BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

12 lata 2 miesiąc temu #536352 przez aslani
Moja ginekolog wszystkim zleca usg prenatalne. Ja wybieram się jutro po południu i już o niczym innym nie myślę...

Od dłuższego robienie obiadu mięsnego to dla mnie męczarnia! Zapach mięsa powoduje straszne mdłości i wymioty. Z każdym tygodniem czuję się trochę lepiej, chociaż do zwykłego stanu jeszcze mi daleko. Czasami sama ze sobą nie mogę wytrzymać, więc mój mąż powinien dostać jakiś medal :P

Mój dwuletni synek na pytanie, gdzie mama ma dzidzię, podnosi mi koszulkę i pokazuje brzuch. Wszystkich to rozczula, chociaż zdajemy sobie sprawę, że nie rozumie co go czeka :S

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #536393 przez MamaBąbelka
Ja też jutro będę miała usg i też już nie mogę się doczekać :).

Moja poprzednia podopieczna też w wieku dwóch lat oczekiwała na rodzeństwo, też na pytanie o dzidziusia zadzierała mamie bluzkę, a po jakimś czasie, kiedy wracałyśmy po spacerze do domu, przytulała się do mamy i mówiła: Kocham Cię mamusiu, a potem cmokała w brzuch i mówiła: Dzidziusia też kocham :).

12 lata 2 miesiąc temu #536493 przez patka1603
MamaBąbelka słodka historia.

A jeśli chodzi o badania to też wychodze z założenia że skoro lekarz o tym wspomina to dlaczego nie skorzystać, tym bardziej tak jak pisałaś EwelinaB87 jakośc usg w gabinecie pozostawia wiele do zyczenia, a tak człowiek przynajmiej spokojniejszy. ja musze dzisiaj znalesć jakieś namiary na to badanie gdyz tam gdzie chciłam isć czyli w centrum zdrowia kobiet cos maja z tel i nie moge sie dodzwonic a czas ucieka niedługo 11 t. a nie wiadomo ile sie czeka na wizyte.

12 lata 2 miesiąc temu #536534 przez EwelinaB87
ja umawiałam się w 8tc wiec czekałam miesiąc bo terminy napiete. ale mam nadzieje ze bedzie ok i uda Ci sie wszystko załatwic :)

12 lata 2 miesiąc temu #536541 przez patka1603
własnie coś znalazłam i cena jest przyzwoita bo 150zł i nie ma też problemu z terminem, lekarz powiedział że się dostosuje do wieku ciąży i że możemy już przyjść w przyszłym tygodniu. biedę dzwonić do niego popołudniu umówić się, tak żeby maż też mógł być. A ile trwa takie badanie? z tego co słyszałam to robią je przez brzuch, tak?

12 lata 2 miesiąc temu #536554 przez EwelinaB87
Tak, badanie jest przez blony brzuszne, samo badanie trwa 5-10minut
U mnie mozna bylo za 30zl kupic plyte z nagraniem. Dostajesz kilka zdjec z badania wyniki na zestawieniu i obliczone ryzyko.

12 lata 2 miesiąc temu #536563 przez patka1603
łe to króciutko myślałam że trwa z 30 min. jak będę dzwonić to zapytam o płyte. A jak tam samopoczucie? bo u mnie ogólnie dobrze poza tym że odczuwam napięcie w kroczu ;)

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #536619 przez Monix
Nie wiecie czy na badaniu krwi przy badaniu prenatanym trzeba być na czczo? :unsure:

edit: już doczytałam, nie trzeba być na czczo. Ufff całe szczęście :)

12 lata 2 miesiąc temu #537527 przez KingaOc
Witam sierpniowe Mamusie :)

Postanowiłam i ja się dołączyć. U mnie planowany termin poradu jest na 10 sierpnia. Moja ciążanie była nie planowana i okropnie się bałam, ale teraz już wszystko sobie ułożyłam w głowie i bardzo się cieszę :)

W przyszłym tygodniu idę na USG w 3D, podobno kosztuje 70zł, ale jakoś wydaje mi się to mało.

pozdrawiam

12 lata 2 miesiąc temu #537728 przez patka1603
witaj moja droga, gratulacje! a jesli chodzi o usg to rzeczywiscie jakas smieszna cena gdyz tak sie składa ze dzisiaj pytałam o cene takiego usg i lekarz powiedział ze 250 zł i dostajesz do tego płyte z nagraniem. A poza tym nie spotkałam sie z takim usg tanszym niż 200zł

12 lata 2 miesiąc temu #537773 przez kaska30
część dziewczyny
dawno mnie nie było , ale musiałam niestety położyć się do szpitala przez wymioty były tak uciążliwe że pani dr stwierdziła że szkoda mnie i dziecka. Tydzień temu wyszłam i jest trochę lepiej. Ale żebym nie miała za spokojnie to dziś byłam u lekarz i odebrałam powtórne wyniki moczu i są znowu fatalne : białki i leukocyty podwyższone i to wynik powtórny
Ale czytając Wasze wpisy to wszędzie coś.

dziewczyny musimy wieżyc że będzie dobrze :)

12 lata 2 miesiąc temu #537798 przez Monix
Mnie pani doktor też chciała położyć w szpitalu przez te wymioty, bo niestety cały czas wymiotuję po 3-4 razy dziennie :( ale nie mam z kim zostawić dziecka więc leżenie w szpitalu, bynajmniej z takiego powodu odpada. Do drugiego trymestru już biżej niż dalej i mam nadzieję, że wszelkie dolegliwości miną ( oby! )

12 lata 2 miesiąc temu #537804 przez patka1603
no niestety ciągle cos.. nawazniejsze ze juz z toba lepiej. jak to mowi moj znajomy: jak nie urok to sraczka ;) Jedno jest pewne musimy o siebie bardzo dbac i uwazac na siebie.

mi dzisiaj udało się zapisac na badanie prenatalne mam termin na 29 stycznia ale nie wiem dlaczego lekarz powiedział ze to juz będzie prawie 13 tydz. (niby obliczał od daty miesiączki) wg mnie to bedzie przed 12

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #537806 przez justyna84
Oj Monis wspolczuje ci naprawde ;) wiem co to znaczy ;) a do tego dziecko ktore potrzebuje opieki ;) potem jak ci mina wymioty to cos innego bedzie przeszkadzalo i tak cala ciaze , chociaz przyznam ze ten pierwszy trymest jest najgorszy ;) po jednym dziecku juz mamy wiec ta 2 ciaza jest inna bo to tak jakby miec juz dwoje tylko ze to jedno jeszcze w brzuchu siedzi(no w twoim wypadku 3 :silly: )

12 lata 2 miesiąc temu #537811 przez Monix
No tak ciągle coś Justyś ;) A ty już widzę na finiszu :) Ale masz dobrze! Szybciutkiego i bezbolesnego porodu Ci życzę kochana :) No i żeby Szwaby się Tobą dobrze zajęły ;) Pozdrowionka

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka