

Wola ja mam małe rozstępy z poprzedniej ciazy,dokładnie powstały w ostatnim tyg :cheer: na szczęscie nie są widocznie,ale są... ale wtedy nie smarowałam niczym, chociaz podobno jesli jest to genetyczne to czy się smaruje czy nie powstaną. Ale lubię smarować, tak jak pisałaś przynosi ukojenie swędzącej skórze :blink:

Oj, no i współczuje skurczów... bardzo nieprzyjemne uczucie :dry:

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #760952 przez Edi28
Wiecie ostatnio czytałam wypowiedź jakiegoś dermatologa, który twierdzi, że żaden krem na rozstępy nie pomoże, jak się mają pojawić, to się pojawią, bo to uwarunkowanie genetyczne, i jego zdaniem nie ma sensu ładować kasy w drogie kremy na rozstępy, lepiej używać zwykłego balsamu lub oliwki, a po porodzie zainwestować w jakiś dobre kremy, które są droższe, redukujące widoczność rozstępów, że niby one są robione na zasadzie maści na blizny i sprawiają, że rozstępy są prawie niewidoczne, ciekawe, czy coś w tym jest, czy po prostu kolejna nagonka farmaceutyczna na inne kremy :D

Tweety to moja pierwsza ciąża i też wszystko jest dla mnie nowe, ale jestem zdziwiona, że nie miałaś dodatkowych badań, mi nawet grupy krwi nie chciał wpisać, bez dodatkowego badania zrobionego w ciąży, gdyż to badanie miało również na celu sprawdzenie przeciwciał, czy nie zachodzi konflikt...

11 lata 5 miesiąc temu #760965 przez kasiek21
edi
o tak z tym konfliktem i grupa krwi to masz racjie. u mnie na szczescie i ja i moj G mamy taka sama grupe krwi a wiec super i nie ma o co sie martwic :-)

11 lata 5 miesiąc temu #760972 przez tweety1992
No u mnie jest tak że ja mam O Rh + a mój mąż B Rh +.
Aska myślałam nad chłopcem ; Dominik a dziewczynka ; to myslę że mąż wybierze bo ja cały czas mam wiarę na synusia a on na córunie :D

Edi28 no ja też się dziwię ale no cóż może taki lekarz. Ale wyniki miałam idealne oraz wszystkie cisnienia itd. USG także nie mówił żeby coś się działo złego. Także albo rzeczywiscie kijowy lekarz albo taka zaje... jestem :p

11 lata 5 miesiąc temu #761018 przez myszka76
Dzień dobry Mamusie :)
Witam wszystkie po długiej przerwie, ale jak ja to usłyszałam w pracy " jak się chce iść na chorobowe to należy zrobić wszystko co leży na biurku swoim i nie tylko swoim", tak więc odwaliłam kawał DOBREJ roboty i jestem do przodu :blink:
Pozdrawiam wszystkie "stare i nowe twarze", mam nadzieję że teraz odrobię zadanie przeglądając wasze zapiski na tym forum.

11 lata 5 miesiąc temu #761054 przez w.monia
Dzień dobry Mamusie :)

Rzeszów, wita co prawda troszkę mglistą pogodą, ale coraz bardziej złotą jesienią :)

Co do badań: cały komplet toxo, hiv i te inne robiłam po pierwszej wizycie u lekarza, grupy krwi tylko nie robiłam, bo miałam zrobioną ale musiałam lekarzowi pokazać oryginał zaświadczenia :D natomiast hemoglobinę i badania z krwi robię na co drugą wizytę, a mocz na każdą czyli raz w miesiącu.
Na następną mam zrobić krzywą cukrową i mocz.
Myślę, że krwi nie każde mi robić na każdą wizytę bo generalnie wyniki mam dobre :) hemoglobiną 14,5 a na następnej 13,5 :D normalnie przed ciążą takiej nie miałam :laugh:

Chciałam powiedzieć, że Filipek też się z Wami chciał przywitać bo ładuje w brzuchu ile się da :D także kochane mówi Wam "dzień dobry" :)

Wczorajszy dzień miałam jakiś ciężki :dry: w pracy mi się nic nie chciało a dopiero popołudniu na kursie się jakoś ogarnęłam :) ale może to dlatego, że mężuś zrobił nam niespodziankę i przyjechał wieczorkiem :lol:

Co do kremów na rozstępy to smaruję się :) mam pharmaceris na rozstępy i jego używam, póki co nie mam, ale nie wiem ile w tym zasługi kremu :) ale w sumie zaszkodzić nie zaszkodzi a może coś pomoże :)

Ja podobnie jak myszka76 zabieram się za pracę, bo trzeba się powoli do jakiegoś zwolnienia przymierzać :) a żeby to zrobić to muszę się ogarnąć z całą swoją robotą i jeszcze trochę nadgonić do przodu :)

Buziaki :kiss:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka