BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 4 miesiąc temu #917175 przez malgorzatawalak
Hej dziewczyny :)
Trzy razy chciałam napisać ale jakoś gdybjuz siadalam do pisania to zawsze mały mi przeszkadzał :) teraz synuś zjadł i sobie zasypia na moich rękach :)
Ja wczoraj dostałam pierwszy okres po porodzie a przynajmniej tak mi sie wydaje. Bo chyba nic mi nie pękło w środku :huh: ?? Głowa mi pęka i brzuch pobolewa...ehhh zaczęło sie a ja już sie przyzwyczaiłam do tego ze nie mam okresu :)
Dziewczyny a jak odczyny po szczepieniu szpitalnym u waszych maluszków? U mojego synka pojawiła sie krostka i pękła wczoraj i wylała sie ropa. Podobno nic sie z tym nie robi i samo to zasycha ale chce wiedzieć jak u was to wyglada...
A i czytałam ze szczepicie swoje dzieciaczki podstawowa szczepionka...to znaczy ze wybieracie te bezpłatne szczepienia? My idziemy za tydzień a ja nadal sie waham. Nie wiem co wybrać bo pózniej to już zmienić nie można i jak wybiorę bezpłatne to tymi będę musiała szczepić a jak mi po pierwszym szczepieniu serce pęknie ze mały tak cierpi to zmienić sie nie da... :unsure: ehhh dziewczyny jakie trudne wybory trzeba podjąć dla dobra dziecka. A z drugiej strony chce zaszcepic na rotawirusy i pneumokoki i to kupa kasy pójdzie wiec zastanawiam sie czy może wziąć bezpłatne a zapłacić za te inne...ciężka decyzja...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #917217 przez Magdalen
Heey ;D
Małgorzata a Ty karmisz piersia ? Juz bylby okres? hmmm... Moze to resztki z oczyszczania sie macicy..
Ja tez przywyklam ze bez okresu funkcjonuje ;D hehe ;D najgorsze to ze zawsze dlugo mialam miesiaczke do 9 dni nawet...zawsze zazdroscilm kolezanka co mialy po 3 dni i z glowa... fakt zle przechodzily le szybko...;D

10 lata 4 miesiąc temu #917219 przez martyska
No może juz być okres ja miałam jakieś plamienia i tyle nie wiem co to było.

Ja miałam zawsze tak ze trzy dni wyjęte z życia i koniec ale funkcjonować nie mogłam...

10 lata 4 miesiąc temu #917220 przez MarzenaBZ
Weszlam zyczyc dobrej nocki;)
Ja jak zwykle padam na twarz. Planuje codziennie ze poogladam z mezem jakis film,ale w koncu wychodzi na to,ze jak mala zasypia po kapieli,to i ja klade sie spac.
Po prostu chodze jak zoombi.
Wole wiec spac ile sie da i kiedy sie da.
Moj maz jest ze mna jeszcze 4dni,a od srody wraca do pracy i akurat ma nocki. Juz sie boje,ale moze moje sloneczko bedzie grzecznie spalo.

Jesli chodzi o szczepionki my wybieramy tradycyjna opcje. Szczerze,to w tym momencie nie stac nas na dodatkowe oplaty. Przykre...ale niestety... jeszcze sie podlamlam,bo pewnie nie bede miec zasilku dla bezrobotnych. Wszystko przez poprzednia prace u prywaciarza-pracowalam 8godzin a umowe mialam na pol etatu...eh...ze dalam sie tak wrobic. Madry Polak po szkodzie....

Nic,nie pora sie zalamywac. Jakos sobie damy rade. Mamy sliczna corcie i siebie.

Zycze slodkich snow i spokojnej nocy!

PS. Cos aktywnosc na forum nam spada!

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #917241 przez Ali
Hej dziewczyny!
Byłam dziś z Andreaskiem do kontroli i jest o wiele lepiej :) ale jeszcze w poniedziałek mamy się pokazać.
Lyanka pisałaś, że czasem odpuszczasz toaletę noska gruszką, bo mały się denerwuje - spróbuj "katarkiem". Kupisz w każdej aptece, zobaczysz jakie to łatwe i przyjemne dla dziecka. Mój mały uwielbia, jak tylko włączę odkurzacz to się uspokaja i rozszerza nozdrza hehe :) dlatego polecam, ja się tego wcześniej bałam, ale jak zachorował to pani doktor kazała mi kupić i jest rewelacja.
Cania biedna Juleczka, dużo zdrówka dla niej, najważniejsze, że już najgorsze minęło. Będzie dobrze! :kiss:
Meniado mój synuś też ma refluks i ulewa non stop. Także nie mogę się doczekać kiedy minie.
Misiana ale Twój synuś urósł! Super, już taki śliczny kawaler :) rosną nasze skarby :) a co do włosów mojego Andreasa to owszem są urocze, ale czasem się śmieję, że lepiej by było bez, bo strasznie się przez tą czuprynkę poci. A jak były upały to masakra :D

W końcu zakupiłam leżaczek dla małego, ale szału nie ma, jednak najlepiej mu u mnie na rekach. Załączam zdjęcie prezesa :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Dobrej nocki!

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #917303 przez misiana
Hej dziewczyny ;*

Jestem w szoku po dzisiejszej nocce ale oczywiscie w pozytywnym aspekcie ;) mój mały jak zasnął o 21 to obudziłsie dopieroprzed 3 ;D spał 6 godzin, nie jadl prawie 7 ;) a cycek prawy (bo lewy wolniej mi sie napelnia mlekiem) myslalam ze mi eksploduje :)
ale nie powiem fajnie bylo pospac dluzej niz 3 godz hehe po cycku zawsze spal maks 4-5 h w nocy a dzis taka niespodzianka :)

Ali ja tez sie boje malemu gruszka odciagac a slysze jak mu cos tam w tym nosku siedzi ;/ psikam mu woda morska ale wiem ze przydaloby sie to wyciagnać ;/ chyba pojde do apteki po "katarek". A co do lezaczka to mój też tak na dluzsza mete nie lubi w nim lezec ;) to jest dobre jak on nie spi a ja musze cos zrobic, wtedy stawiam go obok i mnie obserwuje :)

Malgorzatawalak ja mialam kilka dni temu tak ze cos mi zaczelo leciec, ale to yly jednak jakies resztki bo to jedniodniowe bylo .. ;)

10 lata 3 miesiąc temu #917304 przez MarzenaBZ
Dzień dobry Mamuśki!!!

Zauważyłam, że jestem stałym bywalcem forum, a aktywność innych mam spadła! Czyżby moje dziecko było Aniołkiem i dawało mamusi trochę czasu dla siebie?
Nieeee....ja często wchodzę na forum na telefonie!!!

Babeczki, w końcu miałam w miarę przespaną noc!!! Mała jadła co 3 godziny, ale zaraz zasypiała. Dziś boję się co będzie, bo zjadłam wczoraj na kolację parówki i całą noc mnie po nich brzuch bolał i odbijało mi się nimi, a od rana biegam do ubikacji. Mąż twierdzi, że to nie po nich, bo i jemu by coś było... Martwi mnie tylko, czy dziecku to nie zaszkodzi....

A z dobrych wieści!!!! - W KOŃCU ODPADŁ TEN PASKUDNY KIKUT!!!!!! Tylko pępuszek mojej córci jest jeszcze taki mokry i ma dziwny kolor. Oby to jakaś infekcja nie była... Pytałam siostry i jak jej dzieciom odpadał, to pępek był już zagojony...a u Emilki jakby ropa była czy coś.... Jak było w przypadku Waszych maluchów????

Życzę miłego dnia:*:*:* Buziaki dla Aniołków:*

PS. Ali uwielbiam zdjęcia Twojego kudłatego Szkraba!!!!
Wrzucam swoją śmieszkę i luzaka:)
A propos tego, co kiedyś pisała Misiana - te nasze maleństwa zmieniają się z dnia na dzień;)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Podziękowania: Ali

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #917311 przez Lyanka
Cześć kochane :)

MarzenaBZ co do pepuszka u nas jak odpadł kikut to też jeszcze zawsze coś tam przy czyszczeniu było na gaziku. Używałam przy każdym przewijaniy Oktenisept i po kilku dniach wszystko się zagoilo.
Co do tego, że źle się czujesz po parówkach i boisz się o małą, to możesz sobie odciągnąć to mleko jak masz laktator. Ja tak robiłam po zjedzeniu owdianki, bo synkowi mleko nie smakowało :) normalnie brał cyca do buzi i wypluwał i płakał....i wtedy wpadłam na taki pomysł i było już ok.

Dziewczyny mój synek w simie też budzi się co 3-4 h w nocy, ale mam tak twarde i bolące piersi ze muszę wstawać i ściągać mleko, bo spać nie mogę przez to :(

Ali twój synio jest przeuroczy ;)
A twoja córcia Marzena ma zabójczy uśmiech hihih ;)
Ogólnie wszystkie nasze dzieciaczki są cudne....no ale oczywiście dla każdej mamy jej dziecko jest najpiękniejsze ;)

Co do uczestniczenia na forum to ja tylko na telefonie korzystam, a komputer już nie pamiętam kiedy odpalałam :)

A oto mój przystojniak ;)

Załączniki:
Podziękowania: MarzenaBZ, Ali

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #917340 przez elmirka_20
Cześć! ;)

Misiana, wyjęłaś mi to z ust! :) Mój synek spał zeszlej nocy dokładnie w tych samych godzinach co Twój i równiez po raz pierwszy! I oni chyb a urodzeni tego samego dnia, prawda? 12 lipca... :)
Ja normalnie w szoku jestem, że tak długo spał! :) Ale dobrze, dobrze - oby tak częściej i już na stałe !!! :)

Ja też martwię sie o pępuszek mojego synka: dzisiaj ma skończone równo 6 tygodni a wciąz mu ten dziad paskudny wisi - tzn już zaczyna wisieć bo dotąd trzymał się twardo skubaniec :/ ... I coś tam brudzi na brązowo waciki i mnie to brzydzi :/ ... A jak już mu wisiec teraz zaczął to też widać że pępuszek pod spodem całkiem zagojony to NIE JEST... W środę mam wizytę szczepienną to go lekarz obejrzy, gdyby się nie zdązył zagoić...
I my zdecydowaliśmy na wariant 5w1, choć wolałabym NFZ a dokupić jedną szczepionkę więcej... Ale mąż tak zdecydował, bo lekarz nam tak polecił a na inne szczepionki, to "dziecko ma czas"... Lekarz bardzo luźno podszedł do tematu. Mąż go słucha a ja wykupię pneumokogi tylko nie wiem czy od następnej wizyty czy jeszcze kolejnej. Na meningokoki ponoć rzadko kiedy się choruje więc je pominiemy (brak kasy...) a ratowirusy to mniejsze zło niż pneumokoki, dlatego wybrałam pneumokoki do zaszczepienia. Eh.... Dylematy....

Miłego dnia Mamusie! :) Uciekam pod prysznic i zabiore Tomka na spacerek :) ;***

10 lata 3 miesiąc temu #917356 przez ggabii
Cześć dziewuszki :-D
Ja też piszę z tel ale nie powiem żeby mi się wygodnie to robiło ;-) no ale przynajmniej oszczedzam czas na odpalanie laptopa.
Co do pepuszka to nam odpadł jakoś po tygodniu po urodzeniu. W szpitalu mówili o octanisepcie a położna żeby trzymać na sucho i tak też robiłam. I powiem Wam że to chyba dobry sposób. Potem jak już kikut odpadł jeszcze coś tam się sączyło ale tak jak mówiła położna raz na jakiś czas w ciągu dnia gdy już widziałam że pępek jest nieco zabrudzony od wydzieliny brałam patyczki do czyszczenia uszu i maczając w przegotowanej czystej wodzie w ten sposób czyściłam dokładnie pępek aż już był czysty.
A ze szczepionkami jeszcze do końca nie podjęliśmy decyzji ale czas się powoli kończy i będzie trzeba coś wybrać.
Od dziś już jestem sama więc zobaczymy jak to pójdzie. Póki co mały śpi a ja dopiero jem śniadanie hahaha.
A tutaj zdjęcie jak mój psiak zaakceptował nowego członka rodziny :-D

Załącznik nie został znaleziony

10 lata 3 miesiąc temu #917394 przez magduska
wszystkie nasze szkraby sa cudne :laugh:
moj spi mi teraz na brzuszku,od nie pamietnych czasow spi o tej godzini :whistle: oby tak dalej i przeszly te problemy z brzuszkiem i kolkami :( smaruje mu buzke kremem specjalnym emolium i widze poprawe :( :( :( :( :( :( , tradzik zbladl i plamki od skazy bialkowej tez
my tez jeszcze nie zdecydowalismy o szczepionkach,wachamy sie,ale widze,ze nie jestesmy sami :)

ali super dresik Andreska :) gdzie kupilas?
marzenka sliczna smieszka luzaczka hihi ;)
ggabii pilnuje swojego nowego przyjaciela, moja lubi Fabiana lapac za skarpetki i najlepiej zdjac mu je i lizac stopki :)

a to moj smieszek:
Podziękowania: Ali

10 lata 3 miesiąc temu #917395 przez magduska

:P

10 lata 3 miesiąc temu #917404 przez MarzenaBZ
Ggabi, ale slodki widok,ten twoj psiak i dzdzius!

Elmirka, 6 tygodni meki z pepkiem! Masakra. Mnie te 2 tygodnie strasznie martwily,zwlaszcza gdy zaczal smierdziec. Ale hak byla polozna to wlasnie nasaczala patyczek do uszu octeniseptem i oczyszczala dokladnie z tej krwi i mazi. I mysle ze troche go naruszyla,dlatego odpadl nie w pelni zagojony. Moze za malo go tez wuetrzylam,bo ja ciagle przewrazliwiona ze wyziebiam dziecko przy przewijaniu i po kapieli.
Ja teraz wlasnie oczyszczam go dokladnie.A odpadl rano przy oczyszczaniu,bo juz wisial na jednej "nitce" krwi.

Dziewczyny,w nocy piersi tez mam takie ze prawie eksploduja,ale mi sie nadmiar wylewa. A wczoraj np jak karmilam mala,to ona wypuscila piers i nagle siklo mi jak z fontanny. Zanim przykrylam sobie ten gejzer wkladka to juz mialam cale spodnie zalane. Przesmieszne to bylo. W nocy tez budze sie z mokrym stanikiem i pizama. Chyba musze wieksze wkladki kupic,albo pieluche wkladac. Chociaz dzis w nocy az tak tragicznie nie bylo.

Magduska Twoj smieszek tez fajny. Hehehehe swietna fotka. To prawda ze dla kazdej mamy jej maluch jest najpiekniejszy,ale nam sie jakos poszczescilo i mamy te dzieciatka naprawde ladne:)

10 lata 3 miesiąc temu #917534 przez Cania
Dziewczyny, wszystkie Wasze Szkraby sa cudowne! Nad każdym zdjęciem bym się rozwodzila i każdego slodziaka bym schrupała :)

My dziś caly dzień spędzamy z moja mama na działce pod miastem, mala caly dzień na swiezym powietrzu, mam nadzieje ze będzie w nocy dobrze spac :D

Kilka fotek :)

Nasz wozek 'terenowy' :P

skrzyw u cioci w ramionach :)

maly sfinxik :)

10 lata 3 miesiąc temu #917621 przez staślubania
Hejka:)
Cudne Maluszki:) ggabii, psiaczek ma takie przywiązanie w oczkach a noskiem poznaje zapach maluszka.
Cania, Staś też lubi ćwiczyć na brzuszku, uwielbia podnosić główkę i się rozglądać. Słodziaki nasze kochane:)
elmirka współczuję, długo trzyma sie pępek; ja pisałam już, ale powtórzę, u Stasia pępek odpadł już w szpitalu. Jaka róznica. Ważne, żeby oczyszczać i pryskać octeniseptem. Musisz uważać przy kąpieli, żeby nie zamoczyć, tak zalecała położna.
Cania, wyglądasz kwitnąco:)
Pozdrawiam

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka