BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #838115 przez calineczka29
Hej kochane "kwietniówki";)
Jestem tutaj "nowa" więc troszkę czasu zajmie mi poczytanie waszych postów :P Ja mam termin na 8 kwietnia więc już tuż tuż (ale to zleciało łooo);)Niestety nie należę do mam które idealnie przechodzą ciąże;/ no ale cóż bywa i tak;)Mam nadzieje że przyjmiecie do waszego grona niedoświadczoną jeszcze na tym forum przyszłą mamuśkę:) Pozdrawiam wszystkie mamusie:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #838122 przez 100krootka
pomelo cudny uśmiech maleństwa :) :) :) :)
Ja po wizycie i tak: :laugh: :laugh: :laugh:
Dzidziuś jest główką do dołu, pięknie widać było mozg, serduszko, kręgosłup, żebra i całą resztę poza buźką, bo chował za rączką. Za to pleć ukazana na całego! Chłopiec potwierdzony na 100% Waga 1740 g (wg opisu +/- 200g), wielkość zgodna z kalendarzykiem, z sumy wymiarów też potwierdził się 32 tydzień. Ilość płynu owodniowego prawidłowa, ładna pępowina , przepływy w porządku, tętno miarowe. Po 4 tygodniach od wizyty 1,5 kg do przodu czyli wg lekarza w sam raz. Wyniki prawidłowe, magnez mam dalej łykać, nawet 3 tabletki dziennie, no-spa – doraźnie, ale do 37 tygodnia tylko. Kolejna wizyta w 1 tygodniu marca, wtedy mam zrobić analizę moczu i badanie pod kontem paciorkowców. Ogólnie pozytywnie, synek ślicznie się ruszał i cudnie wiedzieć, co gdzie ma :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

I słuchajcie, rozmawialam z lekarzem o wadze dziecka, więc moze uda mi sie Was uspokoić. Natchnął mnie temat koleżanki u której szykowali cesarkę, bo wyszło im z usg że dzidzius ma 4500! A urodził się z waga 3700 stad mialam sporo pytań do lekarza, na które w skrocie tak mi odpowiedział...
Na usg waga pokazywana jest w oparciu o wyliczenia wymiarów poszczególnych cześci ciała, długości kości udowej, obwód główki i brzuszka... Średni rozmiar ukazuje na jakim mniej więcej etapie rozwoju jest dziecko, stąd czasem rozbieżności, wychodzi z usg 31 tydzień, a z kalendarza np 33, ale mowł, że im dalej z tygodniami ciąży tym te rozbieżności mogą byc większe. A co do wagi to komputerowo jest ona podawana własnie jako efekt średniej z wymiarow, bo przeciez usg nie zważy nam dziecka!!! I wg niego waga podana na usg jest przyblizona i trzeba do tego dodac 200 gram i odjąć. Wiec równie dobrze Wasze dzidziusie mogą być mniejsze o te 200 g niż Wam podano :laugh: Ot co, nie martwcie sie więc na zapas, bo każde maleństwo rozwija się w innym tempie i jedne mogą jeszcze nadrobić,a drugie rosnąć nieco wolniej na koniec...

Miłego wieczorku! :)

10 lata 10 miesiąc temu #838125 przez Salonka
Hej,
Tolad opłaca się ta promocja. Bo to już taka druga tak jakby. Normalnie te pieluchy kosztują 14.50 za 28szt. Czasami jest promocja 30zł za 73 szt a teraz rzucili 49.99 za 156. Tak jak piszesz 32 gr za sztukę a normalnie ponad 50.. Ta promocja jest jutro do wyczerpania zapasów. Czyli np u mnie, muszę iść wcześnie rano bo ok 10 to śladu nie będzie.
A co do rozmiaru to one są od 3kg więc spasuje raczej na każde dziecko. Mniejsze to są tylko NEWBORN ale to na maleństwa 2,5 kg do chyba 5 max.

10 lata 10 miesiąc temu #838142 przez mila
witaj calineczko :laugh: na naszym forum,
fajnie że jest nas więcej znasz płeć maluszka, opowiadaj jak ci przebiega ciąża

apropo odebrałam wyniki glukozy na obciążenie wyszły 74przed i 108po wypiciu to chyba dobre są tak mi się wydaje :)

10 lata 10 miesiąc temu #838149 przez GabiSBB
hej babeczki!

Witam nową mamusię - oj będziesz miała sporo do nadrobienia, jesli wexmiesz sie za czytanie hehe, ale moze do 8 kwietnia zdarzysz :) Napisz cos wiecej o sobie, o plci dzieciatka, imieniu.

Co do pieluszek to na szkole rodzenia polecali nam na pierwszy miesiac pampers new born a potem juz dady z biedronki. Ponoc new born na poczatek sa najlepsze z wielu powodow, m.in. wchlanialnosci i nie powodowania odparzen, przyczepnosci, przylegalnosci itp :) Potem jak dzidzius jest wiekszy to wieksze dady podobno w zupelnosci wystarcza. odradzali nam huggiesy bo podobno najbardziej odparzaja. Wszystko sie okaze w praniu moje drogie :) ja na razie nie kupuje, bo kuzynka przygotowala mi paczke w ktorej sa tez pieluszki, tez nakupowala tyle na poczatek, a potem mala szybko urosla, musiala kupowac wieksze a male jej zostaly. Za to ja nie musze kupowac hehe ;)

100krotka wspaniale wiesci! No i bardzo mnie uspokoilas za co bede Ci dozgonnie wdzieczna :)
Ciesze się, ze twoje maleństwo pieknie sie rozwija i lekarz Cie uspokoil. Takie wizyty dodaja skrzydel prawda? :)

Ja na szczescie nie mam az tak silnych boli jak Wy, raz za czas cos mnie tam poboli, ale ja od poczatku ciazy cwicze i to moze dlatego. Dzis wpadlam w zakupoholizm, jak wpadlam po fryzjerze do galerii handlowej tak spedzilam tam 5 godzin! generalnie szukalam czegos na wesele na ktore idziemy za 2 tygodnie i w koncu udalo mi sie kupic tunike i sweterek :) jestem bardzo zadowolona, bo jeszcze trwaja promocje i nie zbankrutowalam na tych zakupach :) w poniedzialek mam urodziny i maz mi obiecal kupic spodnie w prezencie wiec przy okazji sie rozejrzalam gdzie warto uderzyc, zeby potem z nim nie gonic, bo co jak co ale zakupy z facetem to jednak nie jest przyjemnosc :) Dzis by ze mna pewnie zwariowal! heheh :)

I odezwala sie dzis do mnie kolezanka z czasow szkoly sredniej, ze slyszala ze bede miala chlopca a ona ma duzo rzeczy po swoim dziecku i czy nie chcialabym wpasc do niej i pozbierac sobie to co moze mi sie przydac :) Prze kochana! Od piatku zaczynam turne po kolezankach i zbieram "dary". Na pierwszy ogien idzie kolezanka z poduszka do spania i karmienia, wanienka i ciuszkami :) Potem bede odwiedzac kolejne. Moze sie okaze, ze wyprawka wyniesie mnie mniej niz zero :D

10 lata 10 miesiąc temu #838154 przez pomelo
Witamy nową mamuśkę - Calineczko usiądź wygodnie i rozgość się :D
100krotko gratuluję dorodnego synusia :D
Fajnie tak móc na niego popatrzeć nie? Jak tak sobie siedzi w brzuszku to możemy sobie tylko wyobrażać jaką ma buźkę a na usg to tak jakbyś go widziała na żywo a nie przez aparat. Ja strasznie nie mogłam się doczekać aż go zobaczę, nawet na ekranie, dlatego jestem tak bardzo dumna, że tak ładnie mi się pokazał. Nawet Pani doktor powiedziała, że takiego modela jak on, co by tak ładnie pozował do zdjęć to dawno nie widziała. No i do tego ten uśmiech dla mamusi - serce się rozpływa...
Załączniki:

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #838158 przez Asia K
Witam nowa mamuske - rozgosc sie i opowiadaj co u ciebie , ale jak nas wszystko przeczytasz to dam ci medal :lol:

100 krotka świetne wiesci

10 lata 10 miesiąc temu #838161 przez tolad662
Calineczka opowiadaj co się da :) jakie to przejścia miałaś w takcie ciąży. Nas tu też troszkę po przejściach także głowa do góry :)

No i właśnie ja nie jestem pewna tej Dady na start, nie miałam w rękach żądnej innej dla porównania ale wiele mam podpowiada że pampersy są najlepsze nie właśnie z powodu ceny i marki, a z powodów takich jak opisała Gabi. Tą promocję sobie na razie odpuszczę :)

100krotka same dobre nowiny, super :) A z tą wagą racja, od samego początku nie do końca wierzyłam no bo to mało prawdopodobne określić wagę nie ważąc :D ale stres jest jak uświadamiasz sobie że odbiega od wag innych dzieci także się dziewczynom nie dziwię :)

10 lata 10 miesiąc temu #838168 przez Ewelkaa
tolad to dobrze, że wszystko dobrze się skończyło. Uważaj na siebie i faktycznie w Twoim przypadku zaparcia nie są wskazane. Ja byłam dziś u diabetologa i powiedziała, żebym podjadała sobie błonnik i główne posiłki zakańczała jedną śliwką suszoną, a oprócz tego dużo jogurtów naturalnych i kefirów. A ten Lactulosum to całkowicie bezpieczny i możemy go pić ile chcemy, czy są jakieś ograniczenia, że tylko raz na jakiś czas??

Aga77 oczywiście kochana trzymam kciuki :)

Margolec ale mi narobiłaś smaka na żelki takie słodko-kwaśne hmmm

Renata Anna nie wiedziałam, że z miednicą mogą być takie akcje w trakcie porodu :( uważaj na siebie i powiedz o tym ginowi. Ja miałam wyskakujące biodro, ale po ćwiczeniach i rehabilitacji jest ok. Tylko teraz w ciąży mam zakaz ćw. ze względu na skurcze od 18 tyg. i trochę mam stracha, że jak rozłoże za bardzo nogi w trakcie porodu to wyskoczy...

Salonka Ciebie tak sczyściło, że może jeszcze nie masz czym, nie wiem. Ja używałam cały czas pampersów, jakoś inne mi się nie sprawdziły, kupowałam na bazarze z Niemiec przywożone i się opłacało nawet.

pomelo świetna fotka :) a z tym najpiękniejszym okresem to może i masz rację, ale ja bym chciała, żeby był koniec marca. Dziś do tego wszystkiego w nocy złapał mnie taki skurcz mięśnia koło piszczela, że wyłam z bólu, skakałam, masowałam i nic, po kilku minutach puściło, ale z bólu tak mnie pot zalał, że musiałam piżamę zmienić. Dodam tylko, że od 18 tyg. biorę magnez w dawce 320mg. i du.pa. A za szklankę coca-coli to bym chyba zabiła ;) uwieeeeelbiam

calineczka29 witaj! Żadna z nas tutajnie przechodzi ciąży idealnie, więc powinno Ci się tu spodobać :) Problemów mamy co niemiara.

100krootka super wiadomości :) Fajnie, że mały nie chował co tam ma :)

mila to bardzo dobry wynik :) ciesz się.

10 lata 10 miesiąc temu #838170 przez tolad662
Ewelka jak często go można to nie wiem ale na pewno częściej niż czopki. Te dwie rzeczy głównie polecali mi w aptekach, dawki masz dwie no i tą mocniejszą możesz pewnie powiększyć do tej co ja łyknełam: 3 łyżki. I smaczny jest :D

10 lata 10 miesiąc temu #838185 przez Zuza_204
Witajcie. Dziś była u gina. Po badaniu ginekologicznym powiedział że wszystko ok. Po USG trochę gorzej. Hubcio jest duuuży :/ trochę się martwię bo powiedział, że widać że cukrzyca ma wpływ na niego bo niby jeszcze nie jest powyżej normy ale jest bardzo duży jak na swój wiek 30 tydzień a on waży 2078g +,- 300g. Po za tym mam dużo wód płodowych tez jeszcze w normie ale tej górnej. No i mocz małemu zalega w jednej nerce niby też w normie ale jednak trzeba obserwować :dry: Powiedział mi też że ze względu na wielkość dziecka i to , że miałam 1 razem cesarkę to on się będzie zastanawiał nad cesarką jak tak dalej pójdzie. Tyle tylko że w poniedziałek będę dzwoniła do Warszawy żeby tam mnie przyjęli bo moja diabetolog tak mi doradziła że lepiej żebym rodziła w Wa-wie bo lepsza opieka jest dla malucha. Także czeka mnie zmiana gina i diabetologa. Zresztą mój gin też mi powiedział że jeśli chodzi o mnie to nie ma problemu żebym rodziła u siebie tylko że u nas nie ma tak specjalistycznego oddziału dla noworodków. Trochę mnie załamała ta dzisiejsza wizyta. A i mały nie chciał buzi pokazać cały czas zasłaniał się rączkami wstydzioszek mój kochany. Za to jajeczka i siusiaka pokazał bez problemu :)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #838187 przez tweety
hej kochane, pochwale wam się moim szczesciem
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 10 miesiąc temu #838201 przez megi23
Hej laski mlody mnie wyrolowal, juz chrapal , ja poszlam do wc, wracam a on juz gramoli sie na moje lozko hehe, wlasnie S wrocil z pracy i naczynie umyl :silly:

Witam nowa mamusie napisz cos wiecej

100Krotka super wiesci

Tweety slicznie wygladacie :laugh:

Zuza u mojego tez trzeba nerke pilnowac bo powiekszona byla , jednak sikal nia to jesy czeste u chlopcow niestety...dobrze ze bedziesz miec fachowa opieke bedzie dobrze 3 maj sie :kiss:

10 lata 10 miesiąc temu #838209 przez Zuza_204
Tweety ślicznie wyglądacie, naprawdę słodkie zdjęcie

10 lata 10 miesiąc temu #838216 przez calineczka29
Hej dziewczyny dziękuję za miłe przywitanie mojej skromnej osoby ;)
A więc tak z tym czytaniem to pewnie do kwietnia nie zdążę hehe :P trochę tego tu jest( łooo matko)Postaram się więc Wam troszeczkę przedstawić przyszłą mamuśkę :laugh: bo na pewno wy się tutaj już dobrze znacie;)
Hmmma więc tak od czego by tutaj zacząć heh najlepiej od początku.. :lol:
Niestety nie należę do mam które przechodzą ciąże idealnie :( Ja przez pierwsze 4 miesiące nic nie mogłam przełknąć schudłam 15 kg chociaż mi to akurat nie zaszkodziło;) bo należę do tych szczupłych inaczej heheh :PP Potem pomaleńku mi przechodziło chociaż mdłości mam do dziś : teraz doszły straszne bóle pleców i drętwienie w nocy nóg, zgaga bezsenność i obawy przed porodem czego można chcieć więcej LOL.
Na zdjęciach widać ogonek więc będzie pierworodny mój M wniebowzięty (przynajmniej nazwisko rodowe nie zginie śmieje się) zresztą ja też się cieszę i już nie mogę się doczekać kiedy przytulę mojego przystojniaka :cheer: :kiss: Z imieniem walczymy jak na razie hehe z racji tego że mieszkamy za granicą ja chciałabym nadać imię dla naszego synka tzw. międzynarodowe a M woli typowo Polskie chociaż to które jemu się podoba jest właśnie takie więc pewnie zostaniemy przy tym. :lol:
Nie wiem co powinnam napisać więcej o sobie więc jeśli chcecie wiedzieć więcej dajcie mi znać;)
PS. witaj tweety- cudownie wyglądacie, przepiękne zdjęcie.Pozdrawiam

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka