BezpiecznaCiaza112023

STARANIE O CIAZE cz.2

11 lata 1 tydzień temu #871854 przez kotek19
Ah nie bede juz robic tej bety teraz jutro skocze do gina i sie dowiem co jest grane bo jesli nie ciaza to moze powie od razu co soe dzieje. A tak pojde na bete wydam kase bedzie ze nie jestem a dalej bede w kropce czemu tak sie dzieje:(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 tydzień temu #871901 przez Anabelle
kotek19 napisał:

Ah nie bede juz robic tej bety teraz jutro skocze do gina i sie dowiem co jest grane bo jesli nie ciaza to moze powie od razu co soe dzieje. A tak pojde na bete wydam kase bedzie ze nie jestem a dalej bede w kropce czemu tak sie dzieje:(

Tu nie chodzi tylko o wydanie kasy.
Jeśli ja bym poszła do gina bez bety to miałabym duży problem ze zdrowiem.
Jesli idziesz do gina który przyjmuje prywatnie ale ma kontrakt z NFZ to wizyty ciążowe a więc potwierdzone betą są bezpłatne.
Jeśli byłaś w ciąży, ale ciąża obumarła samoistnie bo coś nie zaskoczyło to beta może być ciut podwyższona i wykazać obecność resztek po poronieniu, a tego na usg lekarz nie zobaczy.
Jeśli ciąża jest młodsza a beta jest poniżej ok 1000 to też lekarz nie zobaczy nic na usg. Ja miałam betę 1400 a nadal 2 lekarzy prywatnie i 3 lekarzy w szpitalu nie widziało ciąży.
Jeśli wyjdzie Ci z krwi, że nie ma u ciebie ciążowego stężenia bety to będzie jasne że jeśli coś było to się oczyściło lub nic nie było i trzeba myśleć skąd taki dziwny cykl.

Beta więc dużo da lekarzowi.

Jeśli ciąża wychodzi na testach z moczu, jeśli nic nie boli, nic nie plami to ja zwolenniczką bet nie jestem bo to tylko niepotrzebny stres.

W twojej sytuacji jednak beta byłaby wskazana bo pierwsze pytanie jakie usłyszysz u gina tuż po "ostatnia miesiączka?" to będzie "czy jest pani w ciąży?". A bez badania z krwi nie masz pewności.

11 lata 1 tydzień temu - 11 lata 6 dni temu #871979 przez Asik

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D

11 lata 1 tydzień temu #871987 przez kotek19
No ktora zobaczy 2 krechy a u mnie po 3 testach nie bylo drugiej krechy. Wiec ciaza to raczej nie jest.

11 lata 1 tydzień temu #871989 przez kotek19
No i wszystko jasne.... dostalam wlasnie juz @.. po 28 dniach spoznienia...

11 lata 6 dni temu #871991 przez marysiamarysia
Witam z samego rana . Ja z kolei jeszcze @nie dostałam ale już wiem , że czai sie za rogiem :) temperatura spadła tak nisko , że niżej już nie mogła chyba .
No i kurcze , jeszcze bardziej spodobało mi się to mierzenie :laugh: wszystko jak na dłoni widać . Idę budzić dzieciaki a potem kilogramy zbijam . Nooo i nawet waga ruszyła z kopyta o 0,5 kg mniej , czyli w sumie 1,5 w miesiąc :woohoo: to już bardziej pocieszajace niż ten 1 kg :silly: A co do staranek to się zobaczy :)

11 lata 6 dni temu #872069 przez Anabelle
kotek19 napisał:

No ktora zobaczy 2 krechy a u mnie po 3 testach nie bylo drugiej krechy. Wiec ciaza to raczej nie jest.

Na 99% nie ciąża prawidłowa, ale opóźnienia tak znaczne mogą wynikać z ciąży odrzuconej samoistnie przez organizm. Jak pojawiła się @ to powinno się wszystko oczyścić.
No chyba że miałaś cykl bezowulacyjny ale tego pewnie nigdy się nie dowiemy :)

Marysia ja też będę mierzyć temperaturę, ale niestety nie książkowo. Nie mam opcji mierzenia o stałej porze i po 5-6 h nieprzerwanego snu, ale dla zabawy będę sobie coś mierzyć :) :)

11 lata 6 dni temu #872083 przez marysiamarysia
:laugh: To fajna sprawa Anabelle . No i chyba dosc prawdomówna bo własnie @ przyszła :silly: więc teraz przyynajmniej bede wiedziała kiedy @ a kiedy co innego . Czytałam gdzieś , że wystarczy 3h snu , a mierzyć moga nawet kobiety pracujące na zmiany , więc po kilku cyklach będziesz pewnie miała wszystko poukładane .
A i mam dla Was ciekawostkę - otóż własnie rozmawiałam z moim ginem , żeby dokładnie powiedział mi jakie hormoniska mam badać i dokładnie kiedy , bo tak jak przypuszczałam 3-4 dc to weekend :angry: ale mnie pocieszył :)
Dla staraczek ważne aby zbadać
FSH- 5dc
LH-5dc
Prolaktyna -5dc
Estradiol -5dc
Progesteron - po owulce - najczęściej 21-23dc

i teraz ciekawostka haha Rezerwa jajnikowaczyli ile jajeczek jeszcze w jajnikach jest :lol: . Hormon nazywa się AMH - badanie wykonuje sie obojetnie w którym dc.
Nie wiem czy znacie coś takiego - ale ja pierwszy raz usłyszałam dzis. Niestety badanka na razie nie wykonam bo qrewsko drogie jest :angry: .
Druga sprawa , to gdybym miała te latka które mam i nie miała dzieci to pewnie bym skorzystała , bo w przypadku małej ilości jajeczek , można przyspieszyć owulke włączając odpowiednie leczenie :) ale biorąc pod uwagę stan dzieci które posiadam , nie bedę sie zabijała :lol:
To tyle . Idę sprzątać bo pms mnie nie dopadł w tym miesiącu i mam burdel w chałpie
Miłego dzionka :kiss: :kiss:

11 lata 6 dni temu #872089 przez Marta M
Witajcie, przemknęłam ostatnie stronki i wypodziwiałam to 2centymetrowe szczęście ferri :)

11 lata 6 dni temu #872096 przez ewaluacja
Witam dziewczyny! :)
Marysia dzięki za info :) przyda się taka wiedza, co i kiedy robić :)
Czyli temp nie kłamie.. :laugh: :laugh: ja mam dość wysoko (raczej z tych wyższych, niż niższych ;) i czekam!! B) B) haha! jutro zrobię test, dziś w planach mam wypad na basen ;) któraś dołącza? :laugh:

11 lata 6 dni temu #872140 przez ferritka
dzieńdobry;))

Marysia GRATULACJE!!!!! dziś jest 1 dzień Twojej nowej ciąży B) B) no wiesz w każdej sytuacji warto poszukać jakiegoś ziarenka optymistycznego cnie B) B)

AMH -musiałąm zbadać przed stymulacją, u mnie to 120 zł było :cheer:

Martusia :kiss: :kiss: :kiss:

Bella, oo właśnie to samo chciałam koleżance odpisać ,że lekarz pierwsze co zapyta czy jest beta zrobiona, a jak nie to odeśle na betkę :blink: :blink:

Ewa, no ja się wczoraj extra na gładko zrobiłam żeby dzisiaj jechać na basen, ...tylko mi Kręgiel przypomniał, że Dr kazał2 tyg szczególnie na siebie uważać, no i w kropce jestem :dry: bo przecież wyczynowo nie szaleje, tylko z deseczką delikatnie i odpręża mnie to taplanie w wodzie ...ale czy to nie jest jakiś wzmożony wysiłek, no to nie wiem :dry: no i okaże się że się obgoliłam na marne :lol: :lol:

no i czekam na jutrzejszego teściora tłustego i malinowego że hej :lol: :lol:

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 6 dni temu #872197 przez guska31
Hej dziewczyny mam takie dziwne moz pytanie ale zaczne od tego poroniłam w 11 tyg ciąży miałam ciaze zatrzymana bardzo krwawiłam i strasznie bolał mnie brzuch wiec bez zabiegu lyzeczkowania się nie obeszlo :( 5 dni temu miałam zabieg bol niesamowity po stracie dziecka.....A moje pyatnie brzmi bo slyszalam od koleżanek ze szpital ma obowiązek wystawić mi zasiadczenie o urodzeniu martwego dziecka abym mogla otrzymać zasiłek macierzyński i odszkodownie z ubezpieczenie tylko nie wiem czy tak do końca jest a nie chce robic z siebie głupiej przed lekarzem pytając o to. Za 3 tyg dostane dopiero wyniki z labolatorium i wypis ze szpitala.Powiedzcie czy to jest sens starac się o te dokumenty i czytak naprawdę jest??Dzieki wam serdecznie.

11 lata 6 dni temu #872201 przez ewaluacja
Ferri nie ma co szaleć, nawet z deseczką :D a nogi... normalnie pocieszając Cię, powiedziała bym, że szybko odrosną :D :D no ale nie o to chodzi... :D

Liczę na Wasze kciuki! :kiss: :kiss: :kiss:

11 lata 6 dni temu #872222 przez Asik

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D

11 lata 6 dni temu - 11 lata 6 dni temu #872286 przez meli1990
witam. mnie nadal przeziębienie nie przechodzi, nawet męża złapało. i pewnie znowu będzie nici z ciąży. jakieś fatum ostatnio nad nami, co miesiąc przeziębienie. I znowu będę musiała odwołać dentystę. Z dzieckiem poszłam do lekarza i dostał lekarstwa. mam nadzieje że mu przejdzie i obędzie się bez antybiotyku. Miłego popołudnia

guska31 Przykro mi

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka