- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Lipcowe 2013
Mamusie Lipcowe 2013
- uniuni
- Wylogowany
- gadatliwa
- ..I have dark soul you will never see through it..
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Magdalena mi się wydaje, że te skurcze w żaden sposób nie krzywdzą nam maluchów. Chyba raczej masują je troszkę
Bardzo boję się jednak przedwczesnego porodu. Odliczam dni do kolejnych i kolejnych bezpieczniejszych tygodni. Mówiłam położnej, że moja siostra urodziła 4 tygodnie przed terminem. To powiedziała, że 36tydzień to już dobrze, ale Ty jakbyś teraz urodziła to dziecko ma bardzo małe szanse na przeżycie. Na wszelki wypadek noś kartę ciąży zawsze ze sobą. Ot i tyle było z interwencji 'wykwalifikowanego' personelu. Pisałam już wcześniej, że ja tu na żadną pomoc nie mogę liczyć więc modlę się w duchu, rozmawiam z moją małą kluską by nie pchał się za wcześnie na świat, że my poczekamy itd.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Joanna89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Skurcz macicy to mimowolny ruch zewnętrznej warstwy włókien mięśni, w wyniku którego macica się rozciąga i przygotowuje do porodu. Okresowe skurcze pojawiają się już na początku ciąży, ale nie są wówczas wyczuwalne, a jeśli są, to nie powinny sprawiać bólu. W ostatnich tygodniach ciąży skurcze stają się coraz silniejsze, mogą również powodować ból i dyskomfort. Sprawdź, jak je rozpoznać.
Skurcze prawidłowe
Przed poczęciem macica ma wielkość gruszki, tuż przed porodem zaś osiąga wagę ok. kilograma i wypełnia niemal całą jamę brzuszną. To skurcze sprawiają, że może rosnąć wraz z powiększającym się dzieckiem i zwiększającą się ilością wód płodowych, dzięki nim przygotowuje się też do porodu.
Jakie skurcze będziesz odczuwać w ciąży?
Skurcze Braxtona-Hicksa. W drugim i trzecim trymestrze ciąży przyszła mama zaczyna odczuwać twardnienie brzucha - to skurcze Braxtona-Hicksa, które:
Są nieregularne.
Są niebolesne, ale mogą powodować dyskomfort.
Ich natężenie nie zmienia się.
Najczęściej występują wieczorem, po gwałtownym ruchu, np. kiedy ciężarna szybko wstanie.
Ustępują po zmianie pozycji, odpoczynku, kąpieli.
Skurcze przepowiadające. Mogą pojawić się na kilka tygodni, dni, a nawet parę godzin przed porodem.
Wywołują ból podobny do menstruacyjnego oraz ból krzyża.
Są nieregularne.
Pojawiają się co kilkanaście minut, trwają ok. 15-30 sekund.
Skurcze porodowe. Najłatwiej rozpoznać je po tym, że występują regularnie.
Stopniowo przybierają na sile.
Stają się coraz częstsze i dłuższe.
Przy pełnym rozwarciu szyjki w drugim okresie porodu trwają od 30 do 60 sekund i pojawiają się nawet co 2-3 minuty.
Towarzyszy im ból w okolicy lędźwiowej, zwłaszcza u kobiet z tyłozgięciem macicy.
Między pierwszym a drugim okresem porodu skurcze często na chwilę łagodnieją, wyciszają się, by przybrać na sile wraz z początkiem fazy parcia.
Skurcze bezpośrednio po porodzie. W kilka minut po urodzeniu dziecka pojawiają się regularne skurcze macicy ułatwiające wydalenie łożyska.
Skurcze połogowe. Po porodzie macica ma jeszcze dużo pracy - podczas skurczów wywołanych przez oksytocynę, która wydziela się w organizmie mamy w czasie karmienia piersią, macica kurczy się, a naczynia krwionośne w miejscu, w którym było przytwierdzone łożysko, zamykają się.
Skurcze nieprawidłowe
Czasem skurcze macicy są niepokojącym objawem, zwłaszcza jeśli pojawiają się we wczesnej ciąży. Zgłoś się do lekarza, gdy:
bolesnym skurczom towarzyszy plamienie lub krwawienie (zagrożenie poronieniem)
poczujesz nagły, intensywny ból w jednym miejscu, po którym przestaniesz czuć ruchy dziecka albo nagle staną się one gwałtowne. Taki objaw może świadczyć o przedwczesnym odklejaniu się łożyska.
przed 37. tygodniem ciąży poczujesz skurcze, którym towarzyszy ból pleców, podbrzusza i pachwin (zagrożenie porodem przedwczesnym
- dziubasek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Oltoorka grarulacje
Joannaja mam cos takiego:
www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/9386512.htm
polecam moja Miss uwielbiala to cudenko
Uniuni ja bym to puchniecie skonsultowala z lekarzem, napisz moze eska to tej gin i zapytaj...
Co do wagi to ja przed 1sza ciaza tez mialam niedowage 167/46kg i te debile tutaj na pierwszym usg powiedzieli mi ze moge nie utrzymac ciazy bo jestem za chuda(a tutaj same wieloryby-nawet teraz czuje sie jak modelka ).... zaczelam zrec na potege i sie zpaslam na potege(pod koniec ciazy mialam 30kg na plusie)... w ciazy niemialam ani jednego rozstepu ale po ciazy zaczelam szybko gubic wage(po 3 m-cach mialam tylko 5 kg wiecej niz przed)no i wyszly mi rostepy. Teraz jem tak jak przed ciaza, nie odmawiam sobie niczego ale sie nie objadam, mam 8kg na plusie i mysle ze jeszcze max 8 mi dojdzie.
P.S plecy mnie troszke dzisiaj napier...ja, wrocilam z pracy i pichce z Miss switeczne smakolyki
- Joanna89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- magdalenagal
- Wylogowany
- gadatliwa
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
No właśnie porodu się boję przedwczesnego widzę takie Puszki-Okruszki malućkie i wiem że mogłoby być krucho
Joanna89 mój Monsz jest w domu od połowy stycznia ale pilnuje naszej budowy domu, załatwia mi dużo spraw. Ja lubię jak jest w domu, nie martwię się ani nic. Razem jemy posiłki, pijemy kawkę. W domu się z nas śmieją że jedno bez drugiego do toalety by nie poszło Chociaż czasem lubię pobyć sama.
Znalazłam ten wózek w hurtowni w Żorach- ja u nich kupiłam wózek, bardzo jestem zadowolona:
www.ewozki.eu/pl/searchquery/moodd/1/full/5?url=moodd
Ja przybrałam około 7,5 kg staram się pilnować i nawet nawet mi wychodzi
- Joanna89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
w sumie nie narzekam, jakby miało go teraz nie być..pewnie byłby to szok.A tak wszystko robi od kąd jestem w ciąży, dba o mnie no i będzie przy mnie jak się urodzi cały czas:)
- magdalenagal
- Wylogowany
- gadatliwa
mój siedzi o 17 miesięcy ! Też muszę zajrzeć do tej hurtowni w sumie są u nas dwie. U nas on kosztuję 3,600 ten 3w1 ...
To jest właśnie u Was w Żorach
- Joanna89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Pooglądajcie nowości zdjęciowe u tej babeczki , chcemy jechać do niej na sesje broszurkową i dla Alicji też
www.agawphotography.com/galeria/noworodki/album/index.html
cuda...
- bisbas
- Wylogowany
- budujemy zdania
- mama Dawidka 2009 i dwóch Aniołków 2012 15 tc
- uniuni
- Wylogowany
- gadatliwa
Joanna dzięki za info, ale jak pewnie się domyślasz odwiedziłam tysiąc stron. W trzech językach i żadna niestety nie była w stanie mnie uspokoić. Czekam więc cierpliwie do wizyty i staram się nie myśleć za dużo
Dziubasek no jak nagle po wielorybku zjawia się szprotka, to nie wiedzą co z taką zrobić Podtuczyć trzeba, to będą wiedzieli jakie procedury
Gin nie odpowie mi przed 02.04, a ja wtedy i tak jestem u lekarza rodzinnego to mi siuśki sprawdzą
Magdalena ja też uwielbiam z J. spędzać czas. Nie musimy gadać, ani się przytulać, wystarczy, że wiemy że jesteśmy blisko. Co prawda jesteśmy razem dopiero 5 lat, ale pokłóciliśmy się tylko raz ze 3-4 lata temu. Raczej nie drzemy kotów i nie wyobrażam sobie innego rudzielca na jego miejscu. Czasem sobie żartuję, jak idzie do pracy, że muszę na niego siknąć by inne samice trzymały się z daleka
- dziubasek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Uniuni i Magda
- Joanna89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
My się kochamy bardzo dużo i też byłoby mi ciężko, ale jak mus to mus. Wytrzymać się da są tez inne sposoby na zaspokojenie hihi
- bisbas
- Wylogowany
- budujemy zdania
- mama Dawidka 2009 i dwóch Aniołków 2012 15 tc
- magdalenagal
- Wylogowany
- gadatliwa
- uniuni
- Wylogowany
- gadatliwa