BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu #775102 przez Asia K
Joasia za 3 tygodnie to juz połówkowe bedziesz miec i bedzie wieksza szansa dojzec :D

Andzik - bo my taka grupa wsparcia jesteśmy :P ale super ze jest nas coraz wiecej :)
Mnie od poczatku nie bolały piersi , ale w 1 ciazy tez tak bylo

Andzik nie panikuj - teraz bedzie git bo masz nas :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #775390 przez tweety
witajcie z rana, pytanie do mamus ktore maja starsze dzieciaki, kiedy sie przestawia dziecko na 2 drzemki w ciagu dnia? czy wtedy lepiej spi w nocy? czy jak wprowadzilyscie kaszki do diety to zaczely dzieci lepiej spac? mnie te noce juz wykanczaja....

fakt, rutinoscorbin mozna brac i dziala na krwawienia z nosa. mialam na poczatku ciazy i bralam 2x po 2 tabletki a na noc 4 i pomoglo. teraz nic sie nie dzieje. a jest zupelnie zdrowy. rozmawialam z lekarzem ktorym tak sie zlozylo jest moja mama wiec mysle ze by nie zrobila zle przyszlemu wnukowi/wnuczce.

ja to nie moge sie doczekac zeby poznac plec. czemu nie mozna wiedziec od razu? i tak raczej nic nie kupuje wszystko zostaje po synku, no ale jak bedzie dziewczynka to choc jedna rozowa sukieneczke kupie :) heheheh

pozdrowienia

11 lata 2 miesiąc temu #775412 przez Asia K
Tweety ja tez juz bym chciała wiedziec , ale czasu nie przyspieszysz :)
Jeszcze troche kochana i juz wszystkie bedziemy wiedziały :)

Co do przestawienia na dwie drzemki w ciagu dnia - to powiem ci ze mój najpierw spał 3 razy a potem tak jakos sam sie przestawił na dwie w wieku jakos 6 miesiecy, jedną i w wieku 3 lat na wogóle drzemek w ciagu dnia nie miał. Ale powiem ci szczezrze ze nie odbilo to sie na spaniu jego w nocy. Przesypiał prawie całe noce z pobudkami na dydolka :)
Faktem jest ze jak wprowadziłam kaszke - najpierw dodawaną do mleka do butelki to spał lepiej i dłużej - dodawałam jakos około 4-5 miesiaca, ale juz jak skonczył miesiac to mu w nocy mleka nie dawałam tylko glukoze i herbatke - szybciutko sie odzwyczaił od jedzenia w nocy i mi ładnie przesypiał.

11 lata 2 miesiąc temu #775498 przez tolad662
Skoro tak, zakupię Rutinoscorbin i miękką szczoteczkę :)

Joasia B ciesze sie bardzo, że wszytsko ok :laugh: oby tak dalej! Ja dziś idę na usg, będe je miała u innego lekarza więc ciekawi mnie co on tam wypatrzy.

Co do piersi, bolały jak cholera na samym początku, później z tygodnia na tydzień coraz mniej, a teraz już w ogóle. Przestały chyba ok 12 tygodnia, nawet nie wiem czy coś przez ten czas urosły :laugh: ale napewno sa bardzo wrażliwe :laugh:

11 lata 2 miesiąc temu #775544 przez tweety
heh mnie piersi tym razem nie bolaly bo w pierwszej ciazy byla masakra. ale to pewnie przez krotki odstep pomiedzy ciazami. bo piersi ledwo mi zmalaly jak skonczylam karmic a juz znowu urosly. nie zdazylam wrocic do stanikow sprzed ciazy. heh lubie te moje ciazowe piersi.

11 lata 2 miesiąc temu #775619 przez Ewelkaa
Joasia super, ze z Twoja dzidzia ok :)

Tweety ja juz nie pamiętam jak to było z moim młodym. On w ogóle niewiele SPAL w dzień, a w nocy budził się jeden raz na butle do 12 miesiąca. Kaszke wsypywalam mu do mleka od 4 miesiąca. Juz tez miałam dość tych nocnych pobudek na jedzenie i jego pediatra doradziła mi, żebym mu dawała na kolacje kaszke łyżeczka taka gęsta, ale miał juz wtedy 7 miesięcy, tylko tak się biedak wtedy najadl, ze nie SPAL w nocy, bo go brzuch bolal i dalam sobie spokój.

Dziewczyny czy was czasami pobolewa brzuch tak jak przy okresie? Bo ja juz sama nie wiem czy tak może być, czy znowu cos nie normalnego się dzieje :( Załamka. Jutro mam dzwonić do gina i juz sama nie wiem co mu powiedzieć. Skurcze mam takie sporadyczne, ale nie bolesne. Dziś ostatni dzień nospe biorę, to zobaczymy jak będzie jutro.

11 lata 2 miesiąc temu #775622 przez Ewelkaa
A co do krwawień z nosa i dziąseł to ja nie mam takich problemów, może delikatnie dziąsła, ale nie ma tragedii. Natomiast piersi od 4 do chyba 14 tyg strasznie mnie bolaly, teraz bola tylko jak mosniej dotkną, ale jak zdejmuje stanik, to mi wypadają takie ciężkie, mogłyby juz takie zostać :)

11 lata 2 miesiąc temu #775631 przez tolad662
Ewelkaa Pobolewanie brzucha/ podbrzusza w czasie kiedy powinna być miesiączka jest jak najbardziej normalne. Potwierdziło mi to 3 lekarzy :laugh: wydaje mi się, że nawet w czasie "przed okresowym" też, a przynajmniej mam taką nadziejże bo mnie wtedy też pobolewa.
Problem mamy dopiero jeśli boli bardzo mocno, pojawia się krew lub są skurcze.
Daj znać co na to Twoja gin :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #775669 przez Andzik
hehe dziewczyny a miałam właśnie pisać o brzuchu :) że też czasami mnie pobolewa.. lekarz powiedział mi że to normalne.. że wszystko tam się zmienia.. i że bardziej martwił by się gdyby nic mnie nie bolało.. widzę że nie tylko ja tak mam :*
a powiedzcie mi brzuszki Wam już urosły?? dużo przytyłyście od początku ciąży??
czym smarujecie się ?? oliwką czy kremami jakimiś droższymi?? jak myślicie które są najlepsze?? może macie coś sprawdzonego :blink: :)

11 lata 2 miesiąc temu #775689 przez Anulka
Witam nowe mamuśki. :). Fajnie, że jest nas coraz więcej :).

Tweety powiem tak, z tego co zauważyłam, każde dziecko jest inne. Nasz Julianke był i nadal jest małym misiem-śpioszkiem. Lubi spać, więc gdy był w tym wieku co Wasz Kacperek spał bardzo dużo jak w dzień, tak i w nocy. Noce całe przesypiać zaczął jak miał 3 mies. Spanie w dzień mu wcale nie przeszkadzało w przesypianiu nocy. Ty sama musisz zobaczyć po swoim dziecku jak to będzie. Ja nigdy nie sugerowałam się innymi, bo nie widziałam sensu, bo każde dziecko jest inne. Szwagierka ma synka 3 mies. młodszego od naszego Julianka i jej synek prawie wcale nie śpi w dzień. Co do kaszek, to ja je dałam może kilka razy, bo żadnej różnicy nie zauważyłam. Julek spał całe noce jak po kaszce tak i po mleku. A kaszki go tylko tuczyły.

Mnie od tygodnia bolą pachwiny i od lewego jajnika tak promieniuje ból w nogę i czasem nie mogę chodzić, kuleje. Ale to normalne, bo macica się rozciąga i niestety czasem to daje takie efekty bólowe. Trzeba to przeczekać, nie ma wyjścia. Boli mnie też na dole brzucha i krzyż, też z powodu rozciągającej się macicy.

Z mężem jesteśmy zgodni, co do tego, że to ostatnia moja ciąża. Dwójka dzieciaków nam po uszy wystarczy.

11 lata 2 miesiąc temu #775697 przez tolad662
Ja swój brzuch zaczełam mierzyć w 12tc ( obwód na wysokości pępka) i dopiero w ten poniedziałek pojawił się dodatkowy centymetr. Jednak większy był już wcześniej, taki napęczniały w partii poniżej pępka. Teraz spodnie, a raczej jegginsy na gumce robią się trochę przy małe:D
Ile przytyłam dowiem się dokładnie jutro na wizycie, jednak z moich wyliczeń wychodzi jakieś pół kilo jak na razie.

11 lata 2 miesiąc temu #775714 przez megi23
laski nie nadrobie was bo brak czasu ogarniam wszystko po szpitalu .. maly nam zaczal wymiotowac w sobote o 22 co 15 min do 4 rano w niedziele juz jakby mogl , to uszami by zygal , pojechalismy na pogotowie i od razu na oddzial i do izolatki , kroplowki by nawodnic , zeby bylo smieszniej ja wczoraj biegunki dostalam bol brzucha jakbym umierala, dzwonilam do s by nospe mi przywiezli , na deser zeby tak malemu w dupe dawaly ze darl sie przez 1.5 godz nie dal mi wyjsc , ale go zamknelam w lozeckzu i dostal ketotifen bo juz goraczke mial , dzis wk oncu wyszlismy :)

11 lata 2 miesiąc temu #775721 przez Renata Anna
megi wspólczuję... :( Zdrówka dla synka i Ciebie :blink:

Idę dziś do gina na wizytę. Ciekawe czy mi USG zrobi... Pewnie nie....a tak bym chciała :cheer: :blush:

Pozdrawiam

11 lata 2 miesiąc temu #775825 przez Ewelkaa
Megi trzymajcie się zdrowo. Wspolczuje Ci. Mój młody leżał w szpitalu kilka razy, strasznie przeżycie dla rodziców.

11 lata 2 miesiąc temu #775835 przez tolad662
Megi23duuuużo zdrówka!

Ja po usg właśnie. Masakra, całe szczęście że na NFZ bo jakbym miała płacić dała bym w gębe temu lekarzowi. Nic się nie dowiedziałam poza tym, że jak to Pan doktor powiedział " Taaa nooo chyba wszystko dobrze" wrrr wyszłam wściekła. Do ręki dostałam dwa zdjęcia kiepskiej jakości i prawie że kopa na do widzenia ( bo kolejka). Co wyszło z tego USG dowiem się jutro u gin.

I co się dziwić, że każdy narzeka na naszą służbę zdrowia. Nie zrozumcie mnie źle, chodze prywatnie do świetnej babki ale wiadomo, gdyby państwowo nie było problemów z terminami i obsługą pewnie bym nie chodziła i zaoszczędziła kasę. Do państwowego za to chdzę po darmowe badania no i żeby jakoś to wyglądało wizyty muszą być, bez powodu skierowania nikt nie da :P
Marudzę troche ale sama nie wiem czy jestem ściekła na tego lekarza czy zaskoczona podejściem. Pozytyw całego zajścia jest taki, że na zdjęciu widać jak mały wypuszcza sobie bąbelki buzią:D... tak to przynajmniej wygląda :P

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka