BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #823215 przez aggi
Witam, spędziłam dziś dzień u babci bo wróciła w zeszłym tygodniu ze szpitala i niestety co któryś dzień trzeba jej pomóc no i przypilnować z lekami. Także mam sporo nadrabiania tutaj :) Padam na twarz, w ogóle to brzuch mnie dziś boli ale tak bardziej jakby to był ból 'flaków' czy żołądka niż tam na dole.. ale sama niewiem.. pójdę spać to mi przejdzie napewno :)

MAniula a ja kota mam w domu właśnie ale od kiedy się dowiedziałam o ciąży to jakoś specjalnie się do niego nie tulę i nie ruszam jego kuwety ;)

asienka to może mi zrobi na kolejnej wizycie bo to wypadnie wg OM 13t5d :)

maganna a to ja znów mam + a mój mąż ma - więc niema problemu z tym u nas :) jeśli bardzo Cię będzie bolało to zadzwoniłabym do gina zapytać czy napewno tak może być.

witaj nata rozgość się :) napewno wszystko jest dobrze, objawy też nie zawsze się pojawiają raz są a raz ich niema. Najważniejsze że nie boli Cię brzuch ani nie plamisz - wtedy trzeba by było się zacząć martwić. A obawy - chyba każda z nas je ma, najważniejsze to nie martwić się na zapas choć czasem trudno, ale tak jest rozsądniej :) Po co robić problemy z niczego. To również moja pierwsza ciąża i piersi bolały mnie strasznie od początku a teraz już mniej, nawet nie bardzo. Także spokojnie :)

Ann to rzeczywiście druga dzidzia jest dla Ciebie łaskawsza :) No ale to napewno niefajne uczucie :dry: więc współczuwam. Haha no to nie tylko ja jestem taki ewenement że dwa jabłka na kolację to jak znalazł :D Hmmm to ciekawe czy mi to zrobi ?! Nic nie mówił.. A pójdę w 13t5d.. wg OM, wg USG może to być trochę później bo o dwa dni jest starszy kropek.. Kurde.. A czemu np nie można tego w 14tc czy 15tc robić? Z badań ja mam hematokryt 39 gdzie minimum to 37.. Ale żelazo mi przepisał już teraz bo z początku nie.

asienka mozliwe że Cię przewiało i zapalenie pęcherza murowane :( idź do gina z tym albo do apteki i powiedz że jesteś w ciąży, może dadzą Ci coś bez recepty.. Ale chyba wybrałabym gina najpierw. O widzę że dzwoniłaś i słusznie zrobiłaś :) Wiesz co mój gin powiedział? Że najgorsze to są inteligentne wyuczone baby co umieją czytać :P Bo ja wyczytałam że kremu Clotrimazolum nie można w I tr. to mi powiedział że mogę to stosować tylko powiedział dokładnie to co Twój gin - że nie robią testów na ciężarnych i lepiej im napisać że nie można.

maganna trzymam kciuki :) No i wiesz zawsze możesz poszukać tego gina który faktycznie przyłoży się do swojej pracy - masz takie prawo :)

nata nie martw się, mi lekarz powiedział że mam jeść to na co mam ochotę i się nie martwić. A to że mnie ciągle od początku ciągnie do kurczaków z KFC :D masakra, albo lody bym ciągle jadła a to wcale nie zdrowe.. ani pożywne.. no ale organizm rządzi się swoimi prawami więc jedz to na co masz ochotę :) a noszenie hmm no lekarz mi mówił że mam nie dźwigać, a to czy niosę dwulatka czy węgiel do piwnicy to wiesz.. obydwie rzeczy ważą. No lepiej nie nosić - dmuchać na zimne :)

missyy kochana :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: ale maluszek słodko sobie leży :D i jaki już duży :) oooooooo ty 5tego a ja 4tego :) Fajnie ciekawe czy mi te prenatalne zrobi bo kurde jak Ann powiedziała że to najważniejsze wady wykrywa np downa :huh: masakro aż się boję jeśli mi nie zrobi tego..

maganna masz rację wskakuj do łóżka, bierz książkę, herbatkę i niczym się nie martw :kiss:

noooo. Doczytałam. Ufff :blush: ale teraz Wy macie nadrabiania za mną :huh: :silly:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #823309 przez ann-sunshine
Kurcze Asienka wspolczuje. Dobrze ze masz dobry kontakt z ginem i przez telefon poradzi co robic. Nic tylko wypada ci grube zimowe galoty nosic i tak jak dziewczyny radza profilaktycznie zurawina + duzo picia.
A o kruszynke sie nie martw, na pewno jest silna i da sobie rade.

Maniula wazne ze masz zaufanego lekarza na czas ciazy. A jak przyjdzie ci rodzin naturalnie to lekarza mozesz nawet nie uswiadvzyc bo caly porod polozna przeprowadzi i przyjmie, albo lekarz wparuje tulko na ostatniw minuty.

Maganna to ja w pierwszej ciazy mialam tak samo, nowe miasto nowy lekarz. Poprowadzil cala ciaze i zamknelam u niego karte i teraz dopiero chodze do innego. Jak masz watpliwosci to zmien lekarza nawet jak masz juz karte ciazy. Bedziesz spokojniejsza.

Nata od czasy do czasu niezdrowe zachcianki mozemy spelniac. Bo potem przy karmieniu scisla dieta. Tuz przed porodem pizze z mezem pochlonelam :lol:
A zlych rzeczy absolutnie nie czytaj, szkoda nerwow. Mezowi powiedz ze wrozka nie jestes i nie mozesz mu zagwarantowac ze jest ok i zabirz go na wizyte niech wypyta lekarza o wszystko, jezeli tylko lekarz go wpusci, bo u mnie na nfz nie ma takiej mozliwosci niestety.

Nata ja mam dwuletnia corke i staram sie ograniczac noszenie jej do minimum ale do zera nie da sie. Do wozka wdrapie sie sama ale czesto na krzeslo, czy do mnie na kolana, czy na hustawke musze ja podsadzic. Wiadomo jak maz jest pod reka to mnie wyrecza, ale nie zawsze tak sie da. Nie boli mnie potem brzuch wiec na razie jest ok, ale wiem ze z kazdym miesiacem bedzie coraz ciezej.

Missyy kolejna sliczna fotka do albumu. Uspokoiliscie sie juz troszenke z mezem?

Maganna plan na weekend wyborny. Najwazniejsze ze serduszko bije. Odpoczywaj i rosnijcie zdrowo.

Aggi ta przeziernosc karkowa robi sie wtedy dlatego ze dzidzia jest odpowiedniego wzrostu i najlatwiej i najdokladniej da sie to wtedy zmierzyc. Na pewno ci zrobi to badanie na kolejnej wizycie. Ja pojde albo 31.01. albo 3.02. Teraz jeszcze mnie musisz nadrobic :silly:

11 lata 2 miesiąc temu #823347 przez missyy
Dziękujemy za komplementy :silly:

Ulżyło mi nie powiem :) , ale myśle, że odetchnę dopiero po badaniach prenatalnych. To też dla mnie jakaś bariera, bo poprzednio w dniu badań prenatalnych wszystko się posypało. W głowce coś zostało.
Badania te robi się głownie w tych tygodniach ciąży, bo wielkość malucha pozwala dokładnie zmierzyć i dać wiarygodny wynik. Nie wiem, czy są jeszcze lekarze którzy nie zlecają tych badań, jeśli się ich ie zrobi, to poźniej w drugim trymestrze też można je zrobić, ale chyba jakoś inaczej się to nazywa, zapomniałam :P

Więc oby tylko maluszek był zdrowy :cheer: Obiecałam, że wtedy kupie sobie coś symbolicznego dla dziecia :lol: :lol: Bo mnie korci i korci :woohoo:

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

11 lata 2 miesiąc temu #823386 przez nata
Dzieki dziewczyny rozmowa z Wami pomaga :-). Hihi teraz powoli tez ustaja mdlosci, mam ale sporadycznie a wczesniej ufff... :-). Brzuch mnie nie boli. Znaczy czasem poczuje przez chwile z boku i przestaje, ale czytalam,ze ma prawo,bo sie wszystko rozciaga:-) moze tez dlatego,ze mam zaparcia eh... i pozniej jak ide do z bolem... i do tego zatwa...eh... nic przyjemnego,ale co zrobic :-) dzis zapowiada sie ladny dzien wiec zaplanowalam sobie dlugi spacer :laugh: a co :lol: nic biore sie za jakas robote w domu :P
Zawsze bylam optymistka i teraz tez mam taki plan a jak B)
Moj kolega zawsze mowil pamietaj tylko spokoj moze Nas uratowac :-)
Wiec dziewczyny glowa do gory i myslimy pozytywnie :-)

11 lata 2 miesiąc temu #823409 przez asienka87
Nata u mnie eksperyment sie udał- nie wierciłam sie już, tylko zasnęłam od razu:) niestety budziałam sie cały czas, bo musiałam do wc...ale potem wracałam do łóżka i zasypiałam od razu :) chociaż nie ukrywam, że teraz i tak jestem śpiąca i chyba bez drzemki małej sie nie obejdzie :) a lekkie pobolewania brzucha, czy kłucie jakby w jajnikach też mam i tez wydaje mi sie, ze to daltego, ze macica sie rozciaga..w końcu nasze mależnstwa rosną , jak na drożdżach :)

Maganna nic sie nie martw- wszystko będzie dobrze :) przede wszystkim pozytywne myślenie... a jak zrobisz betę, to na pewno wszystko będzie dobrze :)

Agi pewnie tak, a jak nie , to zapytaj o to badanie :)

Ann byłam dziś w aptece po furagine i widziałam tam sok żurawinowy, taki do wody, herbaty, może cos takiego profilaktycznie póxniej pić?

Missy też obawiam sie tych badań prenatalnych...ale musimy wierzyć , ze wszystko będzie dobrze :laugh: Są jeszcze lekarze, którzy nie robią tych badań... chociaż wydaje mi sie, ze to takie staroświeckie przeświadczenie..bo lekarka mojej znajomej powiedziała jej, czy chce wiedzieć czy dziecko ma zespół downa, czy to coś zmieni...a ona powiedziała , ze i tak będzie kochała swoje dziecko i nie robili tych badań...ale przeciez badania prenatalne, to nie tylko sprawdzenie czy będzie miało zespół downa, ale rownież inne wady, jak serca, słuchu, wzroku itp, które można wyleczyć na etapie płodowym...
I faktycznie w II trymestrze też można zrobic badania, tylko one sie inaczej nazywaja i też nie pamiętam jak :)

11 lata 2 miesiąc temu #823423 przez nata
asienka87 To szczesciara z Ciebie:-) ja i tak sie przewracalam choc juz nie tak dlugo jak zawsze:-) a dzis pospalam do 10 hehe ja juz tak czwsto w nocy nie wstaje do wc:-) zdarzylo mi sie juz dwie noce,ze nie wstalam, ale rano to....szybka ewakuacja do wc :p czytalam,ze pod koniec 3 miesiaca rzadziej chodzi sie do wc, bo juz nie ma takiego naporu na pecherz. U jednych wczesniej u drugich pozniej. Pozniej oczywiscie jak malenstwo rosnie to znowu sie to zmienia:-)
B)

11 lata 2 miesiąc temu #823428 przez nata
Dziewczyny a jeszcze propo tych badan prenatalnych. Powiedzcie mi czy Wasi lekarze robia je kazdemu? Czytalam,ze najczesciej kobieta po 35 roku zycia. Mi nie proponowala takich badan P.doktor . Moze zapytam jak w poniedzialek pojde na wizyte :-)

11 lata 2 miesiąc temu #823431 przez missyy
nata napisał:

Dziewczyny a jeszcze propo tych badan prenatalnych. Powiedzcie mi czy Wasi lekarze robia je kazdemu? Czytalam,ze najczesciej kobieta po 35 roku zycia. Mi nie proponowala takich badan P.doktor . Moze zapytam jak w poniedzialek pojde na wizyte :-)

Badania prenatalne sa głównie dla kobiet po 35 roku życia i dla tych gdzie w rodzinie występowały choroby o podłożu genetycznym-dla nich są one refundowane. Jednak myslenie z czasem się zmienia i coraz więcej kobiet przed 30stką chce zrobić takie badania w celu wykluczenia chorób genetycznych. Niestety jest płatne, ale myślę że warto je zrobić. :)

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #823432 przez asienka87
Nata no ja często wstaje bo mam problem z tym pęcherzem i furagine biore od wczoraj...ale dziś juz troche lepiej :)
a co do tych badań prenatalnych... to mój lekarz chyba robi je każdemu...bo moja szwagierka miała 25 lat jak chodziła do niego i jej robił, jej koleżance, która jest w tym samym wieku, też robił, a ja mam 27 lat i też będzie je robił...a nie pytał mnie, czy chcę, tylko po prostu powiedział, ze na następnej wizycie zrobimy badania prenatalne...więc wnioskuję, ze robi je każdej pacjentce...zresztą słyszałam, ze coraz częściej lekarze zalecają te badania wszystkim pacjentkom, nie tylko tym po 35 r.z. i tym, które mają w rodzinie wady genetyczne..

11 lata 2 miesiąc temu #823444 przez ann-sunshine
Nie wiem czy nie mylimy dwoch roznych badan. U nas przeziernosc robi sie kazdej ciezarnej, natomiast genetyczne obciazonym i po 35 roku zycia

11 lata 2 miesiąc temu #823450 przez Ummi
Witam serdecznie dziewczyny!
Tez jestem sierpniowka, ale jeszcze sie nie ujawnilam nikomu poza najblizsza rodzinka, na dolaczenie do Was tez chcialam troszke jeszcze poczekac, tak do skonczenia pierwszego trymestru, ale mnie sprorokowalyscie ta dyskusja o badaniach prenatalnych ;)
Ja mieszkam w Niemczech i nie robie zadnych badan prenatalnych, w poprzedniej ciazy tez nie robilam. Prenatalne nieinwazyjne pozwalaja tylko oszacowac ryzyko wystapienia danej wady, ale nie daja pewnosci, poza tym te w pierwszym trymestrze pozwalaja na wykrycie tylko chorob genetycznych i wrodzonych. Pozniej z tego co pamietam okolo polowy ciazy wyslano mnie na badanie do szpitala do specjalisty i wtedy on sprawdzal wszytskie organy, kosci i wszystko. Ja tez wychodze z zalozenia, ze te badania w pierwszym trymestrze nic nie daja – bo jesli dzidzius ma zespol Downa, to wyleczyc sie go nie da, poza tym znam przypadki, gdy kobieta przeplakala cala ciaze a dzidzia urodzil sie zrdowiutki, czego nam wszystkim zycze i oczywiscie rozumie, jesli ktos robi te badania, zeby byc spokojniejszym :)
Ja mam nadzieje, ze u mnie juz tez bedzie spokojnie, bo pierwsza ciaza przebiegala bezproblemowo, a w tej mialam plamienia jakis miesiac temu, nakaz lezenia (srednio mi to przy malym dzieciatku wychodzilo,ale sie staralam) i troszke strachu sie najedlismi…niby trzymalam fason, ale az sie poplakalam jak na kolejnej wizycie zobaczylam serduszko I uslyszalam, ze wszystko dobrze z maluszkiem :) troche mnie mdlosci calodobowe mecza i cala buzie mam w plamach dziwnych (poprzednio tak nie mialam), ale damy rade!
Pozdrawiam !

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #823455 przez asienka87
Ann u mnie wyraźnie lekarz powiedział- badania prenatalne...a nie jestem ani po 35 r.z., ani nie jestem obciażona genetycznie....więc sama juz nie wiem, jak to jest :) chyba po prostu wszystkie badania od lekarza prowadzacego zależą :)

Ummi witaj, miło, ze do nas dołączyłaś :) im więcej , tym raźniej :) no z tymi badaniami prenatalnymi to własnie różnie jest...tak, jak pisałam, zaelzy od lekarza i jego podejścia :)
Myśl pozytywnie, na pewno teraz już wszystko będzie ok :woohoo:
odpoczywaj dużo i nie przemęczaj sie :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #823462 przez aggi
Hej :) Przyznać się która doczytała moje wypociny? :P
Jest 13ta a ja dopiero po śniadaniu, pranie wstawiłam do pralki i zaglądam do Was zamiast dom ogarniać B) poczytam i spadam sprzątać :)

Ann nadrobiłam cały Twój poemat :D hm hm hm mam nadzieję że mi zrobi te badania, kurde zaniepokoiłam się w sumie trochę bo nic nie wspomniał o tym..

missyy Ty już weź książkę, herbatkę, wskocz do łóżka i odetchnij :) :kiss: napewno maluszek będzie zdrowiutki i śliczniutki, zresztą już z niego kawał fotogenicznego uroczego dziecia :blush: dodatkowo płatne są te badania? oprócz wizyty jeszcze się płaci czy w cenie wizyty?

nata masz świętą rację ! głowa do góry i myślimy pozytywnie ! :woohoo: ja to rano obowiązkowo z 3litry płynów wypuszczam w kosmos :P a potem co herbatka to kibelek :dry: co do tych prenatalnych to ja właśnie nic się nie dowiedziałam bo gin mi nic nie wspomniał :( i boję się że mi ich nie zrobi, ale zapytam na kolejnej wizycie, choć wiadomo nie chcę się robić mądrzejsza od lekarza bo to wkurza..

asienka ten sok żurawinowy to dobry pomysł :) ja bym go sobie z wodą robiła :) ewentualnie zapytaj w aptece, czy pomoże w takich sytuacjach profilaktycznie

witaj Ummi, fajnie że się ujawniłaś ;) no co kraj to obyczaj, w Anglii bodajże w ogóle kobieta do 12tc to kobieta normalna nie uznawana za 'chronioną' - 'bo wszystko się może zdarzyć' - i takie myślenie też jest wkurzające.. Widzę że masz maleńkie maleństwo w domu już :D Szybko Wam się udało! Oby drugi maluch był zdrowiutki. Na kiedy masz termin??

Ja to już zgłupiałam z tych badań :S ale najwyżej zapytam lekarza o jakieś badania czy wszystko jest dobrze z maluchem - czy prawidłowo się rozwija, czy nie ma wad itd..

11 lata 2 miesiąc temu #823467 przez asienka87
Aggi czytamy, czytamy, piękny poemat stworzyłaś ;D
i też juz sie nie zamartwiaj, Twój lekarz na pewno wie, co robi :) na następnej wizycie powiedz, ze czytałaś o tych badaniach i zapytaj, co on o nich sądzi, czy sa jego zdaniem konieczne :)

11 lata 2 miesiąc temu #823477 przez aggi
asienka to dobry pomysł, choć już raz mi powiedział że najgorsze baby to są te co umieją czytać :P ale może akurat sam mi zrobi te badanie.. A jak nie to zapytam :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka