BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 6 miesiąc temu #992147 przez basiek149
me.ch ja się tobie absolutnie nie dziwię, że chcesz mieć wszystko gotowe na czas :) u Ciebie ten termin się troszkę przesunął do przodu, ja mam jednak nadzieję, że moje dziecko jeszcze do końca sierpnia w brzuszku posiedzi :) wiem, że u Ciebie jest inna sytuacja bo podali Kornelkowi ten lek na płucka i chcąc nie chcąc Kornelka będą musieli ewakuować w 35tyg? o ile dobrze pamiętam :)

ja ostatnio tak sobie leżę z mężem i mówię do niego, że jeszcze +/- 2miesiące i nie będzie tak, że będziemy sobie spać ile wlezie, że w tym domu będzie oprócz nas taka mała osóbka... jej, powiem wam, że i uśmiech na twarzy się pojawił ale też tak się zastanawiam jak to wszystko będzie wyglądać :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 6 miesiąc temu #992150 przez me.ch
Basiek, no moze nie tyle nawet przez te sterydy, przynajmniej wg tego co czytalam, ale glownie z powodu tego ze te blony sa pekniete i wody wyciekaja co powoduje ze Kornel nie ma az tak dobrej oslony przed infekcjami, wiec czekaja tylko zeby sie pluca rozwinely i potem out, opczatkowo mowili wlasnie 35-36 a wczoraj z okazji paciorkowca lekarka stwierdzila 34. ponoc na poczatku sierpnia mamy z nia juz rozmawiac o tym w jaki sposob najlepiej bedzie mu wyjsc - czy cc czy naturalnie przez indukcje......

9 lata 6 miesiąc temu #992153 przez me.ch
Dziewczynki kochane a co ze sterylizacja? kupujecie sterylizator elektryczny jakis, czy bedziecie w mikrofalowce czy po prostu wygotowywanie?

9 lata 6 miesiąc temu #992154 przez kasandra9
Meszku, malosolny z pomidorkiem, bo właśnie konsumuję:)))
Asiaaaa, cukinie faszerowane kocham! I z kieskiem i w wersji z kuskusem! U mnie leżą w lodowce z tydzien i jakos nie mialam okazji...dzis mialam robic ale...od razu przypomina mi sie męża wypadek...tak naprawde to jutro mija dokladnie rok, ale to byl pt, wiec trochę jak dziś...a wtedy robiłam na obiad wlasnie i jakos sie zebrac nie mogę teraz. Dlatego u mnie ziemniaczki faszerowane dzis będą:)))

9 lata 6 miesiąc temu #992159 przez kropka 889
Nasze pieluszki.
Niby mała rzecz a cieszy.
4 flanelki tę drugie tetrowe

9 lata 6 miesiąc temu #992161 przez Sylwia-89
Jestem :) udalo mi sie w końcu na forum wejść

Pesq, oby to nie byl sen proroczy ;)

Jestem po usg i wszystko w porządku. :) Szyjka 46mm twarda. Mam jednak mala nadzerke, ktora lekko krwawi i to jest pewnie powód, bo lekarz nie widział zeby cos innego niepokojącego sie działo. Zostaje jednak tutaj na obserwacji. Najgorsze jest to, ze mój mąż wziął urlop i pojechalismy do moich rodziców w środę wieczorem, torba do szpitala oczywiscie spakowana została w Poznaniu, takze musiałam prosic mamę zeby mi wykombinowala koszule itd. Na szczęście mój kochany mąż wszystko mi poprzywozil i jestem spokojna. Jutro rano morfologia i mam nadzieję, ze mnie wypuszcza, bo jak dzwonilam do mojego ginekologa to powiedzial, ze w sumie nie musialabym byc w szpitalu. Ja jestem w takiej mniejszej miejscowości i najpierw przyjmują tutaj na oddział i czeka się na badania itd. wiec jak juz jestem to pewnie chca wszystko badania porobić. W Poznaniu jak bylam na poczatku ciąży na ip to tam mnie badali i oceniali czy jest potrzeba położenia na oddział, wiec w większych szpitalach wygląda to inaczej. Szkoda mi tylko czasu, który moglabym spędzić z rodzina bo w niedziele wracamy juz do Poznania, no ale teraz moja Natusia jest najwazniejsza :)

Witaj nowa kolezanko :)
Podziękowania: pesq

9 lata 6 miesiąc temu #992163 przez kropka 889
Sylwia ciesze się ze wszystko dobrze :)

9 lata 6 miesiąc temu #992164 przez asiekasiek
Sylwia no to super, że okazało się że wszystko w porządku :) ale niech lepiej zrobią badanie wszystkie :)

Mech no Ty szybciej wypakujesz się więc nie dziwię się że chcesz mieć wszystko już :) ja jeszcze mam 8-9 tygodni :) Ja właśnie chcę kupić sterylizator chociaż podgrzewacz bardziej może przyda się...
Kropka śliczne flanelki i tetrowe :)

9 lata 6 miesiąc temu #992169 przez Rita87
Basiek ja też się właśnie zastanawiam jak to będzie. Czasami już tak nie mogę się doczekać a czasami jestem przerażona i jakoś to do mnie nie dociera… Ja nawet nigdy nie trzymałam takiego świeżo urodzonego maleństwa… Pieluchę to zmieniałam też z kilka raptem razy i to już taki większym dzieciaczkom i nigdy nie trafiłam na kupę :P Boję się, że nie będę wiedziała jak się z tym moim Stasieńkiem obchodzić. Co prawda mogę liczyć na pomoc rodziców i teściów, ale wiadomo jak to z nimi. Teściowa już mi mówi, że najlepiej kłaść tylko na boczku, mama, że na pleckach i już mnie wkurza takie gadanie… Dlatego mam nadzieję, że położne w szpitalu pokażą co i jak a potem instynkt macierzyński mi podpowie :)

Co do snów i tęsknoty za maluszkiem to ja dziś już drugi raz miałam sen, że mi Stasia wyjęli z brzucha, żebym go mogła przytulić i zobaczyć jak wygląda a potem chcieli wkładać z powrotem :laugh:
Ale coś czuję, że jak on się urodzi to nie będę się mogła na niego napatrzeć i będę jak głupek siedzieć i patrzeć się jak śpi :silly: Rodzice często mówią że nie pamiętają jak to było jak dzieci nie było, a ja się zaczęłam właśnie zastanawiać jak to było jak nie byłam w ciąży… Teraz tylko jeden temat na tapecie i nie wyobrażam już sobie pobudki bez puknięć i kopniaczków od Stasia :)

Mech, ale z Kornela będzie elegancik :) ja dla Stasia mam takie body, które wyglądają jak koszula B) Co do sterylizatora to pytałam koleżanki, która ma teraz 14-miesieczną córeczkę i mówi, że to zupełnie niepotrzebne, bo ona po prostu wyparzała we wrzątku. A jak się to robi w mikrofali?

Kropka super pieluszki, szczególnie te w gwiazdki :) kurcze Hubi takich nie miał, bo bym na pewno wzięła :P

Sylwia również witam i cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku. Cięzko wysiedzieć w szpitalu, ale chociaż jak wszystko sprawdzą i porobią badania to będziesz spokojniejsza:) ale to się domyślam ile strachu się najadłaś jak zobaczyłaś, że plamisz.

9 lata 6 miesiąc temu #992175 przez Sylwia-89
Oj zestresowałam się, ale od razu telefon do lekarza prowadzącego i starałam się nie panikować, bo nic mnie nie bolało na szczęście:) W każdym razie cieszę się, ze przyjechałam i mam spokój. Nie ma co zwlekać jak dzieje sie cos niepokojącego.

Juradka pisala ostatnio, ze w brudnej pościeli leżała. Właśnie przed chwila byla położna z nowa poszewka na kołdrę dla dziewczyny, ktora została po mnie przyjeta na oddział i po pobraniu krwi poplamila ja troche. Jeszcze powiedziala: trzeba przebrać ta poszewke bo nie moze tak pani od pierwszego dnia w brudnej leżeć. Jak widać co szpital to inne zasady :) Chociaz dzisiaj przy badaniu gin. lekarz poprosił o dłuższy wziernik i pielegniarka do niego powiedziala, że jest jeden ostatni, to "moze zaoszczędzimy" :D myslalam ze padnę. :D No i po usg pielegniarka podawala mi ręczniki żebym brzuch wytarla a lekarz na to, ze mam się wytrzeć tym spod tyłka :-O Poprosilam jednak o nowy i dostałam;)

9 lata 6 miesiąc temu #992176 przez pesq
Uh dziewczyny, nic nie kupowalam a dziś ... kupiłam prawie wszystko! Pół apteki gemini, jakieś prześcieradełka, pieluszki, przewijak od hubi z allegro, no i minky! W koncu sie zdecydowalam na te srednie wypelnienie :silly: :silly: ... nie bede teraz wrzucala wszystkiego co pozamawialam, pokaze Wam tylko moje minky :)

Zostalo mi wlasciwie... kupic komode + farby na remont (ja we wtorek wyjezdzam maż maluje chate), materacyk do łóżeczka (biore kokos pianka) i monitor oddechu... Chyba to wszystko :) ! Ale super :woohoo: :woohoo:

Załączniki:

9 lata 6 miesiąc temu #992180 przez Kasia888
Hej dziewczynki ;)
Napiszę co i jak po ktg a potem wezmę się za czytanie Waszych postów.
Dodam, że spędziłam tam 3h, masakra :dry: ! Tak działa niestety państwowa służba zdrowia...
Słuchałam sobie bicia serduszka malutkiego przez jakieś 0,5h, szybko zleciało.
Na szczęście serduszko się unormowało! :laugh:
Niestety ciśnienie nadal mam za wysokie dziś 142/80 tętno 90, mam monitorować, brać magnez. Zobaczymy, możliwe że mam tak jak Basiek, że na widok lekarza, szpitali tak mi skacze to ciśnienie, mam nadzieje.
Z tego tego czekania i niepokoju aż mnie brzuch rozbolał i stwardniał.
Wzięłam nospę, więc mam nadzieję że mi przejdzie :unsure:

9 lata 6 miesiąc temu #992182 przez Zazanna
Mysia ja też tak trochę mam, że się jeszcze boję… choć bardzo się uspokoiłam od kiedy go codziennie czuję i od kiedy lekarz mi wszystko tłumaczy i wiem, że mogę do niego dzwonić w każdej chwili.. :)
No i jak się zajęłam zakupami, to to też się stało takie bardziej „namacalne” –i pierwszych zakupów się bałam, ale mnie ośmieliły i każde następne sprawiają mi więcej radości :)

U mnie na „przedobiad” bób –będzie za niedługo, a na obiadokolację spaghetti bolognese, bo chłpaki później wrócą i koleżanka wieczorem z uczelni do mnie przyjeżdża na noc :)

W ogóle się przespała półtorej godzinki i już mi lepiej, bo jakaś taka rozmemłana byłam..

Kasandra pokaż spodnie :P

Asiek szaleństwo u Ciebie obiadowe :D
Kurcze teraz bym zjadła kotleciki z cukinii <3

Jeśli chodzi o pieluchy to ja domówiłam i mam teraz: 10 białych tetrowych, 5 kolorowych tetrowych i 5 flanelek :)

Asiek tak –od tego :) Wszystko jest tak jak na zdjęciu i ładnie zapakowane i prześcieradełka do łóżeczka też od nich brałam :) A te do wózka od tego drugiego, a ochraniacze na materacyk nie pamiętam od kogo.. :P

Meszku ja będę sterylizować wrzątkiem –chyba, że mały będzie miał jakieś super medyczne wskazania co do mega czystości, ale jeśli nie to chcę wrzątek –a to dlatego, że nie chcę go mieć całkiem pod kloszem i wariować totalnie, bo np. mój brat cioteczny był trzymany z dala od bakterii jako dziecko i teraz bez przerwy (dorosły chłopak) choruje –z resztą całe dzieciństwo tydzień zdrowy –tydzień chory… a my z bratem się brudziliśmy i mama nam gotowała butelki i zdrowi jesteśmy jak ryby :) Dodam, że mieszkaliśmy jako dzieci na jednym podwórku, nasi rodzice są zdrowi i nie są alergikami itp. –ja mam tylko alergię na pyłki i kurz ;) i kiwi :P
I podgrzewacza też nie kupuję, bo mi wszyscy mówią, ze się nie przydaje… Ja mam blisko do kuchni, więc sądzę, że dam rade bez. Ale jakbym miała piętro i sypialnię na piętrze to pewnie bym kupiła :)

Widzę, że dziś małosolne na tapecie :D Moje takie sobie były.. to już nie te małosolne co na początku jak się pojawiają –wtedy są meeegaaaa :D

Kropka każda obowiązkowo ma krowy i serduszka xD

Sylwia super, że się odezwałaś ! :*
Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas trzymają minimum 3 dni, bo inaczej im nfz nie zapłaci.. :P

Kasia pokontroluj w domu… to często jest tak, że u lekarza wyższe… Ja bym się bała w domu zmierzyć, bo by mi wyszło, ze nie żyję heh Skoro u lekarza w najgorszy upał, po wlezieniu na schody i spieszeniu się i w stresie o Malutka mam 100/60 to co mam w domu jak jestem spokojna :P

9 lata 6 miesiąc temu #992184 przez asiekasiek
Kasia no to dobrze, że serduszko u Jasia jest w porządku. To zmierz sobie w domu jakie masz ciśnienie, mam nadzieje, że biały kitel działa na Ciebie stresująco, a nie że będziesz męczyć się z ciśnieniem do końca w ciąży :unsure:

Dziewczynki ja też się boję jak to wszystko będzie, jak poród przejdę :( oraz czy później będę dobrą matką :( jeszcze teraz hormony dają mi w kość, chodzę rozdrażniona :( czuje się grubo nieatrakcyjnie, i płaczliwa stałam się, właśnie pół godziny siedziałam i płakałam :ohmy: i cały czas ryczeć mi się chce :(

Zaz no ja tak samo będę wyparzać wrzątkiem butelki, ale w podgrzewacz muszę zaopatrzyć się bo w kuchnie mam na parterze, i nie wyobrażam sobie schodzenia na dół :( muszę na półce co mąż mi zrobił zrobić taki kącik na to wszystko, ale nie chcę jeszcze nic kłaść tam bo po co, żeby wszystko kurzyło się;) o to ja też zamówię od niego jak zadowolona jesteś i tanio jak patrzyłam na inne aukcje :D

Pesq ja chyba tą kostkę też kupię ;) a kocyk właśnie też myślałam o tych serduszkach. W sumie moja siostra ma kupić kocyk, ale tak sobie myślę, żeby drugi zamówić :P ale będę mieć dwa i może nie będę przesadzać ;) a wiecie co na fb mam znajomą i i jak dodaje zdjęcia swojej córki to co zdjęcie ma inny kolor kocyka minky:P

Zapisałam się do tej grupy na fb co Sylwia jest... powiem wam, że czułam się jakbym zdradzała Was :blink: więc pod czytałam sobie troszkę je i tam ta dziewczyna co w tym tygodniu urodziła dodała zdjęcia swojej córci, taka mała kruszynka kochana, na szczęście wszystko dobrze z nią :)

9 lata 6 miesiąc temu #992186 przez Zazanna
Asiek to koleżanka na bogato heh B)
Ja się staram powstrzymać i nie wariować jakoś totalnie z tymi zakupami, bo sobie myślę, ze przecież on będzie rósł, więc będę mogła mu co chwilę cos fajnego kupować i się z tego cieszyć, więc nie musze mu np. kupować teraz 12 par spodni ;)

Też się czuę grubo i nieatrakcyjnie :/

Widziałyście malutkiego pancernika????? Teraz w wiadomościach był, ze jest w warszawski zoo i się wzruszyłam jak jadł -tak języczkiem malusim chlipał :woohoo: I się popłakałam hahahahahha B)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia