BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

11 lata 10 miesiąc temu #547888 przez chasiami
Witam! :)

Za nami ciężki tydzień był, ciężko nadrobic bo bardzo aktywne byłyście :)
My wstawałyśmy o 5.50 potem ubieranie i mleczko i od razu do teściowej.
Małą zostawiałam u teściowej i na 7.30 do pracy, po pracy mąż odbierał malutką i przyjeżdzał do domu a ja dojeżdzałam i robiłam obiad i mautką się zajmowałam, dlatego jakoś ciężko było się zorganizowac. Tymbardziej ze chodziłam spac już o 21 a nawet wczoraj o 20 :)
Ale teraz znów będzie spokojnie, dobrze że to tylko co 3 tydzień takie cyrki :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #547896 przez Nan
PolaL ja mam taki przepis:
1 kg borówek lub żurawiny, 0,5 szklanki wody, 40 dkg cukru- wodę i połowę ilości cukru zagotować, do powstałego syropu wsypać owoce, gdy puszczą sok dodać pozostały cukier i gotować 30 min na wolnym ogniu, gorące wlać do wyparzonych słoiczków zamknąć i gotowe (porcja na ok 5 słoiczków po 330 ml). Robiłam z borówek i na gorąco było lejące, a teraz taki super dżemik.
Madzia- z tym wyborem to tak jak Ania pisze- przecież w zakresie tego co ja położę na stole, większej pajdokracji nie przewiduję;) Boję się zaksztuszenia bo reszta jakoś do mnie trafia.Przydałby sie ktos kto to już sprawdził.
Patyś- łacze sie w alergicznej doli- u nas już wiemy że to jajka nie sa tolerowane

Miałysmy dzis szcepienie- nasza 5-cio miesieczna panna waży 8250 pierwsze ukłucie zniosła mega dzielnie, drugie juz ja wytrąciło z równowagi, a teraz biedna marudzi- jakos te pneumokoki źle znosi.

11 lata 10 miesiąc temu #547916 przez Ptysiulek
Sandra,
dzięki.

PolaL,
ja ma podobne zdanie na temat żłobka. Mały pewnie by się szybko zaklimatyzował, a ja dalej bym przeżywała. Przeraża mnie to, że rodzice posyłają chore dzieci do żłoka/przedszkola :/.

Agnessa,
tyle czasu, ale Ci zazdroszczę. U nas mały przebudza się na jedzenie "na śpiocha". Ale przy piersi mało kiedy zasypia. Dopiero jak go odbiję, położę do łóżeczka i okryję.

Od jakiegoś czasu mamy już taki rytuał, że Smyka kąpiemy przed 19, jedzenie i potem zasypia przeważnie sam w łóżeczku i tak śpi mniej więcej do 6-7, oczywiście z kilkoma przerwami na jedzenie i przewinięcie. Przez dwa dni dawałam mu mleko modyfikowane koło 21-22 to przesypiał ponad 5 godzin. Nie wiem, czy on się nie nadaja moim mlekiem. ehh...
Niestety ze słodyczami mam podobnie i ciągle jestem na diecie "od jutra". Obiecuję sobie, że zacznę ćwiczyć i nie jeść słodyczy, ale jakoś nie wychodzi :(.
Jeszcze ta pogoda!

Szczepiłyście dzieciaczki na pneumokoki? My się cały czas zastanawiamy. Jeden pediatra nam mówił, że najlepiej po roku, w przychodni, że natychmiast. I bądź tu mądry. My póki co szczepiliśmy na rota i 6w1.

11 lata 10 miesiąc temu #547929 przez Ania14.09
Ptysiulek ja na razie zaszcepiłam go na rotawirusy, a pneunokoki mam zamiar po roku, ale to bardziej ze względu na kasę, mniej razy się kuje i trzeba nazbierać na tę szczepionkę, bo rotawirusy były dość drogie.

siteczko ja bym sie cieszyła gdyby mój teść był taki ;)
co do żłobka, to bardziej uważam jak agnessa chodzi mi, ze kto inny będzie z moim dzieckiem nie ja, zresztą to samo dotyczy niańki.
Zgodzę się z tobą PolaL ale jeśli chodzi o przedszkole.
Ja boję się, że nie poradzę sobie z karmieniem piersią, bo mam problem z odciąganiem pokarmu. Robiłam nawet eksperyment. Sciągam pokarm i ściągnełam 5 ml, po chwili podaję tą samą pierś filipowi , a on ssie ok. 5 minut i najada się. Nie wiem co robić. Nie będzie mnie w domu ok. 9 godzin z dojazadmi więc muszę w pracy ściągać

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #547967 przez Sandra85
Ja wlasnie w srode bede szczepic na pneumokoki,ale to przez ten zlobek.I to bedzie akurat jak bedzie mial 5 miesiecy,potem 7,9 i na przypomnienie na13 miesiecy. Kazda dawka to koszt 80 euro tutaj :( a jakbym go nie dawala do zlobka to bym zaszczepila po roku jedna dawka i juz.Ale wyszlo jak wyszlo :( Tesciowa dzis w szpitalu wyladowala,bo wyniki krwi bardzo zle :dry: Agnessa zazdroszcze ze Maksiu tak ladnie spi :) A i dziewczyny z lipcowek Cie pozdrawiaja i sie upominaja o wizyte :silly: Ania nie pomoge,bo ja nie umie sciagac pokarmu,mecze sie z tym diabelstwem,pamietam jeszcze jak sciagalam,bo mialam bardzo sutki poranione :( Nie zazdroszcze...
A to moj Szkrabek na wczorajszym spacerze :) Zdziwiony troszke,bo podnioslam oparcie do zdjecia,hahaha :silly:
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #548009 przez Ptysiulek
Ania,
a jaki masz laktator? Może się już ta pompka wyrobiła? U mnie tak było :/. Mi w szpitalu położna powiedziała, że najlepsza jest metoda 7min z jednej, potem 7 z drugiej, następnie po 5 minz jednej i z drugiej, a potem po 3 minuty.

11 lata 10 miesiąc temu #548090 przez agnesssa
Ptysiulek Ale zasypia Ci w łóżeczku więc super :lol: A co do słodyczy to właśnie moja zmora, bo odmawiam sobie dużo rzeczy które lubię na poczet karmienia, ale widząć że po słodyczach małemu nic nie jest to się zatraciłam :angry: :angry: Ale zaczęłam ćwiczyć na rowerze magnetycznym, ale bardziej dla rozruszania się niż wielkiego chudnięcia, bo jestem tak zacofana z kondycją, że masakra :dry: :P

Ania Ja też obawiam się, że jak wrócę do pracy to z karmienia piersią już nic nie zostanie, i mam podobnie z tym ściąganiem pokarmu :huh: Potrafiłam ściągnąć 100ml w 10 min a ostatnio max 30ml z obu cycków po 10min :angry: :angry: I wysłałam laktator do serwisu, bo mi się wydaje że nie ciągnie jak trzeba :blush: Zobaczymy co powiedzą i czy ewentualna naprawa coś pomoże :unsure:

Sandra
Dziękuję za info od Lipcówek :silly: Super Bruno wygląda w wózeczku :lol: No i pisałam na lipcówkach ale i tu Ci napiszę, że zazdroszczę pogody ;) Mnie na prawdę wykańcza to ubieranie i opatulanie żeby wyjść na krótki spacer, a teraz jak już nie ma mrozu to jest taka wichura że nici ze spaceru :angry:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #548130 przez Sandra85
No wczoraj bylo u nas prawie 20 stopni,ale juz jutro ponizej 10 :( Takie zmiany temp.tez nie sa dobre,ale coz...Ja mieszkam w malej wiosce w gorach,ale w tym regionie najwieksza zmora sa wiatry :angry: Np. jest ladnie,sloneczko swieci,ale wieje taki lodowaty wiatr,ze szpik w kosciach zamarza :ohmy: A u nas zima ma dopiero przyjsc,od jutra hahaha :silly: A do Was wiosna idzie :)
A jak zimno to tez kombinezon,spiworek i folia :dry: To tak zeby nikt nie zazdroscil :laugh:
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #548168 przez MADZIA7
U nas dziś znowu jakieś bóle brzuszka rano były i zaczynają mnie już martwić, bo nie jem nic takiego, a stale są jakieś wzdęcia, bóle. Niedługo będę jadła sam chleb z dżemem, bo stale coś jest nie tak, na szczęście dziś przeszło po esputikonie, potem córunia spała 3 godz (w tym 1,5 na mnie, nie miałam serca po tych płączkach jej odkładać) i półtorej o dziwo w łóżeczku, a do tego godz. na spacerze, chyba odespała to ranne wstawanie o 5... No a potem przyszła do mnie koleąznka na kawkę i było jak zawsze fajnie:)

Dzięki za miłe słowa o blogach, zazwyczaj tworzę je jak córcia pójdzie spać, a potem narzekam, że nie mam kiedy spać;) ale muszę mieć jakąś pasję i odskocznię:) a to mnie cieszy:)

Aganio zapomniałam Ci napisać, że filmik mi się strasznie podobał, Ksawery - śpiewa, KAjetan jakby na gitarze gra, urocze chłopaki!

Sandra to Bruno już w spacerówce, czy to taki specjalny wózeczek? Ale siedzi grzeczniutko:)

Witaj Ptysiulek:) ja szczepiłam na rotawirusy, 5w1, a na pneumokoki po pół roku zamierzam. No i karmię piersią, a MAlutka róznie śpi, w dzień zazwyczaj krótko (chyba że zrobi mi taką niespodziankę jak dziś), i to raczej na mnie przy piersi, a w nocy ładnie zasypia około 20, później 2 pobudki na jedzenie i o 5 jest wyspana i piszcząca:)

Aniu może faktycznie Ci się uszkodził laktator, ja miałam pożyczony ten co ty - medele mino electric, i się bardzo nie starałam, a odciągał ok. 60 ml w 10 min., a ja wcale jakiś nawałów pokarmu nie mam.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

dobrej nocki:)

11 lata 10 miesiąc temu #548204 przez Jussstyś
Hej :-)
Ja ostatnio mam troche mało czasu ale czytam na bierzaco ;-)
Julcia od dwóch dni jakas taka rozdrazniona jest. Lezy spokojnie na macie bawi síe i nagle ryk taki, ze nawet noszenie nie pomaga :huh:
Nie wiem co to moze byc :huh: moze kolejny skok rozwojowy :silly:
Poza tym maz chory, więc mam teraz dwójkę dzieci w domu :silly: mnie tez cos bierze, mam chrypke i troche gardło mnie boli, mam nadzieje ze Mala síe nie zarazi bo dopiero bedzie sajgon :huh:
Jak juz pisałam wczesniej we wtorek wracam do pracy, podejrzewam ze z poczatku strasznie bede tęsknić za córeczka, ale mam nadzieję ze jakos sobie damy radę ;-)
ptysiulek witaj w naszym gronie :silly:

Ide spac bo padam... Milej nocki :kiss:

11 lata 10 miesiąc temu #548222 przez Sandra85
Jussstyś no to zdrowka dla meza i Ciebie i oby na Juleczke nie przeszlo :kiss: Ja tez podejrzewam jakies skoki rozwojowe w tych placzkach :huh: MADZIA Bruno juz od miesiaca w spacerowce,bo nie bylo bardzo zimno,a w gondoli juz duzo miejsca nie mial :) A teraz to sie chyba juz w gondoli nie zmiesci,bo duzy chlopak z Niego :)
Dobrej nocki Wam zycze :) Ciekawa jaka u Nas bedzie,dzis pierwsza bez mojego M,bo zostal ze swoja mama w szpitalu na noc :dry:

11 lata 10 miesiąc temu #548385 przez toska
Witam w sobotni poranek.
No i nasze najstarsze bobasy skończyły pol roczku, Wszystkiego najlepszego dla Kajetana y Ksawerego no i filmik świetny :kiss:
Sandra85Bruno super no i już w spacerówce się wozi.
Ptysiulek u mnie z dieta podobnie cały czas jest "od jutra" a mi naprawdę przydałoby się zrzucić ładnych kilka kilogramów, no ale brak silnej woli bierze gore jak na razie
Jussstyś zdrówka dla męża i oby Julka się nie zaraziła.
Dziewczyny nie straszcie następnym skokiem,bo moje dziecko jest raczej grzeczne i ze spaniem tez nie ma większych problemów a wczoraj to masakra jakaś była cały dzień popłakiwał nie wiadomo dlaczego a jak go wkładałam do łóżeczka to był ryk taki jakby go ktoś ze skory obdzierał, zobaczymy jak będzie dzisiaj.
Co do żłobków i przedszkoli to tez myślę, ze to ja gorzej to zniosę niż Dominik i tez boje się chorób wszelkiego rodzaju no i to ze nikt nie zna mojego dziecka lepiej niż ja i nikt się nim lepiej nie zajmie a tu trzeba go w obce ręce oddać.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Milego dnia

11 lata 10 miesiąc temu #548527 przez chasiami
Witam! :)

My na szczęście jakoś nie odczuwamy tych skoków rozwojowych i mam nadzieje ze już nas to nie dopadnie :)

Aganio wszystkiego najlepszego z okazji ukończenia pół roczku dla chłopców! :) I dla ciebie! :) To wzruszające że ten czas tak szybko leci!
Jak sobie pomyśle ze już niedługo będziemy mieli pół roku skonczone to łezka w oku mi się kręci! A ta chwila kiedy pierwszy raz zobaczyłyśmy swoje maluszki, nie myślałam że będzie to aż tak ważna chwila w moim życiu :) i w waszym pewnie też :)

My dzisiaj idziemy na zabawe karnawałową z mężem :) Alusia zostaje z moimi rodzicami podobnie jak w sylwestra :)
A ja przez to że poszłam do pracy musze zostawiac co 3 tydzień u teściowej malutką. Tylko u nas jest sytuacja że wszyscy razem dobrze żyjemy i nikt nikomu się nie narzuca i odwrotnie :)
Tęskniłam za nią bardzo przez pierwsze 2 tygodnie, ale wynagrodzeniem jest uśmiech jak wracam do domciu a ona podskakuje z radości jak mnie zobaczy :)

toska tak dzieci mają, najlepiej w domciu u mamusi :)

Sandra zazdroszcze ze Bruno w spacerówce, bo u nas za zimno jeszcze na to, a gondola to już u nas powoli za mała :)

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #548614 przez kasia7775
Witajcie :)
Za oknem znowu zimowo, a wczoraj już wiosnę poczułam :silly: A tu dalej śnieg pada... Jestem już po sesji, zaliczona bardzo dobrze :) W końcu będę miała trochę więcej czasu ;)
Oliwier nadal chory, ma antybiotyk, ale katar i kaszel ma dalej.

Dla mnie pierwsze rozstania też były trudne, najgorszy był pierwszy weekend na uczelni. Ale z czasem każdy się przyzwyczaja :) a maluszek chyba nawet nie odczuwa mojej nieobecności :silly:

Sandra 20 stopni :P zazdroszczę

A my też w spacerówce :)

Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #548621 przez czajusiątko
Kasia gratuluję zaliczonej sesji :)
U nas też dzisiaj pogoda wstrętna... deszczowo pochmurno i w ogóle paskudnie. Ja dziś całe do południa siedziałam nad prezentacją na zaliczenie przedmiotu, a teraz chwilę odsapnę i biorę się za ankietę do pracy mgr, a jutro do szkoły :(
okropnie przygnębiająca ta pogoda :(

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka