BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 2 miesiąc temu #931744 przez Inna607
hmm a może to UMMI ??? Dawno jej nie było i może dlatego nie pisze ze to ona ...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 2 miesiąc temu #932144 przez aggi
dzień dobry
odciągam trochę mleka to drugą ręką będę pisać ;)

gąska jak na nieprofesjonalne foty to super Ci to wyszło bardzo ładny aniołek :)

inna Maks też nosi niby 3-6 ubranka :P a niektóre 'newborn' też ma jeszcze dobre :huh: :P co do kąpieli to kąpiemy codziennie wieczorem ale pare razy zdarzyło się bez kąpieli bo czasem wracamy skądś i on mocno usypia w aucie ;)

natalia mały dostaje mm już 3x na dzień, w efekcie odciągając pokarm po dłuższym czasie (6-8h) mam całą butlę. Ale i tak siedze i siedze przy tym laktatorze :dry: powoli już zahamowuję laktację tzn chcę ale jak mi to pójdzie zobaczymy

Ann u mnie upały po 25 stopni, szok :whistle:

10 lata 2 miesiąc temu #932168 przez asienka87
Witam :)
przepraszam za zaniedbanie , troszkę mnie nie było... ale najpierw przygotowania przed weselem (pierwszy raz zostawialismy naszego Szkraba) potem 2- dniowe wesele, a potem jakoś tak czasu brak... ehh, ale już nadrabiam ;)
W sobote i niedziele byliśmy więc na tym weselu, w pierwszy dzien do 2.00, a w drugi do północy...ciocia i wujek mówili, że Kacperek bardzo grzeczny :) choć mamusia sie martwiła :P ale fajnie było wyjść i sie pobawić :) w pierwszy dzien troszke sie martwiłam, bo na sali nie było zasięgu... ale w drugi dzień już sie wyluzowałam :) jedynie raz w ciagu zabawy zarówno w 1, jak i 2 dzień, musiałam jechać do rodziców odciagnąć mleczko... ale jak wróciłam to tak sie stęskniłam za synkiem, ze szok :)

We wtorek byliśmy u lekarza... mielismy skontrolować tą główkę, jest już lepsza, spłaszczenie z tyłu troszke sie zmniejszylo.. mamy nadal pilnować, aby leżał na boczkach..
oprócz tego ma suchą łuszcząca sie skórę, głównie na twarzy i głowie.. dodatkowo na twarzy ma czerwone zaognione łuszczące sie place.. lekarz powiedział, ze to azs połaczone z skaza i mam trzymać dietę , nie pić mleka, kąpac i smarować małego emolientami specjalnymi do azs ...
dowiedziałam sie też od lekarza, ze najtańsze szczepionki na rota i pnemo sa w tzw aptekach słonecznych... znalazłam taka w Tychach i okazało sie ze prevenar13 kosztuje 199,99 zł (ja płaciłam najtaniej 267 zł, a nawet chcieli 350 zł ;/ ) a rotarix 249,99 zł ( ja płaciłam 270 zł) szok, jaka różnica w cenie ;/
aha, okazało sie, ze Kacperek nie ma pleśniawek, tylko pozostałości po mleczku :) nawet nie wiedziałam , ze mleczko moze osadzić sie na wargach i policzkach.. byłam pewna, ze to pleśniawka :P
aha i odstawiliśmy syropek na zaparcia i już drugi dzień były po 2 kupki ładne :) mam nadzieje, ze już będzie dobrze :) w koncu za 5 dni mój Szkrab kończy 3 miesiace :D
a jak lekarz go zobaczył, to był w szoku, ze on taki duży, myslał, ze juz dawno 3 miesiace skonczył :P

Teraz postaram sie odpisać :)

Dziulka pytałam o tą wit C lekarza i powiedział, ze można stosowac ten Cebion, także podczas przeziebienia :)

Aggi najwazniejsze , zebys Ty była szczęśliwa ! nie ma co sie męczyć.. ja i tak Cie podziwiam, ze tyle wytrzymalas ;)
u mnie bepanthen poprawił stan moich piersi, teraz juz nic nie krwawi i nie peka, wiec nadal odciągam.. daje sobie max pół roku, więc jeszcze 3 miesiace.. chyhba ze cos sie zmieni jeszcze :)
Twojej bratowej dziecko tez ma skaze i azs? to samo lekarz powiedział o Kacperku.. póki co karmie, ale jak będe chciała przejść na mm, to będę musiała skonsultować to z lekarzem ?
śliczny Maksiu :)
ja odciagam mleko tak co 4-6 godzin, czasem 7 godzin i tak cały czas utzymuje laktację , nie odciagam jak niby sie powinno co 2-3 godziny.. i mleka mam az za nadto :)

Natalia ładna ta mata, choć widziałam takie dodatkowo z osłonką dookoła, zeby mały sie nie wyturlał z maty :) ciesze sie, ze u kardiologa wszystko dobrze. :)

Inna moja szwagierka ma te puzzle i bardzo sobie chwali :)
moj Kacperek tez sie mocno ślini i puszcza bańki :) czyżby ząbki ?
ładne ubranka, widze ze zakupy sie udaly :)
z lulaniem, to u nas różnie, czasem lulamy czasem nie :)
ogólnie wieczorem trochje lulamy i do łózeczka, tam sie powierci i zasypia, w nocy nie lulamy w ogóle, do łózeczka i zasypia, w dzien czasem sam zasypia, czasem jest lulany, w południe spi w huśtawce - bujaczku :) ogólnie zasada jest taka, ze w dzien zalezy to od okoliczności i od jego marudzenia, ale w nocy nie bujamy w ogóle :)
my kąpiemy codziennie :)

Serduszko u nas był problem z kupkami. Lekarz zalecił syropek na zaparcia lactulosum, podawałam w sumie 3 tyg, zmniejszajac dawkę, kupli ładnie robił, potem odstawiłam syrop i juz dwa dni ładnie kupkę tak 2 razy dziennie robi :) tylko ze ja karmie swoim mlekiem, nie wiem jak z mm..

Gąska śliczny Oskarek, śliczne zdjecia :) u nas juz spacerki coraz lepsze :) dziś nawet leżał sobie w wózku, śmiał sie i gugał :) potem zasnąl i tak nam godzinka zleciała :) dobrze, ze było ciepło i bezwietrznie to nie musiałam czapeczki zakładac, bo to jest nasza zmora :P mój mały jak miał 2,5 miesiaca wazyl prawie 7 kg :) 14.10 mamy szczepienie, to sie okaże ile teraz waży, dokladnie wtedy będzie miał skonczone 3 miesiace :)

Ann zazdoszcze wyjazdu, świetna sprawa, odpoczęliście :)
współczuje pleśniawki na sutku.. też to przechodziłaml;/

No odkopałam sie w koncu ;)

10 lata 2 miesiąc temu #932329 przez nataliaa87
Asienka a w ogóle mają w aptekach te szczepionki 5w1?? Bo podobno nigdzie ich nie można dostać.. Swoją drogą ja płaciłam mniej za Infarix hexa niż Ty za ten prevenar..

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #932330 przez Ummi
hej dziewczyny :)
ja tu tylko na chwilke jak zwykle... jakos ciagle cos sie dzieje i dla Was czasu brak - podczytac jeszcze czasem dam rade, ale z odpisywaniem jak widac kiepsko :whistle:
nie to nie ja na fb - wlasnie czytam, ze mamy grupe :) za chwilke poprosze o dolaczenie -
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
hmmmm choc chyba nie dolacze bo jest jakis problem z tym linkiem ktory podalyscie :(
my kapiemy 1-2 razy w tygodniu :)
aha - co do azs - moj starszy synek tez ma, emolienty pomagaja, lepiej wtedy tez nie kapac czesto wlasnie bo to jeszcze bardziej wysusza skore, nie kapac w bardzo goracej wodzie i dobrze wlasnie nawilzac skore.
pozdrawiam i postaram sie poodpisywac pozniej :*

10 lata 2 miesiąc temu #932343 przez asienka87
Witam;)
godz. 2.00, odciagam mleczko ;)
mój mały Skarbek budził sie o ok. 3-4, a teraz przestawił sie na 1-2.. moze to przez sezon grzewczy i inne powietrze ?
stosujecie cos na katarek oprócz aspiratora ? choc z tym aspiratorem tez mam problem... moze za słabo zasysam ?

Natalia nie wiem, czy maja, bo my kupujemy te 5w1 u nas w przychodni... a prevenar nam lekarka poleciła i przepisała recepte .. a szczepicie 5w1 czy 6w1? bo to chyba tez ma znaczenie przy wyborze szczepionki na pneumo, bo przy wypisywaniu recepty pediatra pytała, która wersje wybieramy... ile płacicie ?

Ummi dawno Cie nie było ;)
czyli mówisz aby przy azs nie kapac codziennie ? no własnie skóra taka sucha i szorstka...

10 lata 2 miesiąc temu #932356 przez Inna607
Asienka u nas na ta sucha skórę podzialał krem Bambino dla dzieci żadne oliwki żadne emolienty polecane przez pediatre nie daly takiego efektu jak właśnie krem my już suchej skóry się pozbylismy a te biale cos na ciele od tej suchosci bylo straszne :p

10 lata 2 miesiąc temu #932359 przez nataliaa87
Ummi Inna zmieniła status grupy na "tajny" i dlatego pewnie nie możesz wejść. Wyślij jej najlepiej w wiadomości swoje imię i nazwisko, to Cię znajdzie (tak myślę :P) i zaprosi :)

Asienka problem w tym, że nawet w przychodniach brakuje tych szczepionek. U mnie też nie było miesiąc temu. My szczepiliśmy tymi 6w1, bo nie było wyjścia. Tamtych nie było. Chodziło mi tylko o to, że te hexa są o ok. 50 zł droższe niż te penta, więc się zdziwiłam, że ja za swoją zapłaciłam mniej (bo 189) niż Ty za swoją. U mnie w przychodni Prevenar był po 150 zł.

10 lata 2 miesiąc temu #932375 przez aggi
asienka ale poemat B) muszę sobie herbatkę do tego wziąść :P kuzynka naszego Maksia ma 5msc i ma azs i też uczulenie :( biedna taka jest.... dostaje mm dla alergików z apteki na receptę Bebilon Pepti DHA, kąpią ją właśnie w specjalnych płynach, smarują maściami itd. Nie mogą jej za ciepło ubierać ogólnie na wszystko uważać muszą. I wszystko konsultować z pediatrą np przy rozszerzaniu diety. I jest lepiej tylko trzeba się stosować do tego co lekarz mówi. Co do noska to jeśli ma sucho w nosku do sól fizjologiczna a jeśli ma mokre to aspirator :)

10 lata 2 miesiąc temu #932434 przez asienka87
Inna no właśnie żadne oliotum, żadne emolium nie pomaga, jedynie specjalny emolient do atopowej skóry - svr, po 2 dniach juz jest znacznie lepiej :)

Natalia u nas niestety w przychodni tylko 5w1, żadnych innych szczepionek nie maja i musimy prevenar i rotarix w aptece kupować, dlatego szukam najtańszych , nio i własnie w tych cenach najtaniej znalazłam...

Aggi no własnie będę musiała o to mleko zapytać, jak będe chciała stosowac mm , no i za miesiac kaszki, wiec też nie wiem jakie... pewnie te bezmleczne.. we wtorek szczepienie, wiec zapytam lekarza..
u nas póki co , lekarz zalecił stosować emolienty firmy svr- ciężko bylo mi je znaleźć, obdzwoniłam ponad 20 aptek u mnie i w 1 znalazłam.. ale po dwóch dniach już jest lepiej :) mamy płyn do kapieli i krem do ciała z tej serii..
co do noska, to wkropiłam po kropelce mojego mleczka, bo widziałam na fb , ze ktoś o tym pisał i zobaczymy :) no wlasnie ma katarek mokry i użyłam aspiratora, ale nie wiem, czy dobrze do zasysam...

10 lata 2 miesiąc temu #932446 przez ann-sunshine
Potwierdzam przy problemach kórnych kąpanie 2 razy w tygodniu lub co drugi dzień bo mimo emolientów woda bardzo wysusza. Tak z ciekawości zapytam, a drogie te specjalistyczne emolienty?

Asienka to my też we wtorek mamy szczepienie

Ummi mam nadzieję że Inna przyjmie Cię do grupy szybciutko bo na fb jednak łatwiej i szybciej

10 lata 2 miesiąc temu #932457 przez asienka87
Ann za krem myjący 500 ml i krem emoliencyjny 500 ml zapłaciłam w sumie 101 zl (jedno 56 zł, a drugie 45 zł) ale wydaje mi sie, ze to jeszcze nie taka tragedia, bo butelki duże...
to faktycznie będę musiala kąpać co drugi dzień.. bo póki co kąpałam codziennie..

10 lata 2 miesiąc temu #932769 przez ann-sunshine
Asia ale jednak drożej niż zwykłe emolienty.

Pogoda wczoraj tragedia, obawiam się że dziś będzie podobnie :-( nie znoszę być zamknięta w domu.

Kropki na buzi znów wróciły :-( boję się że uslysze że to skaza. Nie przeżyje diety bez mleka. Jak pomyśle czego nie mogłabym jeść. .. :-( rozstrzygniecie we wtorek

10 lata 2 miesiąc temu #932905 przez Inna607
ummi podaj mi w wiadomości prywatnej swoje dane odnajde i zaprosze do naszej grupy :)

Dziewczyny ja mam mega problem konkretnie chodzi o moje nogi ... przed ciążą byłam osobą bardzo ruchliwa wszędzie chodziłam na piechotę bo bardzo to lubilam rzadko kiedy bulam zmęczona mialam mega dużo sily a teraz po porodzie jestem jak staruszka i bardzo mi to przeszkadza wychodzac z córcia na spacer to po dwóch godzinach czyje się jakbym maraton zrobiła :( a ból pleców jest po prostu nie do zniesienia .... juz się dziś poryczalam z bezsilności ...i bólu ... ;( nie wiem co robić ;(

10 lata 2 miesiąc temu #932939 przez aggi
dzień dobry :*
najpierw opowiem co u mnie :blush:
No więc młody już większość posiłków dostaje mm, praktycznie wszystkie
bo odciągam trochę mleka ale już po 10h. Teraz nawet po 12. Lewy cycek już prawie
odpuścił z produkcją, ale prawy się buntuje trochę i twardy dość często. Ale nie daję się.
Znów usłyszałam kilka gorzkich słów 'wyrodna z Ciebie matka', 'jak to dziecku nie dać cycka'
'biedne dziecko'.................. Ale podjęłam decyzję, trwam w tym i psychicznie mi lżej.
Dzielnie piję miętę i szałwię, chodzę z tetrówkami w staniku i kurna lepiej się czuję :)
Tabletki mam zamiar wykupić i ostatecznie zakończyć produkcję.
Jeszcze ciut ciut boję się że młody dostanie zaparć po mm bo póki co kupy miał cudne
z trzy na dzień po karmieniu mieszanym. Ale nie mam zamiaru zmieniać decyzji. Dzięki za wsparcie,
tyle się o nim mówi i pisze, a ja go w domu nie mam................ Mąż neutralnie do tego podchodzi,
ale wiecie same co już kilkakrotnie usłyszałam a to wcale nie pomagało.
Dzięki że jesteście!

Teraz nadrabiam :)

my na szczepienie dopiero 3 listopada

asienka bratowa kąpie w sumie codziennie. Lekarka nic jej na ten temat nie mówiła

Ann ja mam skazę białkową i placki na brzuchu mi się robią swędzące jak zjem za dużo. A że uwielbiam nabiały, mleko, jogurty itd to chodzę cały czas z tymi plamami :pinch: ale tyle dobrze że małemu nic nie jest choć z tego względu pediatra kazała podawać mu mm z HA, że niby lepsze i bezpieczniejsze dla dzieci z ryzykiem alergii? oby Natala nie miała skazy

Inna mam to samo, przed ciążą chodziłam po kilka km dziennie, a teraz nogi mi się zapuściły, najchętniej bym poza bramę domu nie wychodziła....... echh

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka