BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #652841 przez moonia154
Nikaa co racja to racja, z tymi matkami czwartego kwartału, ale jak tak dalej pójdzie to jeszcze matki sprzed kilku lat "przypomną" o sobie, no bo one też "nie są gorsze". A wszystko przez to, że marcowe zostały zakwalifikowane do rocznego macierzyńskiego... Przez takie zamieszania to my jesteśmy poszkodowane, bo Rząd zamiast zająć się naszą sprawą, będzie jeszcze musiał rozpatrzyć matki 4-go kwartału :dry:
Czemu mnie coś jeszcze dziwi...? Welcome to Poland :angry:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652856 przez magdalenagal
Zmiana tematu!!!

Wracamy do starego i poczciwego: "Co dziś na obiad?" (bo to ta pora).
Dziś kuchnia podpszczyńska (czyt. moja) serwuje cebulową z grzankami i kopytka czy leniwe jak kto woli. Dla mnie z bułką tartą a Monsz z boczusiem i cebulką. Zapas mamy spory i chętnych zapraszamy.

Mój Stary dorobił się przez siedzenie w domu opony (niewielkiej ale jednak). Ta moja szkapka wygląda pociesznie jak próbuje wcisnąć się w gacie i mu się ulewa z nad paska :laugh:

I na koniec i pocieszenie- tak jak powiedziałyście: bądźmy dobrej myśli i czekajmy na pozytywny rozwój wydarzeń.

11 lata 7 miesiąc temu #652875 przez moonia154
U mnie dziś stary poczciwy kapuśniaczek na wieprzowince :silly: Tak mnie na kwaśne naszło, a miałam zrobić kaszę gryczaną z sosem... :lol: Zazwyczaj robię jedno danie, ponieważ ani ja, ani mój małżonek nie wcisnęlibyśmy dwóch :S Wyjątek od normy: niedzielny obiad u teściowej, ale wtedy nakładamy sobie połowę mniej :blush: Mój małżonek z roku na rok coraz grubszy (brzusio!), a w tym roku to przegiął- je wszystko to samo co ja, tyle, że dwa razy więcej. Trochę skorzystał, że jestem w ciąży i mam różne zachcianki, bo wtedy dzielę się z nim, a wcześniej to tylko paczkę chipsów raz w miesiącu. Ale już mu zapowiedziałam, że od lipca oboje tracimy brzuszki :silly:

11 lata 7 miesiąc temu #652876 przez bea2a
Kończąc temat macierzyńskiego to u mnie w firmie kadrowe mówiły, że jak na razie niczego jeszcze nie podpisano, więc nie mam się co jarać rocznym macierzyńskim. Jeśli miał wejść od września, to my rodząc w lipcu i tak musiałybyśmy pisać, tak jak wcześniej napisałam o normalny urlop macierzyński a potem przedłużać. Jeśli jednak jakimś cudem wcześniej podpiszą tą ustawę, to może będzie możliwość od razu przejścia na roczny macierzyński.

Wszystko zależy od tego kiedy w końcu podpiszą tą ustawę, o której tyle szumu. Trzeba więc czekać cierpliwie i się nie denerwować kobitki. To nam nic nie pomoże i nic nie zmieni.

11 lata 7 miesiąc temu #652884 przez bea2a
Szukałam właśnie inspiracji na obiad i dzięki Tobie magdalenagal zrobię kopytka bo mi smaka zrobiłaś :)

11 lata 7 miesiąc temu #652886 przez agusiaa26
Magdalena ale zrobilas mi smaka na kopytka z maselkiem....
U mnie biały barszcz, kopytka zrobie w przyszlym tyg bo już w czwartek mam sanepid- tescie przyjezdzaja na kilka dni i trzeba cudne dania wymyślać bo przecież nalesnikow zwykłych nie zjedzą wrrrrr!!

11 lata 7 miesiąc temu #652893 przez Nikaa
ja mam na obiad piersi z kurczaka na parze

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #652901 przez karolina_p123
Ja byłam dziś na bazarku warzywnym kupiłam botwinkę więc na pewno zrobię (dla mnie, bo mąż nie przepada za zupami) a na drugie naleśniki z serem i pieczarkami :)
A teraz dawka wapnia w postaci kefiru ze świeżym ogórkiem :)

11 lata 7 miesiąc temu #652905 przez Nikaa
źródło: gazeta.pl
Prace nad projektami, wprowadzającymi roczny urlop rodzicielski, mają się zakończyć 29 maja - wówczas przeprowadzone zostanie drugie czytanie i głosowanie. Sejm pracuje nad projektami na specjalnych, dodatkowych posiedzeniach, by jak najszybciej zakończyć sprawę rocznych urlopów macierzyńskich.

11 lata 7 miesiąc temu #652914 przez kasiak
No i ja też mam dylemat co z obiadem. Szwagier-niejadek i problem ogromny przez to. Może cycki kurczaka z ziemniakami? A ja ćwikłę do tego...hmmm ciężko coś wymyślić na dwoje, jak ma nie być warzyw, ryżu, kaszy itp wynalazków :dry: a zup to tylko rosół by mógł być, ale drób się skończył, zostały tylko cycki.

A teraz mam takie dziwne trochę pytanie. Czy dziecku w brzuchu matki mogą strzelać stawy?? Bo już któryś raz podczas ruchów dziecka słyszę taki trzask jak przy strzelaniu stawów :unsure: i to na pewno nie moje :ohmy:

11 lata 7 miesiąc temu #652927 przez karolinap
Wiem, ze nic tym płaczem nie wskuram ale swoje muszę wypłakać. Byłam na mieście zrobić zakupy i juz trochę lepiej - świeże powietrze, ładna pogoda.
Pola się strasznie stawia w brzuszku wiec postaram się nerwy odsunąć na bok.

Kasiak Nie wiem czy to możliwe ale coś w tym jest bo też czasami to czuje - takie chrupanie kości :)

Co do macierzyńskiego to mi nie przysługuje wiec przynajmniej tym nie muszę się stresować: czy dostane? Ile %? Jak długo?
Na Nas musi tatuś zarobić :)

U mnie dzis na obiad karkoweczka z młodymi ziemniaczkami i sałata :)

11 lata 7 miesiąc temu #652929 przez pasal
Dziewczyny wy zamiast się przejmować po ile % będziecie dostawać lepiej sie módlcie, żeby ta ustawa weszła.. To jest na razie projekt ustawy, która może w ogóle nie wejść w życie - wtedy pół roku płatne 100% i do roboty. Zresztą.. z płatnościami w ZUS jest tak, że na początku nie będą nic wypłacać, bo będą musieli się zwrócić to tu, to tam, to zmieni się średnia płaca i znowu od nowa. Chyba, że zakład w któym pracujecie ma powyżej (chyba 20 osób) wtedy może Wam to wypłacać pracodawca.

11 lata 7 miesiąc temu #652934 przez siwa342
moonia154 ja nie wiem jak to z tymi proszkami ale mój nie pachnie wcale,a szkoda bo tyle prań to by mi chałupa pachniała,mój jest bez wszystkiego-perfum itd

agusiaa26 zazdroszcze już wózka w domu,fajny :)

co do macierzyńskiego to mi akurat obojetnie czy będzie tak czy tak bo do pracy i tak nie wracam tylko ide na wychowawczy

MAJA

11 lata 7 miesiąc temu #652939 przez dorkiszon
Ja mam barszcz z botwinki i schabowe szału nie ma.
Na kopytka Magda dzięki, że zrobiłaś wszystkim smaka. Teraz jade z moim starym na zakupy hahah

11 lata 7 miesiąc temu #652943 przez Nikaa
pasal wejdzie wejdzie z prostego powodu - głosy wyborców :P
a w telewizji poinformowali, że zostanie przyjęta szybka droga sejmowa i chcą by ustawa weszła 16 czerwca

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka