- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Kwietniówki 2014
Kwietniówki 2014
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Wizyta wygląda tak, siedze najpierw z Panią położną, która mnie waży, mierzy ciśnienie itp. Ogólnie uzupełnia karte ciąży wynikami. Później następuję etap u Pani doktor, gadu gadu, pitu pitu. Spogląda jeszcze raz na te same wyniki, wpisuje coś w system, wystawia skierowania i na tym się kończy.
Dziś nawet sprawdziła brzuszek ale jak powiedziałam że wydaje się być twardszy i czy to normalne to machneła ręką że tak.
Do tej pory tylko pierwsza wizyta była zbliżona do ginekologicznej a był to 10 tc. Tak więc od 12 tygodni Pani doktor nie sprawdziła co się kryje pod zderzakiem, szyjka macicy jest to część mego ciała zupełnie jej obca a na USG doktorek mi u nich tego nie bada. Biust sądze że tez powinna obejrzeć, nie zajrzała.
Nie wiem co mam o tym myśleć, przezorny zawsze ubezpieczony więc wiem co i jak z wizyt prywatnych ale czy nie powinny one wyglądać chociaż podobnie?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Joasia B
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Italia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Tolad, trochę to dziwne. Ja też chodzę na nfz, a każda wizyta wygląda tak, że najpierw siedzę z położną(ważenie, ciśnienie), potem w gabinecie gin wpisuje w kartę ciąży wyniki, ewentualnie daje skierowanie na badania, gadamy. Potem hyc na samolocik, badanie "palcowe", potem wziernikiem(ostatnio bardziej bolesne), na początku ciąży miałam też robione usg, teraz tylko na koniec przykłada takie śmieszne urządzenie do brzucha i sprawdza tętno. Myślę, że badanie to podstawa - mi na ostatnim komentowała, że szyjka długa, ładna. Jak byłam na połówkowym to lekarz pytał kiedy było ostatnie badanie ginekologiczne- właśnie pod kątem szyjki czy się nie skraca. A to dość istotne - koleżanka już w 3 miesiącu była podszywana bo miała ostro skróconą szyjkę. Tolad, ja na Twoim miejscu bym się zapytała tej lekarz dlaczego Cię nie bada. Szczerze mówiąc, zawsze mi się to wydawało podstawą, szczególnie podczas wizyt w ciąży.
A jak już jesteśmy przy tym temacie - dziewczyny, jak często macie robioną morfologię i mocz? Ja na ostatnią wizytę zaniosłam wyniki, wszystko było ok i nie kazała powtarzać na najbliższą wizytę, teraz za tydzień mam dopiero dostać cały plik badań do wykonania(więc pewnie to też powtórzyć). Z kolei koleżanka mówi, że jej gin kazał na każdą wizytę robić. I teraz nie wiem co z tym fantem zrobić, badanie nie jest drogie więc mogłabym iść i teraz, ale jak nie kazała to nie wiem czy to takie niezbędne.
- Joasia B
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Domiśśś
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1
Niestety problemy internetowe ;/
Ja jutro mam połówkowe już nie mogę się doczekać ale też powoli się zaczynam stresować.
Muszę Was poczytać mam nadzieję, że wszystko w porządku u Was i brzuszków.
Całuski :*
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Italia ja na ktorejs wizycie pokazalam dobre wyniki, to gin powiedzial, ze nie ma potrzeby robic na nastepna wizyts, wiec jak nie powiedzial, ze masz zrobic to chyba bylo to celowe.
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Nie wiem tylko jak to później z becikowym jest, bo czy muszę chodzić cały czas do jednego żeby papier wypisał? Objasnijcie dziewczyny bo tego to już mi żadna znajoma nie jest w stanie powiedzieć.
A morfologie i mocz miałam na razie 2 razy, teraz obydwie gin kazały na następną wizytę przynieść wyniki. U tej na nfz skierowanie dostaje co wizytę.
- tweety
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
nie fiksuje przed jutrem, az mnie to dziwi, jestem zbyt spokojna... bedzie dobrze. poczytalam i to nie musi nic oznaczac. zdrowe dziecko tez moze miec fałd karkowy pogrubiony. a mój Adaś jest zdrowy! napewno!
- tweety
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Renata Anna
- Wylogowany
- rozmowna
Ja jestem właśnie po wizycie. Wszystko w porządku. Wynik po obciążeniu glukozą idealny,więc ok.
Ja chodzę prywatnie a wizyta u mojego ginka wygląda tak:
- sprawdzamy wiek ciąży na podstawie ostatniej miesiaczki
- pitu, pitu: "jak się pani czuje, czy coś dolega"
- ciśnienie
- ważenie
- badanie na fotelu (wielkość macicy, jej stan, sprawdzanie szyjki macicy)
- słuchamy i sprawdzamy tętno maluszka
- znowu pitu, pitu
- zwolnienie
- pozegnanie
Co do morfologii i moczu. Robimy co 2 wizytę czyli co 6-7 tyg, bo wszystko jest ok. Gdyby było coś niepokojącego pewnie kazałby robić częściej.
U mojego gina temat piersi nigdy nie był poruszany...
- surenka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- surenka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Badania morfologia i mocz miałam robione prawie na każdą wizytę, były idealne, teraz mam zrobić tylko mocz i obciążenie glukozą.
Co do piersi to gin z pierwszej ciąży dał mi skierowanie na USG piersi i było wszytko idealnie, żadnych guzków, czyste piersi. Ten o piersi nie pytał, ale ja jestem spokojna bo USG piersi miałam w lutym w 2012 robione.
Każdy lekarz jest inny. Wtedy nie miałam tyle usg, teraz mam dużo, wtedy miałam każdorazowo palcówkę, teraz miałam robioną 2-3 razy ( nie pamiętam dokładnie), zresztą, mi ten gin 3 pierwsze USG, prócz połówkowego robił przez pochwę, może przez to widział też jaka jest szyjka i dlatego palcówki nie było??
DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb
- Asia K
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 35
Mysle ze lekarz czy prywatnie czy na nfz I tak powinien badac szyjke bo niby po co do niego przychodzic? Po skierowanie na badania I by sprawdzil czy cisnienie dobre?
Swoją droga kazdy lekarz inaczej robi I inne badania zleca – mój nie badał fałdu , a morflorogie I mocz robilam raz I jak od tamtej pory pytalam czy cos jesczze to mi powiedzial ze mialam super wyniki wiec nie musze narazie . Mysle ze wie co robi
Tolad – z tego co ja wiem to musisz miec zaswiadczenie ze przed ukonczeniem 10 tc bylas sie zbadac pod katem ciazy. Nie wazne jest potem gdzie chodzilas I do kogo
Tweety – tak trzymac , jak jestes spokojna to na bank jest wsio oki , ja tez w to wierze :*