BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 1 miesiąc temu #801786 przez Joasia B
Dziewczyny, jak Wasze pepki? Macie już wypukle czy jeszcze wklesłe? Ja się nie mogę doczekać aż mój się uwypukli :laugh: ciekawe jak będzie wyglądał :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #801796 przez 100krootka
Asia K napisał:

tylko nagram go i wrzuce na "jutjub"

fajnie :laugh: :laugh: :laugh:
julka87 ja też się tak niecierpliwiłam, a dopiero od tygodnia czuję wyraźnie, choć delikatnie :laugh: jak już będziesz pewna to rozkoszuj się chwilą, to niesamowite :) Co do łożyska to mi w 14 chyb a tygodniu lekarz mówił o przedniej części, ale że to sie jeszcze zmienia w 2 trymestrze właśnie, a teraz nie wiem jak mam :P ale poczułam ruchy późno, choć pierwsze odczucia w 15 tygodniu, tylko wtedy nie wiedziałam na 100% że to to. Najlepiej czuję jak leżę na plecach z prostymi nogami :) i po jakiejś aktywności większej jak odpoczywam :)
tolad662 uff to i mnie uspokoiłaś, bo też coś o przedniej części mi lekarz mowił, ale bez stresu... A faktycznie, miał problem żeby wsłuchać sie w tętno dzidziusia, sporo czasu mu to zajęło także chyba jest coś w tym co napisałać, no i ruchy chyba też późno czułam, więc Julka - witaj w klubie :)

Ja mam dziś fatalny dzień, wkurzam się na psa, niby chora arozrabia, że nie daje dziś rady, dopiero obiad zjadłam... :(

11 lata 1 miesiąc temu #801839 przez tolad662
Joanna nie każdej pępek się uwypukla :)
Mój jak na razie nie zmienił się w ogolę.

11 lata 1 miesiąc temu #801876 przez Joasia B
Serio? Myślałam,że każdej :laugh: i swój bacznie obserwuje a tu nic ;)

11 lata 1 miesiąc temu #801893 przez Anulka
Joasia tak to prawda co pisze tolad mój pępek normalnie jest głęboko osadzony i gdy byłam w pierwszej ciąży to tylko wgłębienie stało się płytsze przez coraz większy brzuszek, ale wypukłym on nie stał się :laugh: . Zresztą to u mnie jedyne miejsce gdzie nie dam się dotknąć, nie wiem co jest powodem, ale strasznie nie przyjemne uczucie mam takie jakby ktoś mi do wnętrza palca wkładał, brrrr :huh: .

11 lata 1 miesiąc temu #801907 przez Joasia B
No to mogę się nie doczekać...mój też jest bardzo "głęboki". Dzięki za wyprowadzenie z błędu :)

11 lata 1 miesiąc temu #801908 przez Aga77
Cześć dziewczyny ja już pracuję w domu i powiem Wam że nie mam czasu na nic latam za prezentami na Mikołaja :silly:
Joasia mój pępek z tygodnia na tydzień jest bardziej wypukły.
Anulka mi też bardzo się podoba imię Kajetan i też chciałam dać ale ostatecznie wybraliśmy (w zasadzie mąż) Marcel :)
Ruchy mojego maluszka w minionym tygodniu były znikome i trochę się tym martwiłam ale w tym tygodniu nadrabia i czyje je bardzo dobrze.
Nadrobiłam Wasze wpisy i życzę miłej i spokojnej nocki :) :) :)

11 lata 1 miesiąc temu #801909 przez Joasia B
Też kiedyś nie dalabym się dotknąć do pepka, ale kilkadziesiąt zastrzyków wokół, trochę zmniejszyło tą niechęć. Nadal jest wrażliwym miejscem, ale już nie tak.

11 lata 1 miesiąc temu #801990 przez Asia K
Megi mam nadzieje ze dzisiaj juz wszystko oki :)

Anulka – Kajetan bardzo ładne I mało spotykane imie :)

Ooooo Megi doczytałam dalej I juz widze ze lepiej ci :D

Julka – ja słyszałam ze na Czarka nawet mówili Czarodziej :)

Joasia – mój pempol to pewnie nie bedzie wypukly bo po operacji mam tak go “powiazanego” ze nie ma co byc wypukłe ;)

Powiedzcie mi dziewczyny po co ginkowi dokladnie wiedziec kiedy czujecie pierwsze ruchy?

11 lata 1 miesiąc temu #802008 przez Italia
Hej, wróciłam do Was :)
Julka, z tego co ja kiedyś czytałam, to przodujące łożysko jest niebezpieczne, szczególnie jak dochodzi do porodu i tego nie wykryją. Ty masz łożysko na przedniej ścianie, a to dwa różne pojęcia.
Co do pępka, mi się nie podobają te wystające i mam nadzieję, że tak mieć nie będę ;) Chociaż widzę po swoim, że trochę się zmienił, ale to chyba bardziej się wydłużył, jest głęboki więc mam nadzieję, że mi nie "wypadnie" :D A właśnie, od czego to zależy jaki ma się pępek? Od podwiązania pępowiny czy później od dbania jak kikut odpada?
Ja dziś tak jak Asia mam połówkowe, trochę stres mnie dopada.

11 lata 1 miesiąc temu #802066 przez tolad662
W sumie to zastanawiające po co mają widzieć. Czytałam, że na tej podstawie można określić wiek ciąży ale nie bardzo kumam jak skoro po to też pobiera się wymiary dziecia i date ostatniej @. Może chodzi o to chy dziecko dobrze się rozwija, w sensie że jak rusza się tzn że jest z nim ok. Ale z drugiej strony każde maleństwo jest inne i tak samo każde inaczej się rusza, niektóre są w ręcz ospałe i kopią mało. No i mamuśki też inaczej odczuwają.
Może znajdzie się któraś, która zna odpowiedz :D

Dołączam się do pytania Itali, moje niektóre koleżanki mają od urodzenia bardziej wystające pępki i nikt nie wie dlaczego :D A ja bym chciała żeby mój mały miał wklęsły, wydaje mi się bardziej męski :D

11 lata 1 miesiąc temu #802092 przez Joasia B
Ja z kolei słyszałam,że na tej podstawie lekarz może dokładniej określić datę porodu. Ale czy to o to naprawdę chodzi to nie wiem.

11 lata 1 miesiąc temu #802104 przez Ewelkaa
Dzień dobry :)

co do pępka, to mój jest strasznie śmieszny, raczej taki płaski po laparoskopii, którą miałam kilka lat temu, więc wystający mi nie grozi. Mój młody jest teraz na etapie problemów dot. pępka, bo jak zauważyła na wfie, tylko on ma wystający i mówi, że to pewnie dlatego, że urodził się w Anglii i odwrotnie mu go zawiązali :laugh: i nie podoba mu się to, a tak naprawdę to nie mam pojęcia od czego zależy kształt pępka...

A co do odczuwania ruchów, to nie wiem po co ginom ta informacja, mój nie pytał, tylko jak ja pytałam kiedy poczuję, bo już się niecierpliwiłam, to mnie uspokajał, że to że ja nie czuję, to nie znaczy, że dziecko się nie rusza, bo przecież widać na usg, że się rusza :)

Trzymam kciuki za dzidziusie, które mają dzisiaj połówkowe :)

11 lata 1 miesiąc temu #802126 przez Italia
Z pytaniami gina to wydaje mi się, że bardziej chodzi o to, żeby w którymś momencie stwierdzić czy wszystko jest w porządku. Ruchy podobno standardowo wyczuwa się między 18 a 22 tygodniem, być może jeśli po tym okresie kobieta ciągle nie czuje to może to być niepokojące(tak strzelam). Dostałam jakiś czas temu od znajomej kartkę z wypisanymi badaniami, które powinno się robić w różnych etapach ciąży i tam między 27 a 32 tyg miała wypisane "ocena ruchliwości płodu przez ciężarną", może na podstawie tego kiedy kobieta poczuła pierwsze ruchy można je rozpocząć wcześniej lub później. Mnie gin jeszcze nie pytała o ruchy, ale mam wizytę za 2 tyg to może wtedy. Ogólnie to jakiś czas temu miałam wrażenie, że czułam jakieś bulgoty w brzuchu i myślałam, że to jest to, ale od pewnego czasu cisza więc pewnie to były jelita.
Tolad, to chyba Ty mnie kiedyś pytałaś o ten "bazar" w Warszawie, gdzie sprzedają rzeczy ciążowe, ciuszki i akcesoria dla dzieci? Miałam tam ostatnio jechać z koleżanką, ale strasznie zimno było i sobie darowałyśmy, w każdym razie dowiedziałam się, że jest to na Namysłowskiej(niestety nie znam dokładnego adresu, pewnie za jakiś czas się wybierzemy to mogę Ci wtedy dać znać).
Dzięki Ewelka, ja ciągle niby staram się o tym nie myśleć, ale stres łapie. Oby wszystko było dobrze.

11 lata 1 miesiąc temu #802132 przez 100krootka
Dobry :)
Stwierdzam, że w pępku moim póki co żadnych zmian, na szczęście mam plaski, a nawet wklesly, bo wypukłych nie lubię :P
Ja też słyszałam, że w oparciu o ruchy można lepiej termin porodu okreslić, ale czy to się sprawdza - pojęcia nie mam :)
U mnie dziś lepszy humorek, wyspałam się i świat jest piękniejszy. Muszę chyba poćwiczyć trochę, bo miałam lenia ostatnio.
Bierzecie jeszcze kwas foliowy, czy nie? Bo mi zostało kilka tabletek i może dołykam, co by nie wyrzucać...
3mam kciuki za połówkowe! Dawajcie znać koniecznie co i jak :) My nasze w piątek mamy :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka