BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 1 miesiąc temu #805023 przez tweety
zalamka. powieksziny fałd karkowy do 8mm. norma to 6mm. do tego kosc nosowa 5,8mm a norma to ponad 6mm. co mowi lekarz? ze trzrba by zrobic amniopunkcje bo to moze to byc zespol downa. placze od wczoraj. czrkam na wizyte u mojego lekarza.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #805034 przez Asia K
Tweety ale przeciez to nic nie przesąda , to są minimalne zmiany . A na badaniu około 12 tygodnia wsio bylo w normie?

11 lata 1 miesiąc temu #805054 przez Italia
Tweety, dokładnie, kość nosowa w normie, a to, że fałd karkowy powiększony, to jeszcze niczego nie przesądza. Wiem, że łatwo mówić, ale spróbuj się uspokoić, stres w Twoim stanie nie jest wskazany. Kiedy masz wizytę u swojego lekarza? Ja na Twoim miejscu poszłabym jeszcze do innego specjalisty na usg porównać wyniki. Przecież takie wady widać już na usg genetycznym, a u Ciebie z tego co pamiętam wszystko było w normie. Bądź dobrej myśli, to dobrze nastraja. Nic nie jest przesądzone.

11 lata 1 miesiąc temu #805073 przez tweety
genetyczne w normie, znaczy sie jak patrze na wynik to bylo 1,9mm. norma to 2,5 ale i tak martwi mnie to bo Kacper mial tylko 0,9 a teraz 1,9 i do tego ten fald. nie idzie sie tym nie przejmować. mowilam ze bedzie Adas? pojde na drugie usg i skonsultuje sie z poradnia genetyczna. ale i tak pewnie do konca ciazy stres. synek az mnie skopal w nocy za te nerwy, jeszcze tak nie kopal. a Kacper z kolei spal dobrze jak nigdy. kochany. boli mnie glowa. chyba wypije melise, mozna w ciazy?

11 lata 1 miesiąc temu #805097 przez tolad662
O cholerka Tweety, trzymaj się. Pociesze Cię historią mojej kuzynki, nie znam wszystkich szczegółów ale jej też jeden lekarz oznajmił, że maleństwo urodzi się z zespołem downa. Panikowała, płakała i szalała aż nie poszła do innego specjalisty. Tamten od razu jej powiedział że wyniki są ZLE OPISANE, że wszystko jest ok tylko tamten lekarz coś namieszał. Dodatkowo sam sprawdził i wyszło na to że dziecko było zdrowe.
Idz do kogoś po drugą opinię, jak ta będzie nie pewna idz po trzecią.

11 lata 1 miesiąc temu #805110 przez Asia K
Tweety ja na genetycznym mialam 2mm , a teraz na połówkowym juz nie miezyl karczku, tylko udo , brzuszek , glowe, serce ...
Ale tez ci radze isc do innego gina

Czy któras z was jeszcze miala na połówkowym mierzony fałd kark?

11 lata 1 miesiąc temu #805162 przez Renata Anna
tweety ja również uważam, że powinnaś skonsultować się z innym ginekologiem. Nie martwsię na zapas, bo wymiary nie odbiegają znacznie od normy.

Ja idę jutro do gina po zwolnienie. Mam nadzieję, że nie przyczepi się do mojej wagi. Na razie +3kg. a on baaaardzo zwraca uwagę na wagę :dry:

Nie mogę dogadać się z mężem co do imienia. Chyba znów wybierzemy jakieś zupełnie inne...

11 lata 1 miesiąc temu #805163 przez Ewelkaa
No właśnie pierwsze słyszę, żeby na połówkowym mierzyli fałd karku! Wszędzie piszą, że robi się to między 11 a 14 tyg, bo wtedy jest ono najbardziej wiarygodne. Tweety mam nadzieję, że to tylko jakieś niedopowiedzenie. Trzymaj się, melisę możesz pić jak najbardziej i szybko idź na wizytę do innego lekarza, to nie jest wiadomość z którą chciałoby się czkać choćby jeden dzień na wyjaśnienie. :kiss:

11 lata 1 miesiąc temu #805164 przez Renata Anna
Ewelkaa napisał:

No właśnie pierwsze słyszę, żeby na połówkowym mierzyli fałd karku! Wszędzie piszą, że robi się to między 11 a 14 tyg

NO WŁAŚNIE!!!

Może temu ginekologowi USG się pomyliły :ohmy:

11 lata 4 tygodni temu #805169 przez megi23
hej ja juz lepiej Tweety na polowkowym sie karku nie mierzy wcale nie wiem po co on to robil nosek , glowke i kark sie do 12 tyg bodajze lub 14 juz dokladnie nie pamietam , teraz Ci powinien serducho , udo , brzuszek i wnetrznosci posprawdzac , wiecie az z lgupiej ciekawosci jutro pomecze na wizycie polowkowej mojego gina tym , lubiem u zadawac trudne pytania :P.. a Ty 3maj sie i staraj sie nie denerwowac.. :kiss:

11 lata 4 tygodni temu #805238 przez Asia K
Megi pomęcz pomecz gina bo ja sama ciekawa co on na to odpwie :S

Czyli zgadzacie sie ze mną ze nie mialyscie na połówkowym tych pomiarów co Tweety?

Tweety Z tego co wiem to potem (po 14 tc) dziecko jest za duze by byly te pomiary wiarygodne .
Swoją droga gratuluje drugiego synka :) bedzie zdrów jak ryba :kiss:

11 lata 4 tygodni temu #805262 przez Italia
Z tego co kojarzę, to ja też na połówkowym nie miałam karku mierzonego. Komentowała na pewno kość nosową i inne z pierwszego usg, ale na podstawie tamtego usg, że było wszystko dobrze. Teraz tak jak kojarzę to miałam na pewno sprawdzane kończyny(liczone paluszki), główkę, serce z przepływami, kręgosłup. Zerknę jeszcze w domu co, ale fałdu karkowego zupełnie nie kojarzę. Także Tweety, może Twój niepokój jest niepotrzebnie wywołany przez lekarza. Jak najszybciej zapisz się gdzieś dla porównania wyników. I również gratuluję drugiego synusia, na pewno będzie wszystko dobrze :)

11 lata 4 tygodni temu #805270 przez tolad662
Ja mam napisane takie pomiary:
BPD – wymiar dwuciemieniowy główki
HC – obwód główki
VP- nie wiem co to jest
AC – obwód brzucha dziecka
HL – długość kości ramiennej
FL – długość kości udowej
TCD – poprzeczny wymiar móżdżku
CM - zbiornik móżdżkowo-rdzeniowy

Nie mam za to CRL, czy u Was też to pominięto.

Ja zobaczę jak ten gin z przychodni do którego dziś idę. Wydaje się gburowaty ale jak dziś będzie miał humor to go zapytam o tą przezierność i nosek.

11 lata 4 tygodni temu #805279 przez tweety
przeziernosci mierzy sie w 12 tygodniu a fałd do 20. troche poczytalam. niby niemiarodajne ale niepokojace. pani ginekolog skierowala mnie na usg do najlepszego specjalisty w wawie. ide juz w czwartek, prywatnie, wole zapłacić niz czekac teraz. trzymajcie kciuki. glowa mnie juz boli od placzu a synek patrzy na mnie dziwnie. musze sie ogarmac ale ten strach jest wszechogarniajacy

11 lata 4 tygodni temu - 11 lata 4 tygodni temu #805359 przez Aga77
tweety trzymaj się kochana na pewno będzie wszystko dobrze strach ma wielkie oczy :) dobrze zrobiłaś idąc szybciej do lekarza. Zaparz sobie melisę i odpocznij zobaczysz wszystko wyjdzie ok trzymam kciuki :-) :) :)
tolad ja też nie mam tego badania CRL a wczoraj je robiłam

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka