BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu #775905 przez megi23
przez ten szpital badania moge 5 zrobic a w czwartek 7 pojade do endokrynolog bo tu robia we wtorki i w piatki :S
ja 8 jade i mam nadzieje zep o tych przezyciach z dzidziolem bedzieo k juz dzis rano mnei kopnal i sie ruszal :)
toladd jaki lekarz masakraaa :angry:

Renata anna czmeu ma Ci nie zrobic usg , moj zawsze robi ??

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #775945 przez Asia K
[file/] Renata - czekam na wiesci co po wizycie

Megi - współczuje - zdrówka życze

Tolad ale trafilas no no no - niestety czesto tak bywa ;)

11 lata 2 miesiąc temu #776023 przez Anulka
tolad662 wszytko zależy od lekarza anie od tego czy jest prywatnie czy na NFZ. Ja chodze już drugą ciążę na NFZ i jest normalnie. Teraz co prawda zmieniłam na innego gina, ale to ze względu na dojazd, bo jest mi teraz troszkę bliżej. Znam natomiast przypadki i to nie jeden, gdy prywatnie gin nabijał pacjentki w butelkę zlecając im np. badania wszelakie, wmawiając że są niezbędne, a wszystko szło do jego kieszeni. Jedna z pacjentek tego "cwaniaka" poszła właśnie do tego mojego na NFZ i dowiedziała się, że te wszystkie zlecone badania są wcale nie potrzebne. Resztę ciąży już chodziła na NFZ do mojego gina i ma śliczną córeczkę. Więc jak to się mówi są dwie trony medalu i zależy na jakiego gina trafisz.

11 lata 2 miesiąc temu #776225 przez Asia K
Witam sie z ranca :)

11 lata 2 miesiąc temu #776275 przez Renata Anna
Wszystko w porządku. Ginek tylko zwrócił mi uwagę, żebym lepiej się odżywiała twierdząc: "pani Renato drepczemy w miejscu". Kuźwa jeszcze zdążę przecież przytyć,nie ;)

A usg zrobi mi dopiero 18 listopada :( :dry: :dry:

Pozdrawiam. Miłej środy!

11 lata 2 miesiąc temu #776279 przez Asia K
Renata ale ty nic a nic nie przytyłaś czy za mało ?
A za 3 tygodnie to juz ci połówkowe zrobi - ech ja to badanie bede mies dopiero za 5 tygodni :( Juz sie nie moge doczekac

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #776343 przez Ewelkaa
Renata to Ty nie drepcz w miejscu tylko jedz :laugh: ja ma juz na plusie 5 kilo, niefajnie biorąc pod uwage moja tendencje do tycia . A USG tez mam 18 listopada :)

Dziś po 16 jestem umowiona na tel z moim ginem, zobaczą co mi powie, czy mam przyjść czy może ze jest ok i widzimy się 18. Skurcze się pojawiają, ale rzadko i njke bola, myśliciel, ze takie stawianie się brzucha jest w granicach normy? zdarzają się wam w ogóle skurcze czy nie?

11 lata 2 miesiąc temu #776702 przez Italia
Witam się i ja po dłuższej przerwie :) Witajcie nowe kwietniówki, fajnie, że się rozrastamy :)
Znowu jakieś przeziębienie mnie dopadło, na ostatniej wizycie pytałam o leki, to też gin mówiła żeby rutinoscorbin brać więc potwierdzam bojącym się, że można ;)
Co do lekarzy na NFZ to ja akurat chodzę do mojej gin na fundusz i jestem mega zadowolona, trafiłam na świetną babeczkę, a dodam, że swego czasu sporo kasy wydałam na różnych prywatnych lekarzy i nigdy nie spotkałam się z takim podejściem do pacjenta. Oprócz podstawowej opieki i badań załatwiła mi nawet skierowanie do rehabilitanta na bóle kręgosłupa i rwe kulszową, dodam że też na NFZ :) USG też miałam na fundusz i trafił mi się super lekarz, badanie wykonał starannie, nie na odwal się, całość trwała z 30 min także smię twierdzić, że się przyłożył. Ale wiem, że na różnych lekarzy można trafić, zarówno na nfz, jak i niestety prywatnie. A szkoda, bo za tych drugich trzeba płacić, a czasem ich olewcze podejście czy po prostu bycie nieprzyjemnym aż prosi się o skargę. Zależy z jakim człowiekiem ma się do czyninia.
Ewelka, co do skurczy, to ja wczoraj miałam delikatne, nic nie brałam i samo przeszło. Ale ja ogólnie raczej nie miewam bóli i skurczy, początkowo się zdarzały, teraz już raczej sporadycznie. Powiedz lepiej o wszystkim swojemu lekarzowi, w pewnych sytuacjach lepiej być bardziej przewrażliwionym niż zwykle.
Co do wagi-ja ciągle stoję w miejscu, tzn. od wagi startowej sprzed ciąży ciągle mam jakieś minus 1-1,5 kg. Ile w ogóle powinno się przytyć przez pierwszy trymestr? Ja jem normalnie, trochę więcej owoców niż zwykle i piję dodatkowo soki, ale też z kolei nie chcę się objadać jak nie czuję zapotrzebowania.
Dziewczyny, jakie polecacie tabletki z witaminami i minerałami? Gin mówiła, żeby niedługo zacząć brać, ale nie mówiła które konkretnie(albo nie zarejestrowałam bo wtedy o wieeelu rzeczach gadałyśmy). Kupiłam dzis Femibion 1, jeszcze bez tego dha(ma to chyba femibion 2), tak poleciła farmaceutka, ale już sama nie wiem czy dobrze zrobiłam. Niby ma te wszystkie witaminy i minerały, sporo kwasu foliowego, czyli taki standard, ale nie wiem czy te dha to teraz też nie powinny być :(

11 lata 2 miesiąc temu #776801 przez Ewelkaa
hej dziewczyny

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 2 miesiąc temu #776867 przez Italia
Ewelka,głowa do góry!Musisz myśleć pozytywnie,mąż mi ciągle powtarza,że negatywne emocje przyciągają złe rzeczy,trzeba być dobrej myśli.Pomyśl,że lepiej jak lekarza zaniepokoją pewne objawy niż jakby je zbagatelizował,przebada Cię dokładnie i będzie wiadomo w czym rzecz.Także staraj się myśleć pozytywnie,ja trzymam kciuki,żeby jutro się okazało,że wszystko jest w porządku:)

11 lata 2 miesiąc temu #776931 przez Joasia B
Ewelka, słuchaj Italii :-) Trzymam kciuki, mocno! :)

11 lata 2 miesiąc temu #776933 przez tolad662
Ewelkaa kurcze będzie ok, zobaczysz. Co by się tam nie działo nie jest źle skoro nie każde Ci się stawiać w szpitalu od razu. Na pewno coś zaradzi :) Trzymam kciuki.

Przyznam się bez bicia, że zanim dołączyłam do Was nie udało mi się przeczytać wszystkich wpisów, doszłam do 20 strony chyba :P a teraz jakoś nie mam czasu na to.
Tak więc mam pytanko bo zdaje mi się, że już ktoś podobny problem miał. Byłam dziś na wizycie u drugiej gin i odebrałam pierwsze wyniki. Ogólnie ok ale mam podwyższone TSH, na świstku widnieje norma max jako 4.0 a ja mam 3.36. Wiem natomiast, że ciężarne maja inną normę ale w necie różnie piszą. Jeśli ktoś z Was orientuje się czy to wynik, z którym muszę od razu lecieć do endokrynologa niech da znać.

Renata Anna ja jak się okazało schudłam nawet ale tylko 200g ( domowa waga inaczej waży:D) i gin nic na to nie powiedziała... chyba to dobrze :laugh:

11 lata 2 miesiąc temu #777001 przez Domiśśś
Tolad musisz zgłosić się do lekarza i to w sumie jak najszybciej. Ja mam problemy z tarczycą i wiem że wynik ma oscylować ok 1.5 ponad 2 już jest niebezpiecznie. Przynajmniej z tego co mój lekarz mi powiedział, że tego nie można bagatelizować. Ja robię mniej więcej co 2 tyg badanie na poziom TSH i biorę lek eutyrox 200 ;/ A zaczynałam od 25. Moim zdaniem lepiej się skonsultować z lekarzem.

11 lata 2 miesiąc temu #777010 przez tolad662
Cholera aż tak, kiepsko a do endon dostać się... wcześniej urodzę:P naprawde, miejsca w mojej rejonowej są dopiero na drugi kwartał 2014;/ drugi lekarz prywatnie mnie wykończy

11 lata 2 miesiąc temu #777199 przez Asia K
Dzien dobry Kwietnióweczki :D

Ewelka ty sie nie bojaj - bedzie dobrze zobaczysz - wazne by byc pod kontrolą gina

Tolad - ja ci niestety nie pomogę bo nie mam pojecia jak to ma byc ale próbowałabym zasiegnąc opinii lekarza jednak

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka