BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #652781 przez magdalenagal
Ale po porodzie teraz macierzyński jest płatny 80% (chyba). Więc tak- do 1 września będzie 80% płatne (wg starej ustawy) potem złożysz wniosek o roczny macierzyński więc poleci dalej 80%??? Bo dla mnie tak byłoby najwygodniej. Nie chcę 80 potem 100 a potem 60.

Najlogiczniejsza (ale dla mnie bo wg Państwa nie) będzie opcja pierwsza- sumptem niech mi płacą 80% :-)

Ale widzę banzaj jest niesamowity. Za 3 miechy z hakiem ma wejść ustawa a tu echo (oczywiście w teorii) bo nie chce mi się wierzyć że ZUS nic nie wie... Będę dzwonić na ich infolinię aż się coś dowiem (i póki mi sił starczy) bo prędzej czy później powinni coś wiedzieć.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #652792 przez bea2a
Na 100% jest tak: po urodzeniu jak dostarczysz akt urodzenia dziecka zaczyna się macierzyński i jest 100% płatny. 14 dni przed jego zakończeniem piszecie pismo do firmy o przedłużenie urlopu macierzyńskiego na rodzicielski i będzie on płatny 60%. Tak jest na pewno bo się orientowałam już w kilku źródłach.

Przesyłam wniosek o urlop macierzyński: babyonline.pl/poradniki_do_wydruku_artykul,12441.html

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652796 przez Qltoorka
magdalena, no właśnie nie...Wg starych zasad jest płatny 100%.....

bea2a, no wlasnie....a mialo być właśnie inaczej... miał być wybór-albo przez cały rok 80% albo przez pierwsze pół roku 100% i następne 60%....
To jest Polska właśnie....
Nie macie pojęcia jak jetsem teraz wku........ :ohmy:

11 lata 7 miesiąc temu #652806 przez karolina_p123
Hej dziewczyny :)
Dołączam się do tematu dotyczącego urlopu macierzyńskiego czyż znowelizowana ustawa dotycząca rocznego urlopu macierzyńskiego nie ma być wprowadzona jednak od 17 czerwca zamiast we wrześniu??
podsyłam link:

serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/...ch_w_2013_roku.html#

11 lata 7 miesiąc temu #652807 przez moonia154
Ja pierdyczę, ale zmoka! Z becikowym załatwiania tych papierków, że nie wiem czy się z tym wyrobię, a z macierzyńskim też śmiech na sali. Widać, urzędasy robią wszystko, żeby "umilić" czas i życie szaremu obywatelowi :angry: Pewnie, że lepiej 80% przez cały rok, niż 100% a potem 60%, ale wygląda to tak jakby nam ktoś łaskę zrobił... Chyba, że tylko pół roku byłabym na macierzyńskim, ale szczerze, to nie tęsknię zbytnio z swoim kołchozem :ohmy: A podobno kobiety z 4-go kwartału 2012r. robią szum, bo też tak chcą jak my :laugh: Śmiać się czy płakać??? To śmieszne, żeby nawet w ZUS-ie nie wiedzieli o co kaman- przecież to ich działka i widocznie pracują tam same niekompetentne osoby B) Chyba już teraz zacznę biegać po urzędach i zbierać papierki do wypełnienia, bo coś mi się zdaje, że do 18-stki syna się z tym nie wyrobię :S
Dzięki, Kobietki z rozjaśnienie tematu :)

11 lata 7 miesiąc temu #652808 przez magdalenagal
Qltoorka napisał:

magdalena, no właśnie nie...Wg starych zasad jest płatny 100%.....

bea2a, no wlasnie....a mialo być właśnie inaczej... miał być wybór-albo przez cały rok 80% albo przez pierwsze pół roku 100% i następne 60%....
To jest Polska właśnie....
Nie macie pojęcia jak jetsem teraz wku........ :ohmy:

Wiem co czujesz ja jestem tak samo wściekła.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652812 przez Qltoorka
Nie uwierzycie, ale właśnie w wiadomościach na trójce mówią o tym o czym piszemy... Faktycznie, magdalena, jeszcze nic nie ustalone. Kluby mają inne wizje dotyczące wysokości wynagrodzenia....
Dopiero dziś zaczynają pracę nad tym....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871...=katowice#BoxWiadTxt

karolina_p123, chodzi o to, że ustawa wchodzi z dniem 1 września, a miała objąć rodziców, które urodziły po 17 marca, bo one w dniu 1.09 będą jeszcze na macierzyńskim-wtedy będą mogły go przedłużyć. Ale to i tak już nieaktualne, bo przecież całkiem niedawno nasz jaże miłościwy nam Donald uwzględnił petycje mam, które urodziły przed tym terminem i nowa ustawa ma objąć wszystkie, które zostały matkami w 2013....

11 lata 7 miesiąc temu #652816 przez Patrizia
no masakra ja nie chce przez pol roku 100% a nastepne pol 60% b tak nie wydole i bede musiala wrocic do pracy po polrocznym maciezynskim mialo byc cholera 80% przez caly rok ja juz sie na to nastawilam boziu chyba zadzwonie do kolezanki z mojej pracy ona ma termn za tydzien i zapytam jak jej powiedzieli

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #652817 przez magdalenagal
Qltoorka napisał:

Nie uwierzycie, ale właśnie w wiadomościach na trójce mówią o tym o czym piszemy... Faktycznie, magdalena, jeszcze nic nie ustalone. Kluby mają inne wizje dotyczące wysokości wynagrodzenia....
Dopiero dziś zaczynają pracę nad tym....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871...=katowice#BoxWiadTxt

Noż k.jego mać, z dzieckiem przy cycku będę potem gonić jak smród po gaciach i dołączać taki, sraki i owaki papierek... Dziewczyny, odkąd powiedzieli w TV że I-szy kwartał bieżącego roku też obejmie roczny macierzyński przyszło mi do głowy jedno- że gówno z tego będzie. I obym się myliła.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652818 przez karolina_p123
Qltoorka na tvn24 też właśnie poruszają ten temat :)

A swoją drogą mam pytanie z innej beczki mianowicie wózek czy któraś z was zastanawiała się bądź zdecydowała na model baby merc q7 ?

11 lata 7 miesiąc temu #652821 przez moonia154
Niech się k... najpierw leczyć idą a póżniej biorą za tak poważne rzeczy!!!!! Debile!!!!

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652827 przez Nikaa
Właśnie miałam pisać, że mówią dziś w wiadomościach o urlopach rocznych... No cóź zastanawiam się czy z tym 100% i 60 % to nie specjalnie odwlekają - ileś kobiet będzie musiało zrezygnować z rocznych bo przy 60% nie dadzą rady finansowo ... ale politycy będą mogli powiedzieć, że przecież możliwość jest i czemu mamy nie chcą korzystać :P i o to chyba chodzi :P
co do matek IV kwartału przewidywałam to w momencie gdy matki I kwartału zaczęły używać argumentu " w czym jest gorsze dziecko urodzone 17 marca od tego urodzonego 18 marca" - no bo " w czym jest gorsze dziecko urodzone 31 grudnia od tego urodzonego 1 stycznia" - tak to już w tej Polsce jest ... ale w sumie dziwie się im, że próbują coś ugrać ... trudno się dziwić, że chciałyby też być w domu ze swoim maluszkiem dłużej

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 7 miesiąc temu #652828 przez sloneczko33
agusia sliczny wozek u mnie dzis sloneczko a mala caly czas mi buszuje w brzusiu

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652835 przez karolina_p123
Qltoorka No właśnie więc jeśli nasz jakże miłościwy pan premier zlitował się i zadeklarował możliwość skorzystania z rocznego urlopu macierzyńskiego dla wszystkich mam roku 2013 to ustawa musi zostać wprowadzona wcześniej niż we wrześniu info na stronie MPIPS jest nieaktualne dlatego też w dniu dzisiejszym ta cała sejmowa wrzawa . Tak czy inaczej myślę, że musimy poczekać na dalszy rozwój wydarzeń licząc na te 80% przez cały rok jak to mówią nadzieja umiera ostatnia :)

11 lata 7 miesiąc temu #652836 przez Qltoorka
Nikaa, pięknie to napisałaś... Bardzo to podsumowanie pasuje do naszych rządzących...
Ok, na panikujmy, poczekajmy co też oni ustalą i potem się martwić będziemy... Miejmy nadzieję, że do czerwca te dziady dojdą do porozumienia, bo będzie tak jak magdzie kadrowa powiedziała. Pewnie tak też mają te mamy, które już są na macierzyńskim, wtedy podzielimy ich los i pewnie będzie tak jak Nikaa właśnie pisze-dużo matek zrezygnuje z tego dodatkowego urlopu ze względów finansowych...

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka