- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Czerwcowe 2015
Mamusie Czerwcowe 2015
- martyna10146
- Wylogowany
- gaworzenie
A co do kawy to na początku ciąży piłam rano 1 kawę z mlekiem a teraz przerzuciłam się na herbatki, bo też mi już kawa nie smakuje
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
- Kochamy Cię Synku :*
- Otrzymane podziękowania: 2
Mój pierworodny również ważył ponad 4 kg, a dokłądnie 4070g, rodziłąm naturalnie, myślę, że drugi syn będzie również duży
Ja kawę piję codziennie, ale to tylko ze względu na jej cudowne właściwości przeczyszczające Na szczęście nie ciągnie mnie do papierosów, bo między ciążami byłam paląca. Jak się dowiedziałam o 2 ciąży to namówiłam męża i również rzucił palenie i mam nadzieję nie wracać do nałogu po porodzie.
Ja również mam w poniedziałek wizytę i pewnie lekarz już na 100% potwierdzi synka
pozdrawiam
- Aga1984
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
- agniesia1152
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- nadinchen
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 11
- AgusiaKRK
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 49
Nadinchen: Ja jeszcze nie prałam dziecięcych ubranek, ale pamiętam że moja mama jak urodziła mojego młodszego brata to prała w płatkach mydlanych albo w cypisku (tak mi się wydaje). Ale nie wiem, czy te rzeczy są jeszcze dostępne na rynku i pewnie jest też milion nowych od tego czasu Ale na pewno nie pierze się w zwykłym proszku, bo może uczulać.
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
Też czekam do wiosny, bo teraz to tak szaro buro i ponuro, już bym wolała żeby było mroźno i biało
- Aga1984
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
- agniesia1152
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Izek
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- DoradcaLovela
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
to ważne, że pamiętacie, by zaraz po narodzinach maluszka używać do prania środków przeznaczonych dla dzieci Warto jednak wiedzieć, że bez względu na markę ich stosowanie zalecane jest do 3. roku życia malucha. Zapobieganie objawom alergii to nie jedyny powód, dla którego specjaliści wskazują na potrzebę sięgania po środki bezpieczne dla najmłodszych. Brak widocznych podrażnień na skórze malucha nie świadczy o tym, że wszystko jest z nią w porządku. Skóra dziecka rozwija się przez pierwsze trzy lata. W tym czasie nie jest jeszcze w pełni ukształtowana i może być nawet 5 razy cieńsza od skóry dorosłego. Nie spełnia ona swoich funkcji ochronnych tak dobrze jak skóra dorosłych, a jej budowa znacznie różni się od naszej.
U dzieci komórki skóry ułożone są rzadko - jak w ażurowej tkaninie. Nie tworzą właściwej bariery ochronnej i są przepuszczalne dla zanieczyszczeń, temperatury i wszelkich substancji, z którymi skóra ma kontakt. Ponieważ naczynia krwionośne u maluchów (ze względu na swoją budowę i bliskość naskórka) mają dużo większą podatność wchłaniania przedostających się przez skórę substancji, przenikają one w głąb organizmu dziecka. Silne składniki piorące zawarte w zwykłych środkach (dla dorosłych), nawet jeśli nie wywołują widocznych podrażnień, mogą być szkodliwe. Zawarte w nich substancje chemiczne wiążą się z włóknami i nawet po podwójnym płukaniu pozostają w tkaninie. Powodują także nadmierne zmywanie się płaszcza hydrolipidowego skóry, który stanowi jej naturalną warstwę ochronną. Nie działa to korzystnie na prawidłowy rozwój naskórka oraz wpływa na przyszłą kondycję skóry.
Warto mieć na uwadze, że skóra dziecka jest po prostu inna i nie da się przyspieszyć procesu jej dojrzewania. Dlatego ważne jest, by przez cały okres wrażliwości skóry sięgać po bezpieczne produkty przeznaczone dla dzieci. Szukając środka do prania ubranek malucha, dobrze zwrócić uwagę na jego skład oraz informacje zawarte na etykiecie. Często zdarza się, że producenci jako obietnicę delikatności przedstawiają na opakowaniu wizerunek dziecka. Skład ich produktów jest jednak w pełni bezpieczny do stosowania dopiero od pewnego etapu życia dziecka.
Izek, warto wiedzieć, że na rynku dostępne są odplamiacze przeznaczone do prania ubranek dziecięcych, które radzą sobie z większością typowych plam. Co ważne, ich skład został przebadany klinicznie i jest bezpieczny dla skóry malucha.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Was pomocna
Zachęcam też do odwiedzenia strony internetowej programu edukacyjnego „3 lata pod ochroną”. Znajdziecie tam ciekawe informacje na temat budowy oraz odpowiedniej pielęgnacji skóry dziecka.
Pozdrawiam,
Doradca Lovela
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
moje dziecku na szczęście alergikiem/uczuleniowcem (jak zwał tak zwał) nie jest. I tak jak we wszystkim, jest to kwestia indywidualna
- agniesia1152
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Izek
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- agniesia1152
- Wylogowany
- pierwsze słowa