BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

12 lata 2 miesiąc temu #530337 przez agataxii
Żal mi tych wszystkich dzieciaczków, których matki palą w ciąży... :( Maleństwa nie są niczemu winne. Ale niestety na głupotę nikt jeszcze lekarstwa nie wymyślił.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #530376 przez MamaBąbelka
Ja dziś powtarzałam IgG i IgM toxo i robiłam awidność, mam nadzieję, że będzie, jak mówił lekarz, że to błędny wynik. Co prawda schiza mi zostanie do końca ciąży, żeby nie dotknąć nawet nic surowego :/, ale pół roku na antybiotyku bez pewności, że dziecku już nie zaszkodziło zakażenie, to zdecydowanie gorsza wizja :/.

Ja na szczęście nigdy nie paliłam, a mojego męża wyleczyłam z nałogu, jeszcze długo przed zaręczynami zapowiedziałam, że nie ma szans, żebym miała dzieci z palaczem. Szybko przeszedł na okazjonalne popalanie przy alkoholu, a jeszcze przed ślubem przestał palić papierosy zupełnie i jest zadowolony.

12 lata 2 miesiąc temu #530425 przez agataxii
MamaBąbelka, nie denerwuj się w nadmiarze. Przecież urodziłam zdrową córeczkę, a miałam tokso. A nie powiem, bo byłam równie przerażona jak zapewne Ty teraz.
Nie powiem, bo mogą się zdarzyć sporadyczne przypadki jakiś powikłań. Ale prawdę mówiąc nigdy nie słyszałam jeszcze o żadnym konkretnym przypadku, coby kobieta miała tokso i urodziła dzieciątko z którym jest coś nie tak. Dawniej nie robiono tego typu badań. Kobiety jadły wszystko, robiły w polu i rodziły zdrowe dzieci.
Nie uważam, że to źle, ale stajemy się narodem coraz bardziej wycyckanym. Wiemy coraz więcej na tematy różnych powikłań i ich przyczyn. Uważamy na siebie. Ale niestety żyjemy przez to w większym stresie.

ale pół roku na antybiotyku bez pewności, że dziecku już nie zaszkodziło zakażenie, to zdecydowanie gorsza wizja :/.

Nie należy tak myśleć. Urodzisz zdrowe i śliczne dziecko. Wszystkie urodzimy zdrowe dzieci i koniec kropka. Ja też się boję, że jednak może to jakoś maleństwu zaszkodzić. Ale będę je kochać bez względu na to jakie będzie i tej myśli staram się trzymać. Gdy myślami zapędzę się już do porodu, myślę tylko o tym żeby je przytulić i wiedzieć, że jest na świecie kolejna cząstka mnie.

W piątek powinnam mieć już wyniki IgA i dowiem się co będzie dalej. Obawiam się niestety, że do zarażenia doszło w trakcie ciąży, bo IgM miałam naprawdę wysokie. Jeśli będę musiała jeść antybiotyk, to niestety będę go jeść.
Że tak spytam jaki antybiotyk masz przepisany?

12 lata 2 miesiąc temu #530484 przez evi1988
a ja jestem zs Szczecina,ale mieszkam w UK

12 lata 2 miesiąc temu #530489 przez evi1988
tez palilam przed ciaza,ale gdy zobaczylam dwie kreski na tescie odrazu rzucilam i nie pale z czego chlopak jest bardzo zadowolony :P wsumie ja takze,i mam nadzieje ze po porodzie nie wroce do nalogu, zawsze to roznie bywa,ale wsumie jak czlowiek sie uprze to potrafi postawic na swoim i umie powiedziec nie nalogowi :)

12 lata 2 miesiąc temu #530531 przez ziii
Magdalenku, nie martw się! To nie do końca tak, że objawy się nie zmieniają. Mnie na przykład na początku bolały piersi (ale nie jakoś zawrotnie), później przestały, a teraz raz bolą a raz nie. A w ogóle gdyby nie to, że chodzę do lekarza i mam fotki z USG to bym się nie spodziewała, że jestem w ciąży :silly: Brzuch też mnie kłuje tylko z rzadka, czesto mam kilka dni zupełnie bezproblemowych. A więc - trzymaj się i głowa do góry!

Magdalenek napisał:

Witajcie Dziewczęta, :)
czy można do Was dołączyć? termin mam wstępnie na 19 sierpnia i jest to moja pierwsza wymarzona ciąża. Ostatnio troche się denerwuje bo mam coraz mniej objawów. Mdłości i wymioty minęły, piersi nie bolały mnie od samego początku jedynie co to zmęczenie pozostało ale nie az tak bardzo jak na początku. Staram się myśleć że wszystko jest w porządku bo wizytę ma zaplanowaną dopiero 28 stycznia.

12 lata 2 miesiąc temu #530536 przez agataxii
evi1988, moja szwagierka będzie rodzić w UK :) i z tego co wiem, tam prowadzenie ciąży kolosalnie się różni od tego co tutaj w Polsce.

12 lata 2 miesiąc temu #530705 przez EwelinaB87
ja nawet nie mialam badania na tokso :( chyba zarzadam od lekarki...

12 lata 2 miesiąc temu #530760 przez agataxii
Ja z kolei nie miałam zleconego badania na tarczyce. co też mnie zastanawia.

12 lata 2 miesiąc temu #530784 przez ziii
Buuu a ja znowu mam dzisiaj zły dzień i chcę się wyżalić. Nie lubię swojego szefa. Dostało mi się rykoszetem i aż musiałam wyjść się przejść, bo się popłakałam (te hormony...). Całe szczęście, że przez telefon - i że nie widział (bo jeszcze nic nie wie).

12 lata 2 miesiąc temu #530918 przez evi1988
dokladnie, roznice widac odrazu calkiem inaczej tu prowadza ciaze,wiem bo siostra rodzila jedno dziecko w Polsce a drugie w UK,ale byla zadowolona z opieki.

12 lata 2 miesiąc temu #531254 przez Sikoreczka
Hej dziewuszki :)

Witam nowe sierpnióweczki :)

Ja wczoraj byłam u endokrynologa z tym moim niskim TSH ale okazało się że narazie jest wszystko ok i tylko za 2-3 mies muszę zrobić jeszcze raz TSH i fT4.

Mi na pierwszej wizycie zaleciła gin badania:
- morfologia
- TSH
- Toxoplazmoza IgG i IgM
A na drugiej:
- mocz
- glukoza
- FT3 i FT4 za względu na niski poziom TSH
- kiła
Odpadła mi grupa krwi bo już wczesniej robiłam.

Już nie się mogę doczekać kolejnej wizyty 25 stycznia :) chociaż stresik jest jak przed każdym USG

12 lata 2 miesiąc temu #531338 przez Martazytka
Ja mam jutro zaplanowane USG genetyczne i troszke się obawiam czy nie za wcześnie- bo ledwie co przekroczyłam 11 tydz, ale jaby maluch był za mały to zawsze możemy jechać jeszcze raz- przyjamniej upewnie się że tam jeszcze jest. Ostatnie USG robione miesiąc temu- to była maluta fasolka a teraz.... wielki krok milowy w rozwoju :) Co tydzien podglądam na necie USG z kolejnych tygodni ciąży i nie mogę się nadziwić jak szybko zarodek-płód się zmienia. Nasze babcie i mamy nie miały szans zobaczyć USG... a o dziecku świadczyły dopiero wyczuwalne ruchy i zawsze na koniec niespodzianka- chłopczyk czy dziewcznka :)
Moja koleżanka jak zaszła w ciąże wydrukowała sobie rozporządzenie ministra zdrowia dotyczące prowadzenia ciąży, wymaganych badań itp i z czyms taki poszła do ginekologa- dostała cały zestaw badań bez problemu :) niestety nie wiem jak szukać takiego rozporządzenia.
Moje badania po pierwszej wizycie: morfologia, cukier, mocz, grupa krwi, p/ciała TOXO, P/ciała Różyczka, kiła, HIV, bez TSH. Wyników do ręki nie mogę dostać- zeby nie isc z nimi przypadkiem na wizyte prywatna .... a pomimo NFZ chce miec kilka wizyt prywatnych.

12 lata 2 miesiąc temu #531455 przez EwelinaB87
Moje drogie znowu boli mnie brzuch, tym razem punktowo z prawej strony jednak od rana mi nie minal, zadzwonilam do przychodni, Pani dla swietego spokoju polecila jechac do szpitala sprawdzic, zaczynam sie martwic a meza nie ma dzwonie do taty... mam nadzieje ze to tylko za mala ilosc plynow..

12 lata 2 miesiąc temu #531699 przez ziii
Daj znać Ewelinko czy wszystko w porządku! :ohmy:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka