BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

14 lata 5 miesiąc temu #22484 przez sunaja21
kivi- no prosze a my narzekamy na słuzbe zdrowia w Polsce :/ naprawde Szokkkkkkkk to co piszesz - zeby lekarz prosił pacjentke zeby sprawdzila - jak on może tego nie wiedziec??? czyli jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :) a długo bedziesz czekac na wizyte u endykrynologa??jak starczy czasu to jutro spytam mojego endykrynologa dokładnie o twoją sprawe!! sciskam

[url=http://dawidek7-.aguagu.pl][img]http://dawidek7-.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png[/url]
Temat został zablokowany.
14 lata 5 miesiąc temu #22514 przez kivi
Jesteś kochana!!!

Byłabym Ci bardzo wdzięczna, sama zastanawiałam się by do jakiegoś poprostu zadzwonić do polski, ale jakbyś mogła...byłabym wdzięczna.Zapisz, że mój wynik S-TSH wynosi 7.3, nie miałam wcześniej robionego badania tarczycy, bynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo...w wynikach bieżących mam tylko raz robiony miesiac temu, na początku maja, teraz powtórzyliśmy go dla pewności i jutro powinnam mieć wynik. Zasugeruję lekarzowi by dał mi skierowanie do endokrynologa, jak tylko zadzwoni do mnie z wynikiem.

Wspomnij proszę, że straciłam pierwszą ciążę w 9 tygodniu ( przestała się rozwijać mniej więcej na etapie 3-go tygodnia) zauważyliśmy to na badaniu usg w 7 tygodniu. Do poronienia nie doszło samoistnie, otrzymałam tabletki na jego wywołanie.

Pozostałe wyniki mam w normie, usg miałam robione kilkukrotnie i tu już historię znasz, 2 razy zostało orzekniętew 12 tygodniu ciąży, że przezierność karkowa płodu wynosi 3mm ( za duża)

kolejne badania nie wykazywały zmian, wszystkie pozostałe pomiary bdb.
Kolejne USG połówkowe mam 7.07

BARRRRRRDZO CIĘ proszę zapytaj lekarza co on o tym myśli, czy uważa, że jest duże ryzyko, że płód źle się rozwinie z powodu tego TSH...kurcze najgorsze, że ta wartość została zbadana dopiero teraz ws 4 miesiący ciąży a nie wcześniej kiedy dzidzia się intensywnie rozwijała. Teraz rozwija się intensywnie mózg...i uważam, że powinnam brać te hormony by obniżyć prawdopodobieństwo wad...

PODPYTAJ co mam robić w/g Twojego lekarza...

Dziękujęęęęęęęęęęęęęęęęę z góry kochana jesteś!!!!!!!!!!!!!!!
14 lata 5 miesiąc temu #22553 przez Mirella
No pewnie że Sunaja jest kochana :) Jak my wszystkie tutaj :P No to teraz tylko dotrwać do wieczora i przeczytać co napisze.... Kivi, no fajnie masz w tej Norwegii..... Lekarze wykształceni..... Wracaj do Polski, u nas folklor ludowy w służbie zdrowia,ale sama widzisz że na wyższym poziomie, no i do nas będziesz miała bliżej :) Co do reszty, to nieusstannie powtarzam, będzie dobrze :)

Eash, dla Ciebie wszystkiego najlepszego, najcudowniejszego, najwspanialszego i jakiego jeszcze chcesz bobaska, z okazji urodzin. I mnóstwo buziaków ode mnie i od Klaudii :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
14 lata 5 miesiąc temu #22573 przez magga146
eash

Jak ptak śpiewający o mgły błękicie,
jak kwiat, w którym nagle budzi się życie,
jak złote marzenie co nie chce się spełnić,
jak kolorowanka, którą trzeba zapełnić,
jak różowy pokoik, którego słońce opromienia,
tak ja ślę ci najlepsze życzenia

i zdrowiutkiego maleństwa :)
14 lata 5 miesiąc temu #22574 przez Asieńka
Cześć dziewczęta :)

Dawno mnie tu nie było, mam trochę problemów ze zdrowiem, ale codziennie czytałam Wasze posty tylko nie miałam albo sił albo kiedy się odezwać...

Ja dzisiaj właśnie zaczynam 2 serie kuracji hormonami tylko boje się, że ten cykl pójdzie na straty bo jak jżz pisałam wcześniej moje zdrowie nie jest najlepsze :(

Muszę sie przyznać, że jak czytałam posty na temat waszych mężów to się troszkę uśmiałam a troszkę zmartwiłam :/
KOBIETY PRZECIEŻ MY MAMY TAKĄ SIŁĘ PRZEBICIA A NIE POTRAFIMY SOBIE PORADZIĆ Z TAK PROSTYM STWORZENIEM JAK FACET??? NO PROSZĘ WAS...

U mnie był tak : przed ślubem mąż miał przez mamusie wszystko podstawione pod "pysk" a później wszystko zabrane i posprzątane... Ja zostałam wychowana "troszkę" inaczej :)
Po ślubie swoje głupie przyzwyczajenie próbował przenieś na mnie czyli :zrób, wynieś ,posprzątaj itd. Wytrzymałam dosłownie parę dni... Jak się wkur... pewnego pięknego dnia i zaczęłam rzucać łaciną po chacie ,gdzie słyszał mnie chyba cały 11 piętrowy blok :) to teraz wygląda tak : Kochanie robię herbatkę chcesz? co byś zjadła na kolację?
Moje słowa były proste : BOZIA RĄCZKI DAŁA? NÓŻKI TEŻ? TO ZAPIERD.... DO KUCHNI I SOBIE ZRÓB!!!
Czy ja za męża wzięłam sobie dziecko, które trzeba karmić łyżeczką czy dorosłego samodzielnego mężczyznę??
A musiałybyście widzieć minę teściowej jak przychodzi w odwiedziny i ja siedzę na kanapie i z nią gadam a mąż robi nam kawkę i podaje cisto :) BEZCENNY WIDOK :)

Dlatego dziewczyny nie dajcie sobie w kaszę dmuchać i zrobić z siebie kur domowych (no chyba, że którejś to odpowiada) :) a życie stanie się piękne w małżeństwie :)

Buziaki
14 lata 5 miesiąc temu #22576 przez Asieńka
EASH
Życzę Ci znalezienia takiej pracy,
takich przyjaciół i takich możliwości, o jakich marzysz.
Stawiaj czoła przyszłości z nadzieją i odwagą.
Z entuzjazmem, zapałem i radością.
Weź to wszystko i zbuduj z tego życie,
które warto przeżyć...

I zdrowego i ślicznego maleństwa :)

STO LAT :)
14 lata 5 miesiąc temu #22577 przez angel82
Droga Eash
Życzę Ci tego co wszyscy. Życzę także ciekawych pomysłów i oczywiście ich realizacji też. Byś cieszyła się z każdej chwili - nie tylko z tych cudownych, jak jest w zwyczaju.
Dobrego wyboru, gdy okaże się, że jesteś na dróg rozstaju.
Byś spotykała tylko ludzi - aniołów.
By te z Twoich marzeń, które spłonęły, powstały z popiołów.
Optymizmu od stóp po czubek głowy, byś cokolwiek robisz angażowała się w całości,
a nie do połowy.
Najserdeczniejsze życzenia z okazji URODZINEK
Załączniki:
14 lata 5 miesiąc temu #22580 przez angel82
Witam wszystkie Was.
Pomimo tak cudownego dnia, jakim są urodziny naszych bliskich, ja mam strasznego doła. Siedzę w pracy i chce mi się płakać. Miałam dziś telefon od przyjaciółki, której nie widziałam ponad pół roku. Kiedyś studiowałyśmy na jednej uczelni, ale na innych specjalnościach i nas rozdzielili. Dziś oznajmiła mi, że jest w szóstym miesiącu ciąży. Bardzo się ucieszyłam, to cudowne jak ludzie mają dzieci. Zawłaszcza, że jej partnerowi powiedzieli, że nigdy nie będzie mógł mieć dzieci.
Niestety po skończeniu rozmowy, jakoś nie mogłam się powstrzymać od łez. "Dlaczego nie my?"
:( :( :( :( :( :( :( :( :( Przepraszam :(
14 lata 5 miesiąc temu #22581 przez Mirella
Angel ja też sie popłakałam prawie, jak mi przyjaciółka powiedziała ze jest w ciązy, tylko to był sam początek ciązy, i zanim urodziła to mi też fasolka wykiełkowała :)
kochana idziesz przetartym szlakiem, już niedługo Twoja kolej, czarownica Ci to mówi :P
14 lata 5 miesiąc temu #22606 przez angel82
Mirello, bardzo Ci dziękuję. Skończyłam dziś czytać calutkie forum :) Potrafisz wesprzeć człowieka, podziwiam Ci, że masz w sobie tyle optymizmu.
Was dziewczyny "te zafasolokowane" również. Chciałabym bardzo przeżyć taka radość jak wy podczas robienia testu. Boję się jednak, że u mnie będzie taj jak w przypadku Grazi, nawiasem bardzo się za nią modlę. Mnie jednak nie stać na taki zabieg. I tak już ponad 1000 zł wydałam na badania, wizyty i leki. :(
Asiunia, proszę jeśli możesz napisz mi jakie hormony dostałaś. Ja też mam bezowulacyjne cykle :..(
Pozdrawiam was serdecznie
14 lata 5 miesiąc temu #22608 przez _aga86_
EASH... zycze Ci wszystkiego co naj...lepsze, duuuuzo radosnych chwil i spelnienia wszystkich marzen:* No i co najwazniejsze- zdrowego, sliczneg i grzeczniutkiego malenstwa!!!:*

14 lata 5 miesiąc temu #22609 przez kivi
Droga Eash!!!!

Wszystkiego co naj naj najlepsze, spełnienia najskrytszych marzeń, wspaniałego maleństwa już tuż tuż w brzusiu bez zbędnego dłuższego czekania!!! By z mężusiem spotykały Ciebie tylko i wyłącznie przyjemności i radości!!!!!!!! Byś miała grono wpspaniałych przyjaciółek ....takich jak my... :-)

Spełnieniaaaaaaaa marzeń i 100 lat radości i miłości!!!!!!!!!!!!!

Ps. powtórny wynik na TSH wyszedł zdecydowanie lepiej 4.5
Lekarz zadzwonił do szpitala do ginekologa by podpytwać co robić, lekarz obiecał oddzwonić na dniach :-)))))))
Wiem, że stan wiedzy tutejszych lekarzy Was przerważa...mnie też ale ponoć po jakimś czasie idzie przywyknąć :-))))))))))))))))))))) a ja walczę o swoje, dużo czytam i pytam a później sugeruję lekarzowi...he, he i to działa!

W środę wizyta na połówkowym USG no i wizyta u lekarza, zobaczymy co dalej :-)

śCISKAM WAS
14 lata 5 miesiąc temu #22612 przez Kasiekk
EASH...

Niech Ci słońce pięknie gra, a Twój uśmiech długo trwa. Nie trać swej radosnej miny - dziś są Twoje urodziny.

Życzy Kasiekk
14 lata 5 miesiąc temu #22658 przez sunaja21
eash - WSZYSTKIEGO CO NAJ NAJ NAJ :) oby Maleństwo rosło zdrowiutkie i wszystko Ci sie jakoś poukładało :)
kivi - rozmawiałam o Tobie z moim endo i potwierdził to co już Ci pisałam - niezwłocznie masz pojsc do endo gdyż tak wysokie TSH może skutkować poronieniem w 1 trym ciąży i różnymi wadami u dzidzi z tym nie ma żartów!1 badanie powinnas miec zrobione jak zaszłas w ciąże, kolejne ok. 16 tyg i teraz ok. 22tyg.!lekarz wnioskuje ze ta 1 ciąża mogła być wynikiem zbyt wysokie tsh i stad obumarcie- był ciekawy jaka przyczyne obumArcia podali ci lekarze!? bo powinnibyli w chwili stwierdzenia poronienia zbadac ci tsh??
moj endo twierdzi ze mimo iż na wyniku jest norma srednio od 0,25 do 4,5 to on po licznych badaniach obstaje przy tym ze najoptymalniejszy wynik to 1,5-2,0 i że te normy powinny być zniesione!ja mam obecnie 2,26 i zwiększył mi dawke hormonu tak żeby utrzymywał sie na poziomie do 2,0!oczywiscie mimo iz sie zbije do 2,0 to i tak do konca ciazy musze brac hormony bo inaczej znow sie podniesie!
dlatego smigaj mimo wszystko do endo niech ci usg tarczycy jeszcze zrobi-bo mozesz miec tez guzki ja naszczescie nie mam wiec chociaz z jednym spokoj!
trzymaj sie scisskam

[url=http://dawidek7-.aguagu.pl][img]http://dawidek7-.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png[/url]
14 lata 5 miesiąc temu #22733 przez angel82
Hello :)
Dziś mam trochę lepszy humor ;) Tyle, że jestem strasznie zmęczona. Mój mąż wymyślił sobie malowanie pokoju i trzeba było wczoraj wszystko wynieść. Szkoda,że nie myśli o tym, że muszę się uczyć do obrony ;(
Mam pytanko :) Czy @ przychodzi zawsze 14 dni po owulce? Czy nie ma reguły?

Pozdrawiam Was i miłego dzionka życzę :)
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia