BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Czerwcowe 2015

10 lata 2 miesiąc temu #961054 przez MONISIA19
wczorajsza wizta cóż , córeczce nic nie urosło lecz mam dużo bakteri ;c musze zrobić posiew moczu , i co gorsze malutka jest strasznie nisko ułożona główką na dół przez skórczanie nie macicy martwię się że nie dotrzymam do terminu ;(

a co do witamin ja brałam Femibion a wcześniej falvit :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 2 miesiąc temu #961062 przez AgusiaKRK

Izek napisał: Dzięki Agusia KRK ,ale chyba w podobnej cenie wychodza te moje i jeszcze bez kosztów wysyłki - oba opakowania wyszły 70 zł , bo mam brać : PREGNA PLUS i PREGNA DHA każde po 35 zł Taniej chyba nie znajdę ;) Niby nie dokońca wiem czemu dodatowo te opakowanie DHA , skoro w PREGNA PLUS też są kwasy następnym razem podpytam lekarkę . Taką spotęgowaną ilosć kwasów trzeba brać ?
A agniesia skoro też bieżesz PREGNA PLUS może spróbuj na doz.pl tam byś miała z odbiorem w aptece po 35 zł( tylko sprawdz czy akurat podpasuje ci jakaś apteka do odbioru w ich spisie aptek) a nie po 50 zł . Jak pytałam w mojej to też 50 zł za opakowanie chcieli wiec już by za komplet stówka była.

Izek, wiesz co? Kupiłam wczoraj w Ziko (nie online, tylko w zwykłej aptece) Prenatal Duo - zawiera Prenatal Classic czyli witaminy na II trymestr + Prenatal DHA. Wszystko to jest w jednym opakowaniu, starcza na 30 dni i kosztowało 38,99 zł, a w gratisie dostałam pastylki na przeziębienie odpowiednie do stosowania w ciąży (oby nie były potrzebne!) Więc oba opakowania w tej cenie, nie każde po 35 zł, chyba że tamtych masz po 60 w opakowaniu?

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #961079 przez Izek
AgusiaKrk - ja miałam opakowania po 30 kapsułek. To faktycznie w korzystnej cenie znalazłaś - tylko to nie ten sam preparat PREGNA a PRENATAL, raczej tańszy odpowiednik. Ja jednak zostanę przy PREGNA bo są łatwe do łykania i lekarka mówiła że one pokrywają najbardziej w całości zapotrzebowanie na minerały i witaminy z tych dostępnych na rynku preparatów.
A z PRENATALU miałam pastylki do ssania na gardło i przyznam ze były skuteczne i smaczne :)
Dziewczyny i ja się nareszcie super czuję, w końcu można się zacząć cieszyć ciążą, jesteśmy przecież w najlepszym trymestrze ciąży ( chociaż w poprzedniej to ja i III trymestr bardzo miło wspominam) Życzę wszystkim przyszłym mamusiom, żeby zdrówko dopisywało :)

O Matko! - patrzę własnie, że mi już połówka dzisiaj stuknęła ;) ( ale szybko zleciało )

10 lata 2 miesiąc temu #961094 przez AgusiaKRK
Jak lekarka zaleciła Pregna, to jasna sprawa, żeby brać te. Moja mi wypisała kilka możliwych do wyboru, ważne było żeby miały 200 jednostek jodu i 50 wit. D3, a mnie dodatkowo zależało na żelazie. Prenetal to wszystko ma, a kapsułki też zgrabne (łatwiejsze do połknięcia niż DoppelHerz dla mam, które miałam wcześniej). Z początku brałam w ogóle tylko kwas foliowy, ale jak lekarka zaleciła witaminy, to włączyłam (przez wysokie TSH miałam zalecenie szczególnej suplementacji jodem i D3, plus magnez). Chociaż czytałam opinię położnej, żeby nie brać, jeśli lekarz nie zaleci, bo ostatnio obserwuje się, że dzieci rodzą się bardzo duże i wiążą to ze stosowaniem witamin, a takie wiadomo, trudniej urodzić.

10 lata 2 miesiąc temu #961099 przez Azja
hej

a ja witaminy biore jak sobie przypomne :dry: ale wyniki poki co mam dobre to jakos tak pozwalam sobie zapominac, w pierwszej ciazy lepiej tego pilnowałam ;) niektore dziewczyny nie biora i tez jest ok :)

a co do firmy z jakiej sa witaminy, to wszystko jest podobne, a lekarz zaleca brac z tej firmy, z ktorej ma jakies obrywy :whistle: moj gin do ktorego chodze prywatnie poecał z tej firmy z ktorej mam karte ciazy, a ten na nfz tez z innej, a w sumie wszystko podobne :S

zdrówka dla chorowitek, u nas poki co zdrowie jest, ale rok zaczynalismy chorobowo :angry:

ja jeszcze ruchów nie czuje, juz sie nie moge doczekac, pierwszego kopniaka ;)

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #961102 przez AgusiaKRK
Azja: a my urodzimy w czerwcu, czy w lipcu? :) jak myślisz?

10 lata 2 miesiąc temu #961104 przez Azja
Agusia mam nadzieje ze w czerwcu :) pierwszego syna przenosiłam tydzien, a i tak nie chciał wychodzic, musieli mi wywoływac, bo nic sie nie działo, a potem jak sie okazało to juz wody mialam zielonkawe, wiec teraz wole rodzic w terminie :)

10 lata 2 miesiąc temu #961107 przez AgusiaKRK
Ja się zastanawiam, czy to może być dziedziczne, bo mnie mama przenosiła 19 dni (chyba że jej wtedy źle policzyli), a ostatecznie i tak urodziłam się przez cesarkę... Więc biorę pod uwagę, że moge urodzić zarówno w czerwcu, jak i w lipcu.

10 lata 2 miesiąc temu #961109 przez Azja
mojej siostrze tez musieli wywoływac, bo podobno szyjka do konca była długa i twarda i nic sie nie działo, mi w dzien porodu podczas badania lekarz powiedz zebym sie na porod nie nastawiała, bo szyjke mam twarda i długo, a jednak jak mi podłoczyli oksytocyne to poszlo szybko i w 4 godziny Jasiek był na swiecie, wiec po prostu nieraz trzeba pomoc, zreszta wole nie myslec co by było jakby jeszcze dłuzej polezał w tych zielonych wodach.
ja sie nastawiam na czerwiec, a jak bedzie zobaczymy :whistle: :pinch:

10 lata 2 miesiąc temu #961292 przez AgusiaKRK
Dziewczyny, obejrzałam właśnie fajny reportaż o 7 różnych kobietach w Anglii i ich 7 różnych podejściach do ciąży i macierzyństwa. Na szary zimowy wieczór jak znalazł, przesyłam Wam link :)

10 lata 2 miesiąc temu #961297 przez agniesia1152
A ja już po wizycie i okazuje się że mam kolkę nerkową... dostałam leki i mam nadzieje że przejdzie
AgusiaKRK zaraz sobie włączę bo lubię oglądać programy związane z ciążą :P I co tydzień oglądam porody na polsat cafe :) wcześniej też leciały na TLC ale juz nie ma :(

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #961385 przez beadka7
CZeść kobietki :) witam w ten słoneczny dzionek :)

długo mnie nie było, bo syn chorował, jakiś rotawirus się przyplątał, byliśmy w szpitalu nawet któregoś dnia, bo mały odwodniony i na kroplówkę jechaliśmy. Dzisiaj tak na prawdę 1 dzień jak mały dochodzi do siebie bo wrócił mu apetyt i od rana coś skubie :) uff wkońcu :) mąż też w między czasie chorował, a mnie na szczęście ominęło :P

Ja również nie biorę żanych witamin, ponieważ nie przyswajam ich i po nich wymiotuję, próbowałam falvit mama i prenalen- po obydwóch taki sam efekt :sick: :sick: więc sobie odpuściłam, również wyniki mam bardzo dobre więc nie ma jakiejś konieczności brać.

Przytyłam póki co ok 6-7 kg, nie wiem dokłądnie :)

Czy są tu mamy z Trójmiasta ?? :)

No i mój brzuszek tydzien temu :)

Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #961416 przez beadka7
Agusia- Skończyłam oglądać ten reportaż-świetny! :)
Agniesia- tak samo jak Ty nałogowo oglądam programy o ciężarnych i porodach, :)

10 lata 2 miesiąc temu #961469 przez Aga1984
Witajcie.hehe dobrze ze nie ja jedna oglądam programy o porodach i kobietach w ciąży.Bedka7 fajny brzusio z dziwaczka wyczytałam ze ty juz na końcówce 22tyg jesteś?Nie wiem czemu myślałam ze jesteśmy w tym samym tygodniu czyli rodzisz na początku czerwca.

10 lata 2 miesiąc temu #961521 przez beadka7
Hihi, tak termin mam na 1 czerwca, mam nadzieję, ze nie urodzę prędzej :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka