BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #614343 przez agamo
eno a ja nie mam polskej tv i wszystko mi umyka :( Do tego ten link tez nie moge odtworzyc bo pisze ze nie dostepny u mnie w kraju :(
Ano i mierzylam sie dzisiaj pod pepkiem 87 cm ale to mniej wiecej bo mierzylam sie metrem musze sobie zakupic centymetr krawiecki!

Aga

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #614346 przez Villemo
Ja tez planuje rok. Pozniej jesli mojej mamie bedzie dopisywalo zdrowie to Klaudiuszek pojdzie do przedszkola bo bedzie mial juz 3 latka a ona bedzie zajmowac sie mlodszym a ja bede chciala isc do pracy. Ewentualnie jak sie plany pokrzyzuja to posiedze po macierzynskik jeszcze 2 lata na wychowawczym.

11 lata 9 miesiąc temu #614348 przez agamo
Alivva napisał:

Wiecie już jaki okres macierzyńskiego wybierzecie?? pół roku czy rok??

Ja sie wybieram na pewno na rok Nie wyobrazam sobie zostawic malenstwo po pol roku Mysle ze nawet po roku mi bedzie ciezko ale kiedys bede musiala! A moze po roku wroce do pl eh chcialabym ale pewnie sie nie uda! No ale tak czy owak na macierzynski napewno rok!

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #614351 przez Alivva
ja też chcę wykorzystać rok...potem mały do zlobka a ja do pracy. Filip miał 6mcy wracałam do pracy i moja mam się nim zajęła ale to było 11 lat temu więc mama się świetnie czula ,z resztą Filip to jest pierwszy wnuk moich rodziców. Teraz ma juz 64 lata, jest po nowotworze,ma jakieś zmiany zwyrodnieniowe na reękach i nodze więc w ogóle nie ma dyskusji.

11 lata 9 miesiąc temu #614353 przez SerekWaniliowy
Ja zawsze myślałam, że będę "kurą domową", tzn zawsze chciałam być, bo lubię robótki domowe i zawsze mi czasu brakowało na wszystkie moje plany, ale od kiedy siedzę na chorobowym, to mam dosyć nicnierobienia i braku kontaktu z ludźmi, więc nie wiem jeszcze co zrobię. Rozsądnie iść na rok i mój współlokator nie ma wątpliwości i nawet nie każe mi się zastanawiać. Przecież dzieciaczki będą miały po 5 miesięcy, będą maleńkie i zrozpaczone gdybyśmy je zostawiły, inna sytuacja jeśli ktoś nie może.

Sama nie wiem, a reszta, co Wy planujecie?

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #614355 przez MyMelange
Madzia "Polozne" to nowy serial o pracy poloznych w szpitalu w Manchesterze - porod, opieka nad matka i dzieckiem itp. Dzis pierwszy odcinek. Ja poki co ogladam zawsze Porodowke, ale sie skonczyla.

Na macierzynskie oczywiscie, ze ide na rok. Z tym, ze ja mam swoja firme i bede uzyskiwac 4800zl netto/mies przez caly okres macierzynskiego. Jeszcze od sierpnia ide na zwolnienie, to odzyskam kase za wplacone max skladki ZUS (czyli jakies 3200zl mies).

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #614360 przez agamo
MyMelange napisał:

Madzia "Polozne" to nowy serial o pracy poloznych w szpitalu w Manchesterze - porod, opieka nad matka i dzieckiem itp. Dzis pierwszy odcinek. Ja poki co ogladam zawsze Porodowke, ale sie skonczyla.

Na macierzynskie oczywiscie, ze ide na rok. Z tym, ze ja mam swoja firme i bede uzyskiwac 4800zl netto/mies przez caly okres macierzynskiego. Jeszcze od sierpnia ide na zwolnienie, to odzyskam kase za wplacone max skladki ZUS (czyli jakies 3200zl mies).

Wow tylko pozazdroscic. Naprawde super!
A co do seriali to u mnie tez chodza porodowka i "born every minute" ale nigdy nie potrafilam tego ogladac nawet nie bedac w ciazy Raz sprobowalam i obejrzalam do pierwszego porodu i powiedzialam ze nigdy wiecej A teraz jak nawet probowalam ogladac cos podobnego jak porod czy cos w tym stylu to odrazu mnie na mdlosci zbiera i musze szybko przelanczac NIe wiem czemu taki efekt moze dlatego ze nigdy w szpitalu nie lezalam i jakos staram sie wypierac to z moich mysli Ale nawet jak bylam na usg i tam lecialy filmiki o wozkach nosidelkach i akcesoriach dla dzieci a pozniej zdjecia z roznych usg to powiem wam ze ogarniala mnie taka panika ze nie potrafilam na to patrzec Moj mezus sie ze mnie smial a ja nawet na wozek nie moglam patrzec! Ciekawa jestem jak to bedzie w srode bo ostatnie usg mialam robione ponad 5 tygodni temu wiec moze teraz juz bedzie inaczej!

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #614362 przez kocham_cie
MyMelange napisał:

o to na pewno będę oglądąc... a kaska o której piszesz... no cóż pozazdrościć takich dochodów:)

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu #614366 przez nefeli
Iwonta niestety ale to nieprawda co do badan prenatalnych,za granica wszyscy juz lekarze od lat robia w 12-14tygodniu te badania(usgie i z krwi),czesto rozne syndromy wykrywane sa u 24-26latek,z tym ze z wiekiem prawdopodobienstwo rosnie,ale w mlodszym wieku nic go nie wyklucza i w najzdrowszych rodzinach jedno dziecko moze urodzic sie z jakims syndromem,straszne ale nistety prawdziwe:( Inwazyjne z tego co wiem robione sa jak zwykle wyjda nieciekawie.
W 21 tygodniu jest najwazniejsze usgie,ogladane wszystkie narzady,czy serce,watroba,mozg sa w porzadku bez zadnych powiklan,bo w razie czego mozna juz malenstwu pomoc w lonie mamy.

11 lata 9 miesiąc temu #614370 przez agamo
Nefeli a moge zapytac w jakim kraju jestes? W uk tez standardowo robia jedynie trzeba zlorzyc podpis ze sie zgadza na badanie bo nie jest obowiazkowe.

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #614372 przez nefeli
Kinia ale mi apetytu narobilas,ja bardzo dawno temu jadlam ale jest pycha!!!
Villemo o gofrach...blagam zlitujcie sie :) najlepsze gofry ze swieza bita smietanka i jagodami,albo fruzelinka z wisni...alez sie rozmarzylam.
Paulinka chyba Cie zaraz udusze ...czytam czytam po kawalku i teraz co widze placki ziemniaczane!!! sernik moj ukochany... kto mi to wszystko zrobi
Iwona ladny domek,dla mnie jak na chlopca,ale ja sie nie znam na brzuchach az tak ;)

11 lata 9 miesiąc temu #614375 przez nefeli
Iwonta jak mozesz ??? jeszcze porzeczki na gofrach....Ale musza byc swiezutko zrobione ze swieza smietanka,chyba musze sie nauczyc robic,niby proste a w moim miescie jest tylko jedna kobieta,babcia do ktorej zjezdzaja sie z calego miasta i calymi rodzinami po dwa biora,rozplywaja sie w ustach,nie sa kauczukowe i nie leza na zoladku..ona juz ze 20lat je robi i jest najlepsza...ciekawe jaka w tym magia? nikt sekretow nie zdradza :(

11 lata 9 miesiąc temu #614380 przez nefeli
Agus mieszkam od 12lat w Grecji :) dzis siedzialam w krotkich spodenkach i opalalam brzuszek na balkonie,patrzac na Olimp,ale podobno od jutra ma byc chlodno.
Co do badania to jak 7 lat temu bylam w ciazy tez obowiazkowo prenatalne,mimo iz mialam 26lat i zadne z nas w rodzinie nie mialo w histori dzieci z syndromami,bo to badanie bada i inne syndromy,a moj lekarz ostatnio na wizycie mi wyjasnil ze ostatni raz wykryli u 26 latki chore dziecko,najgorsze co mnie przejelo,ze nawet jak nasze wyniki sa super czyli 1 do 5000 itp,to zawsze jest ten 1 procent:(

11 lata 9 miesiąc temu #614397 przez papi88
mamy szczescie z tym macierzynski ze trafilysmy na zmiany na lepsze w koncu :)
ja chyba nie oddalabym dziecka do zlobka bałabym sie wiec bede siedziec z malenstwem poki nie zajdzie potrzeba isc do pracy tzn ze wzgledow finansowych albo znudzi mi sie siedzenie w domu niestety z moim malenstwem nie bedzie mial kto siedziec bo tak bym mogla miec chociaz prace dorywcza nie zapuscilabym sie w domu a zawsze pare groszy by wpadlo. moja mama ma 45 lat i sie smieje ze dopiero prawnukami bedzie mogla sie zajmowac bo tyle jeszcze jej zostalo do emerytury ze juz moje dziecko moze miec swoje do tego czasu chore te państwo

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #614401 przez agamo
Wiem ale wiesz trzeba myslec o tych 99 procentach Bo wiadomo czlowiek martwi sie o to malenstwo tak bardzo ze oddal by swoje zdrowie dla niego Mimo iz nawet na swiat jeszcze nie przyszlo I zawsze jest jakas mozliwosc ze cos moze pojsc nie tak bo zadne badanie nie jest 100 % ale najwazniejsze zeby wierzyc ze bedzie dobrze!
Ummm w grecji ale musisz miec cieplutko! W uk zawsze o tej poze tez juz cieplutko bylo nieraz sie juz tez opalalam a teraz masakra Choc dzisiaj slonecznie to jednak zimno moze z 5 stopni ale przynajmniej slonko swieci No wiec w leze sobie w salonie do slonca i tez brzuszek wygrzewam z ta roznica ze przez okno a nie na zewnatrz :P hehehe ale juz nie moge doczekac sie lata!!!!! choc pewnie jeszcze to odszczekam bo bedzie tak goraco ze bede padac ale juz chyba wole to niz to zimno i kurtki zimowe!

Aga

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka