BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #910608 przez jagodzianka44
Ewa a kiedy miałaś wykrytą cukrzycę ciążową? po 24tyg? Do diabetologa sie przejdz bo masz duze skoki, ja miałam cukier ponad 90 ale 100 nie przekraczał i jestem na insulinie od wczoraj..
:angry:
Kinia moim zdaniem powinnaś mieć ciąże monitorowaną teraz jakoś częściej, słyszałam że ciąża bliźniacza przeważnie podchodzi pod ciąże zagrożoną z racji tego stała, a nawet częstsza kontrola jest wskazana.. Ja to rozumiem tak,że lekarz Ci powiedział,że za niedługo mozesz rodzic i odstawił Cię, wizyty nie masz umówionej, a mimo że są wskazania do porodu powinnaś chociaż termin wizyty mieć zaklepany, u nas jest tak przynajmniej:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #910612 przez munkki
Jagodzianka sorry ze tak późno, ale miałam gości wczoraj i nie było jak pisać. Ja się kuje zaraz przed jedzeniem, ale nie wiem jak to jest z tą na noc bo to inny typ.insuliny. Ty masz dlugodzialajaca a moja jest krotkodzialajaca. Wstrzykiwallas wczoraj? Jak cukier dziś?

Ewa a jesteś z jakiegoś małego miasta gdzie nie ma diabetologa? Strasznie dziwne ze ci gin skierowania nie dał... U mnie to robią taka schize ze do diabetolog musiałam iść od razu jak tylko źle wyniki wyszły...

Kinga na ktg lepiej idź... Ja wczoraj miałam pierwszy raz, powiedział mój gin ze przez cukrzycę musze robić wcześniej i częściej.

Kolejna wizytę mam już 22.08. Stasiu zdrowiutki, ale młodszy... Na 29 tydzień, prawie 10 dni mlodszy. waży 1300g wiec nieduży ale doktor mówi ze w granicach, ktg wyszło super. Dostałam zdjęcie i ogólnie jestem zadowolona bo facet badał sprawdzał i gadał ponad godzinę wiec mnie uspokoił:)

Miłego dnia wszystkim!

10 lata 4 miesiąc temu #910634 przez jagodzianka44
Munki ja popytałam koleżanki bo też bierze nocną i kazała po pomiarach wziąć, tak zrobiłam i cukier dziś na czczo 89:). dopytałam się również diabetolog o wady rozwojowe, bo wyczytałam,że przez skoki cukru u dziecka mogą tworzyć się wady rozwojowe, ale uspokoiła mnie bo jeśli miałabym cukrzycę ciążową wykrytą na początku ciąży czyli przed 24tyg to istniałaby taka możliwość, za to po 24 tyg dzieci cukrzycowych mam rodzą się albo większe 4+ kg (U mnie mala 2tyg temu 1700g) albo mniejsze( tak jak w Twoim przypadku) i większe ryzyko krwawień poporodowych . Także trochę mnie uspokoiła;). U mnie też ginekolog mnie wysyłał dwa razy do diabetologa, raz jak u nich mi wyszedł cukier wysoki, dwa jak wyszłam ze szpitala z cukrem na granicy :) i chciałam czy nie chciałam dostałam "super torbe z prezentem " a wczoraj pena xd

10 lata 4 miesiąc temu #910641 przez Aneta_78
Munkki a Staś od początku na każdym USG mniejszy był? :-) bo może po prostu będzie drobny..
Mój od początku był duży...i ja sobie tłumacze,że po prostu będzie z tych większych dzieci..

Ewa to też swoje przeszłaś... :kiss:

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 4 miesiąc temu #910642 przez MlecznaMama
Witajcie Kochane!!!

Kinga osz kurczę!!!! naturalnie? powiem Ci szczerze ,że myślałam, że jak są bliźnięta to zawsze robią cc. U nas byly dwie mamy bliźniacze i nie było w ogóle mowy o SN. Poród siłami natury to wspaniała rzecz....ale.... nie ukrywajmy bardzo trudna już nie mówię o bliźniakach....Paulinkę rodziłaś SN?

10 lata 4 miesiąc temu #910653 przez ewa123
u mnie cukrzyce ciazowa wykryli lekarze przez przypadek po 25 tyg ciazy. Przy wypisie ze szpitala i potem u mojego ginekologa dali mi tylko wskazania do przestrzegania diety niskoweglowodanowej, niskotłuszczowej i wiecej ruchu. Jagodzianka uspokoiłas mnie, ze dziecko ma mniejsze ryzyko wad rozwojowych po 24tc bo tego sie balam najbardziej. Wczesniej przechodzilam badania prenetalne wraz z aminopunkcja.. NA szczescie wszystko bylo w normie.;)

10 lata 4 miesiąc temu #910658 przez Kinga2424
Cześć Dziewczyny

nelka Paulinkę rodziłam SN. Jakoś poszło. Był to dla mnie hard-core, ale przeżyłam. Wiem jak się po tym szybko pozbierałam, i że umiałam się małą opiekować, po cc tak łatwo napewno nie będzie. CC samo w sobie mnie przeraża, ale dla mnie najważniejsze jest zdrowie moich Perełek.

MlecznaMama Tak Paulinka sn. Jak mój lekarz dowiedział się, że bliźniaki, to powiedział, że teraz robi się tylko cc przy bliźniakach, no ale samo widzicie.
A jak się czujesz????

Serdecznie Was pozdrawiam:)

10 lata 4 miesiąc temu #910660 przez munkki
Anetka, od początku był mniejszy, ja też nie należę do dużych... najważniejsze że rośnie w normie w dobrym tempie :)
Ewa ogólnie jest jak Jagodzianka pisała - a Twój maluch duży czy mały?

Zgrzeszylam.. W nagrodę za.takie dobre wyniki poszłam na ciastko i kawę... Lekarz pozwolił ale czuje jakbym łamaną prawo heh.. Ale ciesze się jak dziecko z tej kawiarni :) dobrze ze mam do niej 20 metrów bo boli mnie każdy krok...

10 lata 4 miesiąc temu #910661 przez MlecznaMama
dokładnie Kinga najważniejsze jest bezpieczeństwo. Na pewno będzie wszystko dobrze. Ale jakby Ci kazali rodzić SN to będę Ci się do końca świata kłaniać w pół z podziwu..... aha zapomniałam dodać- śliczne imiona dla dziewczynek . :) hihi ale będzie babiniec :) super!!!
a u mnie mdłości ciąg dalszy :) jak to na początku :) ale ogólnie wszystko ok.
Podziękowania: Kinga2424

10 lata 4 miesiąc temu #910666 przez Kinga2424
MlecznaMama Mam nadzieję, że mdłości szybko Cię opuszczą. No Babiniec to będzie... biedny mąż. 4 baby + mamusia na dole;)

10 lata 4 miesiąc temu #910670 przez MlecznaMama
haha :) aaaa nie jeden facet by mu pozazdrościł. No może nie mamusi na dole. Będziecie mieć wesoło :)

10 lata 4 miesiąc temu #910672 przez ewa123
jak byłam ostatnio u ginekologa w 28 tc maly ważył ok 1200g . Lekarz powiedzial,ze twardo trzyma sie terminu i rozwija sie prawidlowo. Teraz ide na wizyte 12. 08 we wtorek na mierzenie. :)

10 lata 4 miesiąc temu #910680 przez jagodzianka44
Munki nie martw się, ja od czasu do czasu zjem sb batona :) haha bo nie da sie od tak tego ograniczyć :).

Ewa ja tez miałam badania wszystkie w porządku, jak robili pomiary itp:) ja i tak poszłabym na Twoim miejscu do diabetologa:). Cukier rano na czczo nie powinien przekraczać 90, godzinę po posiłku 120, a u Ciebie rano ponad 100 jest :)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #910682 przez Aneta_78
Munkki ano właśnie,skoro od początku był drobniutki to ok..:-) dzieci są przecież różne i z różną wagą się rodzą.
Co do kawki i ciasteczka to miło słyszeć,że ktoś też sobie dogadza..;-) zwłaszcza tą kawka,bo ja to miałam moralniaka,że ją piję :blush: z B w ciąży nie piłam..a teraz nie umiem sobie odmówić.

Ewa ja tez mam wizytę 12.08, z tym że u mnie podaje zawsze tylko wagę Janka..nic nie mówi o długości :huh: ja nie wiem ile mierzy synuś..

Jagodzia pokaż wózeczek jaki masz?? Masz już? :-)

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 4 miesiąc temu #910686 przez jagodzianka44
Anetka mam elementy do wózka,ale samego wózka nie, natomiast on jest taki :) www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2...=16&biw=1093&bih=459 jak w tym linku tylko kolor raki kawowy ;) Ja tez mam 12.08, podaje wagę, mierzy kości ale nie mówi jaka długa jest:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka