BezpiecznaCiaza112023

Mamusie 2010

13 lata 9 miesiąc temu #94893 przez asia26
Sunaja 100lat :)Wszystkiego najlepszego radosci szczescia moc:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 9 miesiąc temu #94969 przez Gosia
Alutka nie może się rozbujać, bo teraz piszemy w obu wątkach - starym i nowym. :laugh: Kurcze no za buciakmi muszę zacząć się rozglądać :) Mamy jedne adidaski, ale chciałabym jej kupić jakieś sandałki albo trampki. Kiedyś martela pokazywała od Vanesi takie fajne.

13 lata 9 miesiąc temu #94986 przez natmur11
wiecie co ja nie wiem czy trampki czy sandalki to dobry pomysl, ja uwazam ze sa nie wygodne dla malucha zwlaszcza ktory jeszcze nie chodzi to chyba wygodniej zalozyc jakies miekkie buciki i nie "gniesc" niedojrzalej jeszcze nozki. ja do tej pory uzywalam takich adidakow z miekka podeszwa dla niemowlat a teraz dopiero kupilam polbuciki "dorosle"

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #95014 przez _aga86_
Monia ja tez mam problem z kupowaniem bucikow mojej Julce. Ma dosc szerokie przegubie i nie kazde buciki Jej pasuja :/ Jak Julcia jeszcze nie chodzila kupowalam mieciutkie buciki- napewno sa zdecydowanie wygodniejsze. Z twarda podeszwa kupilam dopiero jak Julka stawiala pierwsze kroczki. No, ale mysle, ze Wasze szkraby na lato juz beda chodzily, wiec miekkie buciki odpadaja.

Sunaja jeszcze raz wszystkiego najlepszego :) Ps. Jestes starsza ode mnie az o 4 dni- hehe :D

13 lata 9 miesiąc temu #95067 przez Mirella
a wtrącę się, a co tam :D ja wyznaję zasadę że dzieci powinny boso chodzić, no więc jak było prawdziwe ciepełko to Klaudia w skarpetkach zasuwała po podwórku :D nigdy nawet katarku nie miała, żeby nie było że chciałam dziecko przeziębić :P całkiem boso to się bałam, bo jednak u nas w lesie a to robaczek, a to patyczek, a to inna mrówka ;) jak szłyśmy "między ludzi" to owszem, buciki musiały być, ale bardziej na pokaz żeby nie było że dziecku butów nie kupiłam, i tak zasuwała boso :)

13 lata 9 miesiąc temu #95070 przez natmur11
ja na poczatku najlepiej kupowalabym wszystkie buciki kapciuszki itp jednak klaudia stanowczo odmowila noszenia na codzien takiego ozdabiacza jakim jest obuwie i do dzis wyciera skarpetki:)

13 lata 9 miesiąc temu #95225 przez Marysia27
Mirella napisał:

a wtrącę się, a co tam :D ja wyznaję zasadę że dzieci powinny boso chodzić, no więc jak było prawdziwe ciepełko to Klaudia w skarpetkach zasuwała po podwórku :D nigdy nawet katarku nie miała, żeby nie było że chciałam dziecko przeziębić :P całkiem boso to się bałam, bo jednak u nas w lesie a to robaczek, a to patyczek, a to inna mrówka ;) jak szłyśmy "między ludzi" to owszem, buciki musiały być, ale bardziej na pokaz żeby nie było że dziecku butów nie kupiłam, i tak zasuwała boso :)

Podoba mi się takie podejście- wolność dla malutkich stópek :silly:

13 lata 9 miesiąc temu #95234 przez Emme
ja też jestem za bosymi stópkami, a już w domu to na bank. sama też nie mam kapci. myślałam, że może głupio myślę, ale widzę, że nie jestem sama :)

13 lata 9 miesiąc temu #95235 przez alutka1011
Ja buciki chcę kupić tak na "wyjście" a sandałki pewnie już się przydadzą :)
Maja śpi uff :laugh: Znalazła sobie "świetną" zabawe podchodzi do kontaktu ja jej mówię "nie wolno" a ona się chichra jak oszalała :dry: I coraz częściej mnie zaczyna gryźć :angry:

13 lata 9 miesiąc temu #95237 przez Natka
w końcu mam chwile żeby zaglądnąć i napisać :laugh: a kata mnie już meczy od 2 tygodni :angry:

co do bucików to piotrus jeszcze nie potrzebuje ale ostatnio nie mogłam się powstrzymać i kupiłam mu już buciki z Adidas od 6 miesięcy bo były takie urocze B)

dziewczyny chciałabym żebyście cie mi jako już troche doświadczone mamę znowu doradzili i to w dwóch kwestiach (najlepsze są porady od mam :woohoo: )

po pierwsze piotrus za miesiąc kończy 4 miesiące i już mogę mu więcej podawca niż mleko... co mu mogę już wprowadzić (kaszki, herbatki, słoiczki słyszałam) i co ile w ciągu dnia. On teraz je 160 ml co 3/3,5h a w nocy jak się obudzi to tak już 200zl wsunie. Chce się dokładnie dowiedzieć żeby później jakiegoś błędu nie zrobić

po drugie Piorus prawie wcale nie śpi w ciągu nie dnia :( co usypia to śpi tylko na 15 min i się budzi. najczęściej zasypia mi na rekach i jak go kładę do łóżeczka to minie 10 min i się budzi. Tak samo jest jak z nim wychodzę ... zasypia w wózeczku i jak ledwo co przychodzę do domu on się budzi. Moim zdaniem powinien tak pospać w ciągu dnia 3/4 godzinki a on nie :( nie wiem co mam z tym zrobić

Bardzo bym była wdzięczna o wasze porady

13 lata 9 miesiąc temu #95241 przez alutka1011
U mnie Maja też jakis czas tak spała ale potem jej się samo ustabilizowało i teraz śpi raz 30 min i raz 1,5 h
Co do wprowadzania ja zaczęłam od zupek(marchewka z czymś tam) kaszek na początku nie chciała mi jeść więc poczekałam k.2 tyg i mi jadła.Najlepiej podawać przez ok 3 dni to samo i patrzeć na reakcje.Na szczęście u mnie Maja wszystko je i toleruje :)

13 lata 9 miesiąc temu #95243 przez Marysia27
Natka napisał:

po drugie Piorus prawie wcale nie śpi w ciągu nie dnia :( co usypia to śpi tylko na 15 min i się budzi. najczęściej zasypia mi na rekach i jak go kładę do łóżeczka to minie 10 min i się budzi. Tak samo jest jak z nim wychodzę ... zasypia w wózeczku i jak ledwo co przychodzę do domu on się budzi. Moim zdaniem powinien tak pospać w ciągu dnia 3/4 godzinki a on nie :( nie wiem co mam z tym zrobić

Bardzo bym była wdzięczna o wasze porady

Z tym to akurat nie rób nic, Twoje dziecko najwyraźniej tak, a nie inaczej potrzebuje spać, moje dziecię ma tak samo, czasem przehula nawet 4 godz i kładzie się na 20 min, nie zdążę kawy machnąć a już słyszę Bartka :side: tylko że ja od początku nauczyłam zasypiać samodzielnie i tak zostało. Odnośnie poszerzania diety ja od 4 mca dawałam Bartkowi jeden mały słoiczek (niby)po 4 mcu w ciągu dnia, a do picia najlepiej mineralna, żeby przywykł :) U mnie wyglądało to tak że zamiast jednego posiłku z samego preparatu mlekozastępczego robiłam ma na nim kaszkę, później, po południu dawałam słoiczek- obiadek albo deserek. Oczywiście wtedy jeden posiłek mleczny wypadał, żeby suma posiłków się zgadzała w ciągu doby.

13 lata 9 miesiąc temu #95249 przez SISUNIA88
Emme napisał:

ja też jestem za bosymi stópkami, a już w domu to na bank. sama też nie mam kapci. myślałam, że może głupio myślę, ale widzę, że nie jestem sama :)

ja w domu małemu wcale nie zakładam butków..tylko skarpetki..jak gdzieś idziemy to wtedy tak ale on szybciej te butki ściąga niż ja je nakladam ;)

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

13 lata 9 miesiąc temu #95256 przez Gosiaczek31
Mój Kubunio też preferuje wolność dla swoich stópek. I nie tylko, dla głowy też. Każda czapka jest be :P Na spacerze muszę toczyć z nim walkę o czapę. Z butkami już się poddałam.

13 lata 9 miesiąc temu #95274 przez Martynka__89
Mateuszek raczej w ciągu dnia mało śpi. Rozszerzenie diety zaczęliśmy od jednoskładnikowych słoiczków(pierwsza była marchew), kaszkę wprowadziłam chyba podajże w 5 m-cu. Na szczęście Mateusz je wszystko i nie jest na nic uczulony. A co do bucików to kupiłam małemu adidaski kapciuszki ;) z miękką podeszwą na spacerki.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka