- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie sierpniowe 2013
Mamusie sierpniowe 2013
- mami_nka
- Wylogowany
- rozmowna
- Zakochani od pierwszych chwil <3
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- oliga
- Wylogowany
- gaworzenie
takiego badania nie da się zrobić na zwykłym usg
nie jest ono obowiązkowe, ale ja np dowiedziałam się, że istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, bo mam słabe przepływy w tętnicach macicznych
- Asik
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczęśliwa :D
- Otrzymane podziękowania: 13
ja miałam badania prenatalne , one są darmowe jeśli gin wypisze skierowanie to o czym Wy piszcie to tzw połówkowe , mylnie nazywane przez mamy badaniami prenatalnymi test Pappa to tak jak Oliga pisze test z krwi po zrobieniu czeka się około 2 tyg na wyniki , tam są zespołu wypisane i stopień zagrożenia danym zespołem . Badania prenatalne robi sie trzy razy dwa są bezpłatne , robione przez lekarza który ma CERTYFIKAT Fetal Medicine Foundation , tylko taki lekarz jest wiarygodny, wiekszość lekarzy którzy wykonują "prenatalne" badania takiego certyfikatu nie posiada. Ja dostałam około 45 zdjęć każdego narządu itp , opis całego badania na kilku kartkach A4--- i teraz najważniejsze --- jak która nie chce to nie klika na spojler
- Monix
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 07.01.2011 ♥NADIA♥ 11.07.2013 ♥Leon i Nikodem♥
Spokojnie mami_nka, jeśli nie ma potrzeby to lekarze nie wysyłają na badania prenatalne. Oczywiście możesz dla własnego spokoju sama wykonać to badanie, ale będzie ono wtedy już płatne i to niemało niestety. Nie zamartwiaj się bez potrzeby, zresztą sama napisałaś że lekarz powiedział że wszystko w porządku i tego się trzymajNo wlasnie sama nie wiem o co biega bo to moja pierwsza ciąża i wy wszystkie piszecie o prenatalnym ze bylyscie ze 3d moj mi nic nie mowi o tym widac jest anty albo wysyla jak cos sie dzieje widac nic sie nie dzieje Jak myslicie bo ja juz sama nie wiem o co chodzi i tak sie cieszylam a zaczynams ie martwic
Asik to mnie zaskoczyłaś z tym, że III badanie już jest płatne rzeczywiście ręce opadają...
- Qltoorka
- Wylogowany
- Moderator
Dziewczyny odnośnie becikowego:
liczymy dochód z poprzedniego roku, czyli z 2012 roku, liczymy na ilość członków rodziny z tamtego roku
- zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;
Hej dziewczyny, przepraszam, że się wtrącę, ale to nie jest tak, że dochód do becikowego liczymy na ilość członków rodziny, jaka istniała w 2012 roku - gdyby tak było to by do tego becikowego niewiele rodzin się kwalifikowało... To prawda, że liczy się dochód z 2012, ale we wniosku wpisujemy aktualną na dzień jego składania liczbę członków rodziny.
Polecam tą stronę, gdzie wszystko jest pieknie wytłumaczone i nie powinno budzić żadnych wątpliwości:
dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/becikowe/312...r-krok-po-kroku.html
Pozdrawiam sierpnióweczki
- oliga
- Wylogowany
- gaworzenie
oliga napisał:
Dziewczyny odnośnie becikowego:
liczymy dochód z poprzedniego roku, czyli z 2012 roku, liczymy na ilość członków rodziny z tamtego roku
- zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;
Hej dziewczyny, przepraszam, że się wtrącę, ale to nie jest tak, że dochód do becikowego liczymy na ilość członków rodziny, jaka istniała w 2012 roku - gdyby tak było to by do tego becikowego niewiele rodzin się kwalifikowało... To prawda, że liczy się dochód z 2012, ale we wniosku wpisujemy aktualną na dzień jego składania liczbę członków rodziny.
Polecam tą stronę, gdzie wszystko jest pieknie wytłumaczone i nie powinno budzić żadnych wątpliwości:
dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/becikowe/312...r-krok-po-kroku.html
Pozdrawiam sierpnióweczki
oo to super informacja!!
ja podałam informacje takie jak znalazłam w necie, na różnych forach, wyczytałam, że liczy się dochód na rok wcześniejszy na ilość osób w tamtym roku
ale skoro jest tak jak pisze Qltoorkato świetna informacja Dzięki za link, na pewno się przyda
- EwelinaB87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- http://sierpniowki.pokazywarka.pl/
Kupuje kolejne motki wloczki, itd a przed chwila spalaszowalam przepysznego cheesburgera mojego meza <3
- agataxii
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Mamą być.
Wszystko to jest w normalnej każdorazowej wizycie u gina.
- Niesia
- Wylogowany
- rozmowna
Dziś basen a później obiad i drzemka a teraz ból głowy ;(
W związku z basenem... któraś z Was pisała, że chodzi na basen. Ile długości mogę przepłynąć? Zawsze pływanie mnie męczyło, nigdy nie robiłam tego jakoś namiętnie. A teraz to jakiś koszmar... ale wiem, że basen jest dobrym sportem w ciąży.
- Monix
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 07.01.2011 ♥NADIA♥ 11.07.2013 ♥Leon i Nikodem♥
- badanie przezierności karkowej
- kości nosowych
- przepływ w przewodach żylnych
- przepływ przez zastawki trójdzielne
- kąt twarzowy
- przepływ krwi w tętnicach pępowinowych
- przepływ krwi w zyłach pępowinowych
- przepływ krwi w tętnicy środkowej mózgu
- przepływ krwi w aorcie
- przepływ krwi w przewodzie żylnym
- przepływ krwi w przewodach macicznych
plus test podwójny z krwi tzw. test pappa
oraz ogólna ocena innych narządów, ale dalsza i dokładniejsza ich diagnostyka odbędzie się w 20 - 22 tyg tak jak już pisałam
- mami_nka
- Wylogowany
- rozmowna
- Zakochani od pierwszych chwil <3
- MamaBąbelka
- Wylogowany
- rozmowna
- Expect The Unexpected
- cukierecek27
- Wylogowany
- gadatliwa
- Gro-szek
- Wylogowany
- budujemy zdania
Nie taki diabeł straszny jak go malują
- ziii
- Wylogowany
- budujemy zdania
Ja z innej beczki - czujecie jakies bole w okolicy podbrzusza/plecow?
Mnie kluje raz z prawej, raz z lewej (czasem tak, jak zawsze kluly mnie jajniki, a czasem po prostu promieniuje na biodro - podejrzewam, ze to rozciagajaca sie macica, prawda?). Zwlaszcza kiedy dlugo siedze (np. w pracy przy biurku).
No i od czasu do czasu czuje bol plecow (taki w jednym miejscu, promieniujacy na posladek).
Troche sie o te plecy martwie, bo to moj slaby punkt - w zeszlym roku mialam nawet rezonans magnetyczny po tym, jak mnie 'sieklo' przy wychodzeniu z wanny. I teraz mam nadzieje, ze to tez oznaki macicy, a nie powtorka z rozrywki....
A tak w ogole to juz nie moge sie doczekac, kiedy w koncu poczuje ruchy malucha... chociaz to jeszcze chyba troche przed nami... Ale nie naleze do tych cierpliwych...