BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 4 tygodni temu #806322 przez megi23
hej laski ja juz w domu wczoraj wieczorem od gina przyjechalismy to padlismy z S , na szczescie tymcio byl grzeczny :)

najpierw Tweety , alez oczywisciep omeczylam gina tak wiec, po 1 nie panikuj cyt mojego doktorka :silly: nieraz dzieci sa takie grubaski ze maja grubszy fald , pytal ile 1 syn wazyl , no wiec tego nie wiedzialam :/ ale powiedzialam co mi powiedzialas i powiedzial ze nie koniecznie moze to byc co Twoj gin podejzewa . jak w 12 tyg bylo wsio ok i parametry mialas w normie zaraz Ci napsize co bo mi podkreslil w ksiazeczce hehe DU i TR , to nie sadzi ze pomimo ze fald grubszy ze to ZD ...
a teraz co u mnie
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 tygodni temu #806335 przez tolad662
Tweety będzie dobrze. Gratuluję spokojnego podejścia, to najważniejsze, a dzidzia jeszcze podrośnie i wszystko się unormuję.

A więc podsumowując, mogę pójść nawet raz do jakiegoś doktorka przed 10 tc i już nigdy więcej, a on później i tak musi wystawić mi papier że u niego byłam i kontrolowałam ciąże od tego czasu?

11 lata 4 tygodni temu #806355 przez tweety
megi, dzieki ze sie dopytalas. Kacper nie byl wielkoludem niestety ale jestem dobrej mysli.

przykro mi z powodu nerki Kajtka ale wierze ze sie unromuje. najwazniejsze jednak ze wiecie i poczyniliscie kroki zeby byc przygotowanym na wszystko. wiec napewno bedzie dobrze.

tolad, nie wiem, musisz byc pod kontrola od 10 tygodnia, wiec pewnie nie wystarczy. ale nie wazne u ilu lekarzy bylas, mysle ze i tak kazdy wystawi ci zaswiadczenie, lub tak jak ktoras pisala polozna moze to zrobic

11 lata 4 tygodni temu #806365 przez Joasia B
Tola, nie jest ważne jaki i który lekarz badał Cię przed 10 tc, najważniejsze, że taka wizyta się odbyła i na jej podstawie dostaniesz zaświadczenie. Ja też pierwszy raz byłam u innego gina, bo mój wyjechał i musiałam czekać na niego 5 tygodni. Podejrzewalam,że jestem w ciąży ok.5 tygodni, więc żeby nie przegapić pierwszej wizyty przed 10 tyg.udalam się do innego lekarza. Gdy przyszłam do swojego (zanim jeszcze stwierdził, który to tydzień -u mnie z miesiaczki było niemożliwe-musial na podstawie usg), powiedział,że jeżeli to więcej niż 10 tc to bezproblemowo dostanę zaświadczenie od tamtego lekarza, u którego byłam na pierwszej wizycie. Ale okazało się,że to 9 tc był, więc nie będzie takiej potrzeby :)

11 lata 4 tygodni temu - 11 lata 4 tygodni temu #806376 przez Italia
Tweety, o której masz wizytę? Trzymam kciuki bardzo mocno :)
Megi,
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Tolad, z tego co kojarzę, to są jakieś ogólne "normy", które kobieta w ciąży musi spełnić. Nie wiem ile wizyt ciążowych musi mieć, ale są na pewno 3 obowiązkowe usg. Z becikowym to wiem, że do 10 tyg ciąży trzeba być na pierwszej wizycie, ale czy sprawdzają, czy dalej kobieta chodziła do lekarza, tego nie wiem. No i tak jak dziewczyny pisały, lekarza można zmieniać, nikt tego ciężarnej nie zabrania bo to do niej należy wybór.
Natomiast co do lekarzy, są różni, jak to z ludźmi bywa. Czasem na lepszego trafi się prywatnie, czasem i ten na nfz lepiej potraktuje pacjentkę. Jeżeli zależy Ci, aby chodzić na fundusz, to sugerowałabym Ci zorientowanie się w innych przychodniach, mamy grudzień, a z tego co kojarzę to od stycznia przychodnie dostają nowe limity wizyt więc byłaby duża szansa, żeby dostać się na fundusz. Moja koleżanka połowę ciąży chodziła prywatnie, ale płaciła gigantyczne pieniądze i ostatecznie bez problemu zmieniła lekarza i dalej chodziła na nfz.

11 lata 4 tygodni temu #806379 przez Asia K
Megi - trzymam kciukasy by wsio sie wyrównalo, ale swoja drogą u mnie nie sprawdzal organów wew prócz serducha :dry: nawet nie wiem jaki trzeba miec sprzet by to obaczyc

11 lata 4 tygodni temu #806391 przez tolad662
Asia może patrzył ale nie wpisał w papiery? Moja patrzyła podczas USG, brała jakieś inne ustawienia i patrzyła przepływy czegoś, zakładam że moczu. Z tego co wiem na połówkowym muszą sprawdzić rozwój narządów, po to miedzy innymi jest to badanie.
Nawet ten na którego tak narzekam w przychodni oglądał każdy z narządów :)

Z tym becikowym podpytam położnej w przychodni, tak będzie najlepiej :)

Ej a puszczacie maluchom muzyczkę? :D Już ponoć można, zaczynam powoli puszczać małemu rockowe ballady :D

11 lata 4 tygodni temu #806481 przez megi23
dzeki dziewczyny za otuche :kiss: , no jak cos to juz dzialamy a raczej moja mamcia jak zwykle juz zadzialala z wujkiem w niedziele ma dzwonic co i jak z ta doktorka niech miejsce bedzie zaklepane moze jeszcze w ciazy pojade do niej ..

Asia K zwyklym usg naciskal troche , mlody nie chcial wspolpracowac bo posladkowo ulozny , no ale pomeczyl mnei troche i sie udalo wszystko zobaczyc oprocz tego przeplywu , ale lsyszalam serducho , to ma jak dzwon :lol:

11 lata 4 tygodni temu - 11 lata 4 tygodni temu #806485 przez Asia K
Tolad moze patrzył ale nie komentował nic z tych rzeczy a serducho i kosci i kregosłup i mózg komentował. Tak sie dziwie by bez komentarza zostawil?

edit- kiedy dzieci ustawiaja sie ostatecznie główka w dół?

11 lata 4 tygodni temu #806506 przez megi23
Asia K juz w 8 miesiacu powinny lezakowac :)

11 lata 4 tygodni temu #806533 przez surenka
ja byłam u gina dzisiaj tylko po zwolnienie, ale powiedział, że nie może wypisać wcześniej niż w dniu w którym się kończy, więc po prostu przyszłam za wcześnie. Wcześniej trochę niepokoiło mnie to, że odczuwam ruchy bardzo nisko, w podbrzuszu, ale gin zapytał o to dzisiaj i powiedział mi, że najważniejsze, że czuję ruchy, nieważne, że nisko :)
20-ego będę miała usg, pewnie będzie to tzw połówkowe, więc dowiem się czegoś więcej o narządach dziecka... mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Trochę niepokoją mnie wyniki krwi i moczu, bo wygląda mi to na zapalenie pęcherza i anemię, ale lekarz zinterpretuje je lepiej, a ja może przesadzam, do następnej wizyty zamierzam łykać więcej witaminy C i ciągle jem na siłę, chociaż mnie podbija i żołądek mam wzdęty :(

11 lata 4 tygodni temu #806551 przez Asia K
Surenka bedzie dobrze - obaczysz , a normy w ciazy sa inne niz normalnie wiec moze nie bedzie tak źle :*

11 lata 4 tygodni temu #806555 przez tolad662
Asia moja nie komentowała, sama wylukałam po obrazie na monitorze i tych podczerwieniach. Ale w papiery wpisała, że żołądek, nerki i pecherz moczowy sprawdzała i ok.
Dopytaj się na następnej wizycie.

Surenka ja czuje mojego nisko i jak się okazało jest w położeniu miednicowym, może u Ciebie jest tak samo :) Chyba Asia też ma miednicowe :P albo mi się miesza już wszystko :D
W ogólę zauważyłam u siebie słabszą pamięć, mówią że to norma u ciężarnych :D
Z wynikami lepiej poczekaj na lekarza, nie denerwuj się nie potrzebnie.

11 lata 4 tygodni temu #806575 przez surenka
Dzięki, to samo mówi mój mąż, a najważniejsze, że dzidzia kopie... reszta jakoś też się ułoży :)

11 lata 4 tygodni temu #806601 przez Ewelkaa
megi mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok z nerka Kajtusia. A gdyby cos jednak bylo nie tak tk ciesz sie, ze tak szybko ktos to zauwazyl.

Ja dzis debralam wyniki morfo i mocz ok i glukoza po obciazeniu tez w normie. Dzis na 17 mam wizyte i musze podpytac o cisnienie od kilku dni mam tak ok 90/50 i slabo mi strasznie, tetno tez niskie w granicach 60 a w ciazy podobno mam byc podwyzszone. I mala od rana nie daje znac o sobie, moze przez to niskie cisnienie jakas niedotleniona jest :( dobrze, ze mam dzis ta wizyte.

A Ty tweety na ktora masz? Daj znac odrazu po wizycie. Trzymam kciuki za Ciebie i Adasia :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka