BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu #542141 przez sylka
Hej Sikoreczka :) Weszłam sobie zerknąc co u Was sierpniówek :) Ja kwas brałam do 12 tc a po nim już witaminki dla cieżarnych.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #542158 przez Sikoreczka
Hej Sylka :)
No ja właśnie też przestałam akurat brać w 12 tyg bo mi się skończył :)Teraz jakoś inaczej jest z tymi witaminami bo jak byłam w ciąży z Kubą to od razu gin kazała mi brać witaminy a teraz mówi żeby narazie nie brać bo wyniki wszystkie są ok

11 lata 10 miesiąc temu #542165 przez sylka
Mi gin od początku kazał brać sam kwas a dopiero witaminki, bo wyniki były dobre i bez sensu było się dodatkowo wzmacniać. Kwas brałam 3 mies. przed starankami już.

A jak u Ciebie samopoczucie? czytałam , że wszystko ok z maluszkiem :)

11 lata 10 miesiąc temu #542372 przez klauduska89
a co z preparatami na rozstępy? stosujecie? jak z ich skutecznością? ja od 3 tygodni stosuję Dax COsmetics-Perfecta Mama. Na początku stosowałam jak mi się przypomniało ale koleżanka mnie opieprzyła że takie preparaty należy stosować regularnie, bo skóra musi mieć czas na uelastycznienie się, tak więc teraz codziennie wieczorkiem wcieram balsam w brzuch, piersi i biodra :) Jest to moje pierwsza ciąża tak więc nie mam wogóle doświadczenia z takimi preparatami, może coś podpowiecie w tej kwestii? :)

11 lata 10 miesiąc temu #542565 przez misskate
Witajcie:)
Jestem tutaj nowa, dopiero wczoraj zajrzałam na to forum, przejrzałam już cały wątek.
Dopisuję się do Was, też zaliczam się do grona "sierpniówek" :)
Mój termin, 6 sierpień :) Jutro moja kolejna wizyta u lekarza i czwarte już usg. Ciekawa jestem, ile urosło moje Maleństwo.
Samopoczucie i apetyt dopisują mi już nieco bardziej, początkowo tylko mdłości, wymioty, senność. Schudłam 2 kilo. Bardzo uciążliwe były te pierwsze tygodnie. Zauważyłam jednak, że jest coraz lepiej, oby tak pozostało :)
Z tego, co zdążyłam zauważyć, chyba jestem wśród Was najmłodsza, w tym roku moje 23 urodziny, to moja pierwsza ciąża.
Liczę na to, że podejrzę tutaj wiele ciekawych rad, doświadczonych już kobiet, które mają starsze pociechy.

Pozdrawiam Was wszystkie i życzę dużo zdrówka i dobrego samopoczucia. Zapewne podzielę się wiadomościami po jutrzejszej wizycie :)

11 lata 10 miesiąc temu #542658 przez MamaBąbelka
Ja nadal biorę kwas foliowy, choć z miesiączki wynika, że kończę 13 tydzień właśnie, lekarka powiedziała na ostatnim badaniu, żeby pobrać jeszcze tydzień/dwa. Witamin ani ta od usg ani prowadząca nie zalecają, jeśli wyniki mam dobre. Ja sama też uważam, że nie ma co ich brać, jeśli dieta jest w miarę różnorodna, bo słyszałam, że to może mieć wpływ na wielkość maluszka.

Misskate, witaj, gratulację i koniecznie pochwal się jutro, jak maleństwo :).

Klauduśka, ja od pierwszej wizyty potwierdzającej ciążę, smaruję się każdego wieczora mleczkiem Babydream z Rossmanna, skóra jest dobrze nawilżona, ale nie ma on silnego działania przeciw rozstępom. Kiedy mi się skończy (przeczuwam, że za 2-3 tygodnie), planuję kupić preparat bardziej na rozstępy. Koleżanki polecają mi Elancyl, drogi ale wystarcza podobno do końca ciąży, ja biorę jeszcze pod uwagę Ziaja Mamma Mia na rozstępy.

11 lata 10 miesiąc temu #542718 przez klauduska89
witam misskate, fajnie że tak wiele osób dołącza do tego forum, miło będzie dzielić się swoimi spostrzeżeniami i problemami z wami sierpniówkami :) Ja w tym roku kończę 24 lata więc wiele starsza się jestem ;) A może któraś z was stosuje albo stosowała tan Dax Cosmetics-Perfect Mama? Jakieś opinie na temat tego specyfiku?

11 lata 10 miesiąc temu #542776 przez misskate
Ja od dwóch tygodni również stosuję serum Perfecta Mama, na zmianę z oliwką Bio oil. Skóra jest dość ładnie nawilżona, miejmy nadzieję, że regularne stosowanie pomoże uniknąć niechcianych rozstępów.
A jak Wasze brzuszki, widzicie różnicę? Ja początkowo schudłam 2 kilo, jeden już prawie udało mi się nadrobić, ale brzuszek, mimo spadku wagi, wyraźnie się zaokrąglił :)
Co powiecie na dodawanie zdjęć naszych brzuszków? Pochwalicie się swoimi :) ?

11 lata 10 miesiąc temu #542784 przez patka1603
ja aktualnie raz dziennie stosuje zwykły balsam Dave mam nadzieje ze nie szkodzi. A wkrótce zamierzam kupić oliwkę z oliwek ponoć świetnie działa na skórę i jest w 100% naturalna no i miedzy czasie pewnie kupie coś typowo na rozstępy ale jeszcze nie wiem co

11 lata 10 miesiąc temu #542807 przez aslani
Witam nowe mamusie :laugh:

W pierwszej ciąży stosowałam Perfecta Mama i udało mi się uniknąć rozstępów. Obawiam się jednak,że w drugiej ciąży może być gorzej. Takie słyszałam opinie...

Przytyłam 1,5 - 2 kg, więc idę według planu :lol: chociaż muszę przyznać, że zaczęłam mieć większą ochotę na czekoladowe rzeczy :ohmy: Muszę się pilnować, ale to będzie trudne :silly:

Nie mam jeszcze fotki brzuszka, ale wczoraj mąż przez przypadek znalazł zdjęcie z podobnego okresu w pierwszej ciąży. Jak się okazuje, wcale nie mam większego niż wtedy :P

11 lata 10 miesiąc temu #542825 przez klauduska89
jeśli chodzi o brzuszek to moje spostrzeżenia są takie: mimo iż na wadzę mam 3 kg mniej niż przed ciąża to swój brzuszek widzę, no i mój mąż też. Ale co dziwne rano jest słabo widoczny, za to wieczorami bardziej. też tak macie? fajna sprawa z dodawaniem zdjęć swojego rosnącego brzuszka, muszę chyba męża poprosić żebyśmy fotografowali ten cudowny okres jakim jest ciąża. :laugh:

11 lata 10 miesiąc temu #542837 przez patka1603
ja jak naraz to raczej nic nie przytyłam, chyba ze nie cały kg?!- nie mam tak dokładnej wagi. A czekoladę teraz ubóstwiam jeśli mam jeść coś słodkiego to koniecznie z czekoladą ;)

11 lata 10 miesiąc temu #542841 przez agataxii
Witam wszystkie nowe i te wcześniejsze mamuśki po mojej tygodniowej nieobecności.
Był to dla mnie tydzień pełen lęku, niepewności i walki o przetrwanie mojej Fasolki. :(

Tydzień temu przed południem trafiłam do szpitala z krwawieniem (było stosunkowo niewielkie w porównaniu z tym co było później). Po badaniu i usg stwierdzono, że odkleja mi się łożysko. Byłam dosłownie przykuta do szpitalnego łóżka. Dostawałam kroplówkę za kroplówką, siku i kupkę do basenu, a jedzenie i picie tylko w pozycji leżącej. Cały poniedziałek lało się ze mnie strumieniami, że byłam przekonana, że straciłam już fasolkę Wydawało mi się wręcz niemożliwe, by dziecko przeżyło po tak obfitym krwawieniu. Poza krwawieniem miałam też skurcze, odpowiadające tym poprzedzające początek akcji porodowej. Leżałam tak do czwartku, bo krwawienia i skurcze stopniowo ustępowały. W czwartek pozwolono mi w końcu wstać, ale tylko do WC.
Dzisiaj wypisano mnie do domu. Krwawienia i plamienia całkiem zanikły, ale stwierdzono, że mam rozwarstwienie pęcherzyka. Cokolwiek to znaczy mam dalej leżeć w łóżku jak kłoda.
Po całym tym tygodniowym horrorze, Fasolka ma się świetnie i rośnie prawidłowo.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #542842 przez misskate
No to będę pierwsza, może za mną posypie się łańcuszek kolejnych zdjęć Waszych brzuszków :)
Zrobione przed kilkoma dniami, 13tc :woohoo:
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #542866 przez patka1603
agataxiito naprawdę musiał być przerażający tydzień. Wiem o czym mówisz gdyż w poprzednie ciąży tez wylądowałam w szpitalu z krwawieniem ale nic nie udało się zrobić. To są naprawdę ciężkie chwile i trudno nie zwątpić. Najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło. Musisz dużo odpoczywać ja w tej ciąży tez miałam takie dni ze cały czas leżałam i nic nie robiłam i teraz je już dobrze- i oczywicie przez cały czas nic nie dzwigam gdyz to jest nr 1 w powodowaniu komplikacji. Zycze duzo relaksu i pozytywnych mysli trzymam kciuki

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka