- Otrzymane podziękowania: 174
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Wrzesień 2015
Mamusie Wrzesień 2015
- jurada
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 170
Dziewczyny robiłam dzisiaj deser dla mężusia i tak się starałam żeby mi ładnie wyszło, namęczyłam się żeby galaretkę w kieliszku tak ładnie pod kątem ustawić i w ogóle...i jak już całość włożyłam do lodówki żeby mi zastygło to nie wiem jak to zrobiłam ale jeden kieliszek mi się wysunął z ręki i cały deser szlag trafił... a co gorsza całe nie zastygnięte skondensowane mleko z tym potłuczonym kieliszek wylądowało na podłodze...wszystko się kleiło, mleko z kawałkami szkła było wszędzie... na lodówce, na podłodze, na ścianie, na szafkach... i to wszystko sprzątał mój kochany mąż - fakt, że wściekły jak osa - ale nie chciał żebym się schylała
ja tylko powyjmowała wszystko z lodówki bo tam też się wszystko klei więc jest cała do umycia.
a oto zdjęcie już niestety tylko jednego deseru :/
- melisamienta
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ale pewnie, jak macie być spokojniejsi to lepiej idź do szpitala. zawsze tam wszystko sprawdzą i nie będziecie się na zapas denerwować
- niezapowiedziana
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 1
- melisamienta
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
- kasandra9
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 189
My zapewne też za bardzo nic nie dostaniemy od nikogo, co prawda męża brat ma roczną córkę, ale oni też planują kolejne dziecko niby, poza tym nikt się nie wychylał...ja ze swoim bratem kontaktu nie mam za bardzo, także też nic po jego dwulatce. Zatem będziemy liczyć sami na siebie, ale to jak zwykle, więc dla nas żadna nowość Już odkładamy od poprzedniego miesiąca, żeby potem nie trafiło na nas jak grom z nieba;) Też na pewno coś używanego kupimy, ja w tym problemu nie widzę Wiadomo, są rzeczy, w które warto zainwestować co nieco, a niektóre, jakieś ubranka, leżaczki - można spokojnie odkupić w bdb stanie.
Niezapowiedziana, dzięki wielkie za chęć pomocy! Ja obecnie kończę filologię angielską, mam jedną książkę, znalazłam jeszcze jedną w necie i artykuł i ruszyłam wczoraj...do północy siedziałam, ale 3/4 strony naskrobałam, zaraz może coś jeszcze mi się uda:) Oczywiście miałabym więcej, ALE....zachciało mi się sałatki jarzynowej i o 20 zaczęliśmy kroić warzywa )))))) Zaraz doprawię i będzie można jjjjjjjjjjjjjjeść!
Zaczęłam 16 tydzień!
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
tak więc miłego dnia Dziewczynki
- me.ch
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 245
U nas dziś deszczowo, a ja szaleje w kuchni
Mysia - co do ciasta to jest banalnie proste, placek ucierany - podaje przepis, życzę smacznego
A, w oryginale mama robi go ze śliwkami wiec kopiuje tak jak mi napisała, ja zrobiłam z truskawkami i tez było super;) założę się ze i z innymi owocami się uda:)
Przepis jest na małą blachę, ja zrobiłam w tortownicy śr 25cm ale spokojnie mogło być na trochę większej - zależy jak lubisz, ja osobiście wolę cieńsze wtedy wydaje się bardziej "mokre" bo owoce się ładnie wbijają pomiędzy, teraz wyszło odrobinę grubsze ale też było super (skromność...ehhhhhhh;)
25 dkg mąki, 15 dkg cukru, 13 dkg margaryny, 3 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 kg śliwek, cukier waniliowy.
margarynę utrzeć z cukrem i jajami, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką, ułożyć śliwki przecięciem do góry i wcisnąć w ciasto. piec ok. 30 min w 160 * C (w tortownicy piekłam 45-50 min bo ciasto było grubsze)
Tymczasem na kuchence pyka zupa krem z cukinii i szpinaku, a na przedobiednia przekąskę mieliśmy tosty z ricotta, awokado i orzechami włoskimi z dodatkiem soli i pieprzu do smaku - gorąco polecam jeśli tak jak mnie znudziło was już jedzenie chleba z szynka serem i pomidorem /ogórkiem (co ostatnio było moim głównym pożywieniem z racji ciążowych "problemów" ze smakiem)
Załącznik nie został znaleziony
A co Wy gotujecie na niedzielny obiad?
- Kasia888
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 182
Kasandra widzę, że też zainteresowania językowe . Ja jestem po filologii tyle, że rosyjskiej .
- Kasia888
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 182
- ana23
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- jurada
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 174
- kasandra9
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 189
Tak, Kasiu, ja już germanistką jestem, teraz ten angielski męczę...albo on mnie;)))Kasia888 napisał: Kasandra widzę, że też zainteresowania językowe . Ja jestem po filologii tyle, że rosyjskiej .
- Lidziun
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 20