- Otrzymane podziękowania: 39
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- Sasetka_88
- Gość
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
- „…przyjaciele są jak Anioły..."
===cała tabletka, pół, a tarczyca???Nie znam go bro brałam przez wakacje, lipiec i sierpień, potem było ok i kazał mi odstawić .. a te tempki co dałam to juz były bez leków
do kogo chodziłaś w k-wie???
ViFi
Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
- Sasetka_88
- Gość
Sasetka ja się w prawdzie nie znam na tym wszystkim jak inne koleżanki ale mi też ciężko było zajść w ciąże gdyż mój @ raz był a raz go nie było,temperature również mierzyłam i też szalała,jak robiłam testy owulacyjne to wychodziły cuda wiec stwierdziłam koniec co ma być to będzie i przytulałam się kiedy miałam na to ochote i udało się.Lekarz mi powiedział że widocznie tak strasznie pragnełam tej ciąży że miałam jakąś blokade a jak postanowiłam co ma być to będzie udało się.
Ale u mnie widzisz jakie są tempki .. Raz są wysokie całe czas,raz za niskie Boje sie,że znowu mam problemy z hormonami ;(
Ja po mału już łapię mega doła .. Po nocach płaczę ;( mąż też już by chciał dziecko .. a tu nic ..
- Sasetka_88
- Gość
Gina mam w Wieliczce, to jest wujek mojej kumpeli ..
Wiesz co moze być nie tak ze mną/
- Sasetka_88
- Gość
Sasetka_88 napisał:
Nie wiem kochana, takie zycie...to jest tak samo jak bym ciebie zapytala, dlaczego te, ktore juz po latach prob (I wszelkich zabiegach) nagle zrezygnowaly i wziely dzidziusia adoptowanego, nagle zachodza...Tak, Małopolska...Ale zmieniałam już parę razy, bo się okazywało,że jest ok a nie mogłam zajść w ciążę
Poszukam z bro i Napiszę tempki
Majówka : To powiedz mi dlaczego inne po razie zachodzą??!!
Ja już nie mam siły ;(;( Taka prawda ..
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
Pół tabletki mi kazał brać ..
Gina mam w Wieliczce, to jest wujek mojej kumpeli ..
Wiesz co moze być nie tak ze mną/
===== www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/no...bada-cz-2-prolaktyna
Jednym z hormonów, których poziom badany jest w trakcie starań o dziecko, jest prolaktyna.
Jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową. Jego podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej, a przez to do kłopotów z zapłodnieniem.
Badanie
Poziom prolaktyny określa się poprzez baranie krwi, najczęściej w II fazie cyklu, w godzinach rannych, po spokojnie przesapanej nocy. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.
Poziom prolaktyny jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w cyklu dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. Wynik mogą podwyższać zarówno menstruacja, jak i owulacja. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem.
Czasami przeprowadza się badanie wraz z tak zwanym obciążeniem (po przyjęciu metoklopramidum), co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy, jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy.
Hiperprolaktynemia czynnościowa
... powoduje niewydolność ciałka żółtego, niepękanie pęcherzyków Graffa i zaburzenia miesiączkowania, mlekotok, jak również obniżenie libido, wahania nastojów i nasilony PMS.
Hiperprolaktynemię najcześciej leczy się przy pomocy Bromergonu lub jego zamienników, zawierających Bromokryptynę. Leczenie może trwać do kilku lat. Objawy takie jak nieregularne cykle i laktacja ustępują zwykle w ciągu 1-2 miesięcy od rozpoczęcia leczenia.
Wyniki badania prolaktyny
Norma: 1,9- 25 ng/ml
3-15 ng/ml: wynik bardzo dobry
15-20 ng/ml: wynik dobry
20-25 ng/ml: łagodna hiperprolaktynemia
> 25 ng/ml: wynik ponad normę, oznacza hiperprolaktynemie
Przelicznik jednostek w przypadku prolaktyny: 1 ng/ml = 20 mIU/l
Uwagi
hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć
leczenie łagodnej hiperprolaktynemii daje dobre wyniki przy leczeniu zaburzeń fazy lutealnej lub jeśli towarzyszy jej zespół policystycznych jajników
nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka
w cyklach bezowulacyjnych do leków powodujących owulację można rozważyć dołączenie leków obniżających stężenie prolaktyny nawet u osób z prawidłowymi wynikami. W wybranych przypadkach takie postępowanie może ułatwić zajście w ciążę
estrogeny oraz środki antykoncepcyjne podnoszą poziom prolaktyny.
badanie prolaktyny ma ograniczenia, istnieją bowiem trzy rodzaje cząsteczek prolaktyny różniące się ciężarem. Jedynie ta najlżejsza (ale za to stanowiąca ok. 80 proc. ogółu) jest czynna biologicznie. Z tego powodu zaburzenie proporcji pomiędzy różnymi rodzajami prolaktyny może dać fałszywie zaniżony lub zawyżony wynik
ViFi
- Sasetka_88
- Gość
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
Czyli po tym co Ci napisałam Twoim zdaniem co jest nie tak ze mną?Bo ja już zgłupiałam :/
co z tarczyca???
ViFi
- Sasetka_88
- Gość
- Dorota4
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
- Sasetka_88
- Gość