BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

11 lata 11 miesiąc temu #525282 przez gosiak
Kurde z tym kolataniem serca...tez moze bym se trzasla tarczyce, raz kiedys badalam wszystko w normie ale przeciez wszystko moglo sie zmienic :S no i wlosy mi strasznie lecą :dry:

Robie ruskie kto polepi :unsure:

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
Temat został zablokowany.
11 lata 11 miesiąc temu #525284 przez studentkaae
gosia28 napisał:

studentka, a partner miał badanie nasionek? Bo mi to gin kazał zrobić mimo, że też byłam po 1 poronieniu. Nie wiem jakie badania robiłaś, ale napiszę co ja miałam zlecone.
fsh, lh, E2, prolaktyna, testosteron, androstendion, TSH, FT4, anty TOPO, anty TG, ANA 2, CA-125, p/c antykardiolipinowe IgG i IgM, przeciwciała przeciwplemnikowe, toxo IgG i IgM, posiew Lactobacillus spp., GBS, Mycoplasma, Ureaplasma urealiticum, chlamydia trachomatis.

potem hsg- stwierdzające niedrożność jajowodu, dalej laparoskopia udrożniająca i pół roku później ciąża.

studentka miałaś drożność robioną? Może spróbuj z tym badaniem co?

gosia - nie, mąż nie był badany. przypuszczam, że jak nam się kolejne pół roku nie będzie udawało to pewnie wtedy gin zleci i to. tak jak pisałam pierwszy gin nie zlecił mi żadnych badań, więc na własną rękę zrobiłam sobie tak jak pisałam m.in. morfologia, mocz, cholesterol, TSH, prolaktyna. drugi gin jedynie kazał mi jeszcze zrobić toxo i cytomegalię i tyle.

fajnego masz tego lekarza, że tak z własnej nieprzymuszonej woli tyle badań Ci kazał zrobić - dał Ci też skierowanie czy wszystko pełnopłatne miałaś?

drożności nie miałam, no coś Ty, nic takiego. gin zbadał mnie normalnie + usg,stwierdził, że wszystko jest ok. jak byłam u niego to był akurat środek cyklu. stwierdził, że są na 1 jajniku 2 jajeczka i że może coś z nich być... no, ale nic nie było niestety. nawet mi ich fotkę dał z pomiarami - co i tak mnie zaskoczyło.
11 lata 11 miesiąc temu #525289 przez GwenB
Agusia83 napisał:

Mirella, a takze, pocenie sie, kolatanie serca, ubytek wagi badz spory wzrost...drzenie rak...

ja bym jeszcze dodała uczucie zimna, problemy z koncentracja, ale to ze zmęczeniem i sennościa zwiazane ;-)
11 lata 11 miesiąc temu #525293 przez studentkaae
no ja też byłam przed badaniami przekonana, że to tarczyca mi wariuje, bo objawy miałam takie jak piszecie - a tu co - TSH poniżej 2
11 lata 11 miesiąc temu #525294 przez gosiak
Wydaje mi sie ze jak studentka byla w ciązy to jajowody ma drożne, moze jak by jeszcze z rok sie nie udawalo to mozna by pomyslec nad tym badaniem :blink: ;)

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
11 lata 11 miesiąc temu #525299 przez gosia28
ten gin co tyle zlecił to prywatnie i się okrzyknął mianem speca od niepłodności- przyjmuje tylko pacjentki, które mają z tym problem, jak jest już ciąża to odsyła do innych ginów, chyba, że jest zagrożona to on prowadzi.
No i niestety skoro prywatny, to badania też prywatnie. Dlatego chodziłam na nfz, żeby coś unudzić i miałam jedynie refundowane prolaktynę, progesteron, ft3, E2, Lh, tsh, testosteron, drożność też czyli hsg, a potem laparoskopię. Hsg robi się w szpitalu, tak że musi się być przyjętym na oddział, ale to koło południa się już wychodzi tego samego dnia. No i jakby był jakiś niewielki zrost to udrożni. Pozostałe badania robiłam prywatnie.

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...
11 lata 11 miesiąc temu #525304 przez emka
Mirella Ja niedawno usunęłam 2 pieprzyki, jeden dlatego ze zaczął rosnąc, drugi bo naderwałam. Poszłam najpierw zeby mi dermatolog obejrzał. Teraz mają taki sprzęt ze na kompie sie pojawia, czy ten pieprzyk bezpieczny czy nie. Zbadała mi wszystkie na vcałym ciele dermatoskop, chyba sie to zwało. I dała skierowanie do chirurga. Miałam strachha bo oczywiście w necie sie naczytałam. Ale poszło sprawnie, bezboleśnie, wyniki po 3 tyg i nic złego nie było. Zawsze lepiej zając sie tym zawczasu, bo mogą sie uzłośliwić. Niebezpieczne są gdy są nieregularne, rosnące, róznokolorowe i z otoczką. I generalnie taki "nowe" nie te co mamy od malucha.

Czy dwa szczęścia to za wiele...?
11 lata 11 miesiąc temu #525305 przez studentkaae
no tak, daliśmy sobie, a raczej lekarz nam dał jeszcze pół roku.. jak nic nie będzie z tego to idę do niego znowu i jak to powiedział gin "będziemy coś myśleć wtedy".

no a nasionka mojego męża - no cóż, raz się nam udało zajść to powinno być w nimi ok. zobaczymy. chociaż widzę, że był taki czas, że się martwił czy on aby bezpłodny nie jest. ale wybiłam mu to z głowy - jakby tak było to by się nam raz już nie udało przecież.
11 lata 11 miesiąc temu #525307 przez gosia28
na ja też byłam w ciąży, a jajowód okazał się być potem niedrożny... więc nie wiem (drożność miałam robioną blisko 2 lata po poronieniu)

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 11 miesiąc temu #525308 przez iwonta_kg
gosiak napisał:

Kurde z tym kolataniem serca...tez moze bym se trzasla tarczyce, raz kiedys badalam wszystko w normie ale przeciez wszystko moglo sie zmienic :S no i wlosy mi strasznie lecą :dry:

Robie ruskie kto polepi :unsure:

Dam ci dobry przepis na pierogi:)
Idziesz do sklepu kupujesz pierogi wracasz do domu wstawiasz wodę i wrzucasz pierogi jak woda zacznie sie gotować hahaha :) :) :)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]
11 lata 11 miesiąc temu #525310 przez Mała
Gosiak ja bym zjadła takie domowe ruskie pierogi, uwielbiam :blush: Sklepowe eeee

Studentka ja w 2 ciążę zaszłam w 8 cyklu starań, 1 ciąża noc poślubna nawet się nie spodziewałam. Działajcie, a jak się nie uda to wtedy niech coś gin radzi. A może to kwestia szczęścia i za mocnego chcenia
11 lata 11 miesiąc temu #525311 przez gosia28
a co do plemniczków to różnie bywa, no i znowu wspomnę, że też gin kazał zrobić te badanie męża pomimo, że byłam w ciąży- nie wiem dlaczego, ale zrobiliśmy (wyniki te akurat super). :)

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 11 miesiąc temu #525312 przez iwonta_kg
A te dziewczyny ktore sie starają bierzecie folik? Ja zanim zaszłam w ciążę brałam kwas foliowy jakis miesiac. Teraz i wtedy tez. Wydaje mi sie ze pomogło mi to zajść w ciążę.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]
11 lata 11 miesiąc temu #525315 przez ferritka
dzień dobry :)) a tu widzę dyskusja płonie ;DD

szybko pisze w połowie czytania przerwałam, bo zapomne a ważny temat się pojawił a nawet dwa ;>

zus i płacenie l4 ...moja mama pracuje w zusie i mam wieści z pierwszej reki. Jak zakladałam firmę to skladałam deklarację ile bedę płacić. Jak w deklaracji się zaznaczyło, że 250% czyli miesięcznie to wychodzi ok 3580 zł to potem na l4 dostaje się 6636zł. kiedyś obliczali % z 3 ostatnich pełnych miesięcy. Teraz ten wysoki zus sprawdzają, bo bardzo dużo osób zaczęło kombinować.. łatwo policzyć płacąc przez 3 miesiące po 3 tysiące to mamy jakieś ok 10 tyś a na l4 można być 9 miesięcy + macierzyński potem.. no nie ma to tamto jest biznes. Teraz od tego roku trzeba mieć pełne 12 miesięcy aby otrzymać tak wysoki.
moje 2 koleżanki tak zrobiły i na legalu dostawały po 6 tysięcy miesięcznie od zusu.
jedynym problemem jest to że miały chyba z 5 kontroli.

Iwonka, Ty jesteś kelnerka?? Twój mąż kucharz?? no nie gadaj.. jakbyście chcieli to my szukamy do knajpy na lato ( od maja do września) jakby coś to pisz na priv, dam Ci tel i pogadamy. może to nie jest stała praca, ale można przyrobić jak nie macie nic :kiss: potrzebujemy też jednej osoby do kebaba i jednej do lodów.

macie też dzisiaj tak, że oczy Wam lecą ??

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 11 miesiąc temu #525319 przez Mirella
Gwen, no tym zimnem to mnie nastraszyłaś, akurat ze zmarznięciem to nie mam problemów, mogę w każdych warunkach, a jak jestem przed @ to wiem że idzie bo wtedy to się nijak rozgrzać nie mogę. A co do koncentracji.... no kiedyś lepszą miałam, ale wtedy nie miałam non stop włączonej podzielności uwagi, teraz nawet we snie mam ;)

A to co Agusia napisała to prawda, jak się nie ma dziecka to się wydaje kasę na siebie i na nic nie patrzy, jak się ma dziecko i problemy finansowe to własne potrzeby chowa się do kufra na zimową odzież, tak to niestety jest ;) Ja teraz chodzę tylko na NFZ, prywatnie to bym majątek wydała na tych lekarzy ;)
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia