- Otrzymane podziękowania: 354
- /
- /
- /
- /
- Sierpniówki 2014
Sierpniówki 2014
- aggi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

MAniula a ja kota mam w domu właśnie ale od kiedy się dowiedziałam o ciąży to jakoś specjalnie się do niego nie tulę i nie ruszam jego kuwety

asienka to może mi zrobi na kolejnej wizycie bo to wypadnie wg OM 13t5d

maganna a to ja znów mam + a mój mąż ma - więc niema problemu z tym u nas

witaj nata rozgość się

Ann to rzeczywiście druga dzidzia jest dla Ciebie łaskawsza

asienka mozliwe że Cię przewiało i zapalenie pęcherza murowane

maganna trzymam kciuki

nata nie martw się, mi lekarz powiedział że mam jeść to na co mam ochotę i się nie martwić. A to że mnie ciągle od początku ciągnie do kurczaków z KFC

missyy kochana

maganna masz rację wskakuj do łóżka, bierz książkę, herbatkę i niczym się nie martw

noooo. Doczytałam. Ufff

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ann-sunshine
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
A o kruszynke sie nie martw, na pewno jest silna i da sobie rade.
Maniula wazne ze masz zaufanego lekarza na czas ciazy. A jak przyjdzie ci rodzin naturalnie to lekarza mozesz nawet nie uswiadvzyc bo caly porod polozna przeprowadzi i przyjmie, albo lekarz wparuje tulko na ostatniw minuty.
Maganna to ja w pierwszej ciazy mialam tak samo, nowe miasto nowy lekarz. Poprowadzil cala ciaze i zamknelam u niego karte i teraz dopiero chodze do innego. Jak masz watpliwosci to zmien lekarza nawet jak masz juz karte ciazy. Bedziesz spokojniejsza.
Nata od czasy do czasu niezdrowe zachcianki mozemy spelniac. Bo potem przy karmieniu scisla dieta. Tuz przed porodem pizze z mezem pochlonelam

A zlych rzeczy absolutnie nie czytaj, szkoda nerwow. Mezowi powiedz ze wrozka nie jestes i nie mozesz mu zagwarantowac ze jest ok i zabirz go na wizyte niech wypyta lekarza o wszystko, jezeli tylko lekarz go wpusci, bo u mnie na nfz nie ma takiej mozliwosci niestety.
Nata ja mam dwuletnia corke i staram sie ograniczac noszenie jej do minimum ale do zera nie da sie. Do wozka wdrapie sie sama ale czesto na krzeslo, czy do mnie na kolana, czy na hustawke musze ja podsadzic. Wiadomo jak maz jest pod reka to mnie wyrecza, ale nie zawsze tak sie da. Nie boli mnie potem brzuch wiec na razie jest ok, ale wiem ze z kazdym miesiacem bedzie coraz ciezej.
Missyy kolejna sliczna fotka do albumu. Uspokoiliscie sie juz troszenke z mezem?
Maganna plan na weekend wyborny. Najwazniejsze ze serduszko bije. Odpoczywaj i rosnijcie zdrowo.
Aggi ta przeziernosc karkowa robi sie wtedy dlatego ze dzidzia jest odpowiedniego wzrostu i najlatwiej i najdokladniej da sie to wtedy zmierzyc. Na pewno ci zrobi to badanie na kolejnej wizycie. Ja pojde albo 31.01. albo 3.02. Teraz jeszcze mnie musisz nadrobic

- missyy
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 17

Ulżyło mi nie powiem

Badania te robi się głownie w tych tygodniach ciąży, bo wielkość malucha pozwala dokładnie zmierzyć i dać wiarygodny wynik. Nie wiem, czy są jeszcze lekarze którzy nie zlecają tych badań, jeśli się ich ie zrobi, to poźniej w drugim trymestrze też można je zrobić, ale chyba jakoś inaczej się to nazywa, zapomniałam

Więc oby tylko maluszek był zdrowy

- nata
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Zawsze bylam optymistka i teraz tez mam taki plan a jak

Moj kolega zawsze mowil pamietaj tylko spokoj moze Nas uratowac

Wiec dziewczyny glowa do gory i myslimy pozytywnie

- asienka87
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 6

Maganna nic sie nie martw- wszystko będzie dobrze

Agi pewnie tak, a jak nie , to zapytaj o to badanie

Ann byłam dziś w aptece po furagine i widziałam tam sok żurawinowy, taki do wody, herbaty, może cos takiego profilaktycznie póxniej pić?
Missy też obawiam sie tych badań prenatalnych...ale musimy wierzyć , ze wszystko będzie dobrze

I faktycznie w II trymestrze też można zrobic badania, tylko one sie inaczej nazywaja i też nie pamiętam jak

- nata
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- nata
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- missyy
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 17
Dziewczyny a jeszcze propo tych badan prenatalnych. Powiedzcie mi czy Wasi lekarze robia je kazdemu? Czytalam,ze najczesciej kobieta po 35 roku zycia. Mi nie proponowala takich badan P.doktor . Moze zapytam jak w poniedzialek pojde na wizyte
Badania prenatalne sa głównie dla kobiet po 35 roku życia i dla tych gdzie w rodzinie występowały choroby o podłożu genetycznym-dla nich są one refundowane. Jednak myslenie z czasem się zmienia i coraz więcej kobiet przed 30stką chce zrobić takie badania w celu wykluczenia chorób genetycznych. Niestety jest płatne, ale myślę że warto je zrobić.

- asienka87
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

a co do tych badań prenatalnych... to mój lekarz chyba robi je każdemu...bo moja szwagierka miała 25 lat jak chodziła do niego i jej robił, jej koleżance, która jest w tym samym wieku, też robił, a ja mam 27 lat i też będzie je robił...a nie pytał mnie, czy chcę, tylko po prostu powiedział, ze na następnej wizycie zrobimy badania prenatalne...więc wnioskuję, ze robi je każdej pacjentce...zresztą słyszałam, ze coraz częściej lekarze zalecają te badania wszystkim pacjentkom, nie tylko tym po 35 r.z. i tym, które mają w rodzinie wady genetyczne..
- ann-sunshine
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
- Ummi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Tez jestem sierpniowka, ale jeszcze sie nie ujawnilam nikomu poza najblizsza rodzinka, na dolaczenie do Was tez chcialam troszke jeszcze poczekac, tak do skonczenia pierwszego trymestru, ale mnie sprorokowalyscie ta dyskusja o badaniach prenatalnych

Ja mieszkam w Niemczech i nie robie zadnych badan prenatalnych, w poprzedniej ciazy tez nie robilam. Prenatalne nieinwazyjne pozwalaja tylko oszacowac ryzyko wystapienia danej wady, ale nie daja pewnosci, poza tym te w pierwszym trymestrze pozwalaja na wykrycie tylko chorob genetycznych i wrodzonych. Pozniej z tego co pamietam okolo polowy ciazy wyslano mnie na badanie do szpitala do specjalisty i wtedy on sprawdzal wszytskie organy, kosci i wszystko. Ja tez wychodze z zalozenia, ze te badania w pierwszym trymestrze nic nie daja – bo jesli dzidzius ma zespol Downa, to wyleczyc sie go nie da, poza tym znam przypadki, gdy kobieta przeplakala cala ciaze a dzidzia urodzil sie zrdowiutki, czego nam wszystkim zycze i oczywiscie rozumie, jesli ktos robi te badania, zeby byc spokojniejszym

Ja mam nadzieje, ze u mnie juz tez bedzie spokojnie, bo pierwsza ciaza przebiegala bezproblemowo, a w tej mialam plamienia jakis miesiac temu, nakaz lezenia (srednio mi to przy malym dzieciatku wychodzilo,ale sie staralam) i troszke strachu sie najedlismi…niby trzymalam fason, ale az sie poplakalam jak na kolejnej wizycie zobaczylam serduszko I uslyszalam, ze wszystko dobrze z maluszkiem

Pozdrawiam !
- asienka87
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Ummi witaj, miło, ze do nas dołączyłaś

Myśl pozytywnie, na pewno teraz już wszystko będzie ok

odpoczywaj dużo i nie przemęczaj sie

- aggi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Jest 13ta a ja dopiero po śniadaniu, pranie wstawiłam do pralki i zaglądam do Was zamiast dom ogarniać

Ann nadrobiłam cały Twój poemat

missyy Ty już weź książkę, herbatkę, wskocz do łóżka i odetchnij

nata masz świętą rację ! głowa do góry i myślimy pozytywnie !

asienka ten sok żurawinowy to dobry pomysł

witaj Ummi, fajnie że się ujawniłaś

Ja to już zgłupiałam z tych badań

- asienka87
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
i też juz sie nie zamartwiaj, Twój lekarz na pewno wie, co robi

- aggi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-