BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #651785 przez pasal
karolina_p123 modlę się zeby wyglądać tak po urodzeniu :) wyglądasz świetnie! ja mam już 13 kilo na plusie a prawdziwe przybieranie na wadze ( przynajmniej przez moje maluchy) dopiero przedemną :O no i mam już 110 w pasie.. jestem ogromna.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #651788 przez magdalenagal
Na stronie Ministerstwa Pracy jest wyjaśniona kwestia rocznego urlopu macierzyńsko-rodzicielskiego.

www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-d.../urlop-rodzicielski/

Więc konieczne będzie (jeśli dobrze rozumiem) zaświadczenie lekarskie z przewidywanym terminem porodu i wniosek o roczny rodzicielski dostarczony na 14 dni przed terminem porodu (czyt. wyślij lub dostarcz za wczasu coby Cię obięło :P)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651822 przez bea2a
Mi kadrowe w mojej firmie powiedziały, że jak urodzę to mam pisać podanie o macierzyński bo jak wcześniej im dam to będzie się liczyć już przed porodem bo w końcu nie wiadomo kiedy dokładnie urodzę. Tyczy się to wszystkich, którzy do dnia porodu są na L4. No i najpierw piszę o normalny macierzyński bo rodzicielski wchodzi dopiero we wrześniu, więc dopiero przed zakończeniem półrocznego macierzyńskiego można pisać o przedłużenie na następne pół roku.

W LIDLU od 20 maja będą bodziaki z krótkim i długim rękawem oraz spodenki dla dzieci od rozmiaru 50, biustonosze do karmienia, jeansy i legginsy ciążowe oraz majtki ciążowe. Zobaczcie gazetkę sklepową na dzień dziecka www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl

11 lata 7 miesiąc temu #651844 przez dorkiszon
Ja mam pytanie, bo wróciłam z apteki ten magnez się nazywał "Aspargin" ja taki kupiłam ?
Kupiłam też 12 ampułek soli fizjologicznej, gaziki jałowe. podpaski poporodowe z bella 2 paki po 10 szt. i tyle narazie.
Po ile tego Asparginu zażywacie ?
Mi mówili, że po porodzie mam się zgłosić jeśli chodzi o macierzyński.

11 lata 7 miesiąc temu #651847 przez karolinap
W końcu dotarłam do domku - najpierw wizyta u położnej i gina, kawka u mamusi, herbatka u kuzynki, zakupy i jestem :)

Ostatnim sklepem był właśnie Lidl, wiec wzięłam nowa gazetkę i właśnie będzie coś dla Nas jak napisała bea2a :)
A wczoraj przeglądałam allegro zeby kupić sobie taka zwykłą bluzeczkę biala a tu muszę poczekać do 20.05 i będą :)

Jak większość z Was zaliczyłam Biedronkę - kupiłam reczniczek z kapturkiem bo resztę mam. Tzn. mam juz jeden z kapturkiem ale drugi się przyda i moze jeszcze jeden zwykły wypiore w proszku dziecięcym w razie czego :)

Qltoorka, to dobrze ze oparzylam nadgarstek - moze nie bedzie widoczna ta jej blizna - o ile wogole coś się jej zrobi przez niezdarna mamusie :)
Wczoraj siedząc przed laptopem wylalam na siebie cala herbatę ( dobrze, ze jestem z tych którzy pija bardzo powoli i byla juz chłodna) na szczęście laptop suchutki ale ja musiałam iść do wanny z której dopiero co wyszłam i zasiadlam do neta :) oczywiście cala pachnąca, wysmarowana na nogach oliwka, na brzuchu kremikiem musiałam powtórzyć smarowanie bo się cala kleilam od oslodzonej herbaty :)
Maz wkroczył z mopem i posprzatal :) no właśnie - w Naszej dwójce to on moze czasami narzekać na mnie a nie ja na niego bo u nas to ja jestem z tych leniwych, niesprzatajacych, niegotujacych itd ale z racji ze siedzę teraz na zwolnieniu to staram się jak moge choć i tak on po pracy robi w domku bardzo dużo :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Po wizycie u gina ok. Tylko żelazo mi spadło do hgb spadla mi do 10,8 i lekarz kazał kupić witaminy bo żelaza bedzie potrzeba coraz więcej i na samych warzywach i owocach go nie uzupełnię, no wiec kupiłam falvit mama i od dzis biorę :)
Położna nic nie mówiła o liczeniu ruchów. Mi to się wydaje ze same czujemy czy jest wszystko ok bo juz trochę nosimy te maluszki w brzuszku wiec czujemy czy coś jest nie tak czy kopie normalnie :)
Jak wspominałam w skradzionym samochodzie byla cala historia ciazy wiec dzis dostałam nowa, uzupełniona wynikami kartę ciazy bo wszystkie wyniki są wpisywane w kartę w szpitalu :)

No i najważniejsze - Pola lezy główka w dół :) zapytałam polozna czy moze wymacac wiec kazała położyć się na kozetce, wciągnąć lekko brzuch i "złapała za główkę". Aż się przestraszyłam bo sama poczułam ta główkę wyraźnie jak ja chwyciła. Ale chyba wie co robi i jak złapać ;)
"Córciu, mamusia jest z Ciebie bardzo dumna ze się w końcu przekrecilas :*

11 lata 7 miesiąc temu #651849 przez bea2a
dorniszon ja biorę 3x1 tabletkę asparginu ale wiem, że nawet można więcej jak się ma problemy ze skurczami.

11 lata 7 miesiąc temu #651857 przez dorkiszon
To narazie zacznę 3x1 idę się przespać, bo dziś miałam pierwszy raz to co wy bezsenność do 4 rano.

11 lata 7 miesiąc temu #651869 przez NataliaK
ja Asparginu biorę 2 tabletki dziennie, tera nie biorę w ogóle bo biorę antybiotyk a jest napisane żeby nie brać przy antybiotykoterapii ale skurczy żadnych nie mam tylko mi sie brzuszek napina w środę mam wizytę więc się dowiem czy łykać czy nie :)

karolinap ale numer z tym dotknięciem główki :D super, że mała się obróciła i wizyta w porządku

właśnie jestem ciekawa jak teraz z tymi witaminami bo ja przestałam brać ze względu na to że teraz jem dużo więcej warzyw i owoców niż zimą i moja znajoma położna mówiła, ze lepiej nie brać bo od tych witam duże dzieci się rodzą...łykam tylko DHA ale poczekam bo w tym tyg robie badania to jak przyjdą wyniki zobaczę czy mi czegoś brakuje i najwyżej znowu kupię:)

dzięki za info o Lidlu :D za tydzień będziemy okupować ten sklep :D a właśnie chciałam zamówić staniki na allegro ale poczekam tydzień :)

11 lata 7 miesiąc temu #651877 przez karolinap
NataliaK No co do tych witamin to też właśnie to słyszałam no i przez cały okres 7 miesięcy starałam się jeść tylko owoce i warzywa - bez dodatku witamin w tabletkach. Teraz mam brać ten Falvit ale chyba też zdecyduje się na 1 tabl co drugi dzień, bo wiadomo ze owoce i warzywa z mojej diety nie znikną :)

11 lata 7 miesiąc temu #651898 przez askan2
Dziewczyny moim zdaniem to nie ma reguły że po witaminach w tabletkach rodzą się duże dzieci, moja siostra w jednej i drugiej ciąży brała witaminy przez cały czas i urodziła chłopaków po niecałe 3,5 kg...tak samo koleżanka córcia 3,5 kg wit przez całą ciążę... ja również biorę witaminy bodajże od 12 tc i wątpię aby mój mały był jakiś wielki ;)

11 lata 7 miesiąc temu #651911 przez NataliaK
wiadomo, że to nie m reguły chociaż dla mnie 3,5kg to dużo jak na dziecko chociaz moja siostra też łykała a dzieci były małe :D ja nie chce przesadzić z witaminami to za dużo to też nie zdrowo dlatego na razie nie łykam już bo wiem, że nadmiar może być wręcz toksyczny więc wole urozmaicić dietę aby przesadzać z łykaniem witamin :)

11 lata 7 miesiąc temu #651925 przez Nikaa
bea dzięki za info z gazetką z lidla - zapisałam - skorzystam :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651953 przez dorkiszon
NataliaK ja juz się tu wypowiadałam wiele razy na temat witamin nie wolno łykać w nadmiarze witamin syntetycznych i, że duże dzieci to słyszałam od dwóch lekarzy. Ja nie żrę sztucznych i wyniki mam dobre jem owoce i warzywa. Jedynie to KWAS OMEGA-3 i ten magnez na skurcze macicy.
Wyspałam się :) zjadłam budyń, bo w ciąży mam jazde na budyń jak nigdy kisiel też lubię.
3,5 kg to dla mnie tez duże dziecko :P
Co stosuja na sutki jak się karmi LINOMAG ?
Octanisept jest na pępek jakby co ?

11 lata 7 miesiąc temu #651981 przez dziubasek
Dorkiszon ja stosowalam na sutki Malantan a na pepek nic(tylko przemywalam i osuszalam i po 4 dniach odpadl....

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651989 przez dorkiszon
dziubasek ok tak pytam na wszelki zawsze można dokupić poźniej.
Do prania ubranek ja używam takiego płynu z rossmanna jestem zadowolona nawet jakby troszke pachnie takim bobaskiem 10 zł kosztuje.

Jeszcze, któraś pytała o zakurzone kocyki tez takie miałam 2 szt. to normalnie je wyprałam tylko raz w tym płynie i schowałam do szafki i tyle bez jakiegoś zachodu.
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka