BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #532963 przez Lacrijka
dziubasek napisał:

Ja chyba mam predyspozycje do rozstępów, w 1szej ciąży stosowałam Vichy na rozstepy- cala ciążę ani jednego a po ciąży jak się skora zaczęła kurczyć to wyszły dziady. Teraz smaruje się jakimś tutejszym specyfikiem, ale nie licze na cuda. Ja dzisiaj czuje się o niebo lepiej.
Znacie jakiś przepis na krewetki, mężowi się zachciało a ja nie lubię krewetek i nigdy nie robiłam.

Mój maz tez dzis zobie zamowil krewetki na obiad. Ja robie tak:
Na patelni podgrzewam dwie łyżki oliwy z oliwek, dodaje 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praske. Jak sie to ladnie zarumieni to wrzucam krewetki i podsmażam z 10 min. Następnie dodaje kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki. To wszystko doprawiam wg uznania, sół , pieprz, bazylia itd itp. Osobno gotuje makaron ( ja daje pióra) aldente, i tak podgotowany makaron wrzucam na patelnie..5 min i podaje eMkowi :)

Dorkiszon - a jak plamienia, spoko luz ??

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #532966 przez kaska1982
Wizyta u lekarza zaliczona. Wyniki krwi w normie a nawet lepiej :) Niestety wyszło mi miano toksoplazmozy ale okazało się ze miałam ją zaraz po urodzeniu wiec teraz miano jest, ale to nic groźnego. Dla potwierdzenia jeszcze za kilka tygodni powtórzymy wynik, bo miałam ostatnio kontakt z chorym kotem i lepiej dmuchać na zimne. Mój ból brzucha to niby normalność, brzuch miękki wiec jest ok, macica coraz wyżej :) A ból żołądka, to przez rosnącą macicę, bo przesuwa jelita i dlatego mam jeść mało, a często.Na zaparcia jak już nic innego nie pomoże to czopek glicerolowy i będzie ok. Leki kazał już odstawić, wziąć tylko do końca luteinę i kwas a nospę w razie bólu brzucha. Kolejna wizyta za trzy tygodnie, do tego czasu kolejne badania krwi i moczu. A wtedy dostanę skierowanie na usg. Codziennie słucham stetoskopem maluszka i wiem że jest :) no i przytyłam 1 kg :)

Miłego dzionka dziewczyny :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 11 miesiąc temu #533027 przez dorkiszon
Więc tak czuję się dobrze zero plamień. Kwas kupiłam specjalny dla kobiet w ciąży polecony w aptece omega-3 z firmy naturell 120 kapsułek 500 mg inne nie są polecane kobietom w ciąży tłumacyła mi w aptece i ma to znaczenie.
Jeśli chodzi o krewetki ja uwielbiam i robie je tak dam ci dziubasek mój przepis:
www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html
Pozatym wróciłam z miasta kupiłam babci ręcznik kąpielowy z napisem "kochana babcia" i balsam :)
Byłam na pizzy wracałam na nogach z miasta i zadyszki mam jak stara baba jakaś masakra zawsze miałam taką kondycję :)

11 lata 11 miesiąc temu #533029 przez MadMar
Ja nie wiem :( przez cały pierwszy trymestr wymiotowałam mniej niż w drugim :( dziś znów :( i sama nie wiem po czym.
Mój mąż się śmieje, że 'Bejbuszkowi" (jak go nazywa) widocznie nie smakowało to, co zjadłam i strajkuje. Świetnie.
Cieszę się, że nie zjadłam serka wiejskiego, na który miałam ochotę.
Miałam przyjemność oddawać tak ser, a te sfermentowane granulki przechodzące przez gardło :( masakra nic przyjemnego. Każdą czuć. To tak jakby wymiotowała żyrafa

11 lata 11 miesiąc temu #533036 przez dorkiszon

Kwas który zażywam :)
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #533037 przez Kamilka22
Dorkiszon a z czym mam nie szalec:-) ??

11 lata 11 miesiąc temu #533039 przez dorkiszon
Z fotkami z brzuchem :P

11 lata 11 miesiąc temu #533048 przez dorkiszon
Aha omega-3 kosztuje w mojej aptece 15.75

11 lata 11 miesiąc temu #533049 przez emi87
oj przekichane macie z tymi mdłościami - szczerze wam współczuje....

dorkiszon to super ze wszystko ok :) ciesze sie ze juz dobrze :)

a jaka rano mi niespodzianke nasz Bąbelek zrobił!! leże sobie na plecach taka ledwo przebudzona i nagle czuje w dole brzucha z lewej strony jak mi cos od środka na skóre naciska, czulam jak mi sie naciaga ta skóra, dotykam....a tak taka twarda gulka wielkosci pięści!! i za pół minuty-minutke uciekła :D jak nic to był nasz Bąbel :ohmy: byłam w szoku ale i jaka szczęśliwa :kiss: cos niesamowitego!

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #533061 przez bisbas
Jamajka napisał:

MadMar ja też używam oleju ze słodkich migdałów. W pierwszej ciąży codziennie się po kąpieli smarowałam i nie miałam ani jednego! rozstępu :) zobaczymy czy ta ciążą też się tak łagodnie ze mną obejdzie :)

Współczuję Wam dziewczyny tych sensacji żołądkowych :( mnie w sumie tylko mdliło do 9-10 tyg. później przeszło i nie wraca póki co..

Dorkiszon mogę zapytać jakie bierzesz kwasy omega? tzn jak się nazywają i ile mają mg DHA? Bo ja się zastanawiam jakie kupić... czy specjalnie dla ciężarnych, ale wiadomo, że cena kosmos... czy zwykłą polską firmę z podobnym składem.. co doradzicie?

ja w pierwszej ciązy stosowałam eye q teraz narazie jeszcze nie biore podobno bardzo dobry dawalam go tez synkowi poczytaj opinie w necie na jego temat nie zawiera witaminy a jak wiekszaść tranow z omegą zawierają omega 3 17,5g na 100ml omege 6 4,4 g na 100ml oraz witamine E można go kupić w płynie ja wlasnie sklad takiego ci podałam w kapsułkach i w żelkach dla dzieci :) a wygląda tak :

mozna go zamówić na allegro :)
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #533071 przez bisbas
dziewczyny świetne wieści od lekarza oby tak dalej :) ja pierwsze usg już w poniedziałek boje się bardzo trzymajcie kciuki by było ok jeszcze wam przypomnę w niedziele :) mam nadzieje że tam dojadę bo pada śnieg a jak wiadomo Anglole to panikarze i jeździć nie umieją zimą juz szkoły zamykają o matko a tu ino 5cm śniegu paranoja zalecają by z domy nie wychodzić podejrzewam że jak jutro będzie 10cm śniegu to ogłoszą klęskę żywiołową hahahahhahaha

11 lata 11 miesiąc temu #533097 przez Kamilka22
Ja ide na wizyte na 19:40 i juz nie mige sie doczekac zeby znowu zobaczyc moja niunie:-) fajnie tez by bylo jak by lekarz juz wiecej mi cos powiedzial na temat plci bo zżera mnie ciekawosc:-)

11 lata 11 miesiąc temu #533105 przez Kamilka22
Emi ale Ci zazdroscze ze czulas swoja dzidzie:-) na pewno cudowne uczucie. Ale ten czas leci jeszcze niedawno to poznawakysmy sie na forum cieszylysmy sie dwoma kreskami na tescie a zaraz polowka juz bedzie ciazy:-)

11 lata 11 miesiąc temu #533117 przez emi87
Kamilka nawet nie wiesz jaka byłam zaskoczona :ohmy: tym bardziej ze ja do szczuplinek nie naleze.... podejrzewam ze chciało mi sie tez siku (ale leń zwyciezył hehe) i dzieki pełnemu pęcherzowi jakoś sie dzidzia uwypukliła. ale niesamowite uczucie :) ciezko to bylo pomylic z czyms innym. no chyba ze juz snie na jawie B)

kurcze ciekawe czy wytrzymam do tego konca lutego/poczatku marca zeby zobaczyc naszego Bąblka :unsure: ty juz lada moment zobaczysz maleństwo :) ja tez mam wizyte w pon ale bez usg...

to po weekendzie czekam na kolejne wizytowe relacje :D

11 lata 11 miesiąc temu #533120 przez Qltoorka
Ależ Wam zazdroszczę tych wizyt... Ja jednak wciąż się zamartwiam, że nie czuję żadnych postępów ciąży i nawet mojemu mężowi przykro widząc jak nie mam dziś przez to nastroju i chce jechać pożyczyć od kumpla stetoskop... No ale to przecież nie jest powiedziane, że przez niego coś usłyszę. Wy macie szczęście, ale jak czytam po necie, to często nawet przez całą ciążę nic przez niego można nie usłyszeć... Ja nie usłyszę i co...wtedy to już w ogóle zeschizuję... :dry: Ach..coś czuję, że już się ze mnie robi "Matka-wariatka"... :)

Mam nadzieję, że jeszcze tylko troszkę i wszystkie będziemy aż narzekały jak nas te bąble kopią ;) Wyczytałam ostatnio, że po 28 tygodniu niepokojące jest to, jeśli przez 8-12 godzin nie czuć ruchów maluszka. Trzeba wtedy zgłosić się do lekarza.

A ja dziś dostałam nowe wieści z pracy... Kolejna Pani Kierownik w ciąży i od dzisiaj na L4...Hehe, to już trzecia :ohmy: Rozpoczęłam lawinę ciąż :lol:

Kamilka, życzę, aby dzidzia pokazała dziś coś więcej, żeby Was upewnić :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka