- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Luty 2014 !
Mamusie Luty 2014 !
- Magda28
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Lunia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- tweety1992
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Nikola mój największy skarb :**
- Marudka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- andzia90
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 2
- Adziaaa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
czy jest coś w aptece na wsypkę kurcze tak mnie brzuch swędzi że nie mogę już wytrzymać. Czytałam że są takie wysypki ciążowe ;/ nie chcę iść do lekarza ale chyba będę musiała ;/
nie widać dokładnie ale małe takie Chrostki czerwone i swędzą strasznie ;/ smaruje się ale to nic nie daje.. albo znika i za chwile się pojawia ;/
- tweety1992
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Nikola mój największy skarb :**
Mnie coś mały się nie odzywa i brzuch mnie boleć zaczyna. A zmęczona jak pies jestem :/
- Aneteczka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mowil tylko, ze jezeli swedzialyby mnie stopy od spodu to trzeba to zglosic, bo to jest oznaka jakies choroby ciazowej
- Aneteczka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Chodzi mi o to, ze ja nie mialam takiego usg i ciagle wraca mi ta mysl ze Dzidzia bedzie chora... Znaczy sie nie wiem czy mialam czy nie. To w ogole jest obowiazkowe usg miedzy 12 a 14 tc?
W 11 tc trafilam do szpitala i tam co tydzien robili mi usg, ale to zalezalo ktory lekarz je wykonywal. Oni nie pokazywali co jest na tym monitorku, bardziej do siebie mruczeli, pomierzyli i tyle. Nie dostawalo sie zadnych zdjec ani nic. Nie wiem moze mi zrobili badanie pod tym katem, a moze nie. Mieli taki obowiazek? A jesli byloby cos nie tak to by mi powiedzieli? Ze szpitala wyszlam w 19 tygodniu, wiec juz bylo za pozno. To jest moja pierwsza ciaza i nie wiedzialam co w ktorym tygodniu sie robi, jeszcze nie mialam internetu ani nic zeby cos poczytac, jakbym wiedziala to bym sie upomniala. A teraz sie caly czas denerwuje.
- Marudka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Marudka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mnie moja lekarka wyslala prywatnie na te wszystkie 3 usg bo tam maja lepszy sprzęt i lepiej wszystko moga sprawdzić, ale sama tez zmierzyla mi ta przezierność na swoim aparacie.
Więc nie martw się napewno wszystko jest ok
- Adziaaa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Aneteczka jakby coś było nie tak na pewno byś o tym wiedziała takie wady da się wykryć w późniejszych usg ja miałam te badania robione w angli ale wyników nie znałam byłam już w pl na badaniu usg genetycznym i moja lekarka powiedziała mi że dziecko jest zdrowe i na pewno nie ma downa czy tam innych schorzeń nie ma się czym martwić bo na pewno wyszłoby to w późniejszych usg
- Edi28
- Wylogowany
- budujemy zdania
Aneteczka mi też się wydaje, że lekarz mierzył przezierność karku, może po prostu nie wspomniał o tym, to obowiązkowe badanie i nie sądzę, żeby je pominął, na pewno wszystko było w porządku gdyby coś było nie tak wtedy by na pewno Cię skierowała na jakieś dodatkowe badania zresztą na kolejnych badaniach też by coś wyszło, gdyby było coś nie tak. Więc nie martw się niepotrzebnie
- Aneteczka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
W ogole im blizej porodu tym bardziej sie stresuje, ostatnio na fb widzialam zdjecia coreczki znajomej i malenka miala rozszczep podniebienia, to cala noc spac nie moglam i o 3 nie wytrzymalam i ogladalam stara plytke z usg 3D czy maly ma cala warge. Nie wiem czemu gaka przewrazliwiona jestem :?
- Kasztanowa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Jeśli się chodzi na NFZ, to niekoniecznie. Ja byłam w 12 tc na usg z NFZ i zmierzył Małego, pooglądał, powiedział, że ok. Zapytałam o tą przeziernosc, kosc nosową itp., to mi powiedział, że jeśli nie ma wskazań i mam poniżej 35 lat, to mi na NFZ takiego badania nie zrobią. Także jak z badania nie ma wydruku z opisem, to nie byłabym pewna, czy było badane.Aneteczka - lekarz na pewno w tym terminie mierzył ci przezierność karkową tylko moze ci o tym nie mówił bo wszystko było ok, maja obowiązek bo to jest w ramach tych 3 podstawowych badań usg.
Dlatego na połówkowe poszłam już prywatnie, tam badał mi wszystkie parametry i mierzył. I pokazywał ujęcie, na którym właśnie podniebienie było ładne i stwierdził, że nie ma rozszczepu. Ale sama bym w życiu tego po tym ujęciu nie stwierdziła, zresztą nie podejrzewałam nawet, że takie rzeczy widac na usg.