- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Majówki 2014
Majówki 2014
- Paradise1982
-
Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Mi John masuje codziennie, ale narazie leczę infekcję.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- nati.olsztyn
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- :)
- Otrzymane podziękowania: 143
Nati - a czym jest w ogóle to grmyranie? Głowa jej się w kanał rodny przesuwa czy co?
Mi John masuje codziennie, ale narazie leczę infekcję.
Szczerze mówiąc to nie wiem, pewnie jakiś ucisk bardzo nisko. Musimy o to naszą położną Gosie zapytać

- oleczka331
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0
wstałam dzis poźniej niż zwykle, ale dalej czuje znurzenie.Niewiem dlaczego oczywiście boli mnie brzuch i to juz chyba tak zostanie bo lekarka twierdzi ze to normalne i ze dziecko uciska na wszystkie narzady.Boje się porodu ale chciałabym już być wolna od tych wszystkich dolegliwości.Brzuch mnie zaczyna denerwowac, bo we wszystkim mi przeszkadza i jak sie za cos czaynam zabierac trace odrazu ochote bo nie moge kucnąć ciezko podniesc sie i wogole.a JEDNAK hormony zaczynaja mi szalec wczoraj mialam ochote plakac niewiedziec czemu ale jakos sie obeszlo tylko myslami.
Kurcze niewiem jaki materac kupić do kołyski.Niby piszą pianka kokos gryka, ale to takie twarde jak skała.A ja mam wlasnie taki naroznik w salonie i jak na nim spie to rano jak wstaje czuje każdą kość.Wiem ze to wazne dla kregoslupa ale piszą ze tez dobry jest lateksowy.Problem polega na tym ze ja nie moge znalezc zadnego materaca wymiaru 45x90 (tylko piankowy- i tylko na e-bay niemieckim) jaki wy macie materac w kołyskach?
Mam tez pytanie odnośnie becikowego w PL.mieszkam w niemczech ale slyszalam cos ze nalezy się becikowe bo jestesmy w unii a dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie bo po rodzicach.Dopiero po 8 latach ciaglego mieszkania dostaje niemieckie.Niewiem teraz czy ktos cos wie na ten temat podobno nalezy sie to kazdej matce bez wzgledu gdzie urodzi nie moze tylko brac w innuym kraju tyle ze w niemczech nie ma becikowego i niewiem.Jak ktos cos wie niech napisze.Bede wdzieczna.
Wrzucam zdjecie z brzucholem:) czekam na wasze
- nati.olsztyn
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ja też dziś senna, ale pogoda paskudna więc nie ma się co dziwić.
- danusia87
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Paradise tak Perełko Olivia mi wziela tel i wlaczyla nasze forum niestety na dodawaniu nowego postu ale ze starym jeszze w historii i takie cuda chińskie sie dodaly jakim cudem nie wiem...

Ja kupilam Olivii rowerek biegowy i teraz musze z nia wyjsc bo cieplutko u nas a wiec trzeba wykorzystać słonko

- beaciaa
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Nati.olsztyn pamiętam, że kiedyś coś wspominałaś o żelu Natalis do masowania w trakcie porodu. Mogłabyś mi coś o nim napisac ?

Oleczka331hormonki szalały też u mnie w ostatnim czasie, też wkurzał mnie mój brzuszek, ale to już niestety chyba taki okres w końcu to 8 miesięcy ileż można czekac na maluszka

My materac kupiliśmy właśnie kokos-pianka-gryka, nie zagłębiałam się na temat materaca bo jest tyle opinii co ludzi

Patka89 moja koleżanka z lat szkolnych od zawsze miała myszki i szczury- super stworzonka. Ale np. mojej cioci za żadne cuda byś nie namówiła, żeby mysz wzięła na ręce

Gosia spóźnione, ale wszystkiego najlepszego dla małej księżniczki

My byliśmy wczoraj na wizycie i oczywiście nasz wstydzioszek znów zasłaniał się rękoma ! Dowiedziałam się też w końcu co uwiera mnie pod żebrem to stópka mojego skarba- właśnie tam ją prostuje !

- moniaW
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

nati ty chyba w ogóle nie przytyłaś,twój brzuszek wydaje się taki malutki:) ja taki miałam z miesiąc temu

Mamma mia dzięki za listę,mam prawie wszystko to co ty więc nie jest najgorzej

mi ostatnio często brakuje oddechu ale ponoć to normalne bo rosnące dziecko ściska płuca przez co nie można wziąć głębszego oddechu.najgorsze jest łażenie po schodach

Gosia27 śliczną masz córeczkę,oczywiście 100 lat dla malutkiej

oleczka z tym becikowym to nie jest taka prosta sprawa,mój mąż ostatnio trochę o tym czytał i podobno trzeba złożyć strasznie dużo papierów

wrzucam zdjęcie brzuchola,mam plus 10kg więc się nie przeraźcie

- sela
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- <a href="http://www.zapytajpolozna.pl" title="Pobi
Beaciaa spory ten twój synek juz my idziemy na usg dopiero po sw juz nie moge sie doczekac az zobacze swojego skarbeczka

- nati.olsztyn
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- beaciaa
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
beaciaa Te zele (np. Natalis, Dianatal) mają rozmiękczac szyjkę macicy i ułatwić jej rozwieranie. Są różne opinie na ich temat, jedne że naprawdę pomaga a inne że jedyne co robi to daje dodatkowe nawilzenie, a w trakcie porodu i tak jest tam mokro. Ja bynajmniej odpuściłam. Ale jakbyś chciała to dam Ci namiar na aptekę gdzie mieli Natalis duuuużo taniej:-)
Byłabym wdzięczna

- nati.olsztyn
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Tylko kurcze nie widzę teraz tego zelu:-(
edit:
Ale znalazłam to:

www.apteka-melissa.pl/apteka/produkt/657...acy-porod-15-ml.html
www.aptekaolmed.pl/product-pol-17138-NAT...polozniczy-15ml.html
- mowmimama
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Oki, dziękuje dziewczyny za odpowiedź

Mamma Mia!jejku przeraża mnie fakt że nic z tej listy nie mam:| od poniedziałku też już będę robić zakupy, dobrze że staż już w piątek kończę

Gosia27jaka ona śliczna jest:))!! jak wyraźnie nosek i usteczka widać

Paradise ja też chciałabym żeby mały po kilku miesiącach spał w swoim pokoiku, jakbym miała faceta cały czas przy sobie to nawet próbowałabym małego od początku przyzwyczajać do swojego pokoika, ale jak co drugi miesiąc będę sama to wydaje mi się, że mi samej będzie wygodniej jak będzie w naszej sypialni. A nie chciałabym przenosić łóżeczka do nas, a ten kosz mojżesza akurat by był

Danusia no to Ty w swoim szpitalu dobrze masz, skoro praktycznie większość jest

patka89u mnie też jest taka pogoda, przedwczoraj śnieg z deszczem, wczoraj słoneczko a dzisiaj znowu szaro...
oleczka331bardzo ładnie wyglądasz ze swoim brzuszkiem

beaciaa cieszę się, że wizyta udana była

moniaW ja się wcale nie przeraziłam;p ślicznie wyglądasz

Dzisiaj zapisałam się do szkoły rodzenia!

Ah... dzisiaj mój maluszek pierwszy raz tak ruszał się w brzuszku, cała prawa strona falowała i to przez prawie 10 min (liczyłam;p) i udało mi się to nawet nagrać

- patka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Co do becikowego to tu jest ogólnie strasznie skomplikowane,musisz mieć kartę ciąży (to każda z Nas ma) ale musisz mieć zapisaną pierwszą wizytę min od 10 tygodnia ciąży jak nie masz to koniec do tego wiem,że jak przekracza Ci dochód rodzinny to,też nie dostaniesz becikowego

tyle,że nie wiem jak to jest w Twoim przypadku bo jednak chodzisz do lekarza w Niemczech.
A tam jakiś social nie przysługuje na dziecko zaraz po porodzie ?
rodzina-i-kariera.infor.pl/rodzina/moje-...fXsr0CFc_MtAodlj4AWA
Co do remontu właśnie się zaczoł zrobiłam sobie małą przerwę ,żeby wejść na forum,ale tyle roboty przed Nami,że masakra powiem Wam szczerze. Ale fajnie czas szybciej zleci za chwilę święta i zaraz po nich będzie nasza córeczka

- oleczka331
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

jesli chodzi o wizyte bylam przed 10 tygodniem ciazy, i to nawet byla moja pierwsza wizyta w Polsce w 10 tygodniu bylam tez w Niemczech bo chcialam poznac lekarkę i się jak najszybciej zapisać.Pozniej w Pl juz nie bylam bo to sensu nie mialo, skoro ta lekarka mnie nie będzie prowadziła.Z Pl mam tez wynik badania USG potwierdzajacego ciazę.Niedawno sie wlasnie o tym dowiedzialam wiec moze faktycznie zadzwonie do Urzedu i zapytam.
Dziekuje za miłe komentarze ale jestesmy już nieco większe to zdjęcie z przed dwóch tygodni dzisiaj szlafrokowe party!!!a popoludniu praca-mąż jednak sam nie daje rady, ale mam zakaz dlugiego chodzenia

- Paradise1982
-
Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 5

Ja siedze w domu i czekam az przywioza mi lozeczko dla coruni, biale, zloze je to Wam fotki wstawie

Nati, Beaciaa - dzieki za odpowiedz, przynajmniej wiem, ze nie jestem sama z tym "gmyraniem", haha, ale to jest strasznie nieprzyjemne!
Oleczka - no, witam w klubie "hormonalnych" :-D W koncu nie jestem sama!! Chociaz mialam tak przez trzy dni i teraz mi przeszlo, ciekawe na jak dlugo...
Ja mam zwykly materac do koszyczka mojzesza (chyba gabka) i ponoc jakis lepszy do lozeczka, najwazniejsze, zeby byl nowy

Co do becikowego to nie mam pojecia, ja juz 7 lat mieszkam w Anglii, wiec jakby cos to tutaj bede pobierac wychowawcze na dzidzie.
Brzuszek sliczny! Jutro poprosze Johna, zeby mi fotke strzelil, albo sama sobie zrobie i tez wstawie

Beaciaa - ale fajnie, a fotki masz z USG? Wstaw, popodziwiamy

moniaW - co ty gadasz, jakie kilogramy, ja tam nic nie widze, uwazam, ze masz naprawde sliczny brzuszek

Sela - moze czasami za duze sa te Twoje fotki?
mowmimama - wiesz, ja z czystej wygody nie chce, zeby mala spala w swoim pokoju, bo jak bedzie sie budzic co 2 godziny na jedzenie i przewijanie, to latwiej mi bedzie do niej siegnac

patka - trzymaj sie z remontem i nie nadwyrezaj!