BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #614084 przez Villemo
kocham_cie napisał:

wiecie wydaje mi się że od jakiś 2 czuję mojego szkrabka, nie wiem czy to jest możliwe, bo to 1 ciąża i jeszcze łożysko na przedniej ścianie- ale z drugiej strony dziecko duże... a co czuję... hmmm nie umiem tego opisać jakby mi jakiś pasożyt się tam w środku kręcił... nie żadne tam głaskanie czy motylki, tylko jakaś wielka glizda :lol:

Pewnie, że możliwe, zważywszy, że masz sporego dzidziusia :-) Ja też mam łożysko na ścianie przedniej a czuję ruchy od około 15 tc. W pierwszej ciąży też szybko czułam.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #614091 przez niagara
MyMelange napisał:

Szalejecie dzis dziewczeta :)

NIAGARARARARA!!! Gdzie Ty? Snilas mi sie! Mialas juz 2 letnia coreczke i malenstwo w drodze i bylas bardzo szczesliwa - tyle pamietam. Bardzo pozytywny sen. Chyba po tej klotni zapadlas mi w glowe i sie przejelam, ze ktos tak Ci dokucza.

Witam SerkaWaniliowego :)

MyMelange nie mogę z Ciebie :lol: Ale się uśmiałam czytając Twojego posta :lol: Nic się o mnie nie martw, ja jestem gruboskórna i nie przejmuję się takimi głupimi docinkami :lol: To może faktycznie pierwsza będzie córeczka :laugh:

Iwonta śliczny masz brzuszek :) Przypomina mi trochę arbuza, na którego mam teraz mega ochotę więc chyba na dziewczynkę :) Ja przynajmniej obstawiam, że będziesz miała małą księżniczkę :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #614104 przez papi88
ja cytologie mialam robiona jeszcze przed ciaza robilam kontrolnie wiec w ciazy nie musial juz mi tam grzebac :) natomiast gbs jest w karcie ciazy wiec chyba na koniec lekarz mi zleci a jak nie to sama zrobie u mnie w pracy jest labolatorium na miejscu wiec wynik bede miec po 15 min zastanawialam sie wlasnie nad innymi jeszcze wymazami na czystosc pochwy czy jakies chlamydie to chyba robia juz tylko prywatnie

a to nie kazda z was robiła test pappa przy genetycznych?u mnie lekarze zawsze w standardzie to zlecaja a pozatym zawsze lepiej ryzyko mozna wyliczyc choc tak naprawde to dopiero amniopunkcja daje jakas wieksza gwarancje mam kolezanki ktore robily ja mimo braku wskazan poprostu chcialy miec pewnosc

ja wrocilam ze sklepu głupio mi bo szfagierka zafundowała mi sok żurawinowy za 30 zł bo mi bylo szkoda wydac tyle (no kurcze glupi sok tyle kasy) i chcialam wziasc paoli za 5 zl :laugh: jakas zrobilam sie oszczedna choc wiem ze na zdrowiu na dziecku nie mozna oszczedzac ale ja juz od poczatku ciazy wydalam ok 1000 zl na leki wiec same rozumiecie moja oszczednosc teraz wolalabym za to kupic cos maluszkowi

dzis na obiad zaplanowałam leczo :) zobaczymy czy mi pod gardło nie podejdzie ale najpierw czeka mnie cały zlew garów do zmywania :dry: niestety nie dorobilismy sie jeszcze zmywarki bo najpierw szawki w kuchni musimy zmienic

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #614119 przez MyMelange
Ja wlasnie pochlaniam prawdziwy francuski ser raclette... Cuuuuuudownie pyszny!!! Moj mezczyzna przywiozl z Francji - polecam Wam! Jest przepysznie pyszny (oczywiscie na goraco) :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #614142 przez Villemo
papi88 napisał:

ja cytologie mialam robiona jeszcze przed ciaza robilam kontrolnie wiec w ciazy nie musial juz mi tam grzebac :) natomiast gbs jest w karcie ciazy wiec chyba na koniec lekarz mi zleci a jak nie to sama zrobie u mnie w pracy jest labolatorium na miejscu wiec wynik bede miec po 15 min zastanawialam sie wlasnie nad innymi jeszcze wymazami na czystosc pochwy czy jakies chlamydie to chyba robia juz tylko prywatnie

a to nie kazda z was robiła test pappa przy genetycznych?u mnie lekarze zawsze w standardzie to zlecaja a pozatym zawsze lepiej ryzyko mozna wyliczyc choc tak naprawde to dopiero amniopunkcja daje jakas wieksza gwarancje mam kolezanki ktore robily ja mimo braku wskazan poprostu chcialy miec pewnosc

ja wrocilam ze sklepu głupio mi bo szfagierka zafundowała mi sok żurawinowy za 30 zł bo mi bylo szkoda wydac tyle (no kurcze glupi sok tyle kasy) i chcialam wziasc paoli za 5 zl :laugh: jakas zrobilam sie oszczedna choc wiem ze na zdrowiu na dziecku nie mozna oszczedzac ale ja juz od poczatku ciazy wydalam ok 1000 zl na leki wiec same rozumiecie moja oszczednosc teraz wolalabym za to kupic cos maluszkowi

dzis na obiad zaplanowałam leczo :) zobaczymy czy mi pod gardło nie podejdzie ale najpierw czeka mnie cały zlew garów do zmywania :dry: niestety nie dorobilismy sie jeszcze zmywarki bo najpierw szawki w kuchni musimy zmienic

Papi - żeby wykluczyć paciorkowca w pracowni mikrobiologicznej robią posiew więc na wynik czeka się ok 5-7 dni. W mniejszych laboratoriach gdzie nie mają na miejscu pracowni mikrobiologicznej przeważnie biorą wymaz ale odsyłają materiał do posiewu gdzieś do pracowni mikrobiologicznej chyba, że mają swoją pracownię to wtedy na miejscu ale na wynik i tak się czeka bo się musi "wyhodować" :-)

Co do testu pappa to nie robiłam. Miałam robione normalne usg 2d w 12 tc (tyle, że dokładniejesze i teraz będę miała kolejne połówkowe). Jeśli by wyszły jakieś nieprawidłowości na zwykłym usg np. nieprawidłowa przezierność karkowa itp. wtedy dostałabym skierowanie na bardziej szczegółowe usg genetyczne i na test pappa a gdyby one wyszły także źle to wtedy dopiero amniopunkcja. Osobiście jeśli chodzi o amnipunkcję to dziwię się, że ktoś się decyzuje na nią ot tak bez szczególnych wskazań bo niestety jest to badanie inwazyjne obarczone pewnym ryzykiem.

Aaa odnośnie testu pappa to pytałam swojego lekarza czy powinnam robić on powiedział, że zdecydować muszę sama ale dał mi do zrozumienia, że jak nie ma ku temu wskazań to on nie widzi sensu. Zaznaczył jednak że pewnie jakbym poszła do lekarza prywatnie to byłabym na pewno zachęcana z wiadomej przyczyny. To dla nich zwyczajnie dodatkowa kasa.

Ale mi narobiłaś smaka na leczo :side:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #614144 przez iwonta_kg
Kołobrzeskie morze :-)

my:)

ja:)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #614150 przez Villemo
iwonta_kg napisał:

Kołobrzeskie morze :-)

Ale zazdroszczę takich widoczków. Ja już wieki nie byłam nad Polskim morzem :dry: Przysłałabyś mi takiego pysznego kołobrzeskiego gofra :huh:

11 lata 9 miesiąc temu #614158 przez niagara
Iwonta ale Ty szczęściara jesteś, mieć takie widoki na co dzień :)

11 lata 9 miesiąc temu #614159 przez iwonta_kg
Villemo napisał:

Ale zazdroszczę takich widoczków. Ja już wieki nie byłam nad Polskim morzem :dry: Przysłałabyś mi takiego pysznego kołobrzeskiego gofra :huh:

Spoko z bita śmietana i owocami moze byc?:-)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #614162 przez niagara
iwonta_kg napisał:

Villemo napisał:

I z sosem czekoladowym pycha :laugh: Ja też poproszę :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #614165 przez Villemo
iwonta_kg napisał:

Villemo napisał:

hihihi może być tylko dla mnie wersja bez czekolady :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #614173 przez kocham_cie
o mój Boże cały dzień męczy mnie zgaga i to tak okronie że nie mogę jeść ale za gofra to bym chyba wszystko oddała... iwonka ja też poproszę o takiego z bitą śmietaną i owocami :lol:

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu #614177 przez papi88
vilemo masz racje na wynik gbs czeka sie 7 dni mniej wiecej ale u mnie sa jeszcze takie szybkie testy pewnie polega to na tym ze wstepny wynik jest po 15 min a dalej daja do wyhodowania w kazdym razie sa te zwykle i szybkie nigdy sie tym nie interesowalam wiec nie wiem tak na prawde czym sie rozni a pacjentki jak wychodzily z gabinetu to mialy na kartce napisany ktory robia wiec nigdy nie dopytywalam o szczegoly

to tak samo amniopunkcja w standardzie 3 tyg sie czeka jezeli sie doplaci 1000 zl tzw wynik fish jest po 3 dniach i tez pacjentki sie obawiaja czy on jest dokladny skoro tak szybko
i wogóle jezeli chodzi o amniopunkcje ,,na zyczenie,, to tez uwazam ze to jest nie potrzebne narazanie dziecka i chyba robia to kobiety ktore koniecznie chca sie czegos doszukac aby miec powod usunac legalnie albo poronia juz po zabiegu

a co do pappa to ja po usg spytalam mojego lekarza czy mam wykonac ten test skoro usg wszystko dobrze no i on mi kazal mimo wszystko zrobic wiec nie dyskutowałam i dodam ze badania mialam na nfz wiec nie chcial wyciagnac jakiejs dodatkowej kasy
ale nie ma co sie przejmowac kiedys kobiety nie robily takich badan i dzieci rodzily sie zdrowe oczywiscie zawsze byly przypadki ze i chore ale uwazam ze przez te badania wiele kobiet ma duzo nie potrzebnych nerw wiem co mowie bo jak przychodzily ciezarne na te badania to nie jedna ryczala z nerw ja mialam juz inne podejscie ze wzgledu na charakter pracy dla mnie to rutyna

iwonta zazdroscic wdychania jodu i peknych widokow ja chcialam sie na majowke wybrac nad morze ale chyba nic z tego nie bedzie bo po pierwsze nie wiadomo jaka pogoda bedzie a po drugie musimy ruszyc z remontem lazienki bo moj mezczyzna tylko wtedy bedzie mial wolne

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #614178 przez Villemo
kocham_cie napisał:

o mój Boże cały dzień męczy mnie zgaga i to tak okronie że nie mogę jeść ale za gofra to bym chyba wszystko oddała... iwonka ja też poproszę o takiego z bitą śmietaną i owocami :lol:

Ja w ostatniej godzinie zjadłam paróweczki z musztardą, potem wypiłam duży jogurt owocowy, poprawiłam plackami ziemniaczanymi a teraz wcinam sernik :lol: już zapowiedziałam mężowi, żeby w razie W nie blokował toalety :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #614179 przez Alivva
A wiecie co ja bym sobie zjadła.....oscypka grillowanego z żurawinką....mniam :) 27kwietnia mam u siebie otwarcie sezonu grillowego więc cos smacznego wysmyczę :D

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka