- Otrzymane podziękowania: 6
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- emka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #525113 przez emka
Czy dwa szczęścia to za wiele...?
toxo też można zrobić i cytomegalie, ale tarczyca tzn TSH i progesteron to podstawa, no i morfoliga. MI wyszo dopiero przeciwciała, ale wiesz to drogie badanie narazie sobie daruj. Mozesz zrobić posiew i badanie moczu.
Ostatnio zmieniany: 11 lata 11 miesiąc temu przez emka.
Temat został zablokowany.
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 10
11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #525115 przez Lacrijka
Monia, nikt tu na Ciebie nie krzyczy. Mi tylko czasem ręce opadają jak widze cos takiego. Jesteś dorosłą kobieta, matką a dajesz sie zwodzic jak dzieciak. Pamiętam jak pisałas kiedys ze bylas u gina on Ci zrobil USG i widział jakis pecherzyk ale Ty nie wiesz jaki bo NIE ZAPYTAŁAS.. Za pare lat Twoja córeczka będzie nastolatką z która bedziesz musiała o takich rzeczach rozmawiac.. A ta wiedza na temat funkcjonowania kobiecego organizmu bedzie Ci bardzo potrzebna ! Nie obrazaj sie na nas, bo my chcemy Twojego dobra.
Co do badań - idź do lekarza rodzinnego i popros go o skierowanie na TSH i FT4 tzn tarczycowe ( 50zł w kieszeni) na te hormonki rodzinny powinien Ci dac. TSH jest bardzo wazne bo odpowiada za wiele innych hormonów. Progesteron po owulacji, tylko to nie może byc na oko..bo to bardzo ważne zeby to badanie wykonac 7 dni po owu. Masz dwa sposoby - albo isc na monit (USG) w okolicach domniemanej owulacji lub mierzyc tempke od @ do skoku temperatury, w interpretacji Ci pomozemy, jeżeli tempka skoczy i utrzyma sie przez min 3 dni to w dniu skoku jest owulka i odliczasz 7 dni i dymasz na progesteron. Dobrze tez, abys zbadała sobie prolaktyne, bo jej wysoki poziom przyczynia sie do poronień. Tu niestety chyba tylko prywatnie - koszt ok 25zł. Hormony to bardzo wazna rzecz..
Co do badań - idź do lekarza rodzinnego i popros go o skierowanie na TSH i FT4 tzn tarczycowe ( 50zł w kieszeni) na te hormonki rodzinny powinien Ci dac. TSH jest bardzo wazne bo odpowiada za wiele innych hormonów. Progesteron po owulacji, tylko to nie może byc na oko..bo to bardzo ważne zeby to badanie wykonac 7 dni po owu. Masz dwa sposoby - albo isc na monit (USG) w okolicach domniemanej owulacji lub mierzyc tempke od @ do skoku temperatury, w interpretacji Ci pomozemy, jeżeli tempka skoczy i utrzyma sie przez min 3 dni to w dniu skoku jest owulka i odliczasz 7 dni i dymasz na progesteron. Dobrze tez, abys zbadała sobie prolaktyne, bo jej wysoki poziom przyczynia sie do poronień. Tu niestety chyba tylko prywatnie - koszt ok 25zł. Hormony to bardzo wazna rzecz..
Ostatnio zmieniany: 11 lata 11 miesiąc temu przez Lacrijka.
- julka2404
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Nasz cud trwa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
11 lata 11 miesiąc temu #525116 przez julka2404
Dziewczyny my dalej chorujemy. W domu sajgon a ja nie mam siły na nic
Z lekarzami to jest tak że mają nas w d.. albo są niedokształceni albo nie chcą dawać badań. W końcu i tak robimy prywatnie. Nasza służba zdrowia to patologia i tyle wam powiem
Z lekarzami to jest tak że mają nas w d.. albo są niedokształceni albo nie chcą dawać badań. W końcu i tak robimy prywatnie. Nasza służba zdrowia to patologia i tyle wam powiem
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
11 lata 11 miesiąc temu #525128 przez Mirella
No to ja mam super lekarza rodzinnego w takim razie bo daje mi skierowania na co chcę tylko muszę wytłumaczyć dlaczego mam takie zachcianki. I właśnie do niej muszę iść z wynikami gastroskopii więc dopiero w przyszłym tygodniu będę wiedziała co mi zrobią, żadnego zabiegowania sobie zrobić nie dam, nawet nie wiem czy gastroskopię drugi raz zrobię, to jest koszmar i tyle, do tej pory mnie wszystko boli.
I mówiłam Wam chyba to jest też lekarz Duśki, jak Duśka była mała i wydawało nam się że się coś dzieje, to ona zawsze mówiła, że nic nie widzi ale jak nas coś niepokoi to zrobimy mocz i morfologię to wyjdzie jeśli coś jest nie tak. Żeby nie było że panikowałam jak durna to od razu mówię że ze dwa razy się to zdarzyło, ale jej postawa napawa mnie spokojem i optymizmem
Acha, rentgen mi w porządku wyszedł, więc zapalenia stawów nie ma, no i E.Coli znikło, szykujcie powoli tego bociana dla mnie tak na sierpien poproszę Jeszcze tylko z kamieniami coś muszę zrobić, i tak myślę czy kręgosłupa nie przebadać w takim razie, bo te bóle wszystkiego i zawroty głowy skądś się biorą, o opuchliźnie już nie mówię, łapy ciągle jak napompowane
I mówiłam Wam chyba to jest też lekarz Duśki, jak Duśka była mała i wydawało nam się że się coś dzieje, to ona zawsze mówiła, że nic nie widzi ale jak nas coś niepokoi to zrobimy mocz i morfologię to wyjdzie jeśli coś jest nie tak. Żeby nie było że panikowałam jak durna to od razu mówię że ze dwa razy się to zdarzyło, ale jej postawa napawa mnie spokojem i optymizmem
Acha, rentgen mi w porządku wyszedł, więc zapalenia stawów nie ma, no i E.Coli znikło, szykujcie powoli tego bociana dla mnie tak na sierpien poproszę Jeszcze tylko z kamieniami coś muszę zrobić, i tak myślę czy kręgosłupa nie przebadać w takim razie, bo te bóle wszystkiego i zawroty głowy skądś się biorą, o opuchliźnie już nie mówię, łapy ciągle jak napompowane
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- anoda89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Słoneczko 08.10.2012 [*]
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 202
11 lata 11 miesiąc temu #525145 przez gosiak
Gosia no to ładną rozbieżność palnęłam(z tym odszkodowaniem) , ale mam usprawiedliwienie ze nie wnikalam w temat haha
No i oczywiscie ze nikt na Monie nie krzyczy, tylko czytam ją dłuższy czas i moze bym przymkneła na to oko gdyby monia nie miala dzieci. Ale jest mama i w ciąży chyba tez robiła jakieś badania i lekarz z pewnością tłumaczył na co one sa. Niejedna tu pisze ze kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie wiec napisalam, zwyczajnie spytalam czy robi jakies badania skoro tyle przeszla, no ale trudno....mozemy tu pisac o dupie marynie, bo jak ktos cos na temat napisze to wielkie halo ze ktos na kogos naskakuje bezsens...
I takim "krzycżeniem" moze Monia sie ocknie i w koncu zrobi co trzeba no chyba ze wolicie ja znow "tulic" po kolejnej stracie, ja tam wole jej pogratulowac jak pokaże tu foto zdrowej fasoli.
No i oczywiscie ze nikt na Monie nie krzyczy, tylko czytam ją dłuższy czas i moze bym przymkneła na to oko gdyby monia nie miala dzieci. Ale jest mama i w ciąży chyba tez robiła jakieś badania i lekarz z pewnością tłumaczył na co one sa. Niejedna tu pisze ze kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie wiec napisalam, zwyczajnie spytalam czy robi jakies badania skoro tyle przeszla, no ale trudno....mozemy tu pisac o dupie marynie, bo jak ktos cos na temat napisze to wielkie halo ze ktos na kogos naskakuje bezsens...
I takim "krzycżeniem" moze Monia sie ocknie i w koncu zrobi co trzeba no chyba ze wolicie ja znow "tulic" po kolejnej stracie, ja tam wole jej pogratulowac jak pokaże tu foto zdrowej fasoli.
- emka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #525161 przez emka
Anonda Ja miałam krwiaka w ciąży z Wikulą, sam sie wchłonął ale musiałam leżeć i brać lutke i nospe A jak pytałam lekarza to mi sensownej odpowiedzi nie dał. Jak teraz pytałam wiedząc ze mam zakrezpice, czy to było od tego. Kiwnął głową że bardzo możliwe. Ale ja nie mówie że ty masz, to cała moja wiedza
Gosiak Ale błysnełaś tym ostatnim zdaniem Mądre to to
A ja dzis przeryczałam całe rano , bo z tata gorzej, ale idzie już w końcu na tą wizyte , zobaczymy... Mam wyrzuty do siebie ze go wcześniej nie posłałam, a coś mi podpadał ostatnio.
Gosiak Ale błysnełaś tym ostatnim zdaniem Mądre to to
A ja dzis przeryczałam całe rano , bo z tata gorzej, ale idzie już w końcu na tą wizyte , zobaczymy... Mam wyrzuty do siebie ze go wcześniej nie posłałam, a coś mi podpadał ostatnio.
Ostatnio zmieniany: 11 lata 11 miesiąc temu przez emka.
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
11 lata 11 miesiąc temu #525172 przez sylka
Monia to nie 8 dni po owulce tylko 8 dzień cyklu! Liczysz od pierwszego dnia @.
Mając problemy z cyklem sama poszłam do lekarza i na dzień dobry kazałam wypisać skierowanie na hormony. Robiłam wówczas: prolaktynę, progesteron, testosteron FSH, LH.
Jeśli widze że coś się dzieje np. z dzieckiem a lekarz mi wciska kit to idę do innego. Ostatnio miałam podobnie z Kubą. 1 lekarz mnie zbył i powiedział że jest w normie a wg. mnie jest problem to poszłąm do 2 i 2 przyznał mi rację skierował na rehabilitację i dodatkowo zlecił konsultację u innego specjalisty i idę tam już prywatnie bo szybciej. Zarówno pierwszy jak i drugi lekarz byli na NFZ.
Jak widze że coś jest nie tak a matka wie to najlepiej to robię wszystko by sprawdzić dokładnie co i jak by sobie później nie zarzucać że coś zaniedbałam
Mając problemy z cyklem sama poszłam do lekarza i na dzień dobry kazałam wypisać skierowanie na hormony. Robiłam wówczas: prolaktynę, progesteron, testosteron FSH, LH.
Jeśli widze że coś się dzieje np. z dzieckiem a lekarz mi wciska kit to idę do innego. Ostatnio miałam podobnie z Kubą. 1 lekarz mnie zbył i powiedział że jest w normie a wg. mnie jest problem to poszłąm do 2 i 2 przyznał mi rację skierował na rehabilitację i dodatkowo zlecił konsultację u innego specjalisty i idę tam już prywatnie bo szybciej. Zarówno pierwszy jak i drugi lekarz byli na NFZ.
Jak widze że coś jest nie tak a matka wie to najlepiej to robię wszystko by sprawdzić dokładnie co i jak by sobie później nie zarzucać że coś zaniedbałam
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- emka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Insomnia
- Wylogowany
- Moderator
- Chcę słyszeć w domu tupot małych stóp...
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 17
11 lata 11 miesiąc temu #525184 przez Insomnia
Monia może Ci się przyda
parenting.pl/portal/zaburzenia-fazy-lutealnej
parenting.pl/portal/zaburzenia-fazy-lutealnej
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
11 lata 11 miesiąc temu #525185 przez sylka
chodziło mi o liczenie cyklu.
Prolaktyne powinna zrobić w 3-5 dc. Zle napisałam kliknełam 8 a nie 5
LAcra na ft3 i ft4 rodzinna nie moz,a dać jedynie endokrynolog rodzinna tylko na TSH może. Wiem bo się kiedyś dowiadywałam, jak zaczynałąm leczyć się na tarczycę.
LAcra na ft3 i ft4 rodzinna nie moz,a dać jedynie endokrynolog rodzinna tylko na TSH może. Wiem bo się kiedyś dowiadywałam, jak zaczynałąm leczyć się na tarczycę.
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 11 miesiąc temu #525186 przez Lacrijka
sylka napisał:
Ja dostaje od rodzinnego jak mam wizyte u endo i musze zrobic TSH i FT4 do kontroli
Ja dostaje od rodzinnego jak mam wizyte u endo i musze zrobic TSH i FT4 do kontroli
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 198
11 lata 11 miesiąc temu #525193 przez mesy
sylka napisał:
Prolaktynę można zrobić w obojętnie jakim dniu cyklu co jedna to inna teoria
Prolaktynę można zrobić w obojętnie jakim dniu cyklu co jedna to inna teoria