BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #613906 przez EwelinaB87
róbcie sobie ten tescik, mi się sprawdził :P
noworodek.pl/index.php?sm=1

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #613908 przez słonko
Jak fajnie, że tym razem udało się uratować atmosferę na forum :)
Tak to pewnie znowu przeżyłabym traume i uciekła...
Ja bardzo cieszę się z brzuszka, ale czasem, jak jakiś ciuch źle na nim leży, to też się krzywię ;) Ot, jesteśmy kobietami i chcemy ładnie wyglądać :) Pomyślcie o moich problemach z sukienką na ślub... Który już za 2 tyg :-)

A brzuszek faktycznie coraz szyciej rośnie, u mnie już 88 cm tuż pod pępkiem - ale mierzone teraz, wieczorem pewnie wiecej...
Na wadze, szok, +3 kg! A 4 tyg temu było jeszcze wyjściowe 57! Ale tłumaczę to tym, że Młody z opakowaniem taki ciężki ;) bo mój prywatny wskaźnik tycia - szpara między udami - wciąż taka sama :)

Ja również Cię witam serku waniliowy :)

Co do badań, dziewczyny, nie straszcie tą glukozą... W pon mam wizytę i pewnie dostanę skierowanie... Zobaczymy co jeszcze da. Anty-hcv powinnam dostac, bo (przyszły) mąż ma hcv. Przed ciążą badalam sama, koszt bodajże 40 zł.

Widzę też, że poruszałyście temat szczepień. Ja wolałabym ich nie robić dziecku, a przynajmniej nie tak szybko tak dużo. Ale słyszałam, że w pl faktycznie nie tak łatwo się od tego wywinąć. Trzeba załatwiać lewe zaświadczenia o przeciwskazaniach. Nie lubię takiego kombinowania :dry:

Paulina i Piotruś

11 lata 9 miesiąc temu #613909 przez kocham_cie
Alivva napisał:

iwonta_kg napisał:

Domek mojego malenstwa :-)

ja mam kształt brzusia podobny i mówia mi,że dziewczynka ale z Filem miałam talki sam więc upieram się przy chlopaku ;) niebawem sie przekonamy Iwona ;)

kurcze ja nie wiem o co chodzi z określaniem płci po kształcie brzuszka :unsure: ale to tak jak rodzi się dziecko i wszyscy zawsze oceniają podobieństwo, ja tam nigdy nie widzę podobieństwa niemowlaka do jego rodziców :silly:

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu #613911 przez Alivva
kocham_cie napisał:

Alivva napisał:

SerekWaniliowy napisał:

Alivva a Twój mąż też z opóźnieniem spełnił swoje nastoletnie marzenia o starszej dziewczynie? :woohoo:

Nie mam męża :D (jestem po rozwodzie,mój ex jest 3 lata starszy) a mój obecny partner i tatus mojego maleństwa jest młodszy ode mnie o 8 lat :D

no no moja droga nic tyllko pogratulować;P[/quote]

Nigdy tego nie zrozumiem :) Sama się wzbraniałam przed tym uczuciem rękoma i nogami ale....serce nie sługa a w ukladzie w jakim jesteśmy dobrze nam tak jak jest więc na raziie nie zamierzam tego zmieniać :) Możecie sobie tylko wyobrazić moją minę jak mi pokazał swój dowód osobisty 2 lata temu po tym jak wylądowaliśmy w łozku..... Nie moglam uwierzyc,że to taki "gówniarz" i,że tak mi zakręccił w głowie :D

11 lata 9 miesiąc temu #613919 przez EwelinaB87
Ja mialam robiona krzywa we czwartek 50g rozpuszczonego starego cukru w szklance wody, jesli nie lubicie slodkiego to przygotujcie sobie wczesniej roztwór z sokiem z cytryny.

Jesli macie 75g to chyba bedzie konieczne, najgorsze jest to nie picie u mnie godzine, ale przy 75h 2h! dobra ksiazka, audiobook, albo mp3 i dacie rade :)

11 lata 9 miesiąc temu #613927 przez kocham_cie
Alivva napisał:

kocham_cie napisał:

Alivva napisał:

SerekWaniliowy napisał:

Alivva a Twój mąż też z opóźnieniem spełnił swoje nastoletnie marzenia o starszej dziewczynie? :woohoo:

Nie mam męża :D (jestem po rozwodzie,mój ex jest 3 lata starszy) a mój obecny partner i tatus mojego maleństwa jest młodszy ode mnie o 8 lat :D

no no moja droga nic tyllko pogratulować;P

Nigdy tego nie zrozumiem :) Sama się wzbraniałam przed tym uczuciem rękoma i nogami ale....serce nie sługa a w ukladzie w jakim jesteśmy dobrze nam tak jak jest więc na raziie nie zamierzam tego zmieniać :) Możecie sobie tylko wyobrazić moją minę jak mi pokazał swój dowód osobisty 2 lata temu po tym jak wylądowaliśmy w łozku..... Nie moglam uwierzyc,że to taki "gówniarz" i,że tak mi zakręccił w głowie :D[/quote]

tak jak napisałaś serce nie sługa:D i najważniejsze że jesteście szczęśliwi :laugh:

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613942 przez SerekWaniliowy
Dziewczyny no właśnie z tymi badaniami, ja robiłam badania na HIV, HCV, toxoplazmoze, chlamydie, różyczkę, jakieś wątrobowe 2, cytomegalowirus, kiłę i jakieś których nazwy nie pamiętam, ale to w 12 tygodniu chyba i do teraz niczego innego nie robiłam, o w tym tygodniu AFP ale to raczej nie o moje zdrowie chodziło tylko o Bogny. aaa i w 12 tygodniu pobierał wymaz na bakterie, to chyba wszystkie badania jakie nam kazał zrobić.

Jak zobaczyłam na skierowaniu HIv chlamydie i kiłę to myślałam, że się ze wstydu spalę w Diagnostyce, ale lekarza nie interesowało, że mój mąż to mój jedyny partner, trzeba i już, no to purpurowa od stóp do głów, ale zrobiłam.

A o glukozie to nawet nie wspominał, dopiero od Was się dowiedziałam, że takie badanie się robi. Moje kuzynki maja problemy z cukrem i podpowiedziały, bym wdusiła cytrynę do tego płynu, który się pije.

W piątek będziemy mieli wizytę w pierwszym dniu 20 tygodnia i się okaże, czy coś dodatkowo trzeba robić, zastanawiam się nad testem potrójnym, bo przełom stycznia i lutego przeżyliśmy okropna rzecz i boje się, że tak silny i długotrwały stres mógł źle wpłynąć na naszego grubaska.

Ja za HIV zapłaciłam 35zł w Diagnostyce, wszystkie badania tam robię i niestety wszystkie prywatnie :(

A co do tego podjadania to ja budzę się głodna o 2 i 5 nad ranem a Wy nie? zawsze na noc szykuje sobie banana lub kanapkę, żeby szybko przez sen ugryźć i spać dalej :D

iwonta ale Ty chudzinka jesteś a ten brzusio jak dostawiony specjalnie do zdjęcia ;)

Alivva dłużej będzie Cie mógł na rękach nosić ;)

Aga

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613945 przez MyMelange
Szalejecie dzis dziewczeta :)

NIAGARARARARA!!! Gdzie Ty? Snilas mi sie! Mialas juz 2 letnia coreczke i malenstwo w drodze i bylas bardzo szczesliwa - tyle pamietam. Bardzo pozytywny sen. Chyba po tej klotni zapadlas mi w glowe i sie przejelam, ze ktos tak Ci dokucza.

Witam SerkaWaniliowego :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613974 przez kalina
Alivva podobno przy mlodszym facecie kobiety mlodnieja:-) i fajnie ze z tego wyszlo cos tak niesamowitego czyli to co masz w brzuszku:-)

Serku lekarze (procz mojej chyba ze zmieni zdanie na nastepnej wizycie) biora tez pod uwage ze mozna sie zarazic hiv nawet przy badaniach. nie musisz sie od razu puszczac na prawo i lewo wiec mi sie wydaje ze nie ma sie czego wstydzic:-) zreszta zobacze jak bede ja robic bo moze wtedy tez bedzie mi glupio..

iwonka fajny brzunio. dzidzi na pewno wygodnie:-)

nie bardzo rozumiem od czego zalezy czy przy badaniu na glukoze czeka sie godzine czy dwie:-( sie zastanawiam czy istnieja sytuacje ze nie trzeba takich badan robicB-)

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613977 przez SerekWaniliowy
Dziewczyny a Wy robiłyście, albo będziecie robiły jakieś badania prenatalne? Bo ja miałam zamiar robić, ale lekarz nas zniechęcił, a teraz żałuję i znów się zastanawiam czy zrobić. :unsure:

Wiesz kalina HIV to jeszcze, ale te weneryczne ;) teraz to mi jakoś przeszło, ale w tamtym momencie nie bardzo wiedziałam co mam myśleć.

To nawet chyba nie o to chodziło, ze mogłam się puszczać, mogłam być po prostu "kochliwa" :lol: mam koleżankę, która nie potrafiła utrzymać nóg razem do 2 randki, ale była poprostu taka sympatyczna i tak bardzo naiwnie liczyła za każdym razem, że to ten jedyny, że było to dla Niej naturalne, że nawet na pierwszej randce wskakuje mu "do łóżka" :)

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #613985 przez kalina
SerekWaniliowy napisał:

Dziewczyny a Wy robiłyście, albo będziecie robiły jakieś badania prenatalne? Bo ja miałam zamiar robić, ale lekarz nas zniechęcił, a teraz żałuję i znów się zastanawiam czy zrobić. :unsure:

ja sie zastanawiam nad zrobieniem usg genetycznego. ale to tak bardziej dla uspokojenia:-)

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

11 lata 9 miesiąc temu #613988 przez MyMelange
kalina napisał:

SerekWaniliowy napisał:

ja sie zastanawiam nad zrobieniem usg genetycznego. ale to tak bardziej dla uspokojenia:-)

Z tego, co mi mowil lekarz na to sa konkretne terminy i pierwsze sie robi miedzy 11, a 13 chyba tc. Ja mialam w 13 tc pomierzone dziecko i wyliczone prawdopodobienstwa na m.in Dauna i inne. Kolejen mam miec kolo 22 tc.

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #614000 przez papi88
jezeli chodzi o badanie na glukoze po obciazeniu to po to sie czeka godzine czy dwie aby zobaczyc ile cukier wzrosnie niestety kobiety w ciazy czesto maja cukrzyce ciazowa choc przed ciaza nigdy nie chorowaly a ona moze byc niebezpieczna dla dziecka po to te badania

co do badan na hiv wr itp to ja sie wogole nie krepowalam w koncu jestem w ciazy i sa to badania profilaktyczne ale moze ja jestem z tym obyta bo sama pracuje w przychodni nie mam tez zadnego obrzydzenia bo np potrafilam jesc kanapke i gadac z pacjentem o kolonoskopi :)

i smiac mi sie chce z pacjentow ktorzy sie bardzo krepuja i przychodza do rejestracji i mowia ze chca wykonac VDRL (kiła) i HAiFAŁ (HIV) jakby mogli to by na glos nie mowili tylko na kartce nam napisali
co prawda byl kiedys przypadek ze przyjechal jakis alfons z 3 dziewczynami i robily one wszystkie badania zakazne to wtedy rzeczywiscie spojzenie bylo nieco inne

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #614019 przez iwonta_kg
MyMelange napisał:

kalina napisał:

SerekWaniliowy napisał:

Z tego, co mi mowil lekarz na to sa konkretne terminy i pierwsze sie robi miedzy 11, a 13 chyba tc. Ja mialam w 13 tc pomierzone dziecko i wyliczone prawdopodobienstwa na m.in Dauna i inne. Kolejen mam miec kolo 22 tc.

Badania genetyczne i Prenatalne robi sie wtedy gdy w rodzinie zdarzały sie jakies choroby genetyczne typu choroba downa czy inna albo gdy matka dziecka ma skończone 35 lat.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #614023 przez kocham_cie
Aga ja miałam robione usg genetyczne między 11-13tyg, sprawdzał wówczas przyzierność karkową, i kość nosową- badania skierowane przede wszystkim na zespól downa itp, kolejne będzie 20-22 tydzień- to też usg genetyczne, ale co wówczas sprawdzają to już nie mam pojęcia. U nas na forum jak ktoś robił prenatalne to raczej te nieinwazyjne (czytaj usg, bo testu PAPP-A też chyba nikt nie robił). Natomiast żadna z dziewczyn nie pisała żeby miała robione testy inwazyjne gdzie pobiera się płyn owodniowy itp.

Magda M

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka