- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie sierpniowe 2013
Mamusie sierpniowe 2013
- patka1603
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- EwelinaB87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- http://sierpniowki.pokazywarka.pl/
- patka1603
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Monix
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 07.01.2011 ♥NADIA♥ 11.07.2013 ♥Leon i Nikodem♥
U mnie akurat wskazaniem do tych badań jest zły obraz z ostatniego USG.
W pierwszej ciąży nie miałam robionego tego badania, bo jeśli nie ma wskazań to nie ma potrzeby ich robienia.
Tak w ogóle to witaj Patka i rozgość się

I dzięki dziewczyny za ciepłe słowa

- MamaBąbelka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Expect The Unexpected

Patka, witaj wśród nas

Monix, nic dziwnego, ze się martwisz, w końcu chodzi o Twoje dziecko, ale wszystko może być dobrze

Ja nie wiem, jak to jest dokładnie, ale wypytałam już wiele osób i wygląda na to, że dokładniejsze badania prenatalne robi się kobietom po 35 roku życia lub tym, które mają do tego wskazania, urodziły już chore dziecko lub mają takie w najbliższej rodzinie. Usg prenatalnym określa się to robione między 11 a 13 (+6 dni) tygodniem ciąży. Najlepiej wykonywać je po ukończeniu 12 tygodnia, bo wcześniej dziecko może być jeszcze za małe, żeby móc sprawdzić wszystkie parametry. To na nim sprawdza się przezierność karkową, kosmówkę, przegrodę nosową. Lekarz z NFZ może dać skierowanie lub zrobić je u siebie, jeśli ma ultrasonograf (robi się je na zwykłym sprzęcie). Można je też zrobić prywatnie, u mojego lekarza nie ma ultrasonografu i na usg chodzę prywatnie.
W razie wątpliwości lekarz zleca dodatkowe badania, jak usg genetyczne, testy z krwi (np. test PAPP-A), test podwójny, test potrójny. Jeśli ktoś chce może zrobić testy z krwi prywatnie. Są to badanie nieinwazyjne, ponadto są badania inwazyjne i te zaleca się właśnie po 35 roku życia, są to np. amniopunkcja czy biopsja kosmówki, polegają na pobraniu materiału z łożyska i płodu i mogą niestety wywołać pewne niepożądane skutki, nawet poronienie.Z tego co wiem jednak wyniki tych badań nie są jednoznaczne, dają tylko wskazania, a nie pewność, że dziecko jest chore. Mimo złych wyników badań, rodzą się zdrowe dzieci, ja raczej nie zdecydowałabym się na takie badania.
- Monix
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
www.natemat.com.pl/zdrowie/seks/badania-prenatalne.html
- patka1603
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
a apropos badan prenantalnych ja mam zlecone tylko usg, zauwazylam ze moj lekarz jet profilaktykiem

- Martazytka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Karolek 25.07.2013r
- Otrzymane podziękowania: 1

Miałam też okazję porównać USG z poradni NFZ z tym z prywatnej kliniki. Dzisiaj lekarz przyłożył na chwilę USG a tam tylo taki zamazany obraz skaczącej plamki- ciężko byłoby odróżnić rączki i nóżki. Sam lekarz powiedział, że u nich USG jest jak stary maluch z lat 80's i nie warto tam robić i podał mi nazwiska lekarzy prywatnych którzy mają dobry sprzęt.
No i pierwsze o co zapytał to czy nie chce zwolnienia.... ja bym w domu nie wysiedziała tyle czasu - mąż by ze mną nie wytrzymał. A pracuję sobie powoli, żółwim tempem i mam zarządzone odgórnie przez szefa żeby mnie nie przemęczać

- monija7
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- patka1603
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
pozazdrocic, a droga taka rzyjemnosc?A ja mam termin na 8.08.2013...i w srode ide na usg 4d..juz nie moge sie doczekac...
- patka1603
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
i ginekolog i położna stwierdzili jednogłośnie ze mam idealne wyniki. A jesli chodz o toxo to mam unikac surowego jedzenia i to powinno wystarczyć
- Smerfetka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Gratuluję pięknych fotek Waszych dzidziusiów

A ja się w weekend zapomniałam i zajadałam się sałatką z serem feta

- Monix
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Martazytka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Karolek 25.07.2013r
- Otrzymane podziękowania: 1

- EwelinaB87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- http://sierpniowki.pokazywarka.pl/
mam 25lat wiec juz 2stopień ryzyka jednak nie na tyle dojrzała żeby się martwić.
Nie wyobrażam sobie nie zrobić tego badania, bo tak jak mowilyscie w gabinetach jakość usg jest watpliwa a tutaj miałam rewelacyjnego lekarza z kompetentnym opisem badania z swietna jakoscia nagrania i zdjec.
Teraz już naprawde niesamowicie czuje się związana ze swoim maleństwem a małżonek aż był w szoku ze w 3mt dzidzius jest juz taki ludzki a jak pomysle ze niektorzy mysla jeszcze wtedy o jego usunieciu to mi sie noz w kieszeni otwiera.
i na badaniu wyszło że trace tylko kilka dni, czyli wczoraj byłam dokładnie w 11tc i 5dniu